Cu mai putine masini, pe o arie mai mica, dar cu masuri sporite de securitate, Uber a reinceput sa testeze masini autonome.
La noua luni dupa accidentul mortal din Arizona si cu aprobarea oficialitatilor americane, masinile fara sofer ale Uber au revenit pentru teste in districtul Strip din Pittsburgh.
Pentru inceput, vor fi testate doar doua masini, doua SUV-uri Volvo si doar pe o raza de o mila (1,6 kilometri) . Masinile nu au voie sa ia pasageri si nici sa depaseasca viteza de 25 de mile la ora (40 Km/h).
Ulterior vor fi adaugate mai multe autovehicule autonome in program.
Cei de la Uber spun ca au implementat masurile pentru imbunatatirea tehnica, organizatorica si operationala, stabilite in urma reevaluarii programului.
Masinile vor circula cu setarile implicite ale producatorului, precum franarea automata, vor avea un sistem de monitorizare in timp real, iar soferii care beneficiaza acum de un program de antrenament mai bun vor sta mai putine ore in masini.
Uber a intrerupt testarea masinilor autonome in urma unui accident petrecut in urma cu noua luni, care s-a soldat cu moartea unei femei in varsta de 49 de ani care traversa strada cu bicicleta.
Expertiza oficiala a aratat ca in afara erorii software, prin care s-a luat decizia de a nu se frana automat, o a doua problema a fost ca soferul urmarea un serial pe telefon in timpul accidentului si a franat prea tarziu. ...citeste mai departe despre "Uber reia testarea masinilor fara sofer" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 18:18
Ce decizii de ordin moral au de luat masinile fara sofer in cazul unui accident inevitabil? Si cine decide aceste raspunsuri programate in prealabil? Aceste intrebari au fost puse publicului, cu rezultate surprinzatoare.
Pana acum, au tot fost discutate aspectele tehnice privind automobilele fara sofer. In prezent, dezbaterea a trecut la partea morala in cazul masinilor autonome.
Cercetatorii de la renumitul Massachusetts Institute of Technology (MIT) au dat publicitatii saptamana aceasta un studiu nou privind preferintele oamenilor in ceea ce priveste deciziile pe care vehiculele autonome le au de luat atunci cand un accident este inevitabil.
Astfel de informatii ar putea fi folosite ulterior pentru a fi incluse in aplicatiile de software din masinile fara sofer, precum si pentru a influenta deciziile politice si legile pe aceasta tema in tarile in care astfel de automobile se vor afla in circulatie.
Cand accidentele sunt de neevitat, cum ar trebui sa decida masinile fara sofer pe care pietoni sa-i calce?
Rezultatele au dezvaluit ca oamenii prefera ca masinile fara pilot sa decida pentru salvarea primordiala a vietilor umane, inaintea celor animale. Mai multa valoare a fost atribuita salvarii unui grup de persoane, spre deosebire de indivizi. De asemenea, salvarea copiilor are prioritate fata de adulti.
Totusi, aceste rezultate nu au fost universale. Studiul a scos la iveala diferente de ordin cultural, cum ar fi o preferinta mai redusa de a-i salva pe... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2018, ora 16:34