Singurul argument pe care ni-l pun in fata sustinatorii neclintiti ai austeritatii este constatarea statisticilor ca, in ultimii trei ani, de cand strangem mai tare cureaua, deficitele bugetare au scazut non-stop.
Statistica nu poate fi contrazisa, dar ea poate fi interpretata. Cifrele ei nu sunt facute ca sa ne bucuram la vederea lor, ca un copil care se bucura cand primeste un trenulet electric. Scaderea deficitelor bugetare pare o jucarie capabila sa-i incante pe multi, mai ales ca indicatorul este unul sintetic.
Strangerea curelei nu-i o solutie
Media deficitelor la nivelul UE era in anul 2009 de 6,9%, iar in 2012 a ajuns la 4%, noteaza La Tribune.
Nu e incantator? Sigur ca este, dar in timp ce deficitele scad spectaculos, observa chiar si un novice ca recesiunea continua an de an, iar somajul ia proportii din ce in ce mai alarmante, producand chiar si convulsii sociale.
Faptul ca somajul este mai accentuat in randul tinerilor absoventi din scoli, poate prefigura perspectiva unui real declin economic cel putin pe termen mediu, daca nu cumva chiar lung. Acesti tineri, in loc sa produca si sa verse contributiile lor la buget, consuma din rezervele bugetare o cota ca asistenta sociala.
Citeste mai multe despre Romania, campioana austeritatii. Roadele nu sunt pe masura pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 24 Mai 2013, ora 08:53
Taierea salariilor si a pensiilor din 2010 a avut efecte benefice pe termen scurt, insa situatia economica a Romaniei s-a deteriorat din nou in 2012, odata cu amplificarea crizei politice, considera analistii.
"Dupa aceste reforme, intr-o prima faza, pietele au reactionat pozitiv, in sensul ca am reusit sa ne imprumutam cu o dobanda de putin peste 5%. Era deja foarte bine, pentru ca plecasem de la 7%, ceea ce inseamna ca masurile de austeritate pe care le-am adoptat au avut efectul scontat.
Insa, in 2012, lucrurile s-au degradat din nou, inclusiv din cauza luptelor politice, care au marit gradul de instabilitate, astfel ca am ajuns din nou la randamente de 7%. Ministerul de Finante a reusit sa amane doua sesiuni de imprumuturi, insa nu va putea face acest lucru la nesfarsit. Astfel, este posibil ca la toamna, daca va iesi pe piata, sa se imprumute iar cu o dobanda de 7%, deci am ajuns de unde am plecat", a declarat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.
Citeste mai multe despre Austeritate sau crestere economica - A meritat taierea salariilor si a pensiilor? pe Ziare.com. mai mult
Marti, 28 August 2012, ora 10:45
Catre sfarsitul anului trecut a fost inregistrat un rateu in incercarea statului roman de a lansa o emisiune de obligatiuni pe piata (privata) americana, de unde spera sa obtina intre 1 si 2 miliarde dolari.
Dupa o campanie de testare a pietei, cu multi reprezentanti guvernamentali la fata locului si cu suportul unor mari banci americane si germane (bineinteles in schimbul unor onorarii grase), s-a renuntat la lansare, considerandu-se ca pietele sunt prea nervoase si ar trebui sa se plateasca dobanzi prea ridicate, s-a spus peste cota de 7% pe care Ministerul de Finante o apreciaza ca un fel de prag dincolo de care ar fi mai mult decat imprudent sa se imprumute, caci ar risca sa nu mai faca fata in gestionarea datoriei publice.
S-a revenit pe piata privata americana in ianuarie, intr-un context mai favorabil. Agentiile americane de rating penalizau in continuare Europa, dar investitorii financiari privati incepusera sa fie speriati ca, de atatea penalizari, nu o sa mai aiba cui sa imprumute!
Si incepusera sa dea bani, si inca la preturi mai reduse, chiar si oilor negre din zona euro pe care tocmai le depunctasera agenturile lor de evaluare. S-a inregistrat o reusita: s-au ridicat de pe piata 1,5 miliarde dolari, din cele aproape 7 miliarde dolari oferite.
Imediat, aprecierea oficiala a fost ca pietele au recunoscut reformele intreprinse in Romania, stabilitatea financiara pe care acestea au determinat-o si care inspira incredere! De parca la numai o luna de... mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 12:10
FMI a impus Romaniei masuri de austeritate "draconice" nejustificate si incomparabil mai dure fata de cele din state cu probleme mult mai mari. Ce riscam daca ramanem in continuare obedienti in fata stapanilor de la fond?
