Parlamentul grec a adoptat, marti seara, noi masuri de austeritate, cerute de creditorii tarii.
Acestea se refera mai ales la transferul catre Agentia de privatizari a companiilor nationale a apei si electricitatii, noteaza AFP.
Votul legii care include aceste masuri deschide calea deblocarii a 2,8 miliarde de euro din imprumutul pentru Grecia, o transa amanata din iunie din cauza negocierilor dintre Atena si creditori.
Peste 500 de persoane, potrivit politiei, au manifestat marti seara in fata Parlamentului la apelul sindicatelor din compania nationala a apei (EYDAP) si al unor mici formatiuni politice de stanga care acuza "spolierea" acestor societati.
Citeste si "Copilul crizei" asculta in sfarsit de parinti: Noi masuri de austeritate in Grecia, populatia e furioasa
Noua lege ...citeste mai departe despre "Noi masuri de austeritate in Grecia: Oamenii au protestat in fata Parlamentului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 09:43
Grecia a adoptat niste masuri nepopulare in randul populatiei, luni, dar necesare pentru a debloca fonduri noi de la creditorii internationali.
Premierul elen Alexis Tsipras a aparat reformele adoptate in Parlament legate de pensii si taxe, transmite BBC.
El a explicat ca masurile au fost necesare pentru a primi o noua transa din imprumutul extern, fara de care tara supranumita "copilul crizei" nu ar putea trece peste vara. Discutia la nivel european ar urma sa inceapa luni dupa-amiaza, in cadrul unui summit cu ministrii de Finante din zona euro.
Tsipras a dat asigurari ca schimbarile vor afecta doar putin peste 7 la suta dintre pensionari. In plus, el considera ca in acest mod se vor pune bazele unui sistem sustenabil, avand in vedere ca o crestere a contributiilor la pensii va aduce mai multi bani la buget.
"Copilul crizei" pune iar pe jar intreaga Europa: Negocierile... citeste mai departe despre "Copilul crizei asculta in sfarsit de parinti: Noi masuri de austeritate in Grecia, populatia e furioasa" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Mai 2016, ora 10:20
Parlamentul Greciei a aprobat, joi dimineata, al doilea set de reforme, astfel ca liderii de la Atena urmeaza sa inceapa negocierile pentru un alt plan de salvare. Cu toate acestea, greul abia acum incepe.
Ministrul slovac de Finante, Peter Kazimir, a avertizat ca nu trebuie sa ne culcam pe o ureche si sa avem impresia ca apele s-au calmat.
Nori negri deasupra Greciei: Vine "apocalipsa" in 2016? Ce spun economistii
Chiar daca discutiile in contradictoriu s-au terminat intre eleni si institutiile internationale, mai exista un hop important de trecut: implementarea reformelor promise.
"Votul dat in parlamentul grec reprezinta un pas inainte. Insa mai e drum lung de strabatut", a scris pe Twitter Peter Kazimir.
The Greek parliament vote is another step in the needed direction. We still have a long way to go #eurozone #Greece #ECB #IMF- Peter Kazimir (@KazimirPeter) 23 iulie 2015
"Partea complicata abia acum incepe: implementarea. Tarile baltice, precum si Irlanda, ...citeste mai departe despre "Sa nu ne culcam pe-o ureche: Greul pentru Grecia abia acum incepe" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 12:35
Oricat de greu de crezut ar fi, in ciuda contrastelor flagrante, Grecia din zilele noastre si Romania anilor '80 impartasesc si unele asemanari izbitoare. Cea mai evidenta este cea a erodarii economiei prin programe de austeritate, crede profesorul de economie politica Zoltan Pogatsa.
Pogatsa argumenteaza ca punerea datoriilor publice in mod repetat in sarcina contribuabililor nu face decat sa creeze un cerc vicios, care va eroda puterea de cumparare, va mentine un nivel scazut de lichiditati si va transforma sistemul de finante publice intr-o himera.
