Criza din zona euro se muta din zona economica in cea politica, iar acest lucru se arata extrem de periculos si capabil sa rupa legaturile din interiorul Uniunii Europene, avertizeaza lordul Mervyn King, fost guvernator al Bancii Angliei.
Ziarul britanic The Telegraph a prezentat fragmente dintr-un volum proaspat lansat de fostul sef al Bancii Angliei, in care acesta avertizeaza ca pasii facuti pentru realizarea unei uniuni fiscale in interiorul zonei euro nu vor linisti tensiunile existente in grupul celor 19 state membre.
Spre o criza politica
In presiunile exercitate de elitele financiare ale Europei si Americii de Nord asupra zonei euro, Mervyn King intrevede pericolul unei crize economice si politice, alimentata si de sirul nesfarsit de programe bailout si de austeritate.
Actualul proces de consolidare a nucleului Uniunii Europene poate semana discordie intre statele din zona euro, pe masura ce acestea sunt obligate sa cedeze suveranitatea lor si sa se supuna dictatelor venite de la Bruxelles, crede fostul guvernator al Bancii Angliei.
"Va conduce nu doar la o criza economica, ci si la una politica. Uniunea monetara a creat un conflict intre o elita centralizata pe de o parte si fortele democratiei si ale nationalismului, de cealalta parte. Este o evolutie extraordinar de periculoasa", considera lordul King.
O povara prea mare
Fostul guvernator al Bancii Angliei considera ca, pentru tarile aflate in pozitia Greciei, o eventuala "retrogradare" din... mai mult
Luni, 29 Februarie 2016, ora 11:40
Planurile de austeritate cerute unor state din zona euro risca sa franeze cresterea economica si sa complice reducerea deficitelor, a spus John Williams, unul dintre oficialii bancii centrale a SUA (Federal Reserve - Fed).
"Autoritatile europene au adoptat masuri importante pentru a controla criza", a declarat presedintele filialei Fed din San Francisco, care a salutat noul program de rascumparare de obligatiuni anuntat la inceputul lunii septembrie de Banca Centrala Europeana (BCE).
"Acest plan poate da timp guvernelor europene sa puna in aplicare solutii mai globale pentru sistemul lor bancar si datoria lor", a precizat el.
Pentru a beneficia de ajutorul BCE, statele din zona euro vor trebuie in prealabil sa ceara ajutorul fondului de salvare european. Acest ajutor implica aplicarea unor planuri de austeritate, a adaugat John Williams.
Pe termen lung, oficialul Fed apreciaza ca aceste masuri sunt necesare pentru a repune bugetul acestor guverne pe "calea viabilitatii", in momentul in care ar putea fi amenintate de incapacitate de plata. mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 12:44
Linistea din zona euro a durat doar cateva luni scurte. Acum, in ciuda unei a doua transe de salvare a Greciei, in valoare de 130 miliarde de dolari, un pact fiscal semnat de liderii zonei euro in decembrie si imprumuturi de 1 trilion de euro oferite de BCE, criza s-a intors.
In Franta, alegatorii au votat un nou presedinte, in persoana lui Francois Hollande, un mandat care va schimba drumul austeritatii ales de predecesorul sau, Nicolas Sarkozy, si Angela Merkel, cancelarul German, pentru a se axa pe crestere economica, scrie The Economist.
Merkel spune ca nu va schimba pactul fiscal, dar Hollande are nevoie de o dovada pe care sa o arate alegatorilor.
Mai infricosator este un al doilea tur se scrutin ce ar putea fi organizat in Grecia, unde partidele politice se lupta pentru formarea unui nou guvern. Daca majoritatea grecilor vor vota din nou impotriva taierilor de cheltuieli si a reformelor care vin mana in mana cu pachetul de salvare din partea Uniunii Europene, atunci Germania va fi pusa fata in fata cu o alegere pe care nu vrea sa o faca. Cancelarul Angela Merkel, fie va permite o departare a Greciei de traseul impus, creand o exceptie de la regula, ori, cel mai probabil, se va opune si va spune stop ajutorului promis.
