Premierul demisionar al Italiei, Mario Monti, a anuntat duminica dimineata un program "pentru schimbarea Italiei si reformarea Europei", criticandu-l cu ironie pe predecesorul sau, Silvio Berlusconi, informeaza AFP.
Fara a dezvalui daca intentioneaza sau nu sa candideze in scrutinul legislativ anticipat din februarie, Monti a calificat acest program drept "agenda pentru un angajament comun, prima contributie spre o discutie deschisa".
"Italia a invins criza financiara, fara asistenta financiara europeana si fara ajutorul FMI", a spus Monti.
"Este esential ca sacrificiile dure facute de italieni anul trecut sa nu se piarda", a spus Monti, denuntand declaratiile "aberante" ale fostului premier Silvio Berlusconi.
"Imi este foarte greu sa urmaresc linia logica a gandirii lui Berlusconi", a spus Monti.
Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a dizolvat sambata Parlamentul, deschizand calea alegerilor anticipate, care vor avea loc pe 24 si 25 februarie 2013. "Am semnat decretul de dizolvare a Camerelor Parlamentului, o decizie care era previzibila data fiind situatia actuala", a explicat, intr-un comunicat, presedintele Giorgio Napolitano.
Guvernul italian in exercitiu, condus de premierul demisionar Mario Monti, a semnat decretul prin care stabileste organizarea scrutinului parlamentar anticipat pe 24 si 25 februarie 2013. Premierul tehnocrat Mario Monti a demisionat vineri seara, dupa ce a pierdut sprijinul partidului lui Silvio Berlusconi - Poporul... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2012, ora 14:18
Italia nu se afla intr-o situatie "stralucitoare", in pofida masurilor de insanatosire luate deja, iar "asteptarile trebuie sa ramana modeste", a afirmat sambata seful cabinetului de la Roma, Mario Monti, in cursul unei mese rotunde organizate de sindicatul din domeniul comertului, Confcommercio.
"Trebuie sa ne pastram asteptarile la un nivel modest. Tara nu se afla intr-o situatie stralucitoare in care sa putem face promisiuni", a declarat premierul Italiei, a doua zi dupa adoptarea in linii mari a unui proiect de reforma a pietei muncii ce urmareste eliminarea anumitor tutele asupra locului de munca si care este contestat de sindicate.
"In momentul de fata, nu putem considera ca am rezolvat problemele cele mai stringente. Din nefericire, nu este posibil sa rezolvi intr-un an ori in cinci luni ce a fost cladit timp de decenii", a spus Monti.
El a denuntat faptul ca, in trecut, "politica a ascultat de prea multe ori de diversele categorii" sociale, criticand implicit principiul consultarilor aplicat in Italia pana la intrarea in functie a guvernului pe care-l conduce si care, in opinia premierului, oferea un fel de 'drept de veto' unor sindicate si categorii profesionale.
Dupa ce i-a succedat lui Silvio Berlusconi, in noiembrie, ca urmare a unei grave crize financiare ce lovise Italia, Monti a sporit masurile impopulare, reducerile bugetare, liberalizarile pentru a obtine mai multa concurenta sau reformarea sistemului de pensii.
Proiectul de reforma a pietei... mai mult
Duminica, 25 Martie 2012, ora 09:50
"Contururile" unei iesiri din criza datoriei suverane iau forma datorita 'evolutiei' de la Berlin cu privire la ideea unei consolidari a fondului de ajutor, favorizata de eforturile depuse de Italia, a apreciat miercuri seful guvernului italian Mario Monti.
"Cadrul este in evolutie.[..] Contururile unei posibile iesiri din criza grava care a atins Europa incepe sa ia forma", a declarat Monti in fata Senatului.
"Anumite piese ale mozaicului incep sa se apropie incet de locul lor", a adaugat el, citat de France Presse.
Mario Monti a punctat in special existenta "unei evolutii pozitive in Germania si in alte tari" in legatura cu resursele fondului european de salvare. Seful guvernului italian si-a "permis sa observe cu toata modestia" ca aceasta evolutie a fost favorizata de eforturile depuse de Italia.
"In continuarea actiunilor guvernului precedent, ne-am intensificat eforturile pentru ca restul zonei euro sa poata percepe Italia ca fiind printre cei care pot /.../ contribui la gasirea de solutii si nu doar ca principala amenintare", a subliniat el, cu trimitere la planul de austeritate adoptat in decembrie si la planul de liberalizare a economiei adoptat vinerea trecuta.
