BMW va retehnologiza fabricile din Germania pentru fabricarea de automobile si componente electrice, productia de motoare cu combustie urmand sa fie transferata in Marea Britanie si Austria, in cadrul strategiei de trecere la automobilele cu emisii scazute, transmite Reuters.
Fabricile auto din intrega lume investesc in automobile de generatie noua, in conditiile in care cumparatorii incep sa fie tot mai mult interesati de vehiculele electrice, in timp ce guvernele grabesc renuntarea la motoarele cu combustie.
Germania a prezentat miercuri un program de 3 miliarde de euro pentru promovarea automobilelor cu emisii scazute, iar Marea Britanie a anuntat ca incepand din 2030 va interzice vanzarea de automobile noi cu motoare pe benzina si motorina.
"Pana la sfarsitul anului 2022, toate fabricile noastre din Germania vor fabrica cel putin un automobil integral electric", a afirmat intr-un comunicat Milan Nedeljkovic, membru al consiliului de administratie al BMW, care este responsabil cu productia.
Fabrica BMW din Munchen, care produce in prezent motoare cu combustie cu patru, sase, opt si doisprezece cilindri, va fi reorganizata cu o investitie de 400 de milioane de euro pana in 2026, pentru a fabrica vehicule electrice de noua generatie.
BMW a anuntat ca productia de motoare cu opt si doisprezece cilindri se va muta de la Munchen la Hams Hall, Anglia, iar alte motoare vor fi fabricate la Steyr, in Austria.
Bavaria, unde isi are sediul BMW, va primi cea mai... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 07:40
O analiza arata ca 11,5% dintre masinile second-hand comercializate in Romania au kilometrajul dat inapoi. Modelele premium cu motoare diesel sunt cele mai afectate de tentativele de frauda.
Analiza a fost realizata de CarVertical, o companie care verifica istoricul masinilor prin seria de sasiu in peste 15 tari din intreaga lume.
Astfel, pentru piata din Romania, analiza a scos in evidenta ca 11,5% dintre masinile verificate au kilometrajul modificat. In plus, acesta este cel mai ridicat procent de frauda pentru kilometraj dintre cele 15 tari analizate, potrivit Automarket.
Cel mai aproape de Romania se afla Letonia (10,5%) si Cehia (7,74%), in timp ce cota cea mai redusa a fost intalnita in mod surprinzator in Bulgaria (2,99%).
La nivelul tuturor tarilor analizate, cele mai multe masini cu kilometrajul modificat fac parte din segmentul premium si sunt produse in Germania.
Ce marci de masini sunt cele mai "fraudate"
De altfel, cele mai "fraudate" masini la acest capitol sunt BMW Seria 7, BMW X5 si BMW Seria 5, in timp ce primul model non-premium apare abia pe locul 8 in dreptul lui Volkswagen Touareg.
Deloc surprinzator, masinile vechi de 10-15 ani au tendinta de a avea mai des kilometrajul dat inapoi decat cele produse mai recent.
Majoritatea masinilor "fraudate" au motoare diesel
O alta statistica interesanta este ca cea mai mare parte a masinilor cu kilometri dati inapoi au motoare diesel. De altfel, in cazul unor modele precum Audi A6,... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 17:19
Marea Britanie va interzice vanzarea de noi automobile echipate cu motoare pe benzina si motorina, precum si a automobilelor hibride, incepand din 2035, cu cinci ani mai devreme decat se preconiza anterior, in incercarea de a reduce nivelul de poluare a aerului, a anuntat marti prim-ministrul britanic, Boris Johnson.
Decizia este o victorie pentru automobilele electrice, iar daca va fi copiata la nivel mondial ar putea afecta avutia statelor producatoare de petrol si va transforma industria auto, precum si un simbol al capitalismului din secolul XX: automobilul, informeaza Reuters.
"Trebuie sa rezolvam problema emisiilor noastre de CO2. Ca tara si ca societate, ca planeta si ca specie, trebuie sa actionam acum", a spus Boris Johnson la un eveniment organizat la Muzeul de Stiinta din Londra.
UE ar putea interzice autovehiculele diesel si pe benzina - Cate astfel de masini au cumparat romanii in 2019
Mai multe tari si orase din intreaga lume au anuntat planuri care vizeaza limitarea vanzarilor de autovehicule diesel dupa ce in 2015 grupul german Volkswagen a recunoscut ca a manipulat emisiile poluante, iar Uniunea Europeana a introdus norme mai stricte privind emisiile de CO2.
