Singurul argument pe care ni-l pun in fata sustinatorii neclintiti ai austeritatii este constatarea statisticilor ca, in ultimii trei ani, de cand strangem mai tare cureaua, deficitele bugetare au scazut non-stop.
Statistica nu poate fi contrazisa, dar ea poate fi interpretata. Cifrele ei nu sunt facute ca sa ne bucuram la vederea lor, ca un copil care se bucura cand primeste un trenulet electric. Scaderea deficitelor bugetare pare o jucarie capabila sa-i incante pe multi, mai ales ca indicatorul este unul sintetic.
Strangerea curelei nu-i o solutie
Media deficitelor la nivelul UE era in anul 2009 de 6,9%, iar in 2012 a ajuns la 4%, noteaza La Tribune.
Nu e incantator? Sigur ca este, dar in timp ce deficitele scad spectaculos, observa chiar si un novice ca recesiunea continua an de an, iar somajul ia proportii din ce in ce mai alarmante, producand chiar si convulsii sociale.
Faptul ca somajul este mai accentuat in randul tinerilor absoventi din scoli, poate prefigura perspectiva unui real declin economic cel putin pe termen mediu, daca nu cumva chiar lung. Acesti tineri, in loc sa produca si sa verse contributiile lor la buget, consuma din rezervele bugetare o cota ca asistenta sociala.
Citeste mai multe despre Romania, campioana austeritatii. Roadele nu sunt pe masura pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 24 Mai 2013, ora 08:53
Taierea salariilor si a pensiilor din 2010 a avut efecte benefice pe termen scurt, insa situatia economica a Romaniei s-a deteriorat din nou in 2012, odata cu amplificarea crizei politice, considera analistii.
"Dupa aceste reforme, intr-o prima faza, pietele au reactionat pozitiv, in sensul ca am reusit sa ne imprumutam cu o dobanda de putin peste 5%. Era deja foarte bine, pentru ca plecasem de la 7%, ceea ce inseamna ca masurile de austeritate pe care le-am adoptat au avut efectul scontat.
Insa, in 2012, lucrurile s-au degradat din nou, inclusiv din cauza luptelor politice, care au marit gradul de instabilitate, astfel ca am ajuns din nou la randamente de 7%. Ministerul de Finante a reusit sa amane doua sesiuni de imprumuturi, insa nu va putea face acest lucru la nesfarsit. Astfel, este posibil ca la toamna, daca va iesi pe piata, sa se imprumute iar cu o dobanda de 7%, deci am ajuns de unde am plecat", a declarat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.
Citeste mai multe despre Austeritate sau crestere economica - A meritat taierea salariilor si a pensiilor? pe Ziare.com. mai mult
Marti, 28 August 2012, ora 10:45
Ajustarea fiscala, care a presupus masuri precum taierea cu 25% a salariilor bugetarilor, reducerea prtestatiilor sociale sau cresterea TVA, putea fi facuta mai gradual, cu un impact mai redus asupra economiei, mai ales tinand cont de nivelul scazut al datoriei de stat, potrivit unui raport al FMI.
FMI arata ca acordul stand-by cu Romania derulat in perioada 2009-2011 si-a atins obiectivele, contribuind la stabilitatea economica si soliditatea sistemului financiar, potrivit unui raport de evaluare a programului convenit cu Guvernul roman, prezentat recent de Fond.
"In 2010 (la jumatatea anului - n.r.), Guvernul a introdus masuri fiscale radicale pentru a combate efectele contractiei economice, mai profunda decat se estimase, masuri care ar fi contribuit la scaderea productiei economice. Masurile - majoritatea pe partea de cheltuieli, cu scopul de a readuce costurile la nivelurile din 2007 - au presupus taierea cu 25% a salariilor din sectorul public, cu 15% a prestatiilor sociale, alte reduceri ale cheltuielilor publice cu bunuri si servicii, o scadere cu peste 8% a numarului angajatilor din sectorul public. O majorare a TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%, a fost de asemenea operata in iulie 2010. Aceste masuri au asigurat atingerea obiectivelor din program (...) Cu toate acestea, masurile au determinat o pozitie foarte prociclica, intarziind practic revenirea economica. Privind in retrospectiva, s-ar putea spune ca procesul de ajustare putea fi mai gradual, in... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 16:14
Tratatul fiscal al UE va fi semnat de Romania, dupa ce a fost aprobat marti de guvern. Astfel, statul si-a asumat, in numele populatiei, tinte extrem de dure, care nu pot fi atinse decat prin noi masuri de austeritate.
