Majoritatea romanilor se limiteaza la verificarea kilometrajului atunci cand vor sa cumpere o masina la mana a doua. Si, pentru ca nu trec mai departe la verificari tehnice sau de daunalitate, am ajuns sa ne confruntam cu o realitate destul de neplacuta: Vanzarea unei masini cu o dauna majora ascunsa dar cu kilometri reali se poate face relativ repede si fara prea mari batai de cap, in Romania.
Din totalul masinilor verificate pe InspectorAuto.ro in primele 8 luni din 2019 pentru aflarea istoricului de daune, procentul de autoturisme cu cel putin o dauna ascunsa se mentine in continuare ridicat, la 60%.
Potrivit raportului InspectorAuto.ro, s-a constatat ca valoarea medie de reparatie a masinilor cu daune a fost de 6.600 euro, iar rata de daunalitate a fost de 3,19 per masina.
De asemenea, din totalul autoturismelor pentru care s-a verificat istoricul de daune in aceeasi perioada, 18% au avut daune majore a caror valoare de reparatie a fost de peste 10.000 euro.
"Prin imbogatirea bazei da date cu masini avariate si lansarea unui nou tip de raport de daune, putem sa vedem exact zona afectata a masinii, daca au sarit airbag-urile, daca masina a fost rasturnata sau daca a avut un accident frontal", a declarat Mihai Cune, fondatorul platformei de verificari online a masinilor. Mai multe detalii despre raportul de daune puteti gasi aici.
Iata cateva exemple de masini cu cele mai grave daune descoperite de InspectorAuto.ro si cum arata noul raport de daune:
1.... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 10:29
Nu sunt foarte pasionat de masini si poate nici tu nu esti, dar cu siguranta fiecare dintre noi are un model care-i taie rasuflarea. Acea masina la care uneori visezi chiar daca nu ai obtinut inca permisul de conducere. Stim cu totii aceasta masina si probabil chiar acum te gandesti la ea. Si eu fac acelasi lucru.
Dar te-ai gandit vreodata ca poate nu este nevoie sa ajungi milionar peste noapte ca sa-ti permiti sa intri in posesia masinii la care ai visat ani intregi? Stiu, o sa-ti para ca vorbesc balarii, dar nu este deloc asa. Lucrurile s-au schimbat foarte mult in domeniul auto si nimic nu mai este imposibil.
Ce ai zice daca ai gasii masina visurilor tale chiar pe autorulatebucuresti.ro? Exact modelul care iti place, doar ca mult mai accesibil decat vedeai in cataloagele brand-urilor auto. Si asta pentru ca aici vorbim despre masini second hand, dar nu orice masini second hand. Luam in discutie doar masinile foarte bine intretinute si la un pret foarte bun, dar totusi unul normal. Sa nu te astepti la preturi de 1000-2000 de Euro. Daca asta vrei, atunci te rog sa iesi de pe acest articol. Probabil ca ai alte obiective.
Poate ca te gandesti la o masina doar ca la un obiect care te duce din punctul A in punctul B. Eu gandesc putin diferit. Este vorba si de placerea de a sofa, despre confort si bucuria pe care ti-o ofera o masina. Se pare ca cei de la Autorulate Bucuresti s-au gandit la toate si mai nou poti sa gasesti masina la care ai visat chiar la ei pe site si... mai mult
Joi, 16 August 2018, ora 16:48
Cand vine momentul sa iti vinzi masina, stabilirea pretului nu este deloc usoara, fiindca orice proprietar doreste sa obtina cat mai mult pe ea, in timp ce cumparatorul vrea sa dea cat mai putin posibil.
Astfel, trebuie gasit un echilibru.
Vanzatorul este subiectiv, s-a atasat de masina si daca a avut grija de ea, iar problemele tehnice au fost putine, se va simti indreptatit sa ceara un pret peste media pietei.
Insa in stabilirea pretului unei masini second-hand intervin extrem de multi factori (de la rulaj, pana la culoare si elemente de tuning) incat vanzatorul se poate trezi ca nu are incotro si trebuie sa accepte un pret mult mai mic decat si-ar fi dorit.
