Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a lansat miercuri, 25 martie, Programul "Rabla Plus", prin care cei care doresc sa achizitioneze un autovehicul electric sau electric hibrid plug-in pot sa se adreseze dealer-ilor validati. Una dintre noutatile acestui an este ca se pot achizitiona si motociclete cu propulsie electrica.
"Incercam chiar si in aceste momente grele sa ne respectam promisiunile si sa stimulam transportul cu emisii zero sau aproape de zero. Bugetul pentru anul acesta creste de la 95 milioane lei la 140 milioane lei, pentru ca ne dorim cat mai multe autovehicule electrice in traficul urban din tara.
Oferim si anul acesta cel mai mare ecotichet din Europa pentru achizitionarea unui autovehicul full electric, in valoare de 45.000 lei (aproximativ 10.000 euro) si 20.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid plug-in (aproximativ 4.500 euro) pentru autovehiculele hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din pretul de comercializare", se arata in comunicatul AFM.
Accesarea Programului "Rabla Plus" nu este conditionata de casarea si radierea unui autovehicul uzat, insa prima de casare de 6.500 lei oferita in cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu unul dintre ecotichetele prevazute de Programul Rabla Plus.
Rabla Plus vine cu o noutate anul acesta pentru cei care vor sa-si cumpere o motocicleta cu propulsie electrica.
Valoarea ecotichetului este de 3.500 de lei, la care se adauga prima de casare de 3.500 lei, in... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 00:00
Enel X, divizia de servicii energetice avansate a Grupului Enel, a contribuit la obtinerea unei finantari complete pentru proiectul AMBRA-Electrify Europe (AMBRA-E), care prevede instalarea de statii de incarcare a vehiculelor electrice (EV) in Italia, Spania si Romania.
Proiectul AMBRA-E, coordonat de Enel X si implementat de subsidiarele sale din Italia, Spania si Romania, prevede instalarea a peste 3.000 de statii de incarcare a vehiculelor electrice, in special de-a lungul a sapte coridoare de retea transeuropeana de transport (TEN-T), care includ principalele drumuri de legatura dintre nodurile urbane si de-a lungul unor drumuri principale, si care va fi finalizata pana in 2022.
Proiectul este co-finantat de Agentia Executiva pentru Inovatii si Retele (INEA) a Comisiei Europene, prin programul Connecting Europe Facility, si Banca Europeana de Investitii (BEI), precum si de Enel X, prin resurse proprii.
Statiile de incarcare vor deveni parte a retelei publice de infrastructura de incarcare a Enel X in Italia, Spania si Romania, si vor include modelele Quick (pana la 22 kW AC), Fast (pana la 50 kW DC fiecare) si Ultra-Fast (pana la 350 kW DC fiecare).
Intreaga retea va fi accesibila pentru utilizatorii inregistrati prin aplicatia Enel X Juice Pass, precum si prin intermediul partenerilor de interoperabilitate ai Enel X, in timp ce utilizatorii neinregistrati vor efectua plati ad hoc.
Proiectul AMBRA-E isi propune sa reduca timpii de incarcare necesari... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 20:06
Piata masinilor electrice si hibride din Romania creste incet, dar sigur, cel mai mare impediment fiind pretul, in ciuda ajutorului substantial acordat de stat.
Potrivit unui studiu realizat recent de Ipsos, 42% dintre romanii chestionati au sustinut ca, cel mai probabil, viitoarea lor masina va fi una electrica.
Principalele motive pentru care sunt interesati de astfel de automobile sunt reducerea emisiilor poluante si reducerea costurilor cu carburantii.
Pe de alta parte, cei care nu doresc sa cumpere o masina electrica au identificat trei cauze principale pentru aceasta decizie. Cea mai importanta ramane pretul prea mare al masinilor electrice, lucru mentionat de 75% dintre participantii la studiu, in ciuda faptului ca Romania ofera cel mai mare bonus pentru achizitionarea de astfel de vehicule dintre tarile incluse in studiu (echivalentul a aproape 10.000 de euro).
De asemenea, 41% dintre romani considera ca autonomia masinilor electrice este prea mica, in timp ce 48% sustin ca infrastructura de statii de incarcare este redusa.
La studiul Ipsos au participat 3.877 de persoane din Romania, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia si Turcia.
Piata masinilor electrice si hibride din Romania
Potrivit datelor publicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile, romanii au achizitionat in perioada ianuarie-noiembrie 2019 un... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 00:00
Romanii au cumparat 3.541 de autoturisme ecologice in primele sapte luni ale anului, cu 60% mai multe decat in urma cu un an, in aceeasi perioada, reiese din datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA), consultate de AGERPRES.
