Înmatriculările de autoturisme cu motoare parţial hibride au crescut de aproape 4 ori în prima jumătate a anului, la 8.016 unități, comparativ cu perioada similară a anului trecut, când aveam 2.212 de astfel de maşini înmatriculate, arată datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
Astfel că, autoturismele cu motoare parţial hibride (mild-hybrid electric vehicle – MHEV) au avut un avans de 3,6 ori în perioada 1 ianuarie - 30 iunie fata de aceeaşi perioadă a anului 2020. Mai mult, comparativ cu numărul de maşini cu motoare parţial hibride înmatriculate în prima jumătate a anului 2019, când erau 552 de unităţi înmatriculate, creşterea din primul semestru al anului curent este de 14,5 ori mai mare.
Automobilele cu motoare parţial hibride au beneficiul închiderii temporare a motorului cu combustie şi înlocuirea lui cu unul electric în momentele în care mașina stă în trafic, frânează sau înaintează din inerție.
Specialistul AutoReport.ro, jurnalistul Gabriel Mistodie explică pentru Ziare.com cele trei motive care au dus la adoptarea atât de rapidă a acestei noi tehnologii de către clienții români.
o mașină echipată cu astfel de sistem oferă putere mai mare la un motor pe combustie cu capacitate cilindrică mai mică;consumul unor astfel de vehicule este mai mic comparabil cu mașini clasice cu putere similară, dar și taxele de deținere a unui astfel de vehicul pot fi... mai mult
Vineri, 30 Iulie 2021, ora 20:09
Vanzarile de autovehicule au scazut in Romania cu 28,7% in primele zece luni ale anului, comparativ cu intervalul similar din 2019, marja in care insa automobilele electrice (BEV, PHEV) sunt pe crestere de 67,7%, releva statistica publicata miercuri, 11 noiembrie, de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA).
La nivel sectorial national, topul general pe marci (autoturisme + autovehicule comerciale) este condus, in continuare, la zece luni de Dacia - cu 31.814 de unitati, marca urmata de Renault - cu 8.712 de unitati, Volkswagen (8.688), Ford (7.591), Skoda (7.528) si Hyundai (5.738).
Potrivit sursei citate, in octombrie, autoturismele (care reprezinta circa 85% din total) au inregistrat un volum de 12.420 de unitati, cu 17,9% mai mare decat in luna similara din 2019. Evolutia pe ansamblul primelor zece luni ale anului releva faptul ca autoturismele inregistreaza un volum total de 96.047 de unitati, corespunzator unei scaderi de 27,8% in raport cu perioada similara din anul precedent.
In clasamentul autoturismelor, in intervalul ianuarie - octombrie, Dacia detine suprematia, cu 30.196 de unitati, in scadere cu 26% fata de datele din 2019 si cota de piata de 31,4%. Ierarhia continua cu Skoda, care inregistreaza 7.528 de unitati (-27,9% si o cota de 7,8%),Volkswagen - cu 7.424 unitati (-16,4% si o cota de 7,7%), Renault - cu 7.367 de unitati (-33% si cota de 7,7%) si Hyundai - cu 5.738 de unitati (-14,4%, cota de piata de 6%).
De asemenea,... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 16:18
Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a lansat miercuri, 25 martie, Programul "Rabla Plus", prin care cei care doresc sa achizitioneze un autovehicul electric sau electric hibrid plug-in pot sa se adreseze dealer-ilor validati. Una dintre noutatile acestui an este ca se pot achizitiona si motociclete cu propulsie electrica.
"Incercam chiar si in aceste momente grele sa ne respectam promisiunile si sa stimulam transportul cu emisii zero sau aproape de zero. Bugetul pentru anul acesta creste de la 95 milioane lei la 140 milioane lei, pentru ca ne dorim cat mai multe autovehicule electrice in traficul urban din tara.
Oferim si anul acesta cel mai mare ecotichet din Europa pentru achizitionarea unui autovehicul full electric, in valoare de 45.000 lei (aproximativ 10.000 euro) si 20.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid plug-in (aproximativ 4.500 euro) pentru autovehiculele hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din pretul de comercializare", se arata in comunicatul AFM.
Accesarea Programului "Rabla Plus" nu este conditionata de casarea si radierea unui autovehicul uzat, insa prima de casare de 6.500 lei oferita in cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu unul dintre ecotichetele prevazute de Programul Rabla Plus.
Rabla Plus vine cu o noutate anul acesta pentru cei care vor sa-si cumpere o motocicleta cu propulsie electrica.
Valoarea ecotichetului este de 3.500 de lei, la care se adauga prima de casare de 3.500 lei, in... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 00:00
Comisia Europeana a aprobat, luni, o schema de sprijin public prin care Romania va acorda 53 de milioane de euro pentru statii de reincarcare a vehiculelor cu emisii scazute, informeaza un comunicat de presa al executivului comunitar.
