16 conducatori auto care efectuau transport public de persoane contra cost, in regim de inchiriere cu conducator auto, au fost sanctionati joi de politistii rutieri din Capitala.
Dintre acestia, 2 conducatori auto efectuau transport public de persoane contra cost in regim de inchiriere cu conducator auto, transportand clientul pe raza municipiului Bucuresti, desi aveau autorizatie sa faca acest tip de transport pe raza altei localitati din judetul Ifov, transmite Brigada Rutiera intr-un comunicat.
Alti 14 conducatori auto au fost sanctionati pentru efectuarea transportului public de persoane in regim de inchiriere cu conducator auto, fara a detine copie conforma valabila, mai spune sursa citata.
In cazul ultimelor 14 sanctiuni, s-a dispus si suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului pentru o perioada de 6 luni, prin retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numarul de inmatriculare.
Executivul a adoptat pe 29 martie ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii 38/2003 care reglementeaza transportul in regim de taxi si de inchiriere, printre altele eliminand din lege expresia "in mod repetat".
Decizia a venit ca urmare a protestelor repetate ale taximetristilor, care s-au strans in fata Guvernului cerand sa fie reglementata activitatea de ridesharing. Protestatarii acuzau ca in Romania ar fi peste 100.000 de persoane neautorizate care practica ride-sharing.
In urma modificarilor, a fost eliminata sintagma "in mod repetat" din... mai mult
Vineri, 17 Mai 2019, ora 14:05
Cu mai putine masini, pe o arie mai mica, dar cu masuri sporite de securitate, Uber a reinceput sa testeze masini autonome.
La noua luni dupa accidentul mortal din Arizona si cu aprobarea oficialitatilor americane, masinile fara sofer ale Uber au revenit pentru teste in districtul Strip din Pittsburgh.
Pentru inceput, vor fi testate doar doua masini, doua SUV-uri Volvo si doar pe o raza de o mila (1,6 kilometri) . Masinile nu au voie sa ia pasageri si nici sa depaseasca viteza de 25 de mile la ora (40 Km/h).
Ulterior vor fi adaugate mai multe autovehicule autonome in program.
Cei de la Uber spun ca au implementat masurile pentru imbunatatirea tehnica, organizatorica si operationala, stabilite in urma reevaluarii programului.
Masinile vor circula cu setarile implicite ale producatorului, precum franarea automata, vor avea un sistem de monitorizare in timp real, iar soferii care beneficiaza acum de un program de antrenament mai bun vor sta mai putine ore in masini.
Uber a intrerupt testarea masinilor autonome in urma unui accident petrecut in urma cu noua luni, care s-a soldat cu moartea unei femei in varsta de 49 de ani care traversa strada cu bicicleta.
Expertiza oficiala a aratat ca in afara erorii software, prin care s-a luat decizia de a nu se frana automat, o a doua problema a fost ca soferul urmarea un serial pe telefon in timpul accidentului si a franat prea tarziu. ...citeste mai departe despre "Uber reia testarea masinilor fara sofer" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 18:18
Serviciul de rezervari de automobile Uber intentioneaza sa cumpere pana la 24.000 de automobile autonome de la constructorul auto suedez Volvo Car Corp.
Acordul marcheaza tranzitia Uber de la o aplicatie utilizata pentru chemarea unui taxi la cea de proprietar si operator al unei flote de automobile, informeaza Reuters.
Volvo, companie controlata de grupul chinez Geely, a precizat luni ca va furniza Uber modelul sau XC90 SUV echipat cu tehnologie fara sofer, in conformitate cu un acord care se va intinde pe perioada 2019 - 2021. Un purtator de cuvant de la Volvo a precizat ca acordul include pana la 24.000 de automobile.
Daca Uber va cumpara toate cele 24.000 de automobile, aceasta va fi de departe cea mai mare comanda primita de Volvo si cea mai mare vanzare inregistrata pana acum in industria vehiculelor autonome, oferind Uber prima sa flota comerciala de vehicule.
Uber a testat un prototip al automobilului autonom Volvo timp de mai mult de un an, in Tempe, Arizona, si Pittsburgh.
"De la inceput, obiectivul nostru a fost sa facem investitii intr-un vehicul care poate fi produs la scara larga", a declarat Jeff Miller, director de aliante auto la Uber.
Teoretic, automobilele autonome vor fi disponibile prin aplicatia Uber pentru a prelua pasagerii fara un sofer.
"Doar atunci cand elimini operatorul vehiculului din ecuatie devine o afacere profitabila", a spus Jeff Miller.
Cele doua companii nu au dezvaluit detaliile finanaciare ale tranzactiei, care... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 17:27
Luni a iesit la iveala ca Intel va prelua Mobileye, in schimbul a 15,3 miliarde de dolari, fapt confirmat de companie. Multi s-au intrebat de ce are loc o astfel de miscare, care sunt mizele unei astfel de tranzactii.
Iata si raspunsul, oferit de Business Insider. Intel a pierdut cursa numita smartphone, iar industria PC-urilor e in declin. Asa ca Intel avea nevoie de o piata noua pe care sa-si vanda cipurile, "care sunt painea si untul afacerii sale".