Masurile de austeritate extreme dupa care functioneaza in continuare Romania nu isi mai au justificare. Am reusit sa rezolvam problema deficitului de cont curent record inregistrat in 2007, de 14,5%, din produsul intern brut (PIB).
Economia a crescut cu 2% anul trecut, comparativ cu recesiunea inregistrata de unele state europene si cu stagnarea unor tari puternice precum Franta. In plus, datoria publica de 39% din PIB nu reprezinta o problema ci un motiv de laude.
Asadar, cu ce scop se continua implementarea masurilor de austeritate despre care nenumarate voci au spus ca ar fi fost de neconceput in vest? Acestea au fost comentate, joi, de catre analisti intervievati de agentia Reuters ca fiind "draconice" si responsabile pentru un posibil dezastru care va cuprinde tara.
In urma acordului cu FMI, Romania a taiat cu 25% salariile bugetarilor, a concediat 100.000 de angajati din sectorul public si a marit taxa pe valoare adaugata (TVA) de la 19 la 24%. Toate aceste masuri sunt fara precedent in Europa si sunt mult mai dure decat conditiile aplicate in state aflate intr-o situatie mult mai proasta, insa mai bogate, cum ar fi Portugalia sau Irlanda.
Rezultatul acestor masuri severe a fost o serie de proteste care au culminat cu demisia... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 12:00
Masurile de austeritate ii afecteaza in primul rand pe contribuabilli, dar fac victime si pe scena politica. In Grecia, conditiile dure impuse de liderii europeni pentru acordarea pachetelor de finantare au declansat ample proteste de strada. Se afla Romania pe urmele statului elen?
Premierul grec Georgios Papandreou si-a dat demisia, dupa ce protestele violente si manifestatiile de strada au paralizat tara. In ciuda masurilor dure de austeritate adoptate de Grecia, tara nu a reusit sa iasa din situatia critica.
Premierul roman Emil Boc si-a dat, luni, demisia, fiind inlocuit cu presedintele Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Guvernul condus de Boc a introdus masuri de austeritate la fel de dure ca acelea aprobate de executivul elen. Pe de alta parte, acordul Romaniei cu FMI pare "o plasa de siguranta" pentru tara noastra.
Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, recunoaste ca in Europa va avea loc o recesiune, dar spune ca Romania este mai pregatita. Asta multumita masurilor de austeritate introduse.
Masurile de austeritate nu sunt suficiente
Totusi, asa cum s-a intamplat in alte state europene, scaderea salariilor si disponibilizare a mii de bugetari nu au fost suficiente pentru ca tara sa isi reia cursul economic.
In ciuda faptului ca in Grecia au fost aprobate, printre altele, diminuarea salariilor angajatilor din sectorul bugetar cu valori cuprinse intre 40% si 50%, si concedierea unui numar semnificativ de bugetari, masurile nu... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 18:24
O posibila noua recesiune in zona euro, in 2012, poate afecta si Romania, dar tara ar putea evita recesiunea prin compensarea lipsei de exporturi in zona euro, a declarat, joi directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.
"Criza poate afecta Romania prin cresterea de costuri si respectiv prin reducerea finantarii. Romania poate compensa teoretic exporturile din zona euro catre alte zone doar pe termen scurt, insa pe termen lung trebuie sa gaseasca alte piete. Poate ca dezvoltarea productiei Ford, anul acesta, ar putea fi o solutie, dar am avea nevoie de zece companii Ford, care sa ajute la compensarea exporturilor", a spus Voinea.
El considera ca Romania are resurse de finantare interne mai sigure, dar sunt necesare politici bugetare si fiscale adecvate.
"Pe partea de necesar de finantare, lucrurile nu sunt atat de grave. Statul nu se mai finanteaza extern de cateva luni bune. Ne finantam doar la intern si aici nu suntem afectati de costul imprumutului sau ratingul de tara, ca la extern. Finantarile interne ar putea avea si avantajul resurselor populatiei. Pe intern, resursele sunt destul de mari si la nivelul populatiei.
"Populatia are bani in banci, circa 24 de miliarde lei, bani care ar putea fi atrasi prin emisiuni de titluri de stat pentru persoane fizice, ca o solutie imediata de linistire a problemei necesarului de finantare", considera directorul GEA.
Basescu: Zona euro din nou in recesiune in 2012
Presedintele... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 14:31
In timp ce unii privesc cu optimism spre noul an, care ar putea aduce prosperitate, altii pariaza pe o stagnare economica, daca nu chiar pe reintoacerea in recesiune.
La inceput de an, analistii si politicienii s-au intrecut in a face predictii cu privire la evolutia economica. Anul 2012 ramane insa un "pariu" economic deschis.