Conform analizei reprezentantilor producatorilor si importatorilor de autoturisme din Romania, ponderea autoturismelor ecologice noi in totalul vanzarilor, la nivel national, s-a situat, in perioada de referinta, la 3,6%, comparativ cu 2,5% cat se inregistra in intervalul ianuarie - iulie 2018.
Totodata, din totalul vanzarilor de masini ecologice, inregistrat in primele sapte luni ale anului in curs, cele mai multe (2.670 de unitati) sunt autoturisme hibrid, in crestere cu 55,3% fata de aceeasi perioada din anul 2018, in timp ce 714 unitati se incadreaza in categoria electrice (+134,1%), iar 157 de unitati faceau parte din categoria plug-in (-16,5%).
Statistica APIA releva faptul ca, doar la nivelul lunii iulie 2019, au fost comercializate 562 de autoturisme "verzi", in scadere cu 19%, in comparatie cu luna anterioara, cand s-au vandut 694 de unitati.
Potrivit datelor APIA, in topul celor mai comercializate autoturisme electrice 100%, in primele sapte luni ale anului, primul loc a fost ocupat de Nissan - cu 218 unitati (fata de patru exemplare inregistrate in anul precedent), urmat de Renault - cu 194 de unitati (+208,4%), Volkswagen (98 de exemplare, +21%), smart (86 de unitati, +17,8%), BMW (81 de unitati,... mai mult
Duminica, 01 Septembrie 2019, ora 12:27
Autoritatile publice locale din orasele resedinta de judet au la dispozitie un buget de 20 de milioane de euro pentru instalarea de prize necesare incarcarii masinilor electrice, instalatii cu o putere de minimum 50 de KW, a anuntat, marti, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuica, in conferinta "Transport Inteligent, Trafic Inteligent".
"Ne-am gandit ca succesul Programului Rabla Plus, deci vanzarea si inmatricularea de autovehicule electrice depind foarte mult si de infrastructura. Atunci, de un an am inceput sa lucram la legislatie pentru a putea crea infrastructura de incarcare a autovehiculelor electrice. Am splituit acest obiectiv pe o componenta legata de autoritatile publice locale si de o alta componenta legata de infrastructura pe drumurile nationale. In ceea ce priveste autoritatile publice locale, este in derulare la momentul actual o sesiune pentru municipiile resedinta de judet. Bugetul este de 20 de milioane de euro sa isi instaleze aceste prize, aceste instalatii pentru masinile electrice, instalatii cu o putere de minim 50 de KW", a spus Brezuica.
Potrivit acestuia, daca programul se va bucura de succes, acesta va continua.
"Dorim ca la nivel national toate municipiile sa participe la acest program, iar daca succesul va fi destul de mare sa il mai continuam tot pentru autoritatile publice locale, deoarece tehnologia bateriei a crescut destul de mult, mobilitatea acestora depaseste 200 de km, distanta dintre... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 15:00
Rabla Plus, fratele mai "verde" al clasicului program Rabla, prin care romanii sunt incurajati sa-si cumpere o masina electrica sau hibrida cu un ecotichet de cateva mii de euro de la stat, demareaza in aceasta saptamana. Dar care sunt cel mai bine vandute astfel de autoturisme in tara noastra si care ar fi pretul lor dupa acest discount?
In acest an, bugetul alocat pentru Rabla Plus este de 120 milioane de lei.
"Se acorda doua tipuri de ecotichete: unul de 45.000 lei, deci 10.000 de euro, dar nu mai mult de 50% din pretul de comercializare, pentru achizitionarea unui autovehicul nou pur electric.
In acelasi timp, oferim un ecobonus de 20.000 de lei, adica aproximativ 5.000 de euro, dar nu mai mult de 50% din pretul de comercializare, pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50 g/km.
Pentru acest an, estimam ca se vor cumpara prin Programul Rabla Plus un numar de 2.000 de masini electrice", a afirmat de curand ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, la conferinta de lansare a programului.
Totodata, oficialul a anuntat ca pentru statiile de reincarcare a masinilor electrice, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), institutia care gestioneaza programele ce stimuleaza reinnoirea parcului auto, a promovat o schema de ajutor de stat pentru conectarea oraselor sau pe reteaua de drumuri nationale si pe autostrazi pentru care se asteapta avizul Comisiei... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 00:00
Zilele in care romanii isi vor mai putea incarca gratuit masinile electrice la statiile din benzinarii si din preajma supermarketurilor ar putea fi numarate.
Deja un operator cunoscut din industria "benzinariilor electrice" a anuntat ca, incepand cu 19 martie, va taxa acest serviciu.