Dupa modelul Ceausescu
In 1980, dictatorul Nicolae Ceausescu a decis brusc ca Romania trebuie sa-si achite toate obligatiile catre creditorii internationali, explica economistul maghiar Zoltan Pogatsa, pentru Sigmalive.
Planul sau a fost urmat de aproape un deceniu de stoarcere a resurselor financiare ale tarii, culminand cu cea mai violenta revolutie anticomunista din Europa.
Un plan similar este pus in practica de cativa ani in Grecia. Desi era clar ca e sortita esecului, politica de austeritate a fost impusa elenilor inca de acum 5 ani.
Rezultatul a ajuns deja sa fie arhicunoscut: o prabusire economica de 25%, o crestere a gradului de indatorare de la un nivel greu de administrat de 110% din PIB la unul insuportabil de 180 de procente si un somaj in floare atingand 30% din totalul populatiei si 60 de procente din tineri.
In cei cinci ani de austeritate, povara datoriei statului elen a crescut cu 9... mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 09:55
Grecii, suparati ca masurile de austeritate propuse de creditori sunt foarte aspre, duc o campanie de boicotare a brandurilor nemtesti.
Hashtagul #BoycottGermany (Boicoteaza Germania) a fost folosit pe Twitter prima oara in weekend, insa abia miercuri s-a viralizat pe reteaua de microblogging, potrivit BBC.
Cat de dramatica este situatia pentru grecii de rand
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
Pana acum, hashtag-ul a fost folosit de mai bine de 30.000 de ori in mesajele activistilor politici care dezaproba planul de reforme pentru Atena si atitudinea rigida pe care a afisat-o in timpul negocierilor cancelarul german Angela Merkel.
#StopBuyingGerman #BoycottGermany 2014 exports from Germany US$1.511 trillion - Consumers have power - PLS RT pic.twitter.com/R2mCvvoM2W- Joseph Proudhon (@Pierre_Proudhon) July 16, 2015
In semn de protest fata de acordul la care s-a ajuns luni dimineata, dupa un summit maraton, grecii nemultumiti cer boicotarea produselor ...citeste mai departe despre "Razbunarea grecilor: Produsele nemtesti, boicotate pe Twitter" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Iulie 2015, ora 13:03
Grecia era din nou paralizata miercuri din cauza unei greve generale de 24 de ore impotriva masurilor de austeritate impuse de troica creditorilor internationali ai statului elen, aflata actualmente la Atena pentru a examina starea finantelor tarii, transmite France Presse.
A patra greva generala de la inceputul anului, aceasta mobilizare a sindicatelor din mediul privat (GSEE) si cel public (Adedy) a afectat mai ales, in timpul diminetii, legaturile maritime dintre Grecia continentala si insulele acesteia, in conditiile in care majoritatea marinarilor diferitelor companii din sector au aderat la miscare.
Sistari ale activitatii pe durata a trei ore la inceputul si la sfarsitul zilei erau prevazute pentru retelele de autobuze si troleibuze din capitale, in timp ce la Acropole, cel mai vizitat obiectiv turistic grecesc, situat in centrul vechi al capitalei, accesul turistilor urma sa fie suspendat timp de doua ore, la sfarsitul diminetii.
In context, ambuteiaje enorme s-au format in timpul diminetii la Atena, pe fondul functionarii partiale a transporturilor publice. Centrul orasului a fost inchis circulatiei la sfarsitul diminetii din cauza actiunilor de protest programate de cei de la GSEE, Adedy si sindicatul Pame, apropiat de Partidul Comunist.
Insa o vreme mai degraba ploioasa suscita incertitudine cu privire la frecventarea manifestatiilor. Pe de alta parte, metroul Atenei, dupa cum este cazul de regula in zilele de greva, functiona in mod normal pentru... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 14:31
Barack Obama a pledat joi pentru o politica de crestere in Grecia, afirmand, in fata primului ministru Antonis Samaras, ca austeritatea nu poate fi singura strategie pentru a iesi din criza.