Ipoteza unei parasiri haotice zonei euro, de catre Grecia, intr-o perioada in care problemele dintre Franta si Germania s-au intetit, ar trebui sa inspaimante pe toata lumea. Daunele pe care le-ar produce in economia globala nu pot fi... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 18:45
Zona euro trebuie sa-si urmeze planul de recuperare urmand politicile de austeritate, a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, semnaland deschiderea limitata a Berlinului pentru promovarea cresterii sustinuta de unii lideri europeni.
Singurul mod de a obtine cresterea necesara in regiune este de a continua reducerea deficitelor bugetare si a indatorarii, a spus Schauble, laudand bugetul Spaniei, care include noi taxe si reduceri de cheltuieli de 27 miliarde de euro, scrie Financial Times.
Consolidarea fiscala - conditie pentru cresterea sustenabila in Europa
"Prima preconditie pentru a avea crestere sustenabila in toata Europa este consolidarea fiscala. Daca vorbim acum despre crestere, nu trebuie sa se inteleaga o schimbare de directie. Asta ar fi o greseala", a spus Schauble, intr-o conferinta de presa cu omologul sau spaniol, Luis de Guindos.
Remarcile lui Schauble vin in contextul dezbaterilor politice din Franta, Grecia si Olanda, cauzate de nemultumirea privind politicile de austeriate.
Suplimentarea capitalului BEI, sprijinita de liderii europeni
Planul care obtine cel mai mult sprijin in consultarile dintre liderii europeni este asigurarea de fonduri noi Bancii Europene pentru Investitii (BEI), care investeste alaturi de sectorul privat in infrastructura si alte proiecte de dezvoltare in Europa, potrivit unor oficiali europeni, citati de Financial Times.
Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a propus, in... mai mult
Marti, 01 Mai 2012, ora 17:45
Comisia Europeana a salutat decizia Parlamentului elen de a aproba noile masuri de austeritate, relateaza BBC News.
Comisarul european pentru probleme economice si financiare, Olli Rehn, a cerut oficialilor greci sa isi asume responsabilitatea si sa implementeze in totalitate reformele cerute de UE in schimbul celui de al doilea pachet de salvare.
Rehn a dat asigurari ca UE sta in continuare alaturi de poporul elen si a subliniat ca masurile sunt necesare pentru a asigura cresterea economica viitoare.
"Autoritatile elene si fortele politice ar trebui sa isi asume acum responsabilitatea pentru al doilea program si sa il implementeze in totalitate pentru a aduce din nou tara pe drumul catre o crestere economica stabila si crearea de locuri de munca", a spus el.
Pietele financiare au crescut usor dupa adoptarea masurilor. mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 16:47
Grecia era afectata marti dimineata de prima greva generala din 2012, convocata de principalele doua sindicate din sectoarele public si privat pentru a protesta fata de noile masuri de austeritate negociate de autoritati cu creditorii tarii, relateaza AFP.
Sub deviza "Ajunge, nu mai putem!", simpatizantii sindicatului din sectorul privat (GSEE, 700.000 de membri) si ai celui din sectorul public (Adedy, 350.000) se vor reuni in jurul pranzului in piata Syntagma din centrul Atenei, teatrul unor manifestatii masive de la inceputul crizei, in urma cu doi ani.
Scolile, ministerele si spitalele functioneaza in regim redus. La Atena, metroul a inceput sa functioneze abia la ora 08.00 GMT (10.00 ora Romaniei), iar autobuzele la ora 07.00 GMT (09.00 ora Romaniei).
Din cauza participarii marinarilor la greva, vapoarele vor ramane ancorate timp de 24 de ore, in timp ce caile ferate, inclusiv trenurile de navetisti, vor functiona pe toata durata zilei de marti.
In schimb, in transportul aerian nu sunt prevazute anulari, controlorii de trafic neparticipand la aceasta miscare.
Sindicatele protesteaza fata de proiectul de reducere a salariului minim si a micsorarii pensiilor complementare cerute tarii in schimbul unui imprumut international de 130 de miliarde de euro decis in octombrie la Bruxelles. mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 11:31
Atitudinea Europei de a incerca sa rezolve criza datoriilor suverane prin sacrificii risca sa exacerbeze problemele uniunii, sufocand chiar cresterea de care este nevoie pentru a obtine banii necesari platii datoriilor.
De la Atena la Dublin, si aproape peste tot intre, guvernele impun tot mai multe masuri de austeritate si majorari de taxe pentru a convinge investitorii ca iau in serios imbunatatirea situatiei finantelor publice, iar acestia sa incepa sa imprumute din nou statele din zona euro, indica o analiza Reuters.
