Modelul politicii anti-austeritate care a dus la victoria partidului Syriza in alegerile anticipate din Grecia tinde sa fie copiat la scara larga pe continent.
Daca in Franta si Spania agitatia starnita de Frontul national si Podemos s-a mai domolit, viata politica din Portugalia tinde sa dea in clocot.
Partidul Socialist Portughez ameninta sa intre la guvernare cu o platforma program copiata parca dupa model elen.
Vestea anuleaza din start posibilitatea unui compromis rezonabil intre Grecia si Germania, Berlinul nefiind acum in postura de a face concesii, arata The Telegraph.
Politica inversa
Dupa 5 ani in care au reusit sa faca fata crizei financiare prin aplicarea unei politici de austeritate, portughezii par sa-si fi pierdut rabdarea si dau credit in alegeri reprezentantilor Partidului Socialist.
Platforma electorala a acestora vizeaza reluarea angajarilor in sistemul bugetar si eliminarea masurilor dure care au fost impuse de creditorii internationali.
"Vom initia o politica inversa", sustine liderul socialist Antonio Costa.
Acesta afirma ca o mare parte din membrii miscarii sustin eliberarea de obsesia austeritatii.
Costa insista pe ideea ca Portugalia trebuie sa isi reconstruiasca sectoarele cheie ale sistemului public, afectat de restructurarea impusa de troika creditorilor: FMI, CE, BCE.
Alegerile generale din Portugalia urmeaza a se desfasura in octombrie, iar socialistii sunt pe primul loc in sondaje, urmati indeaproape de... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 15:06
Parlamentul portughez a aprobat vineri o rectificare bugetara ce presupune noi masuri de austeritate, pentru a le compensa pe cele respinse in aprilie de Curtea Constitutionala si a permite astfel respectarea obiectivelor bugetare stabilite de creditorii internationali ai tarii.
Bugetul a fost aprobat fara probleme datorita majoritatii confortabile de care dispune coalitia de centru-dreapta in parlament, cu toate ca Partidul Socialist (PS), principala forta a opozitiei, si extrema stanga au votat impotriva, relateaza AFP.
"Acest buget rectificat implica masuri care ne vor permite sa respectam obiectivul de a reduce deficitul public la 5,5% din PIB pana la sfarsitul anului", a subliniat ministrul de finante Vitor Gaspar.
La inceputul lui aprilie, Curtea Constitutionala a Portugaliei a respins mai multe masuri de austeritate cuprinse in bugetul pe 2013, caracterizat printr-o crestere generalizata a impozitelor, apreciind, intre altele, ca acesta ii discrimineaza pe functionari si pe pensionari intrucat suprima cel de-al 14-lea salariu, respectiv a 14-a pensie. Prin urmare, guvernul a anuntat noi masuri de austeritate ce se regasesc in actuala rectificare bugetara.
Astfel, bugetele tuturor ministerelor vor fi diminuate, programul de lucru al functionarilor va creste de la 35 la 40 de ore pe saptamana si vor fi majoritate contributiile sociale. Guvernul vizeaza totodata reducerea a 30.000 de posturi din cele 700.000 asigurate pana acum functionarilor de stat.... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 09:47
Troica creditorilor internationali a decis sa acorde Portugaliei un ragaz suplimentar de un an pentru a-si reduce deficitul si a introduce masurile de austeritate cerute in schimbul planului de sprijin, a anuntat vineri ministrul portughez de finante, Vitor Gaspar.
De asemenea, Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana au acceptat sa elibereze Portugaliei o noua transa de ajutor in valoare de doua miliarde de euro, la sfarsitul celui de-al saptelea examen trimestrial al aplicarii planului de salvare, transmite AFP.
"Noile limite de deficit sunt de 5,5% din PIB in 2013, 4% in 2014 si 2,5% in 2015", a declarat presei ministrul portughez Vitor Gaspar. Conform noilor date, Portugalia are timp pana in 2015, fata de 2014 anterior, sa-si reduca deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB.
In luna septembrie a anului trecut, obiectivele Portugaliei au beneficiat de o prima relaxare, in conditiile in care anterior autoritatile de la Lisabona trebuiau sa reduca deficitul bugetar pana la 4,5% din PIB in acest an, la 2,5% in 2014 si 2% in 2015.
Prin relaxarea obiectivelor Portugaliei, creditorii internationali au recunoscut ca masurile de austeritate au contribuit la reculul economiei si la cresterea somajului. In prezent, creditorii estimeaza ca PIB-ul Portugaliei va inregistra o contractie de 2,3%, fata de o scadere de 1% cat preconizau in luna noiembrie. De asemenea, troica si-a revizuit in jos si estimarile de crestere pentru 2014,... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 15:02
Manifestarile dedicate zilei de 1 decembrie, cea mai veche zi de sarbatoare civila din Portugalia, care marcheaza redobandirea independentei de sub ocupatia spaniola, au avut loc sambata, la Lisabona, pentru ultima data, dupa un an de controverse privind abrogarea ei din motive de austeritate, relateaza France Presse.
