Banca Centrala Europeana (BCE) a lansat un pachet de masuri de stimulare pentru a ajuta economia zonei euro sa faca fata socului provocat de epidemia de coronavirus (Covid-19), relaxand si mai mult politica sa monetara deja ultrarelaxata, majorand programul de achizitii de active cu inca 120 miliarde de euro si oferind credite de urgenta pentru banci, mentinand in acelasi timp ratele dobanzilor nemodificate, transmit DPA, Reuters si Financial Times.
Pana acum, BCE efectua achizitii nete in cadrul programului sau intr-un ritm lunar de 20 de miliarde euro.
Oficialii institutiei financiare internationale si-au exprimat speranta ca actiunile "vor sprijini conditii de finantare favorabile pentru economia reala, intr-o perioada de incertitudini accentuate", in conditiile in care analistii avertizeaza ca ar putea urma o recesiune, iar pietele financiare sunt in degringolada.
Este pentru prima de cand Christine Lagarde a preluat functia de presedinte, in noiembrie, cand BCE adopta astfel de masuri. Pe langa majorarea achizitiei de obligatiuni pana la finalul anului, BCE va lansa un nou program de credite ieftine pentru a incuraja bancile sa mentina creditarea catre micile companii.
In ultimele zile, presiunile au crescut asupra BCE dupa ce Rezerva Federala a SUA (Fed) si Banca Angliei (BoE) au redus de urgenta ratele dobanzilor si au adoptat masuri pentru a raspunde impactului economic al epidemiei.
"Desi Consiliul guvernatorilor BCE nu vede indicii solide de... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 16:58
Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa nu mai permita bancilor din Grecia folosirea obligatiunilor guvernamentale ca garantii pentru noi credite accesate de la BCE, punand presiune pe banca centrala a Greciei si pe guvernul condus de Alexis Tsipras pentru renegocierea datoriei publice.
Datoria publica a Greciei este plasata in categoria "junk", astfel ca BCE a oferit tarii un avantaj prin renuntarea la cerinta ca obligatiunile guvernamentale sa fie evaluate ca recomandate pentru investitii pentru a putea obtine finantare ieftina din partea institutiei europene, relateaza MarketWatch, citata de Mediafax.
Una dintre conditiile puse de BCE pentru a acorda acest sprijin Grecia a fost ca guvernul de la Atena sa respecte programul de bailout convenit cu creditorii internationali.
"Decizia Consiliului Guvernatorilor se bazeaza pe faptul ca nu se poate presupune in acest moment ca revizuirea programului va fi indeplinita cu succes", se arata intr-un comunicat al BCE.
In aceste conditii, banca centrala a Greciei va trebui sa furnizeze bancilor lichiditatile de care acestea au nevoie, prin accesarea facilitatii de finantare de urgenta. Prin acest program, imprumuturile sunt mai scumpe si sunt oferite de banca centrala a Greciei, nu direct de catre BCE.
Actiunea BCE este perceputa de catre analisti drept un semnal al faptului ca, asemenea Germaniei, BCE nu este dispusa sa accepte inlocuirea actualelor obligatiuni cu unele corelate cu evolutia economiei elene.
De... mai mult
Joi, 05 Februarie 2015, ora 13:53
Investitorii privesc cu ochi buni masurile de relaxare cantitativa anuntate joi de BCE, iar analistii considera ca bancile centrale din tarile din Europa Centrala si de Est vor trebui sa scada dobanda de politica monetara la un nivel apropiat celei a BCE, de 0,05%.
"Este un inceput bun al unui drum lung. Se pare ca masurile BCE au depasit asteptarile pietei, ceea ce este bine", a declarat Kenneth Rogoff, profesor de politici publice si economie la Universitatea Harvard, relateaza Bloomberg, citat Mediafax.
Investitorii considera ca programul anuntat de BCE este suficient pentru moment, in conditiile in care asteptarile privind evolutia inflatiei au crescut.
Potrivit datelor Eurostat, inflatia anuala din zona euro a fost in decembrie de -0,2%, dupa 0,3% in noiembrie, declinul preturilor reflectand scaderea costului energiei, iar datele actuale indica mentinerea indicatorului la un nivel scazut in lunile urmatoare. BCE anticipeaza insa ca inflatia va accelera treptat in a doua parte a lui 2015 si in 2016.
De altfel, atat presedintele BCE, Mario Draghi, cat si unul dintre membrii Consiliul Guvernatorilor BCE, Ignazio Visco, au anuntat ca programul va continua si dupa septembrie 2016, daca este necesar.
"Programul are un final deschis. Daca vom vedea ca exista dificultati in a atinge tinta (de inflatie) pe care ne-am propus-o, atunci trebuie sa continuam programul", a afirmat Visco.