Primarii din Paris, Madrid, Mexico City si Atena au anuntat ca intentioneaza sa interzica accesul vehiculelor diesel in centrul oraselor lor incepand din 2025.
De asemenea, Franta se pregateste sa interzica vanzarea autoturismelor echipate cu motoare care functioneaza pe baza de... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 22:53
Piata auto din Romania a inregistrat noi recorduri in 2019: tranzactiile cu autoturisme noi au avut cel mai bun an din ultimii 11, reinmatricularile au avut cel mai bun an din istoria lor, iar importurile de masini second-hand s-au pastrat constante.
Piata masinilor ecologice a inregistrat si ea o crestere considerabila a cotei de piata, ajungand la 3,8% din totalul parcului auto.
Piata masinilor noi
A avut cel mai bun an din 2008 si pana acum si, chiar daca datele nu sunt definitive, poate fi estimata la aproximativ 160.000 de unitati, cu 20% mai mult decat in 2018. Iulie si august au fost luni cu peste 23.000 de masini inmatriculate, dar in septembrie abia s-a depasit valoarea de 6.000 de unitati. Dacia a inregistrat peste 30% cota de piata.
Cel mai bun an din istoria pietei masinilor noi a fost 2007, cu 312.000 de masini inscrise in circulatie.
Piata masinilor second-hand din import
A depasit anul trecut 440.000 de unitati, dar a fost o scadere de peste 5% fata de 2018. Totusi, ultimii trei ani au adus cele mai mari valori ale importurilor - peste 1,4 milioane de masini de la scoaterea timbrului de mediu, la inceputul lui 2017.
Cea mai buna luna a tranzactiilor a fost octombrie, cu peste 41.000 de masini. Volkswagen ramane marca preferata, cu o cota de peste 20% din tranzactiile cu masini second-hand din import.
Reinmatricularile (tranzactiile cu masini second-hand pe plan intern)
Au avut cel mai bun an din istoria lor, totalul depasind... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 13:56
11 state membre UE sustin interzicerea, la nivel european, a vehiculelor diesel si pe benzina pana in 2040, pentru a combate schimbarile climatice. Acest lucru ar putea duce la o schimbare drastica a configurarii pietei de vanzari auto din Romania, care inca e dominata de masini ce folosesc combustibili fosili.
Propunerea a venit din partea Danemarcei, in cadrul unei reuniuni a ministrilor UE de Mediu desfasurata la Luxemburg, fiind sustinuta de alte 10 state din blocul comunitar.
Ideea de a interzice masinile diesel si pe benzina vine in contextul in care Uniunea Europeana isi propune sa reduca emisiile de carbon cu 40% pana in 2030 si sa ajunga la zero pana in 2050, pentru a ajuta la oprirea incalzirii globale.
"Trebuie sa recunoastem ca suntem presati de timp", a declarat ministrul danez al Climei si Energiei, Dan Jorgensen, dupa reuniune.
El a spus ca interzicerea autoturismelor diesel si pe benzina va determina Comisia Europeana sa propuna eliminarea treptata a vehiculelor cu combustibil fosil din blocul comunitar in urmatoarele doua decenii.
In octombrie 2018, guvernul danez a anuntat ca va interzice vanzarea tuturor masinilor cu combustibil fosili pana in 2030, dar ulterior a renuntat la idee, deoarece acest lucru ar fi incalcat regulile UE.
Jorgensen a spus ca, daca UE va fi de acord cu privire la o interdictie la nivelul intregii uniuni, ar fi bine daca fiecare tara ar putea sa puna in aplicare o astfel de masura. "Planul A ar fi acela de a... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2019, ora 00:00
Majoritatea romanilor se limiteaza la verificarea kilometrajului atunci cand vor sa cumpere o masina la mana a doua. Si, pentru ca nu trec mai departe la verificari tehnice sau de daunalitate, am ajuns sa ne confruntam cu o realitate destul de neplacuta: Vanzarea unei masini cu o dauna majora ascunsa dar cu kilometri reali se poate face relativ repede si fara prea mari batai de cap, in Romania.
Din totalul masinilor verificate pe InspectorAuto.ro in primele 8 luni din 2019 pentru aflarea istoricului de daune, procentul de autoturisme cu cel putin o dauna ascunsa se mentine in continuare ridicat, la 60%.