Asa ca s-a orientat catre masini, catre cele autonome, fara sofer, in special. Mobileye, infiintata in 1999, este specializata in sisteme de asistenta a soferului si de evitare a coliziunilor.
Achizitia Intel este a doua cea mai mare in istoria sa de 50 de ani. Daca masinile fara sofer vor fi viitorul, asa cum cred Uber, Alphabet si nu numai, atunci Intel vrea sa fie implicata si sa aiba felia sa de castig.
Anii trecuti, Intel a incercat sa intre pe piata telefoanelor inteligente, cheltuind miliarde de dolari pe companii precum Wind River si Dialogic. Lucrurile nu au iesit asa cum si-a dorit, iar in final a vandut mare parte din aceasta afacere catre Marvell, in 2006. E doar una dintre infrangerile suferite de Intel in ultimii ani, sirul fiind insa mult mai lung.
Tranzactia de acum e cea mai buna dovada ca Intel isi muta afacerea catre noi orizonturi. Orientarea companiei catre masinile autonome a fost confirmata de Brian Krzanich, CEO al Intel, intr-un interviu oferit luni CNBC.
Desi Mobileye e cea mai... mai mult
Marti, 14 Martie 2017, ora 10:49
Waymo, divizia specializata in automobile autonome a grupului Alphabet, detinut de Google, a dat in judecata Uber Technologies si subsidiara acesteia pentru vehicule autonome, Otto, pe care le acuza ca au furat tehnologie confidentiala.
Waymo acuza Uber si Otto ca au furat informatii confidentiale legate de tehnologia pentru senzori Lidar, pentru a intensifica eforturile de dezvoltare a tehnologiei autonome, transmite Reuters.
"Tehnologia Lidar a Uber este de fapt tehnologia Lidar a Waymo", se arata in plangerea Waymo facuta in districtul nordic al Californiei.
Taxiul fara taximetrist: Cum e sa mergi cu masina Uber fara sofer (Video)
Uber a anuntat ca ia in serios acuzatiile facute si ca va analiza problema cu grija.
Lidar, care foloseste impulsuri luminoase reflectate de obiecte pentru a le identifica pozitia pe sau in apropierea unui drum, este o componenta esentiala a sistemelor de conducere autonoma.
Sistemele anterioare aveau costuri prohibitive, iar Waymo a incercat sa proiecteze unul cu peste 90% mai ieftin, facand din Lidar unul dintre cele mai valoroase active, potrivit companiei.
Waymo solicita plata unor daune nespecificate si un ordin judecatoresc care sa impiedice Uber sa poloseasca informatiile.
O masina autonoma de la Uber a trecut pe rosu, dar compania acuza o eroare umana (Video)
Masinile Uber care se conduc singure au fost trase definitiv pe dreapta ...citeste mai departe despre "Google Alphabet a dat in judecata Uber: Ar fi... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2017, ora 12:44
Uber a inceput sa testeze masinile fara sofer, iar cativa clienti norocosi au avut parte de o calatorie in care un program software si mai multi senzori si-au unit puterile pentru a-i duce teferi la destinatie.
Proiectul se desfasoara doar intr-o anumita zona din orasul american Pittsburgh, iar utilizatorii il vor putea incerca dupa ce vor primi o invitatie pe mail din partea companiei.
Jurnalistul Brian Fung de la Washington Post a vazut cum este sa mergi cu o masina Uber fara sofer.
Traseul ales a presupus traversarea a doua poduri, parcurgerea catorva portiuni de autostrada, intrarea pe niste stradute laturalnice si trecerea peste linii de cale ferata.
Pentru ca este un program-pilot, in masina s-au aflat si doi soferi, angajati ai companiei, pregatiti sa intervina daca ceva nu merge cum trebuie.
Ce trebuie sa faci ca sa comanzi un Uber autonom
Uber va trimite un numar limitat de invitatii: doar clientii fideli vor avea parte de acest privilegiu. Iar cei care ...citeste mai departe despre "Taxiul fara taximetrist: Cum e sa mergi cu masina Uber fara sofer (Video)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Septembrie 2016, ora 06:49
Mai sunt cativa ani pana la tranzitia catre masinile care se conduc singure, insa implementarea tehnologiilor care ofera vehiculelor un anumit grad de autonomie a inceput deja sa schimbe modul in care gandim in legatura cu transportul.
In consecinta, industria auto ar putea trece prin schimbari semnificative in urmatoarea perioada.
Cel mai probabil, masinile fara sofer vor crea noi oportunitati de afaceri, dar vor conduce si la disparitia unor servicii si produse, se arata intr-o analiza realizata de Hussein Dia, care preda la Swinburne University of Technology, potrivit The Conversation.
Noi modele de business
Uber, care detine aplicatia ce a speriat taximetristii, lucreaza deja la un vehicul autonom, iar Google testeaza de ceva vreme pe sosele o masina ce se conduce singura.
Masina care se conduce singura a iesit in trafic: Cu ce se lauda Google (Video)
Intre timp, Apple vrea sa intre pe piata automobilelor electrice din SUA, unde Tesla are deja un avans ...citeste mai departe despre "Revolutia masinilor fara sofer - O sa mai avem nevoie de RCA?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2015, ora 07:20