"Tratatul pentru stabilitate, coordonare si convergenta in UE", numit mai scurt "Tratatul fiscal", va fi semnat joi de catre Romania, in cadrul summitului UE, fara negocieri sau ajustari. Mentinerea unui deficit structural sub 0,5% este doar una dintre obligatiile pe care ni le asumam incepand cu 1 ianuarie 2013, data de la care va intra in vigoare tratatul, daca va fi semnat de 12 dintre cele 27 de state UE.
Despre modul in care se va mentine acest deficit nu s-a vorbit, insa cea mai plauzibila solutie este cea a cresterii taxelor, masura care va lovi tot in romanul de rand si va incetini economia.
O alta conditie din tratat este sa nu se depaseasca o datorie publica de 60% din PIB, lucru valabil doar pentru 14 state europene in acest moment. Romania are o datorie de 38,6% din PIB.
Abaterile de la aceste reguli vor fi sanctionate cu 0,1% din PIB-ul tarii respective.
Buni de plata
Odata cu semnarea tratatului, Romania va fi intr-un fel mai aproape de zona euro, insa nu va beneficia de toate drepturile aferente acestei apartenente. Mai exact, vom fi buni de plata, in caz de nevoie, insa restrictiile de pe piata muncii vor fi in continuare valabile pentru romani, spre exemplu.
"Romania va trebui sa contribuie la Fondul de stablitate... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 11:15
Masurile de austeritate ii afecteaza in primul rand pe contribuabilli, dar fac victime si pe scena politica. In Grecia, conditiile dure impuse de liderii europeni pentru acordarea pachetelor de finantare au declansat ample proteste de strada. Se afla Romania pe urmele statului elen?
Premierul grec Georgios Papandreou si-a dat demisia, dupa ce protestele violente si manifestatiile de strada au paralizat tara. In ciuda masurilor dure de austeritate adoptate de Grecia, tara nu a reusit sa iasa din situatia critica.
Premierul roman Emil Boc si-a dat, luni, demisia, fiind inlocuit cu presedintele Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Guvernul condus de Boc a introdus masuri de austeritate la fel de dure ca acelea aprobate de executivul elen. Pe de alta parte, acordul Romaniei cu FMI pare "o plasa de siguranta" pentru tara noastra.
Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, recunoaste ca in Europa va avea loc o recesiune, dar spune ca Romania este mai pregatita. Asta multumita masurilor de austeritate introduse.
Masurile de austeritate nu sunt suficiente
Totusi, asa cum s-a intamplat in alte state europene, scaderea salariilor si disponibilizare a mii de bugetari nu au fost suficiente pentru ca tara sa isi reia cursul economic.
In ciuda faptului ca in Grecia au fost aprobate, printre altele, diminuarea salariilor angajatilor din sectorul bugetar cu valori cuprinse intre 40% si 50%, si concedierea unui numar semnificativ de bugetari, masurile nu... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 18:24
Romania a inteles ca UE trebuie sa fie stabila financiar, puternica si competitiva si pentru acest lucru fiecare stat membru trebuie sa isi ia masurile necesare pentru a nu crea probleme suplimentare Uniunii Europene, a declarat luni ministrul Muncii Sulfina Barbu.
Barbu a subliniat ca guvernul Romaniei "in consonanta cu un acord semnat cu FMI, CE si Banca Mondiala si-a asumat" masurile de austeritate luate in ultimii ani.
"Referitor la reforme, as aminti de Codul muncii: acesta era necesar si din punctul nostru de vedere trebuia sa venim cu o modificare pentru ca el nu mai corespundea realitatii economice", a spus ministrul Sulfina Barbu, in audierea publica "Democratia romana. Abuz politic si reactia cetatenilor", organizata de grupurile europarlamentare Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor (S&D) si ALDE.
In legatura cu initiativa guvernului de comasare a alegerilor locale si parlamentare din acest an, ministrul Sulfina Barbu a mentionat ca aceasta a fost una dictata exclusiv de ratiuni economice.