De altfel, unii analisti considera ca va fi nevoie de un program mai extins... mai mult
Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 13:30
Banca Centrala Europeana (BCE) este gata sa lanseze noi stimului in cazul in care perspectivele privind preturilor se deterioreaza, desi in zona euro nu sunt prezente semne de deflatie, a declarat presedintele institutiei, Mario Draghi.
"Piata arata ca populatia nu are in plan sa isi amane cheltuielile in asteptarea unei scaderi a preturilor, cu alte cuvinte nu sunt semne de deflatie. Suntem constienti de riscuri. Consiliul guvernatorilor este pregatit sa ia orice masura in cazul in care gradul de risc creste", a spus Draghi la intalnirea grupului celor mai mari economii ale lumii (G20) de la Sydney, citat de Bloomberg.
Parerile economistilor privind introducerea de noi stimului economici de catre BCE pentru a contracara riscul de deflatie, dupa ce a coborat la 0,7% in ianuarie, sub nivelul tinta al institutiei, de 2%, sunt impartite.
Draghi: Increderea si cererea populatiei sunt in crestere
Draghi a spus ca, deocamdata, consiliul guvernatorilor are nevoie "de toate informatiile pentru a decide" daca va lua o astfel de decizie la urmatoarea intalnire din 6 martie, cand va fi anuntata prognoza de inflatie pentru 2016.
El a mai vorbit in cadrul intalnirii de la Sydney si despre semnele revenirii economiei din zona euro, spunand ca sunt unele care arata ca increderea si cererea populatiei sunt in crestere.
Conform lui Draghi, inflatia a coborat la un nivel similar ca cel de dupa criza din Asia si cea declansata de Lehman Brothers. Rata inflatiei a... mai mult
Luni, 24 Februarie 2014, ora 11:45
Sarcina sefului BCE, Mario Draghi, de a proteja si a stimula economia zonei euro va fi una dificila, tinand cont ca in decembrie serviciile si industria din regiune s-au contractat peste estimarile analistilor.
In acelasi timp exista si motive de optimism datorita semnalelor unei posibile stabilizari a celei mai mari economii europene, cea a Germaniei, cresterii indicelui sectorului manufacturier din SUA, din luna decembrie, precum si unui ritm mai alert de crestere al sectorului serviciilor din China.
"Amenintarea lui Draghi functioneaza", a declarat Tobias Blattner, economist in cadrul Daiwa Capital markets din Londra. "Investitorii straini incep treptat sa se reintoarca iar (n.r. economia) Spaniei poate sa functioneze cu randamentele (n.r. obligatiunilor) din prezent", a mai declarat Blattner, conform Bloomberg.
Totusi, planeaza in continuare pericolul reacutizarii crizei pe pietele financiare, luand in considerare datoriile Greciei si Spaniei, dar si impactul alegerilor legislative din Italia, care vor avea loc in februarie.
In plus, ramane de vazut ce succes va avea cel de-al cincilea pachet de salvare pe care il pregatesc ministrii de finante europeni, de data aceasta pentru Cipru.
Perspectivele ratei dobanzii de politica monetara
BCE va mentine constanta, cel mai probabil, rata dobanzii cheie. Conform economistilor intervievati de Bloomberg, rata dobanzii va ramane la nivelul record de doar 0,75% pana in primul trimestru al lui 2014.
"Exista... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 11:25
Programul anuntat joi de Banca Centrala Europeana(BCE) ar trebui sa vina in sprijinul zonei euro, chiar daca aplicarea lui prezinta riscuri, a apreciat vineri agentia americana de rating Standard & Poor's (S&P), transmite AFP.
Anuntul presedintelui BCE, Mario Draghi, "in mare parte in conformitate cu atentionarile noastre" nu afecteaza calificativele atribuite tarilor din zona euro si perspectivele financiare ale acestora, noteaza agentia intr-un comunicat.
BCE a anuntat joi o serie de masuri exceptionale, care include si un nou program de achizitionare nelimitata a obligatiunilor pentru a reduce costurile de imprumut ale statelor din zona euro care se confrunta cu probleme financiare, precum Spania sau Italia.
"Aceste initiative pot contribui la stabilizarea datoriei publice in zona euro si vor da un impuls guvernelor statelor membre de la periferia zonei euro - in special Grecia, Spania, Portugalia si Irlanda sa continue reforma bugetara si economica", a subliniat Standard & Poor's (S&P).
Standard & Poor's (S&P) care acorda BCE calificativul maxim AAA si o perspectiva stabila, a atribuit o perspectiva negativa calificativelor a 15 state din zona euro intrucat pune sub semnul intrebarii abilitatea guvernelor europene de a lua masurile necesare.