In fiecare an peste 200.000 de masini second-hand isi schimba proprietarul in Romania, iar cum rezulta si din analiza anunturilor postate pe Autovit.ro, peste jumatate dintre ele sunt scoase la vanzare cu preturi de sub 5.000 de euro. Asadar, orice suma conteaza, iar stabilirea unui pret corect este esentiala.
Deprecierea valorii masinii
Cel mai important element in stabilirea pretului masinii second-hand tine de faptul ca valoarea unei masini noi scade din momentul in care a fost achizitionata.
Practic, din clipa in care a facut primii kilometri, nu mai poate fi considerata o masina noua, iar in primul an deprecierea este cea mai mare, in general intre 15 si 30%. Apoi valoarea scade cam cu 10-15% pe an, astfel ca multe masini pot ajunge in 3 ani sa valoreze jumatate fata de momentul cumpararii.... mai mult
Joi, 21 Mai 2015, ora 14:14
Amanarea taxei auto reprezinta o ocazie buna pentru achizitia unei masini second hand. Daca vrei sa profiti de amanarea taxei si cauti cel mai bun credit auto, dar nu stii cat vei plati lunar, Business24 te ajuta.
Daca vrei o masina second hand, acum este momentul potrivit sa o cumperi, pentru ca nu taxa auto a fost amanata, iar bancile au oferte bune. De exemplu, daca vei accesa un credit auto in valoare de 10.000 de euro, pentru o perioada de cinci ani, cea mai mica rata o vei plati la CEC Bank. Aici, in fiecare luna vei achita putin peste 200 de euro, potrivit datelor conso.ro.
Suma totala de rambursat se ridica la 12.370 de euro, la o dobanda anuala estimativa (DAE) de 9,18%. Pentru a beneficia de credit, trebuie sa achiti un avans de minim 20% si sa dovedesti ca ai un venit de cel putin 2.400 de lei. Vei mai plati, suplimentar, un comision de acordare de 57,5 euro.
Un avans mai mic vei plati la Porsche Bank, pentru un imprumut auto in valoare de 10.000 de euro, contractat tot pe o perioada de cinci ani. Avansul este de cel putin 15%, iar rata pe care o vei da lunar este de 210 euro. DAE se ridica la 9,99%, iar suma totala de rambursat este de peste 12.600 de euro.
Tot 15% este si avansul minim de la Banca Transilvania, pentru un credit acordat in aceleasi conditii. Rata lunara este de 210 euro, trebuie sa dovedesti ca ai un venit minim de cel putin 2.460 de lei. In schimb, nu vei plati nici comision de acordare si nici prime de asigurare.
O rata... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 12:19
O masina marca BMW, cu doar un an vechime, costa putin peste 20.000 de euro, in unele parcuri auto de leasing din Romania, potrivit lui Bogdan Speteanu, director general BCR Leasing.
Asta inseamna ca masinile second hand din Romania ajung sa coste la fel de putin ca in piete precum cea din Germania sau Olanda.
Tot asa, un Mercedes clasa C din 2007 este de aproape trei ori mai ieftin la recuperari leasing decat pretul din catalog sau un Volkswagen Passat costa doar 8500 de euro, cu 10 mii mai ieftin fata de un model nou, potrivit lui Speteanu.
Ieftinirea masinilor vine in urma faptului ca parcurile auto ale companiilor de leasing din Romania si-au diversificat oferta cu masinile recuperate de la clientii care nu isi mai pot plati ratele. Preturile scazute sunt explicate si de faptul ca firmele de leasing au incasat deja o buna parte din valoarea masinii. mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 09:52
Cei care si-au dorit intotdeauna o masina, insa nu au banii necesari pentru a cumpara una, pot apela la un credit auto, bancile fiind dispuse sa-i ajute in acest sens.Daca va numarati printre acestia, atentie insa cum va planificatii banii de rate, caci dobanzile la aceste tipuri de credite sunt de la 8,7% si pot ajunge la aproape 14%, ceea ce inseamna ca, in final, veti plati cu mult mai mult decat daca ati fi luat un autoturism cu banii jos.