Dupa interventia ministrului roman, organizatorii au difuzat un film scurt despre situatia din Romania, dupa care eurodeputatul Traian Ungureanu (PPE/PDL) a cerut, in replica, ca delegatia PDL sa difuzeze de asemenea un film. Moderatorul audierii, jurnalistul bulgar cunoscator al limbii romane Gheorghi Gotev de la website-ul de informatii despre afacerile europene EurActiv, nu a permis insa difuzarea filmului respectiv imediat, precizand ca va... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 21:09
O posibila noua recesiune in zona euro, in 2012, poate afecta si Romania, dar tara ar putea evita recesiunea prin compensarea lipsei de exporturi in zona euro, a declarat, joi directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.
"Criza poate afecta Romania prin cresterea de costuri si respectiv prin reducerea finantarii. Romania poate compensa teoretic exporturile din zona euro catre alte zone doar pe termen scurt, insa pe termen lung trebuie sa gaseasca alte piete. Poate ca dezvoltarea productiei Ford, anul acesta, ar putea fi o solutie, dar am avea nevoie de zece companii Ford, care sa ajute la compensarea exporturilor", a spus Voinea.
El considera ca Romania are resurse de finantare interne mai sigure, dar sunt necesare politici bugetare si fiscale adecvate.
"Pe partea de necesar de finantare, lucrurile nu sunt atat de grave. Statul nu se mai finanteaza extern de cateva luni bune. Ne finantam doar la intern si aici nu suntem afectati de costul imprumutului sau ratingul de tara, ca la extern. Finantarile interne ar putea avea si avantajul resurselor populatiei. Pe intern, resursele sunt destul de mari si la nivelul populatiei.
"Populatia are bani in banci, circa 24 de miliarde lei, bani care ar putea fi atrasi prin emisiuni de titluri de stat pentru persoane fizice, ca o solutie imediata de linistire a problemei necesarului de finantare", considera directorul GEA.
Basescu: Zona euro din nou in recesiune in 2012
Presedintele... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 14:31
Romania a semnat acordul interguvernamental convenit de liderii europeni in urma summitului UE. In timp ce bancherii din tara apreciaza ca statul roman poate castiga de pe urma summitului, mai multi analisti international atrag atentia ca acordul pierde din vedere un lucru important.
Presedintele Raiffesien Bank Romania, Steven van Groningen, sustine ca deficitul impus "dinafara" este un lucru pozitiv, pentru statul roman, pentru ca este o regula care trebuie respectata. In plus, acesta crede ca Romania a castigat, de pe urma summitului.
"Faptul ca s-au alocat mai multi bani pentru Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF) este un lucru bun, intrucat "cu cat e mai buna stabilitatea in zona euro, cu atat e mai bine pentru Romania", a spus van Groningen.
Romanii sa nu fie pesimisti
In opinia sa, romanii nu trebuie sa fie pesimisti pentru ca "trebuie sa vedem ce se intampla in jurul nostru si sa tragem invatamintele necesare".
Potrivit sefului Raiffeisen Romania, faptul ca Romania produce lucruri ieftine, dar eficiente, poate fi un avantaj in actualul context.
"Romania face parte din Europa de Sud Est. Investitorii se uita la o zona, nu la o tara. Romania ar trebui sa fie forta nr 1 in Europa de Sud Est si poate atrage investitii care duc la o crestere economica" , a spus van Groningen, in cadrul unei emisiuni.
Acesta adauga ca investitiile straine atat de necesare statului roman trebuie atrase printr-o viziune "viziune clara".
Cum sa atragem... mai mult
Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 14:19
Presedintele Traian Basescu a dat asigurari, intr-un interviu acordat AP cu ocazia vizitei de lucru in Statele Unite, ca economia romaneasca este in curs de refacere, datorita masurilor de austeritate implementate in ultimii ani, precizeaza NewsIn. El a explicat ca strategia economica a tarii se bazeaza pe exporturi si a fost complicata de problemele cu care se confrunta mai multe tari din Europa.Presedintele a admis ca economia Romaniei ramane fragila.In ceea ce priveste aderarea la Zona euro, Basescu a dat asigurari ca Romania si-a fixat obiectivul de a indeplini criteriile si nu va renunta, in pofida problemelor cu care se confrunta in prezent statele membre.Presedintele roman se afla marti intr-o vizita la Washington, in cursul careia a avut intrevederi cu omologul sau american Barack Obama si cu vicepresedintele Joe Biden. mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 07:26