Potrivit Comisiei Europene, masura planificata de Romania pentru a sustine crearea unei retele de statii de reincarcare a vehiculelor electrice respecta normele UE privind ajutoarele de stat. Masura va contribui la reducerea emisiilor de CO2 si a altor emisii poluante, fara a distorsiona in mod nejustificat concurenta pe piata unica.
"Romania va contribui la combaterea schimbarilor climatice, in conformitate cu obiectivele stabilite de Pactul Ecologic European. Aceasta schema va reduce emisiile nocive generate de autovehicule si va imbunatati sanatatea cetatenilor, fara a distorsiona in mod nejustificat concurenta", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
Se preconizeaza ca schema, care va avea un buget de 53 de milioane euro si va acoperi perioada 2020 - 2025, va stimula investitiile in statii de reincarcare a vehiculelor hibride si a vehiculelor electrice cu baterie din Romania. Aceasta va acoperi zonele urbane, suburbane si rurale si isi propune sa dezvolte o retea de statii de reincarcare pe intreg teritoriul tarii.
Schema este deschisa tuturor operatorilor economici care indeplinesc anumite criterii, de exemplu in ceea ce priveste echiparea cu prize. Beneficiarii vor fi selectati printr-o procedura... mai mult
Luni, 10 Februarie 2020, ora 13:37
Piata masinilor electrice si hibride din Romania creste incet, dar sigur, cel mai mare impediment fiind pretul, in ciuda ajutorului substantial acordat de stat.
Potrivit unui studiu realizat recent de Ipsos, 42% dintre romanii chestionati au sustinut ca, cel mai probabil, viitoarea lor masina va fi una electrica.
Principalele motive pentru care sunt interesati de astfel de automobile sunt reducerea emisiilor poluante si reducerea costurilor cu carburantii.
Pe de alta parte, cei care nu doresc sa cumpere o masina electrica au identificat trei cauze principale pentru aceasta decizie. Cea mai importanta ramane pretul prea mare al masinilor electrice, lucru mentionat de 75% dintre participantii la studiu, in ciuda faptului ca Romania ofera cel mai mare bonus pentru achizitionarea de astfel de vehicule dintre tarile incluse in studiu (echivalentul a aproape 10.000 de euro).
De asemenea, 41% dintre romani considera ca autonomia masinilor electrice este prea mica, in timp ce 48% sustin ca infrastructura de statii de incarcare este redusa.
La studiul Ipsos au participat 3.877 de persoane din Romania, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia si Turcia.
Piata masinilor electrice si hibride din Romania
Potrivit datelor publicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile, romanii au achizitionat in perioada ianuarie-noiembrie 2019 un... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 00:00
Zeci de vehicule electrice si hibride sunt implicate in "revolutia verde" ce are loc, in perioada 10 - 20 octombrie, la cea de-a 17-a editie a Salonului Auto Bucuresti (SAB) & Accesorii 2019, organizata la Romexpo.
Astfel, pe o suprafata totala de 25.000 de metri patrati, atat in Pavilionul B2, cat si in zona exterioara a expozitiei, pot fi admirate, in premiera nationala, modele concept si noutati ale sezonului 2019 - 2020 apartinand brandurilor: Abarth, Alfa Romeo, BMW, Citroen, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar, Jeep, Kia, Land Rover, Maserati, Mazda, Mercedes, Mini, Mitsubishi, Opel, Piaggio, RAM 1500, Seat, Shelby, Skoda, Smart, SsangYong, Suzuki, Tesla, Toyota sau Volvo.
Motto-ul SAB & Accesorii 2019 este "Mobilitatea la prezent si viitor", tocmai pe ideea ca transportul electric evolueaza semnificativ la nivel international, odata cu crearea si producerea de vehicule electrice si hibride ce devin din ce in ce mai accesibile.
In acest sens, printre modelele electrice si hibride expuse la Romexpo se afla: Tesla Model 3 Standard Range Plus, EQC 400 4MATIC (primul SUV electric de la Mercedes-Benz), Jaguar I-PACE (primul SUV sportiv Jaguar complet electric), alaturi de modelele hibride si plug-in produse de BMW, Mini, Volvo, Kia, Toyota, Honda, Hyundai, Suzuki, Ford, Mitsubishi si Jaguar.
Standul Tiriac Auto aduce marcile Ford, Hyundai, Mercedes-Benz, Land Rover, Jaguar si Mitsubishi, in timp ce in zona Tiriac Collection sunt expuse modele auto de exceptie... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 15:39
Romanii au cumparat 3.541 de autoturisme ecologice in primele sapte luni ale anului, cu 60% mai multe decat in urma cu un an, in aceeasi perioada, reiese din datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA), consultate de AGERPRES.