Zelul austeritatii risca sa impinga din nou Europa in recesiune, iar spirala reducerii de cheltuieli, in contextul unei perspective economice slabe, submineaza tintele bugetare si creste povara indatorarii, situatie care face necesare noi masuri de austeritate.
"Povestea contractiei si expansiunii fiscale spune ca arati ca esti serios prin reduceri de cheltuieli, dupa care zana increderii va veni si va atrage investitii private. Povestea aceasta este o minicuna. Nu sustii cresterea prin reduceri", a afirmat Stephen Kinsella, profesor de economie la University din Limerick, Irlanda.
Criza se extinde cu rapiditate in zona euro, urcand costurile de imprumut ale statelor pana la niveluri nesustenabile, iar tarile recurg tot mai mult la reduceri de cheltuieli in locul unor reforme structurale dificile.
Urmarile sunt cozile mai mari pentru ajutor de somaj, prabusirea companiilor si presiunea foarte mare asupra serviciilor publice.
Inainte de... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 18:00
Statele din zona euro s-ar putea vedea nevoite sa amane planurile prin care urmau sa le impuna detinatorilor de obligatiuni din mediul privat sa accepte pierderi mai mari, in contextul restructurarii datoriilor.
Mai mult analisti citati de Reuters sustin ca impunerea detinatorilor de obligatiuni sa suporte o parte din pierderile datoriilor ar putea fi amanata, in contextul in care negocierile s-au intensificat.
Unele dintre masurile care vor fi, insa, adoptate, se refera la introducerea unor reguli mai stricte ale Tratatului Uniunii Europene.
In acest moment, toata atentia este indreptata catre Germania, care insista asupra unor bugete mai stricte si solicita implicarea sectorului privat in planurile de salvare.
Statul german considera acest lucru drept o conditie pentru "integrarea economica mai profunda a tarilor din zona euro".
Bancile comerciale si societatile de asigurari inca se mai asteapta la lovituri, avand in vedere expunerea lor la obligatiunile suverane grecesti. Aceasta a fost una dintre partile prevazute in planul de salvare al statului elen.
Pe de alta parte, fortarea detinatorilor de obligatiuni din sectorul privat sa suporte pierderile in cazul in care o tara isi restructureaza datoria nu va conduce decat la subminarea increderii in obligatiunile suverane din zona euro.
O dezbatere asupra necesitatii impunerii pe viitor a unor clauze care sa prevada o participare automata a creditorilor privati la salvarea tarilor din Uniunea... mai mult
Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 11:30
Miliardarul american George Soros apreciaza ca Germania introduce si cere masuri de austeritate care vor arunca zona euro intr-un "vartej deflationist", transmite Reuters, precizeaza Mediafax.Calea spre iesirea din criza a Europei si Statelor Unite presupune masuri aditionale de stimulare fiscala, si nu disciplina fiscala, a afirmat Soros intr-un discurs tinut la Universitatea Columbia.
"Reducerea deficitului de catre un stat creditor precum Germania intra in contradictie directa cu lectiile invatate din Marea Depresiune economica de la sfarsitul anilor '30.
Aceasta politica poate impinge Europa intr-o perioada de stagnare economica prelungita sau intr-o situatie chiar mai rea", a spus omul de afaceri.
Germania nu-si va schimba, probabil, politicile, deoarece economia este sanatoasa, iar dificultatile din alte state pot fi puse pe seama rigiditatilor structurale, a adaugat el.
Cancelarul german, Angela Merkel, s-a aliat, la ultima reuniune a G20, cu premierul canadian si cel britanic pentru a presa alte state sa adopte masuri de austeritate, a precizat Soros. Ca urmare, presedintele SUA, Barack Obama, a acceptat sa reduca deficitul bugetar al Statelor Unite cu jumatate pana in 2013.
"Aceasta ar putea fi politica potrivita, dar vine intr-un moment nepotrivit", a mai spus omul de afaceri.
Soros considera ca Obama nu ar trebui sa urmeze politica presedintelui anterior, George W. Bush, de a relaxa fiscalitatea, iar guvernul poate directiona fondurile suplimentare... mai mult
Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 11:47