Circa o suta de persoane au participat sambata dupa-amiaza, in centrul orasului Lisabona, la parada care a marcat redobandirea independentei Portugaliei, zi libera civila care nu va mai fi acordata de anul viitor de catre guvern pentru a creste productivitatea tarii.
Data de 1 decembrie, stabilita drept sarbatoare nationala de catre prima Republica portugheza in 1910 este cea mai veche dintre zilele civile.
Abrogarea a patru zile de sarbatoare, doua civile si doua religioase, a fost mentionata pentru prima data cu un an in urma de catre guvernul de centru-dreapta, obligat sa aplice masuri de austeritate pentru a beneficia de asistenta financiara internationala cu incepere din mai 2011.
In pofida contestarilor, adoptarea unui nou Cod al muncii, in iunie, a condus indeosebi la abrogarea zilelor libere civile asociate cu instaurarea Republicii (5 octombrie), precum si cu redobandirea independentei, dupa sfarsitul ocupatiei spaniole din 1640 (1 decembrie).
Drept raspuns, "Miscarea 1 decembrie", creata in vara anului trecut, a lansat o petitie sambata pentru obtinerea a 40.000 de semnaturi in vederea prezentarii unui proiect de lege pentru a... mai mult
Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 10:39
Portugalia a prezentat Comisiei Europene masuri alternative de austeritate, pe care Bruxelles le considera suficient de bune pentru a inlocui majorarea contributiilor sociale la care s-a renuntat din cauza protestelor in masa, a declarat luni presedintele CE Jose Manuel Barroso.
Masurile, pe care guvernul nu le-a anuntat inca, sunt necesare pentru ca Portugalia sa-si indeplineasca obiectivele fiscale in cadrul planului de ajutor de 78 de miliarde de euro convenit cu UE si FMI.
Guvernul a precizat ca va compensa renuntarea la majorarea contributiilor sociale in principal prin cresterea taxelor pe venit, capital si active, insa nu a oferit detalii si nici nu a mentionat cand o va face.
Executivul trebuie sa adopte proiectul de buget pentru 2013 pana la 15 octombrie.
"Comisia si-a dat deja acceptul pentru masurile alternative prezentate de guvern", a spus Barroso, intr-o declaratie transmisa de televiziune portugheza.
El a precizat ca se asteapta ca guvernele din zona euro sa aprobe deblocarea urmatoarei transe de imprumut pentru Portugalia la reuniunea lor de la 8 octombrie si si-a exprimat speranta "ca (decizia) nu va fi blocata de schimbari la vreuna din masurile prezentate de guvern".
Guvernul portughez a anuntat la 7 septembrie ca intentioneaza sa majoreze in 2013 contributiile sociale pentru angajati la 18% de la 11%, reducand in acelasi timp impozitul pentru companii la 18% de la 23,75% pentru a promova crearea de locuri de munca.
Executivul a fost... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 09:08
Premierul portughez a anuntat vineri o consolidare a masurilor de austeritate anul viitor, in timp ce Portugalia, aflata sub asistenta financiara, nu reuseste sa isi respecte angajamentele de reducere a deficitului public, relateaza AFP.
Passos Coelho a anuntat o crestere a cotizatiilor sociale din partea angajatilor in sectoarele privat si public. In schimb, el a prevazut scaderea cotizatiilor patronale pentru a stimula angajarea, in timp ce somajul afecteaza deja peste 15 la suta din populatia activa.
Cotizatiile salariale vor trece, astfel, de la 11 la 18 la suta, iar cele ale firmelor vor fi reduse de la 23,75 la 18 la suta.
"Guvernul a decis sa ridice contributiile sociale ale sectorului privat la 18 la suta, ceea ce ne va permite, in contrapondere, sa reducem cotizatiile patronale, acestea urmand sa fie tot de 18 la suta", a afirmat premierul intr-un discurs catre natiune, care a durat aproximativ 20 de minute.
Aceasta declaratie are loc in timp ce troika (UE-BCE-FMI), reprezentand creditorii Portugaliei, examineaza atent conturile tarii cu ocazia celei de-a cincea evaluari a masurilor aplicate in schimbul planului de salvare de 78 de miliarde de euro, acordat in mai 2011 de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. Rezultatele acestei evaluari sunt asteptate saptamana viitoare.
