Masurile pentru agricultura incluse in programele de guvernare ale USL si ARD nu constituie niste prioritati pentru acest domeniu si nu reflecta realitatile din piata, reproseaza jucatorii din piata.
Politicientii ar trebui sa se axeze, mai curand, pe reducerea TVA la alimentele de baza si la refacerea sistemului de irigatii.
ARD propune la capitolul agricultura dezvoltarea Programului Prima Ferma ECO. Formatiunea politica subliniaza necesitatea crearii unui fond mutual de interventie in caz de dezastre naturale in agricultura, precum si a unui fond mutual de creditare.
Programul de guvernare USL prevede acordarea unui set de stimulente financiare pentru comasarea terenurilor agricole, numai pe baza de cadastrare si intabulare. USL incurajeaza constituirea unei piete a terenurilor agricole, prin sustinerea realizarii gratuite a cadastrului pentru toate terenurile agricole.USL sustine dublarea primei pentru vanzarea terenurilor agricole la 400 euro/ha.
Pe agenda programului de guvernare se mai afla un program national pentru infiintarea de microfabrici locale de procesare care sa deserveasca producatorii de legume si fructe din zona respectiva. Un alt program national avut in vedere se refera la constituirea a 40 de depozite a 500 de tone fiecare, puse la dispozitia asociatiilor profesionale, cu restituirea investitiilor in 10 ani.
Aurel Popescu, presedinele patronatului Rompan, crede ca fiecare masura poate ajuta agricultura din Romania, insa acestea sunt... mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 10:48
Liberalizarea pietei funciare din 2014 reprezinta o sabie cu doua taisuri pentru Romania. Pe de o parte, piata terenurilor s-ar putea bucura de o crestere a cererii, dar pe de alta parte, o astfel de masura poate incuraja specula imobiliara, in defavoarea producatorilor.
Piata funciara se va liberaliza din 2014, permitand strainilor sa cumpere terenuri agricole in Romania. Ministerul Agriculturii incearca sa gasesca solutii de a limita achizitiile strainilor, masuri care sunt, in parte, aprobate si de jucatorii de pe piata. Totusi, ce se schimba?
Potrivit legislatiei in vigoare, terenurile agricole pot fi achizionate de catre persoanele fizice straine care au domiciliul stabil in Romania sau de firme cu actionariat strain.
In prezent, potrivit datelor MADR, 8,5% (700.000 de hectare) din suprafata arabila a Romaniei este detinuta de investitori straini.
Ce s-ar putea schimba din 2014?
Liberalizarea pietei funciare ar putea aduce un "nou val" de investitori straini. Pentru a limita achizitiile de terenuri agricole, Ministerul Agriculturii vrea sa infiinteze o Agentie a Domeniilor Statului, care sa dea aviz persoanelor care vor sa cumpere terenuri.
Cum functioneaza sitemul in alte tari europene?
Potrivit fostului secretar de stat in Agricultura, Adrian Radulescu, limitarea vanzarilor de terenuri catre straini se poate face prin introducerea unor criterii clare, asemenea celor existente in alte state europene.
"Germania are o asemenea agentie si ea... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 07:40
Guvernul de la Bucuresti a cerut Comisiei Europene o derogare pentru taxarea inversa la cereale. Masura, ce urma sa se aplice pana in mai 2013, s-ar mai putea prelungi cu inca doi ani.
Desi producatorii trebuie sa astepte minim 45 de zile pana isi recupereaza TVA de la stat, reprezentantii industriei saluta decizia autoritatilor.
Taxa inversa la cereale si plante tehnice a fost introdusa in iunie 2011, autoritatile sustinand atunci ca reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale, prin eliminarea "firmelor fantoma", care nu platesc taxa pe valoare adaugata.
Practic, pentru producatorii de cereale se aplica TVA atunci cand fac achizitii, insa in pretul de vanzare a marfii nu este inclusa taxa pe valoare adaugata, pe care o vor recupera de la stat.