"La nivel european am remarcat o mare retinere in ceea ce priveste programele de ajutor acordate statelor in dificultate in unele tari care constituie nucleul zonei euro precum Germania, Olanda sau Finlanda",... mai mult
Sambata, 08 Septembrie 2012, ora 12:33
In ciuda faptului ca pietele au inceput deja sa reactioneze inainte de intrunirea liderilor BCE de joi, Mario Draghi ar putea vedea un avantaj in fluctuatiile inregistrate, in special pe piata obligatiunilor de stat.
Pe masura ce investitorii asteapta ca presedintele Bancii Centrale Europene sa dezvaluie mai multe detalii cu privire la programul de achizitie de titluri de stat, cresterea costului de finantare al statelor cu probleme le-ar putea impinge pe acestea catre actiune, scrie Bloomberg.
Conform celor mai recente declaratii ale lui Draghi, Spania si Italia vor trebui sa ceara ajutor din partea fondului de salvare al Europei inainte ca BCE sa intervina prin achizitia de titluri de stat care va cobori costul de finantare al statelor. In ciuda deschiderii sefului BCE de a lua aceste masuri nepopulare printre numerosi membri ai Consiliului de Administratie, precum seful Bundesbank, liderii statelor mentionate nu s-au aratat prea incantate de propunere.
Astfel, o crestere a costului de finantare ar putea aminti guvernelor ca trebuie sa actioneze rapid.
"Jucatorii de pe piete se asteapta la multe lucruri de la BCE. Se doreste clarificarea situatiei privind programul de achizitie de titluri de stat. Eventuala dezamagire a investitorilor ar putea intensifica presiunea asupra Spaniei", a declarat un economist al Merrill Lynch, Gustavo Reis.
Planul lui Draghi nu poate fi pus in practica daca guvernele tarilor respective nu cer ajutor din partea fondurilor... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:28
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a respins miercuri criticile germane, afirmand intr-o opinie publicata in Die Zeit ca institutia trebuie sa ia uneori masuri exceptionale pentru a asigura eficienta politicii monetare, conforme insa cu mentinerea stabilitatii preturilor.
"Respectarea mandatului de mentinere a stabilitatii preturilor ne cere uneori sa trecem dincolo de instrumentele standard de politica monetara, cand pietele financiare sunt fragmentate sau influentate de temeri irationale", a aratat Draghi, relateaza Bloomberg.
El a spus ca aceste blocaje trebuie rezolvate, pentru a fi asigurata o politica monetara unica si stabilitatea preturilor pentru toti cetatenii zonei euro.
"Acest fapt poate necesita masuri exceptionale", a scris Draghi, in articolul intitulat "Viitorul euro: stabilitate prin schimbare".
BCE lucreaza la detaliile unui nou plan de achizitii de obligatiuni suverane pentru rezolvarea crizei din zona euro prin reducerea costurilor de imprumut ale Spaniei si Italiei.
Draghi ar urma sa prezinte planul la reuniunea BCE din 6 septembrie.
Presedintele Bundesbank, banca centrala din Germania, Jens Weidmann, si unii politiceni germani au criticat planul lui Draghi de a relua achizitiile de obligatiuni suverane.
Riposta lui Draghi vine in conditiile in care cancelarul german Angela Merkel, care a semnalat sprijinul sau pentru planul BCE, il va primi miercuri la Berlin pe premierul italian Mario Monti.
"BCE nu este o... mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 15:03
Masurile anticriza ale BCE pot genera riscuri tot mai grave si se impune revenirea la reglementarile stricte privind colateralul acceptat de institutie, a declarat Jens Weidmann, presedintele Bundesbank si membru in Consiliul Guvernator al Bancii Centrale Europene (BCE).
Intr-o scrisoare catre presedintele BCE Mario Draghi obtinuta de Frankfurter Allgemeine Zeitung, Weidmann se arata ingrijorat privind decizia decenta a BCE de a relaxa reglementarile privind garantiile colaterale acceptate de la bancile comerciale in schimbul finantarii suplimentare, transmite Reuters.
Totodata, oficialul german subliniaza ca unele banci centrale din zona euro accepta acum o gama mai larga de tipuri de colateral decat altele.
Reprezentantii Bundesbank au refuzat sa comenteze informatiile.
BCE a lansat numeroase masuri de lichiditate pentru bancile din zona euro, incercand sa asigure fluxul creditarii catre economia reala. Astfel, institutia a largit plaja de active acceptate drept colateral pentru operatiunile de refinantare, relaxand reglementarile stricte anterioare crizei financiare mondiale din 2008-2009.
Regulile mai putin dure privind colateralul au facilitat infuziile uriase de capital derulate recent de banca, ajutand bancile sa imprumute, la cele doua operatiuni de refinantare pe termen lung efectuate in decembrie si februarie, un total de peste 1.000 miliarde euro cu scadenta peste trei ani, la dobanzi de numai 1%.
Weidmann si-a mai exprimat recent nemultumirea... mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 10:28