Conform analizei reprezentantilor producatorilor si importatorilor de autoturisme din Romania, ponderea autoturismelor ecologice noi in totalul vanzarilor, la nivel national, s-a situat, in perioada de referinta, la 3,6%, comparativ cu 2,5% cat se inregistra in intervalul ianuarie - iulie 2018.
Totodata, din totalul vanzarilor de masini ecologice, inregistrat in primele sapte luni ale anului in curs, cele mai multe (2.670 de unitati) sunt autoturisme hibrid, in crestere cu 55,3% fata de aceeasi perioada din anul 2018, in timp ce 714 unitati se incadreaza in categoria electrice (+134,1%), iar 157 de unitati faceau parte din categoria plug-in (-16,5%).
Statistica APIA releva faptul ca, doar la nivelul lunii iulie 2019, au fost comercializate 562 de autoturisme "verzi", in scadere cu 19%, in comparatie cu luna anterioara, cand s-au vandut 694 de unitati.
Potrivit datelor APIA, in topul celor mai comercializate autoturisme electrice 100%, in primele sapte luni ale anului, primul loc a fost ocupat de Nissan - cu 218 unitati (fata de patru exemplare inregistrate in anul precedent), urmat de Renault - cu 194 de unitati (+208,4%), Volkswagen (98 de exemplare, +21%), smart (86 de unitati, +17,8%), BMW (81 de unitati,... mai mult
Duminica, 01 Septembrie 2019, ora 12:27
Numarul autoturismelor "verzi" comercializate in Romania, in primele cinci luni ale anului, a ajuns la 2.285 de unitati, in crestere cu 69% fata de acelasi interval din 2018, arata statistica Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA).
Conform datelor de specialitate, ponderea autoturismelor ecologice noi in totalul vanzarilor, la nivel national, s-a situat, in perioada de referinta, la 3,4%, fata de 2,3% cat se inregistra in intervalul ianuarie - mai 2018.
Din totalul vanzarilor de masini prietenoase cu mediul, inregistrat in primele cinci luni, 1.814 unitati au fost autoturisme hibrid, in crestere cu 71% fata de aceeasi perioada din anul anterior, 379 de unitati erau 100% electrice (+149,3%), iar 92 de unitati faceau parte din categoria plug-in (-34,3%).
Statistica APIA releva faptul ca, in luna mai 2019, au fost comercializate 863 de autoturisme eco, in crestere cu 86,4% comparativ cu luna anterioara, cand s-au vandut 463 de unitati.
Topul celor mai comercializate autoturisme full electrice, in primele cinci luni ale anului:
1. Nissan - 119 unitati (fata de 3 exemplare inregistrate in anul precedent)
2. Renault - 81 de unitati (+406,3%)
3. Volkswagen - 67 de exemplare (+86,1%)
4. smart - 59 de unitati (+15,7%)
5. BMW - 40 de unitati (+14,3%)
6. Jaguar - 9 exemplare (fata de niciunul in primele cinci luni din 2018)
7. Audi - doua unitati (fata de niciuna in anul precedent)
8. Mercedes Benz - 1
Cele mai multe autoturisme... mai mult
Duminica, 30 Iunie 2019, ora 10:35
Un numar de 1.422 de autoturisme ecologice au fost achizitionate in primele patru luni ale anului, in Romania, in crestere cu 41,35% fata de aceeasi perioada din 2018, cand se cumparasera 1.006 exemplare, releva statistica Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA), consultata de AGERPRES.
Conform datelor centralizate, din totalul consemnat in perioada ianuarie - aprilie, 1.170 de unitati sunt autoturisme hibrid, in crestere cu 53,1% fata de primele patru luni din anul anterior, 184 de unitati sunt pur electrice (+52,1%), iar 68 de unitati sunt din categoria plug-in (-43,8%).
Ponderea autoturismelor ecologice noi in totalul vanzarilor, la nivel national, s-a situat in perioada de referinta la 2,9%, fata de 2,3% cat se inregistra in intervalul ianuarie - aprilie 2018.
Statistica APIA releva faptul ca, la nivelul lunii aprilie 2019, au fost comercializate 463 de autoturisme "verzi", cu 49,3% mai multe fata de luna anterioara, cand s-au vandut 310 unitati.
Potrivit estimarilor producatorilor si importatorilor de automobile, in topul celor mai comercializate autoturisme 100% electrice, in primele patru luni ale anului, primul loc a fost ocupat de Nissan - cu 53 de unitati (de la nicio unitate inregistrata in anul precedent), urmat de Volkswagen - cu 43 de exemplare (+53,6% fata de perioada similara din 2018), smart (40 unitati, -14,9%), BMW (25 unitati, +4,2%), Renault (17 unitati, +21,4%), Jaguar (5 unitati, de la niciuna in primele 4 luni... mai mult
Luni, 27 Mai 2019, ora 11:52