"O asemenea taxa poate crea niste probleme pentru producatorii agricoli care trebui sa astepte sa vina Finantele in control ca sa isi primeasca banii de pe taxa pe valoare adaugata. Ca reprezentant al Asociatiei Profesionala 'Cereale si Produse Derivate' pot sa spun ca noi am aprobat in unanimitate sa se continue taxarea inversa", a declarat Aurel Popescu, presedintele Patronatului din Industria Panificatiei Rompan pentru Business24.
Cu toate acestea, Aurel Popescu a recunoscut ca o asemenea masura ii incurca financiar pe producatorii agricoli care trebuie sa astepte minim 45 de zile pentru a recupera TVA.
"Fiscul intarzie cu plata TVA catre producatori si atunci ei trebuie... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 09:15
Premierul Ponta a anuntat, marti, ca va sustine introducerea din 2013 a TVA-ului diferentiat pentru agricultura de 9%, reducerea tarifului pe apa folosita la irigatii cu 50 de lei la mia de metri cubi si infiintarea unui fond de creditare, in parteneriat cu bancile, pentru sustinerea fermierilor care nu au sumele necesare pentru cofinantarea unor proiecte europene. Care sunt reactiile pietei?
Ponta: TVA diferentiat: 9% pentru buget, 15% inapoi la fermier
Minea: Reducerea TVA nu implica neaparat ieftinirea alimentelor
Reducerea la 9% a TVA-ului nu implica neaparat o ieftinire a alimentelor. O eventuala reducere de pret este conditionata de nivelul la care vor ajunge materiile prime, a declarat Sorin Minea, presedinte Romalimenta.
Potrivit acestuia, reducerea TVA la alimente era singura masura viabila pentru o perioada in care preturile cresc si se anunta cresteri din ce in ce mai mari.
Reducerea TVA nu implica neaparat ieftinirea alimentelor - Romalimenta
Stanoiu, Avicola Slobozia: Reducerea TVA la alimente, o necesitate. Altfel, produsele romanesti ajungeau "exponate de muzeu"
Reducerea TVA-ului la alimente si ajutorul oferit de stat pentru irigatii sunt masuri pe care fermierii le asteptau de mai mult timp. Ele vor contribui la reducerea preturilor in alimentatie, crede Dumitru Stanoiu, actionar majoritar Avicola Slobozia.
"Ajutorul pentru irigatii si reducerea TVA-ului la 9% vor contribui la reducerea preturilor in alimentatie. Ar fi bine daca... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 18:01
Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, va inaugura vineri, in localitatea Bra, la "Centro polifunzionale Giovanni Arpino", anul universitar 2011/2012 al Universitatii de Studii privind Stiintele Gastronomice.
Ziarul italian La Stampa publica discursul lui Ciolos cu prilejul ceremoniei oficiale.
"La nivel colectiv avem posibilitatea, in Europa, de a dispune de un instrument formidabil reprezentat de politica agricola comuna, de care ma ocup in calitate de comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala", afirma Ciolos.
"Acest instrument permite sa se coreleze asteptarile cetatenilor in termeni de cantitate si durata, pe de o parte, si realitatea muncii de zi cu zi a agricultorilor pe camp, pe de alta parte".
"Cu toate acestea, pentru a fi eficienta, politica agricola comunitara trebuie sa fie sustinuta de initiative ale cetatenilor si de alegerile din viata de zi cu zi ale fiecarui consumator", a adaugat Ciolos.
"Ar trebui amintit faptul ca, de data aceasta la scara individuala, dialogul dintre consumatori si agricultori este reprezentat de alegerea facuta de fiecare dintre noi, zi de zi".
"Trebuie sa decidem, impreuna cu agricultorii nostri, tipul de agricultura pe care il avem, tipul de agricultura pe care il vrem", indeamna Ciolos.
"As adauga ca in aceasta perioada de criza economica si financiara putem conta pe agricultura si sectorul agroalimentar. Sunt forte asupra carora putem insista, incercand sa... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 11:06