Cum o masina noua, de la o marca ce este considerata de nivel mediu costa in jur de 10.000 de euro, Ziare.com a incercat sa afle pentru dumneavostra ce rata veti plati la un credit auto de 9.000 de euro (10%, adica 1.000 de euro fiind avansul), contractat pe o perioada de 5 ani.
De exemplu, la BRD Groupe Societe Generale, pentru aceasta suma, veti plati o rata lunara de 185 de euro, beneficiind de o dobanda de 8,50% si DAE de 14,14%. Venitul lunar necesar, ca sa puteti sa contractati suma in cauza, este de 2.467 lei, gradul de indatorare fiind de 30%.
La CEC Bank, pentru aceeasi suma, rata va fi de 186 de euro, dobanda 8,71% si DAE de 10,11%. Si aceasta banca cere un venit de cel putin 2.480 de lei, la un grad de indatorare de 30%. Creditele auto de la CEC Bank sunt destinate achizitionarii de autoturisme, iar in aceasta categorie se incadreaza si creditele pentru cumpararea de autoturisme "la mana a doua", nu mai vechi de 5 ani, de la persoane fizice sau juridice.
O rata ceva mai mare are ATE Bank, adica de 191 de euro. In ceea ce... mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 08:41
In ultimele doua luni, pe langa proprietari si samsarii de masini, in targul auto de la Vitan a patruns in forta o noua categorie de vanzatori de masini: firmele de leasing care nu mai stiu cum sa se scape de flotele de automobile confiscate de la clientii care nu si-au mai platit ratele."Sunt vreo doua sau trei firme de leasing care au flota mare, de zeci de masini pe care le-au retras de la cei care n-au mai platit ratele si au cerut sa le rezervam cate 5-8-10 locuri in Autovit", transmite Mediafax,
"Au dorit sa intre pe piata second-hand in asa fel incat sa le vanda la clienti in mod direct, nu sa astepte sa vina clientul la ei", explica Florin Parvu, patronul Autovit, cel mai mare targ de masini second-hand din Europa, cu o capacitate de 2.500 de masini.
Firmele de leasing isi expun in targ numai "modele mai reprezentative", care fac mai usor cu ochiul potentialilor cumparatori. mai mult
Luni, 08 Februarie 2010, ora 09:14
In conditiile in care criza a redus capacitatea clientilor de a plati ratele la masinile achizitionate in sistem de leasing, firmele care practica aceasta metoda de vanzare au pe stoc foarte multe autovehicule. Pentru a scapa de masinile recuperata, firmele de leasing au diminuat considerabil pretul.Astfel, o masina de teren Toyota Land Cruiser fabricata in 2008, cu un rulaj de 27.000 km si un motor de 4,5 litri, este scoasa la vanzare de o firma de leasing la pretul de 59.000 de euro (inclusiv TVA), in timp ce pe piata second-hand aceeasi masina se vinde cu 65.000 de euro, precizeaza Ziarul Financiar.Potrivit aceleiasi publicatii, un Audi Q7 din 2008 care are 71.000 km la bord se vinde cu 34.700 de euro, in timp ce pe site-urile specializate de vanzari de masini second-hand acelasi model se gaseste la pretul de 45.500 de euro, avand acelasi an de fabricatie si o valoare apropiata a rulajului.Directorul general al Impuls Leasing, Razvan Diaconescu, a explicat pentru publicatia amintita de ce exista aceasta diferenta de pret. "In primul rand, masinile recuperate nu sunt la fel de bine intretinute ca si cele de pe piata second-hand, unele pot fi putin lovite sau zgariate", a spus Diaconescu, adaugand ca firmele de leasing se afla sub presiunea stocurilor in crestere.
Un alt motiv invocat de directorul general Impuls Leasing este faptul ca firmele de leasing nu stiau sa vanda masini. mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 09:52