Aceasta "favorizeaza o evolutie, ce nu poate fi decat lenta si graduala, spre o pozitie mai putin inflexibila in ceea ce priveste resursele financiare ale 'firewallurilor' anticriza", a apreciat el. mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 16:07
Europa "nu are niciun motiv sa se teama de Italia" care "si-a facut tema" in ceea ce priveste bugetul, a estimat presedintele Consiliului italian Mario Monti.
"Italienii au acceptat cu un calm britanic masurile foarte grele care le-au fost impuse (...) Au inteles ca aceste constrangeri europene sunt impuse pentru binele generatilor viitoare. Toti analistii sunt de acord ca Italia si-a facut temele", a declarat Monti pentru editia de joi a cotidianului parizian Le Figaro.
"Dispunem de o materie prima foarte rara in Europa, un consens de fond al opiniei publice in favoarea integrarii europene", apreciaza acesta.
"Pentru moment, Italia ramane victima riscului . Acest risc trebuie eliminat", a adaugat Monti care apreciaza nivelul actual al Fondului european de stabilitate financiara (FESF) "foarte nesatisfacator".
Monti se arata "convins ca intreaga Europa poate gasi avantaje semnificative in termeni de crestere printr-o continua integrare reala".
"Tarile din zona euro s-au concentrat asupra uniunii monetare abandonand uniunea economica. Aceasta din urma implica formarea unei veritabile piete libere, extinsa la toate sectoarele", apreciaza acesta.
Monti va apara aceste idei si in cadrul intalnirii de vineri la Paris cu presedintele Nicolas Sarkozy si omologul sau Francois Fillon. mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 08:45
Guvernul spaniol condus de premierul Mariano Rajoy a anuntat ca va face economii de 8,9 miliarde de euro (aproximativ 11,5 miliarde de dolari), in cadrul unui nou program de masuri de austeritate dure. Spania este obligata sa reduca drastic cheltuielile bugetare pentru a face fata crizei datoriilor.
Printre masurile adoptate de guvernul spaniol se numara majorarea impozitelor, incepand din primul trimestru al anului viitor. Reprezentantii guvernului iberic au declarat, vineri, ca taxele vor fi crescute pentru cei care incaseaza mai multi bani.
Cu alte cuvinte, Mariano Rajoy va impozita luxul si miliardarii, dupa modelul adoptat de Mario Monti, in Italia, transmite Reuters.
Guvernul Spaniei, condus anterior de Jose Luis Zapatero, a reinstaurat taxa pe avere, pe care o abolise in 2008, chiar inaintea declansarii crizei economice. Noul guvern din Spania a fost silit sa faca rost de 6 miliarde de euro din cresterea taxelor, in asa fel incat tinta de deficit bugetar de 8% sa fie atinsa, scrie Bloomberg.
Executivul spaniol se teme ca tinta aceasta este substantial mai mare decat cea estimata anterior si este hotarat ca pragul de 8% sa nu fie depasit. Spania isi fixase o tinta de deficit de 6%, in perioada mandatului lui Jose Luis Zapatero.
O alta masura de austeritate adoptata vineri de guvernul spaniol se refera la inghetarea salariilor functionarilor publici, cel putin pana in martie 2012, precizeaza Reuters. Guvernul spaniol a mai declarat ca anul viitor... mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 19:04
Prim-ministrul Italiei a prezentat joi, in cadrul conferintei de presa de sfarsit de an, bilantul executivului format in urma cu doua luni din tehnocrati. Planul de austeritate va fi ultimul sacrificiu cerut italienilor, guvernul concentrandu-se pe reformele dezvoltarii economice incepand de anul viitor, a spus el.
In fata a peste 100 de jurnalisti invitati joi la sediul guvernului de la Roma, premierul italian a facut un bilant al celor doua luni de activitate ale executivului pe care-l conduce. Mario Monti a precizat ca nu exista o distinctie intre prima si cea dea doua etapa a guvernului, ci intre "indatoriri" si "initiative".
Cu alte cuvinte, guvernul Monti, solicitat la 16 noiembrie 2011 sa rezolve criza politica, economica si de imagine internationala a Italiei, a preluat angajamentele luate la nivel european de legislativul precedent.
"Angajamentul de a reduce anual cu cinci puncte diferenta intre debitul public si Produsul Intern Brut l-a luat guvernul trecut si era de neconceput sa nu il respectam", a subliniat Monti. Premierul s-a detasat in acest fel de sacrificiile cerute de planul de austeritate aprobat definitiv de parlamentul italian.