Potrivit raportului InspectorAuto.ro, s-a constatat ca valoarea medie de reparatie a masinilor cu daune a fost de 6.600 euro, iar rata de daunalitate a fost de 3,19 per masina.
De asemenea, din totalul autoturismelor pentru care s-a verificat istoricul de daune in aceeasi perioada, 18% au avut daune majore a caror valoare de reparatie a fost de peste 10.000 euro.
"Prin imbogatirea bazei da date cu masini avariate si lansarea unui nou tip de raport de daune, putem sa vedem exact zona afectata a masinii, daca au sarit airbag-urile, daca masina a fost rasturnata sau daca a avut un accident frontal", a declarat Mihai Cune, fondatorul platformei de verificari online a masinilor. Mai multe detalii despre raportul de daune puteti gasi aici.
Iata cateva exemple de masini cu cele mai grave daune descoperite de InspectorAuto.ro si cum arata noul raport de daune:
1.... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 10:29
Oricine este interesat catusi de putin de piata auto din tara noastra stie faptul ca masinile second-hand sunt la mare cautare, dar intervine o intrebare: merita o masina noua sau una la mana a doua?
La o simpla cautare pe site-urile de specialitate putem gasi sute de anunturi noi postate in fiecare zi cu masini la mana a doua care isi cauta un nou proprietar. Dar oare care este motivul pentru care masinile second hand au o asa mare priza aici, in Romania? Ne-am gandit astazi sa analizam care ar fi avantajele si dezavantajele pe care le avem in cazul in care decidem sa ne indreptam atentia catre un astfel de automobil.
Asa cum probabil va ganditi deja, primul si cel mai mare avantaj al unei masini second-hand este legat de pretul acesteia. Stim cu totii ca, odata ce ai iesit de pe portile dealer-ului cu noua ta masina, pretul ei deja a scazut considerabil. In felul acesta, pe piata masinilor la mana a doua, putem gasi modele aproape noi, care dintr-un motiv sau altul, ajung sa fie vandute la doar cativa ani de la cumparare. Nu ar fi deloc de mirare sa gasim o masina fabricata in urma cu doar trei ani si care acum sa fie vanduta la nici jumatate din pretul initial.
Afla totul despre masinile second-hand si vezi care sunt avantajele si dezavantajele ...citeste mai departe despre "Playtech.ro: Adevarul despre masinile la mana a doua. Ce trebuie sa stii inainte sa te gandesti sa-ti cumperi una" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Septembrie 2017, ora 18:24
Producatorii si dealerii auto au inceput primavara cu reduceri de preturi pentru modele variate si pentru toate buzunarele.
Dacia are oferte pentru toate modele sale, inclusiv popularele Logan si Duster. Astfel, pana la sfarsitul lunii martie, puteti cumpara o masina din seria limitata Duster Prestige 1.6 l 16v la pretul de 11.250 de euro, cu TVA inclus.
Masina este dotata cu aer conditionat, patru airbag-uri, ABS si AFU, directie asistata, mp3 player cu satelit de comanda pe volan, USB si Bluetooth, precum si accesorii din piele.
Tot in martie, producatorul roman a lansat si seria limitata Sandero Story, care poate fi achizitionata prin programul Rable 2012 la pretul de 6.150 de euro cu TVA. Daca sunteti deja proprietarul unui autoturism Dacia, primiti o reducere suplimentara de 500 de euro la achizitia unui autoturism nou. Nu in ultimul rand, masina poate fi cumparata prin oferta de finantare in rate de 42 euro/luna.
Cititi mai multe despre Cele mai bune oferte de masini in martie pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 09:45
Skoda Octavia a fost cel mai vandut automobil nou de import in primele sapte luni din 2011, pe piata romaneasca, cu 2.536 unitati livrate, potrivit datelor publicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
Anul trecut, automobilul de clasa medie al producatorului ceh se afla pe locul 2 la vanzari, in timp ce lider era Renault Clio.Pe locul 2 in Top 10 al autoturismelor de import se situeaza, dupa primele sapte luni, Renault Clio, cu 1.991 de unitati, livrarile fiind in scadere cu 32,4% fata de anul trecut.
Citeste mai mult pe Ziare.com mai mult
Sambata, 27 August 2011, ora 09:22