Guvernele din zona euro trebuie sa relaxeze masurile de austeritate pentru a promova cresterea si normalizarea economiei din regiune, considera guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, relateaza CNBC.
"Politica fiscala din zona euro este mai stricta decat in Marea Britanie, chiar daca Europa nu are alte mecanisme de impartire a riscurilor si este relativ inflexibila. O politica fiscala mai flexibila ar contribui la reincluderea in circuitul economic a economiilor private si ar preveni riscul stagnarii", a spus Carney intr-un discurs la Dublin.
Aceste politici ar compensa impactul reformelor structurale asupra cheltuielilor si ar corespunde cu obiectivul pe termen lung de crestere a integrarii, a adaugat bancherul.
Comentariile sale au fost facute in timp ce noul guvern din Grecia are opinii diametral opuse fata de autoritatile de la Berlin, care promoveza de mult timp austeritatea in schimbul sprijinului financiar.
Partidul anti-austeritate Syriza, care a venit la putere in Grecia, vrea sa renegocieze termenii acordului de sustinere financiara, existand temeri ca divergentele cu liderii europeni ar putea face ca Grecia sa iasa din zona euro.
Carney a explicat ca politica monetara indrazneata a Bancii Centrale Europene (BCE) nu poate fi singulara, seful bancii centrale britanice cerand reforme structurale dificile in zona euro si atragerea economiilor private in economie.
Sectorul privat din zona euro genereaza un surplus de economii echivalente cu 3,5%... mai mult
Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 09:49
Principala problema cu care se confrunta Europa nu este lipsa competitivitatii, ci masurile de austeritate care duc la scaderea cererii si slabesc cresterea economica, este de parere laureatul premiului Nobel pentru economie in 2001, profesorul Joseph Stiglitz.
Joseph Stiglitz sustine ca actuala criza din Europa a fost cauzata de reducerile cheltuielilor guvernamentale, nu de datoriile si deficitele excesive pe termen lung. Deficitele au fost cauzate de recesiune.
"Inainte de criza Spania si Irlanda au avut excedente bugetare. Ele nu pot fi acuzate de risipa fiscala. Mai multa disciplina fiscala nu va face decat sa inrautateasca recesiunea. Nicio economie nu s-a redresat vreodata dintr-o recesiune prin austeritate", sustine Stiglitz, citat de Agerpres.
In cazul Estoniei sau Letoniei, tari in care reducerile drastice de cheltuieli au stimulat productivitatea si redresarea economica, Stiglitz a apreciat ca este vorba de economii mici, care pot compensa pierderea cheltuielilor publice prin mai multe exporturi.
"Þarile in criza nu sufera de pe urma cheltuielilor excesive. Problema nu este oferta, ci cererea. Este responsabilitatea politicii monetare si fiscale sa mentina economia la ocuparea deplina a locurilor de munca", spune laureatul Nobelului.
Stiglitz arata ca reducerea cheltuielilor de catre guverne are efecte majore. In acelasi timp, o expansiune a cheltuielilor poate creste productia prin crearea de locuri de munca ce vor fi ocupate de persoane... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 11:56
Planurile de austeritate cerute unor state din zona euro risca sa franeze cresterea economica si sa complice reducerea deficitelor, a spus John Williams, unul dintre oficialii bancii centrale a SUA (Federal Reserve - Fed).
"Autoritatile europene au adoptat masuri importante pentru a controla criza", a declarat presedintele filialei Fed din San Francisco, care a salutat noul program de rascumparare de obligatiuni anuntat la inceputul lunii septembrie de Banca Centrala Europeana (BCE).
"Acest plan poate da timp guvernelor europene sa puna in aplicare solutii mai globale pentru sistemul lor bancar si datoria lor", a precizat el.
Pentru a beneficia de ajutorul BCE, statele din zona euro vor trebuie in prealabil sa ceara ajutorul fondului de salvare european. Acest ajutor implica aplicarea unor planuri de austeritate, a adaugat John Williams.
Pe termen lung, oficialul Fed apreciaza ca aceste masuri sunt necesare pentru a repune bugetul acestor guverne pe "calea viabilitatii", in momentul in care ar putea fi amenintate de incapacitate de plata. mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 12:44
Scaderea salariilor bugetarilor si a pensiilor si cresterea TVA-ului sunt cateva dintre masurile de austeritate temporare implementate in Romania. Cand avem sanse sa se revina la situatia dinainte?