In schimbul acestui plan de ajutor, Portugalia a promis sa aplice un program de reforme si austeritate in cadrul caruia au fost deja reduse salariile functionarilor... mai mult
Sambata, 08 Septembrie 2012, ora 13:37
Premierul portughez Pedro Passos Coelho si-a reafirmat duminica intentia ferma de a continua sa aplice planul de austeritate financiara menit sa evite falimentului tarii.
Programul asumat de cabinetul portughez "trebuie dus la bun sfarsit, pentru ca situatia tarii sa se schimbe" radical, a indicat Passos Coelho, intr-un discurs rostit la universitatea de vara a Partidului Social Democrat (PSD, centru-dreapta de guvernamant).
Portugalia, care primeste asistenta financiara din mai 2011, s-a angajat pe langa principalii creditori, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, sa aplice un program de austeritate si reforme, in vederea ameliorarii deficitului sau bugetar si relansarea economica a tarii.
Fondul Monetar International (FMI) a anuntat in iulie deblocarea unei noi transe de ajutor pentru Portugalia de 1,48 miliarde de euro, ridicand la 21,13 miliarde de euro suma totala platita de Fond acestei tari.
Deficitul public al Portugaliei va depasi tinta stabilita pentru 2012
Planul cabinetului Coelho a provocat recesiune, un nivel record al somajului si scaderea veniturilor fiscale, in pofida cresterii taxelor si impozitelor.
Deficitul public pe primul semestru este estimat la 6,7% - 7,1% din PIB, fata de tinta angajata de guvern pe langa troica UE-FMI-BCE, respectiv 4,5% din PIB. mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 09:15
Sute de functionari portughezi, sositi de pe intregul teritoriu al tarii, au manifestat vineri la Lisabona impotriva precaritatii, scaderii salariilor si masurilor de austeritate adoptate in cadrul planului de ajutor acordat Portugaliei in mai 2011, relateaza AFP.
"Lucrurile s-au inrautatit atat de mult incat am simtit nevoia sa manifestez pentru prima data de cand Guvernul a venit la putere, in urma cu un an", a declarat pentru AFP o functionara, Ana Oliveira, in varsta de aproximativ treizeci de ani, care munceste intr-o scoala primara de la periferia Lisabonei.
"Sunt indignata sa constat ca functionarii sunt folositi ca tapi ispasitori, platand pentru o criza de care nu sunt responsabili", a adaugat ea, tinand un steag de culoarea rosie in mana.
Frontul comun al sindicatelor functionarilor publici a indemnat la organizarea manifestatiei de vineri, 22 iunie, data la care functionarii au fost nevoiti sa renunte la al 13-lea salariu, suprimat anul trecut in cadrul masurilor de austeritate impuse de Guvern.
"Aceasta actiune, care are loc in aceasta zi simbolica, protesteaza fata de furtul celui de al 13-lea salariu si reclama restituirea lui", a subliniat sindicalista Ana Avoila, una dintre organizatoarele acestei defilari, care urma sa se incheie in fata resedintei premierului.
In schimbul unui ajutor international in valoare de 78 de miliarde de euro, acordat pe o perioada de trei ani de catre UE si FMI in mai 2011, Portugalia s-a angajat sa isi asaneze... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 19:39
Transporturile in comun erau perturbate joi in principalele orase portugheze, din cauza primei greve generale din acest an impotriva masurilor de austeritate, care urma sa afecteze totodata numeroase servicii publice.
La Lisabona, metroul si navetele fluviale care asigura legatura intre cele doua maluri ale fluviului Tejo se aflau in greva pentru toata ziua de joi.
Un nivel minim de servicii urma totusi sa fie asigurat in cazul serviciilor de transport cu trenul si autobuzul in capitala, dar si la metroul din Porto (nord), cel de al doilea cel mai important oras din tara.
In schimb, transportul aerian urma sa fie putin afectat, dupa ce controlorii de trafic aerian nu au depus un preaviz pentru greva. ANA, compania care gestioneaza aeroporturile portugheze, le-a solicitat pasagerilor sa verifice daca zborul lor este mentinut, inainte de apleca spre aeroport.
Principalele porturi din tara urmau, de asemenea, sa fie afectate puternic de catre aceste proteste.
In plus, numeroase servicii publice urmeaza sa fie afectate. Scoli, spitale, tribunale, administratii, servicii de posta, biblioteci, muzee sau servicii de salubrizare urmau sa isi reduca nivelul de activitate.
Obiectivul acestei greve este sa protesteze "contra masurilor de austeritate" aplicate de anul trecut de catre Guvern in schimbul unui ajutor financiar international in valoare de 78 de miliarde de euro, a declarat Armenio Carlos, liderul CGTP, principala confederatie sindicala din tara, care a... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 13:40