Analistul economic, Liviu Voinea, este de parere ca in 2012 economia Romaniei va stagna, o eventuala crestere fiind asteptata doar pe baza unor stimulente electorale.
"Economia va stagna in 2012. Asta inseamna orice intre - 1% si + 1%. Nu vad care ar putea fi motoarele cresterii in 2012 tinand cont ca exporturile au crescut cu 55% intre 2009 si 2011, deci nu mai pot mentine acelasi ritm in lipsa unor schimbari tehnologice fundamentale si cu un curs de schimb stabil, iar agricultura a crescut la randul sau puternic in 2011. Cu toate acestea, cresterea economica a fost modesta in 2011", a declarat directorul executiv al GEA.
In opinia acestuia, economia Romaniei, ramane dominata de consum, care insa nu va creste semnificativ in 2012.
"Consumul gospodariilor nu poate creste pentru ca nu cresc veniturile populatiei, si nici creditarea nu se va relua, iar consumul administratiei centrale si locale va scadea, cel putin pe hartie."
"Practic, putem astepta o crestere in 2012 doar bazata pe stimulente electorale, iar aceasta, daca s-ar produce, nu ar fi una sanatoasa.
Privind la situatia din zona euro, analistul spune ca o eventuala... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 11:45
2011 este vazut de catre analistii contactati de Business 24 ca anul sperantelor desarte. La final de an, se trage linie si se fac planurile pentru anul urmator. 2012 vine din nou cu speranta ca "bomba datoriilor suverane" va fi dezamorsata, iar Romania va fi ferita de orice "explozie". Iata cum arata bilantul lui 2011 in viziunea consultantilor financiari si ce asteptari au acestia de la 2012.
Niels Schnecker, consultant financiar
- In Romania, anul 2011 a fost dezamagitor pentru ca nici anul acesta nu s-a facut nimic pentru stimularea economiei private si a cresterii economice. Prin urmare toare aceste cresteri de care vorbim sunt incidentale. Anul 2011 a inceput cu un prim moment dificil: impozitarea pensiilor cu 5,5% si s-a terminat cu bugetul pe 2012, care nu are masuri de stimulare economica si mai si incalca legea prin neindexare.
- Tot ceea ce s-a intamplat in 2011 nu va ajuta in niciun fel 2012, care va fi un an dificil in prima jumatate pentru ca deciziile bugetare sunt decizii proaste. Nu poti sa ai o reducere a deficitului bugetar la 1,9% in conditiile in care nu ai nicio politica de crestere a venitului statului.
- In cea de-a doua jumatate a anului va fi o concetrare puternica pe alegeri si oricat de mult tam-tam se face acum pe pomeni electorale, chiar daca nu vor fi pomeni de cresteri salariale, vor fi multe pomeni electorale bugeatare. Se vor da bani catre proiecte care nu realizeaza nimic dar satisfac nevoile electorale ale unor persoane din... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 09:40
Primul ministru, Emil Boc a afirmat ca daca Romania nu va respecta indeplinirea tintelor pentru echilibrarea economiei, demisia sa va fi "pe masa".
Boc a fost intrebat, in cadrul unei emisiuni transmise de Pro TV, daca ia in calcul demisia in cazul in care tintele economice anuntate nu vor fi atinse, precum cresterea veniturilor la buget si finantarea deficitului.
"Evident ca demisia e intotdeauna pe masa in momentul in care aceste lucruri nu se respecta," a spus Boc, consimtind la termenul propus de prezentatori, jumatatea anului 2012.
Premierul a promis ca nu va permite o evolutie populista si electorala a bugetului pe 2012 si ca tinta sa va fi mentinerea Romaniei pe linia stabilitatii si responsabilitatii.
"Deadline-ul este in fiecare zi pentru ca in fiecare zi iti masori politicile prin performanta si performanta asteapta politici care sa fie atragatoare. Eu cred ca aceste analize nu trebuie facute o data la sase luni; ele trebuie facute periodic pentru ca nu mai asa poti sa te asiguri ca ramai in graficul stabilit. Sase luni este elementul in care ne-am referit si noi in acordul cu CE, FMI de a face evaluarile, pentru a vedea cum merg lucrurile in Europa", a mai spus premierul.
Conform acestuia, un guvern trebuie sa fie responsabil mereu, nu doar odata la sase luni. "Vreau sa stiti ca imi asum inclusiv cu pretul demisiei mentinerea stabilitatii macroeconomice a tarii," a spus Boc.
Boc: Nu am un alt mandat in vedere
Intrebat in emisiunea Pro... mai mult
Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 18:00