In urma acordului cu FMI, Romania a taiat cu 25% salariile bugetarilor, a concediat 100.000 de angajati din sectorul public si a marit taxa pe valoare adaugata (TVA) de la 19 la 24%. Toate aceste masuri sunt fara precedent in Europa si sunt mult mai dure decat conditiile aplicate in state aflate intr-o situatie mult mai proasta, insa mai bogate, cum ar fi Portugalia sau Irlanda.
Implementarea acestor masuri a avut ca scop iesirea din recesiune, lucru care s-a si intamplat, si revenirea unei cresteri stabile a economiei. Economia a crescut cu 2% anul trecut, comparativ cu recesiunea inregistrata de unele state europene si cu stagnarea unor tari puternice precum Franta. In plus, datoria publica de 39% din PIB nu reprezinta o problema ci un motiv de laude.
Romania a reusit sa rezolve si problema deficitului de cont curent record inregistrat in 2007, de 14,5% din produsul intern brut (PIB).
In acest context, saracii Romaniei, cei pe spatele carora a picat greul austeritatii, asteapta o crestere a salariilor si pensiilor si o scadere a TVA-ului.
Insa, "revenirea din criza nu inseamna revenirea la situatia dinante de criza. Nu se va mai intampla acest lucru niciodata", a declarat analistul economic Ionel Blanculescu pentru Business24.
In cel mai bun caz, in... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 18:05
Directorul FMI, Christine Lagarde, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, secretarul general al OECD, Angel Gurria, si directorul general al OMC, Pascal Lamy, avertizeaza ca masurile de austeritate trebuie "sa stimuleze si nu sa reduca perspectivele de crestere".
Alaturi de alti directori si presedinti ai unor organizatii mondiale, cei patru au semnat "un apel la actiune" prin care cheama liderii lumii sa ia masuri pentru a reduce inegalitatea sociala.
Ei cer eliminarea barierelor comerciale, furnizarea de capital pentru sistemul bancar si o atentie mai mare acordata somajului in randul tinerilor.
Totodata, ei avertizeaza ca programele de "consolidare fiscala" ar trebui sa fie aplicata intr-un mod "responsabil din punct de vedere social", astfel incat sa promoveze cresterea economica si crearea de locuri de munca, scrie BBC.
Pe termen lung, cer reforme pe piata muncii, pentru a se reduce inegalitatea.
Semnatarii apelului precizeaza ca pozitia lor nu reflecta neaparat punctul de vedere al organizatiilor pe care le conduc. mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 19:00
Datoria publica excesiva reprezinta cea mai mare amenintare la adresa prosperitatii Europei, a declarat cancelarul german Angela Merkel, la Forumul Economic Mondial de la Davos, informeaza Mediafax.Merkel a insitat ca si alte state membre ale Uniunii Europene sa urmeze exemplul modelului de austeritate adoptat de Germania, cea mai mare economie a Europei.
"Masurile de economisire si cresterea economica nu se exclud reciproc. Mi s-au facut reprosuri si mi s-a spus ca Germania ar trebui sa contribuie la crestere si ca daca iei calea consolidarii, pui in pericol cresterea.
Insa in ultimii doi ani am avut parte de o experienta foarte interesanta.
Am redus cheltuielile, dar am avut o crestere economica de 3,6% anul trecut", a afirmat oficialul german.
Cancelarul si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea privind aparitia unor prime semne de protectionism dupa criza economica si a facut apel la decidentii politici mondiali sa incheie in acest an un acord comercial. mai mult
Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 22:34
Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a prezentat pe 19 octombrie, la Conferinta Regionala Financiara si de Investitii pentru Sud-Estul Europei, o propunere de program economic ce ar genera o crestere economica aditionala de 11,6% pentru Romania, pana in 2015, a anuntat miercuri FIC, potrivit NewsIn."Masurile de austeritate anuntate de Guvernul roman trebuie acompaniate de masuri care sa incurajeze cresterea economica. Actualul context economic si social reprezinta o mare provocare, dar si o oportunitate pentru a actiona", a declarat Mariana Gheorghe, presedinte al FIC si CEO al Petrom, in deschiderea Mesei Rotunde dedicate Romaniei.