"De azi inainte vom actiona conform initiativei proprii", a comentat Monti, cu referire la reformele menite sa stimuleze economia interna, dar despre care nu a furnizat detalii.
In cadrul conferintei de presa, Monti a pregatit un grafic al situatiei cotarii la bursa europeana a actiunilor de stat care au... mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 20:20
Planul de austeritate aprobat de presedintele Italiei este salutat de patronatele industriale si blamat de sindicate.
Presedintele Italiei a aprobat marti planul de austeritate conceput de guvernul Monti. Patronatele industriale au salutat normele de austeritate in timp ce sindicatele sunt nemultumite de reformele care privesc sistemul de pensionare si introducerea noilor impozite.
Parlamentul italian are la dispozitie 17 zile pentru aprobarea planului de austeritate prezentat de guvernul Monti. In acest interval, parerile privind sustinerea normelor de austeritate sunt impartite. Sindicatele de muncitori si-au exprimat nemultumirea inca de la inceputul saptamanii. La data de 12 decembrie vor proclama prima greva impotriva guvernului Monti.
Pe de alta parte, patronatele au salutat amendamentele fiscale ale planului de austeritate.
"Este o reforma dura, dar indispensabila pentru a salva tara de la faliment si moneda unica euro", a afirmat Emma Marcegaglia, presedinta patronatului Confindustria citata marti de postul de televiziune Rai News.
Presedinta Marcegaglia a insistat pe aprobarea imediata a reformelor pentru a recastiga increderea partenerilor europeni si a investitorilor. "Pietele de afaceri au avut reactii pozitive si acesta este un lucru important", a completat presedinta Confindustria.
In acelasi timp, directorul general al patronatului Confindustria, Giampaolo Galli, recunoaste ca planul de austeritate are anumite limite.
"Lipsesc... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 08:01
Guvernul condus de Mario Monti a anuntat noi masuri de austeritate pentru a recupera increderea investitorilor in zona euro si pentru a pune stop efectelor crizei datoriilor suverane. Una dintre aceste masuri este mai mult decat drastica.
In planul anuntat de guvernul condus de tehnocratul Monti se afla o prevedere care i-a multumit pe foarte multi italieni, scrie Business Insider. Toate tranzactiile de peste 1.000 de euro vor fi taxate.
Scopul principal este descurajarea practicilor de evaziune fiscala si marirea veniturilor la buget. Interesant este faptul ca initial, isi doreau taxarea tranzactiilor de peste 5.000 de euro.
Masura a si fost introdusa, dar nu s-a bucurat de succesul scontat. Prin urmare, se pune intreabarea cat de mult va functionarea taxarea tuturor tranzactiilor efectuate de peste 1.000 de euro. mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 09:32
Senatul italian se pregateste vineri pentru un vot de importanta capitala, pe masurile de austeritate promise de guvern Uniunii Europene, esentiale pentru a evita scaparea de sub control a crizei datoriilor de stat, la cateva zile inainte de sfarsitul "erei Berlusconi", transmite Reuters.
Camera superioara a Parlamentului de la Roma va incepe dezbaterea pachetului de masuri de austeritate la ora 9:30 (11:30 ora Romaniei).
Proiectul legislativ a fost aprobat joi cu o majoritate confortabila de comisia de buget din Senat si ar trebui sa treaca fara probleme.
Senatorii italieni il primesc vineri in randurile lor in premiera pe Mario Monti, fost comisar european care a devenit in ultimele zile principalul favorit ca succesor al premierului Silvio Berlusconi, care a reusit sa pastreze puterea timp de 17 ani.
Pregatind numirea lui Monti, presedintele Giorgio Napolitano l-a declarat miercuri senator pe viata, luand prin surprindere scena politica si alimentand imaginea fostului oficial european, deja foarte cunoscut in Italia.
Berlusconi si-a pierdut majoritatea parlamentara marti, intr-un vot privind raportul de buget pe 2010, si a promis ca va demisiona imediat ce masurile de austeritate cuprinse in "pachetul de stabilitate financiara" vor fi aprobate de ambele camere ale Parlamentului.
Daca va trece de Senat, legea va fi supusa votului in Camera Deputatilor in sedinta de sambata.
Astfel, Berlusconi si-ar putea depune demisia inca de sambata seara, Monti... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 11:00