Daca strategia acestuia de business va da roade, n-ar fi exclus ca si alti operatori din bransa sa-i urmeze exemplu, cat de curand. Iar daca asa ceva se va intampla, toti romanii care au masini electrice vor fi nevoiti sa cheltuiasca mai mult cu ele.
In Romania exista deja peste 150 de spatii dotate cu una sau mai multe statii de incarcare a masinilor electrice, potrivit aplicatiei PlugShare. In circa 80% dintre aceste locuri, incarcarea bateriei e gratuita. La restul statiilor, soferii platesc, in medie, doar 1 leu pe kW incarcat, ceea ce inseamna ca un "plin" de electricitate ajunge sa coste cel mult 35 lei pentru o masina de clasa mica.
Avantajoase pentru client, aceste facilitati nu-i aduc, insa, intreprinzatorului decat cheltuiala, a apreciat pentru Ziare.com Andrei Galea, reprezentant al companiei e-Charge Renovatio.
Compania Renovatio e-Charge care opereaza statii de incarcare in intreaga tara a anuntat inca de la inceputul saptamanii ca va taxa, incepand cu 19 martie, incarcarea masinilor electrice pe care din 2016 o asigura gratuit. Mai exact, compania va percepe un tarif pe minutul de incarcare si va lansa un sistem de abonamente al caror pret va ajunge la 220 lei.... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 08:47
Incarcarea unui vehicul electric in Romania se poate face, incepand din 19 martie, pe baza unui abonament fix, la care se adauga tariful de incarcare in functie de puterea pe care care masina o poate accesa la statie si timpul cat este conectata pentru alimentare, reiese din datele Renovatio e-charge, prima retea bazata pe solutii de incarcare rapida dedicate tuturor utilizatorilor de vehicule electrice din Romania.
Potrivit sursei citate, posesorii de masini electrice vor avea la dispozitie un sistem de tarifare al serviciului de incarcare, impartit pe trei categorii.
Astfel, abonamentul de baza se numeste Start, are tarif zero, dar separat costuri de incarcare la statie cuprinse intre 7,4 bani/minut - pentru vehicule care se alimenteaza cu o putere de pana la 4kW, si 1,6 lei/minut - pentru cele cu o putere mai mare de 22 kW.
De asemenea, pentru abonamentul Entry se va plati un tarif de 99 de lei pe luna, cu o durata contractuala minima de 12 luni, si se adreseaza celor care folosesc, in mod regulat, reteaua e-charge apeland atat la solutii de incarcare normala, cat si rapida.
Suplimentar fata de abonamentul lunar, posesorii de masini electrice vor trebui sa achite incarcarea efectiva ce variaza intre 3,9 bani/minut si 88,8 bani/minut.
Pe de alta parte, abonamentului Fast costa 220 lei/luna, pe o durata contractuala de minimum un an, fiind destinat celor care folosesc intens reteaua Renovatio e-charge si pentru care timpii redusi oferiti de solutiile de... mai mult
Marti, 06 Martie 2018, ora 14:29
Ponderea masinilor electrice si hibrid in totalul vanzarilor de autovehicule noi a atins 2,2%, in 2017, numarul acestora ajungand la 2.811 unitati, in crestere cu 136,7% fata de anul anterior, reiese din statistica Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA).
Potrivit sursei citate, ponderea de 2,2% a masinilor ecologice in totalul livrarilor la nivel national este dubla in comparatie cu cea consemnata in anul 2016.
In marja de crestere raportata, 514 sunt masini electrice 100% (crestere de 207,8% fata de 2016), iar 2.297 de unitati hibride (+126,1%).
La nivelul lunii decembrie 2017, au fost comercializate 448 de masini electrice si hibride, in crestere cu 58,3%, comparativ cu luna anterioara, cand s-au inregistrat 283 de exemplare vandute.
In clasamentul celor mai comercializate marci auto electrice 100%, in perioada ianuarie - decembrie 2017, primul loc a fost ocupat de BMW, cu 166 de unitati, urmat de Renault (98 de exemplare), Volkswagen (83), Mercedes-Benz (64), Mitsubishi (32), Volvo (20), Audi (14), Porsche (12) si Kia (7).
Totodata, cele mai multe masini hibride vandute in Romania, in primele 12 luni din anul trecut, au fost inregistrate de Toyota (2.063 de unitati), iar clasamentul continua cu: Lexus (154 de exemplare), Kia (22) si Mercedes-Benz (doua unitati).
Statistica APIA arata ca, la nivelul anului trecut, numarul autovehiculelor electrice si hibride noi vandute in Romania s-a situat la 1.195 de unitati, in crestere cu... mai mult
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 17:30