Reprezentantii FIC au accentuat faptul ca reluarea cresterii economice este posibila intr-un termen relativ scurt, printr-o implementare rapida a unor masuri decisive si prin lucrul impreuna cu autoritatile.
"Doar prin implementarea celor 12 masuri prioritare propuse, pana in 2015 produsul intern brut al Romaniei poate inregistra o crestere suplimentara de 11,6%, piata fortei de munca poate castiga 250.000 de noi angajati, iar veniturile bugetului pot creste cu 8,5% in comparatie cu un scenariu care nu include aceste masuri", spun reprezentantii FIC.
In acelasi timp, costurile cumulate pentru bugetul public reprezinta doar 0,7% din PIB, iar pe termen lung, impactul indirect al masurilor propuse ar putea genera o crestere economica suplimentara de 15-20% in raport cu impactul direct, mai considera ei.
Dominic Bruynseels, membru al... mai mult
Joi, 21 Octombrie 2010, ora 12:18
Masurile de austeritate pot afecta cresterea economica si pot urca rata somajului, apreciaza FMI, dupa ce a cerut mai multor tari, printre care si Romania, sa reduca deficitul bugetar, obiectiv atins de obicei prin reduceri salariale si de personal in sectorul public sau majorari de taxe, precizeaza Mediafax."Consolidarea fiscala reduce de cele mai multe ori cresterea economica, pe termen scurt. Utilizand un nou set de date, am ajuns la concluzia ca, dupa doi ani, o reducere de 1% din Produsul Intern Brut (PIB) a deficitului bugetar tinde sa taie 0,5 puncte procentuale din cresterea economica si sa urce rata somajului cu o treime de punct procentual", se arata intr-o analiza a FMI.Scaderea dobanzilor si deprecierea monedei nationale atenueaza de obicei impactul masurilor de austeritate asupra cresterii, insa acest efect este mai redus atunci cand dobanzile sunt deja aproape de zero sau cand mai multe tari implementeaza simultan programe de consolidare fiscala, afirma expertii de la Washington.Pe termen lung insa, reducerea datoriilor poate creste PIB prin scaderea dobanzilor reale si facilitatea reducerii taxelor, factori care sustin sectorul privat si implicit economia.
Totodata, FMI noteaza ca austeritatea bazata pe reduceri de cheltuieli este "mai putin dureroasa" decat majorarile de taxe.Fondul identifica si anumite masuri care pot reduce impactul consolidarii fiscale asupra economiei. Printre cele mai eficiente idei in acest sens ar fi masurile implementate acum, dar... mai mult
Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 12:01
Masurile de austeritate bugetara adoptate de mai multe state europene ameninta cresterea economica pe termen scurt si ratingurile acestor tari, potrivit unui studiu al agentiei de evaluare financiara Moody's, citat de AFP, precizeaza Mediafax."Moody's apreciaza ca temerile legate de cresterea economica, in contextul necesitatii de a mentine masuri stricte timp de mai multi ani, reprezinta un risc pentru ratingurile statelor.
Situatia caracterizeaza in special Europa, unde cresterea va fi mai slaba decat in restul lumii", mentioneaza studiul semestrial "European Sovereign Outlook".
Ingrijorarile referitoare la evolutia economiilor europene au determinat deja Moody's sa retrogradeze calificativele Greciei, Portugaliei, Spaniei, Irlandei si Ungariei.
Aceste temeri pot influenta, dar intr-o mai mica masura, ratingurile Frantei, Germaniei si Marii Britanii.
Cele trei state au, in prezent, cel mai bun calificativ posibil, "AAA".
Moody's a avertizat saptamana trecuta ca aceste tari risca sa-si piarda ratingurile din cauza dificultatilor bugetare.
Agentia aminteste ca multe state vor mentine masurile de austeritate pana in 2013.
Intr-un raport separat (Perspectiva saptamanala a creditului) agentia apreciaza ca zona euro "nu a gasit calea spre o crestere sustenabila, iar incertitudinile economice umbresc perspectivele economice pentru viitorul apropiat".
Moody's se asteapta ca revenirea economica a uniunii monetare sa se opreasca pana la sfarstul acestui an, din cauza... mai mult
Luni, 23 August 2010, ora 14:56