Atat presedintele american cat si Samaras, care s-au intalnit in Biroul Oval dupa-amiaza, au recunoscut importanta reformelor fundamentale in Grecia, supusa unui plan de restructurare drastica in incercarea de a reduce o datorie ce a ajuns la 176% din Produsul Intern Brut (PIB) in acest an, noteaza AFP.
"Am incredere in primul ministru Samaras ca va continua aceste reforme structurale", a declarat Obama jurnalistilor.
"Noi suntem de asemenea de acord ca in fata unor dificultati cum sunt cele ale Greciei, nu putem considera ca austeritatea este o strategie", a adaugat el, in timp ce PIB-ul Greciei a scazut cu un sfert in cinci ani sub efectul crizei.
"Este de asemenea important sa se concentreze pe cresterea economica si locurile de munca, pentru ca istoria a demonstrat ca tarile cu crestere si un nivel ridicat al ocuparii fortei de munca... sunt in masura sa-si reduca mai usor datoria decat tarile unde oamenii nu mai au speranta", a adaugat presedintele american.
La randul sau, Samaras, in timp ce a promis sa faca "tot ce este necesar" pentru a reforma structurile de tara sa, a vorbit despre importanta de "a insista pe crestere si crearea de noi locuri de munca, in special pentru tineri", in randul carora, a reamintit el, rata somajului depaseste 60%.
"Trecem... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 09:08
Premierul grec Antonis Samaras s-a declarat duminica grabit sa obtina un nou pachet de masuri de austeritate solicitat de catre UE si FMI, intr-un interviu publicat cu o zi inaintea reluarii negocierilor Atenei cu creditorii sai in vederea aprobarii acestui plan, relateaza AFP.
"Pachetul (de masuri) trebuie sa fie finalizat si votat in cateva zile (...). Nu pot exista intarzieri", a subliniat liderul conservator pentru saptamanalul de centru-stanga To Vima.
Interviul a fost publicat cu o zi inaintea unei intalniri, luni, intre ministrul de Finante Yannis Stournaras si membri ai Troikai reprezentand creditorii (UE, BCE si FMI), care revin la Atena dupa o pauza in cadrul negocierilor purtate de la inceputul lui septembrie asupra eforturilor de redresare ale grecilor.
Intalnirea vizeaza finalizarea versiunii asupra careia Guvernul grec de coalitie (dreapta, socialisti si stanga moderata) condus de catre Samaras a ajuns joi la un acord politic. Acest plan, in valoare totala de 13,5 miliarde de euro se bazeaza in principal pe economii bugetare concentrate asupra unor taieri de salarii in sectorul public, pensii si prestatii sociale.
UE si FMI conditioneaza deblocarea unei noi transe de imprumut in valoare de 31,5 miliarde de euro, blocata din iunie, de adoptarea de catre Parlament a acestui plan.
Samaras a subliniat pentru To Vima urgenta ca tara sa obtina lichiditati. "Economia greaca asteapta acesti bani ca pamantul insetat de ploaie", a subliniat el. In lipsa... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 08:14
Parlamentul elen trebuie sa voteze, miercuri, asupra masurilor de austeritate propuse de guvern, pentru a primi urmatoarea transa din imprumutul de 110 miliarde de euro acordat de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. Potrivit analistilor, daca parlamentarii vor vota impotriva programului de austeritate, Grecia va ramane fara bani in cateva zile, relateaza BBC News.
Ce includ, insa, masurile de austeritate, din cauza carora demonstratiile din ultimele zile din Grecia au devenit violente, ducand la ranirea a 46 de persoane?
Taxe si impozite
Nivelul taxelor va creste cu 2,32 de miliarde de euro in acest an, plus 3,38 de miliarde de euro in 2012, 152 de milioane de euro in 2013 si 699 de milioane de euro in 2014.
Vezi continuarea pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 15:31