Enel X, divizia de servicii energetice avansate a Grupului Enel, a contribuit la obtinerea unei finantari complete pentru proiectul AMBRA-Electrify Europe (AMBRA-E), care prevede instalarea de statii de incarcare a vehiculelor electrice (EV) in Italia, Spania si Romania.
Proiectul AMBRA-E, coordonat de Enel X si implementat de subsidiarele sale din Italia, Spania si Romania, prevede instalarea a peste 3.000 de statii de incarcare a vehiculelor electrice, in special de-a lungul a sapte coridoare de retea transeuropeana de transport (TEN-T), care includ principalele drumuri de legatura dintre nodurile urbane si de-a lungul unor drumuri principale, si care va fi finalizata pana in 2022.
Proiectul este co-finantat de Agentia Executiva pentru Inovatii si Retele (INEA) a Comisiei Europene, prin programul Connecting Europe Facility, si Banca Europeana de Investitii (BEI), precum si de Enel X, prin resurse proprii.
Statiile de incarcare vor deveni parte a retelei publice de infrastructura de incarcare a Enel X in Italia, Spania si Romania, si vor include modelele Quick (pana la 22 kW AC), Fast (pana la 50 kW DC fiecare) si Ultra-Fast (pana la 350 kW DC fiecare).
Intreaga retea va fi accesibila pentru utilizatorii inregistrati prin aplicatia Enel X Juice Pass, precum si prin intermediul partenerilor de interoperabilitate ai Enel X, in timp ce utilizatorii neinregistrati vor efectua plati ad hoc.
Proiectul AMBRA-E isi propune sa reduca timpii de incarcare necesari... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 20:06
Piata masinilor electrice si hibride din Romania creste incet, dar sigur, cel mai mare impediment fiind pretul, in ciuda ajutorului substantial acordat de stat.
Potrivit unui studiu realizat recent de Ipsos, 42% dintre romanii chestionati au sustinut ca, cel mai probabil, viitoarea lor masina va fi una electrica.
Principalele motive pentru care sunt interesati de astfel de automobile sunt reducerea emisiilor poluante si reducerea costurilor cu carburantii.
Pe de alta parte, cei care nu doresc sa cumpere o masina electrica au identificat trei cauze principale pentru aceasta decizie. Cea mai importanta ramane pretul prea mare al masinilor electrice, lucru mentionat de 75% dintre participantii la studiu, in ciuda faptului ca Romania ofera cel mai mare bonus pentru achizitionarea de astfel de vehicule dintre tarile incluse in studiu (echivalentul a aproape 10.000 de euro).
De asemenea, 41% dintre romani considera ca autonomia masinilor electrice este prea mica, in timp ce 48% sustin ca infrastructura de statii de incarcare este redusa.
La studiul Ipsos au participat 3.877 de persoane din Romania, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia si Turcia.
Piata masinilor electrice si hibride din Romania
Potrivit datelor publicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile, romanii au achizitionat in perioada ianuarie-noiembrie 2019 un... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 00:00
Zeci de vehicule electrice si hibride sunt implicate in "revolutia verde" ce are loc, in perioada 10 - 20 octombrie, la cea de-a 17-a editie a Salonului Auto Bucuresti (SAB) & Accesorii 2019, organizata la Romexpo.
Astfel, pe o suprafata totala de 25.000 de metri patrati, atat in Pavilionul B2, cat si in zona exterioara a expozitiei, pot fi admirate, in premiera nationala, modele concept si noutati ale sezonului 2019 - 2020 apartinand brandurilor: Abarth, Alfa Romeo, BMW, Citroen, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar, Jeep, Kia, Land Rover, Maserati, Mazda, Mercedes, Mini, Mitsubishi, Opel, Piaggio, RAM 1500, Seat, Shelby, Skoda, Smart, SsangYong, Suzuki, Tesla, Toyota sau Volvo.
Motto-ul SAB & Accesorii 2019 este "Mobilitatea la prezent si viitor", tocmai pe ideea ca transportul electric evolueaza semnificativ la nivel international, odata cu crearea si producerea de vehicule electrice si hibride ce devin din ce in ce mai accesibile.
In acest sens, printre modelele electrice si hibride expuse la Romexpo se afla: Tesla Model 3 Standard Range Plus, EQC 400 4MATIC (primul SUV electric de la Mercedes-Benz), Jaguar I-PACE (primul SUV sportiv Jaguar complet electric), alaturi de modelele hibride si plug-in produse de BMW, Mini, Volvo, Kia, Toyota, Honda, Hyundai, Suzuki, Ford, Mitsubishi si Jaguar.
Standul Tiriac Auto aduce marcile Ford, Hyundai, Mercedes-Benz, Land Rover, Jaguar si Mitsubishi, in timp ce in zona Tiriac Collection sunt expuse modele auto de exceptie... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 15:39
Guvernul Populist din Italia are un plan extrem de ambitios: un milion de vehicule electrice si hibride pe sosele, subventiile pentru indeplinirea acestui proiect fiind estimate la zece miliarde de dolari, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.
Membra a coalitiei aflata la guvernare, Miscarea 5 Stele (M5S, antisistem) a cerut "reducerea numarului de vehicule pe benzina si motorina" si "subventii pentru sprijinirea achizitiei de masini electrice si hibride" (un fel de program "Rabla").
Desi proiectul nu prevede cifre exacte, liderul M5S, Luigi Di Maio, in varsta de 31 de ani, doreste ca pana in 2022 un milion de vehicule electrice si hibride sa circule pe soselele din Italia. Desi analistii sustin ca obiectivul este nerealist, indeplinirea sa ar face din Italia liderul pietei europene de masini electrice.
Un purtator de cuvant a confirmat ca Executivul de la Roma lucreaza la acest obiectiv, fara a clarifica daca cifra de un milion se refera la modele complet electrice sau sunt incluse si vehiculele hibride. Oficialul a refuzat sa discute despre costurile proiectului.
Anul trecut, italienii au cumparat aproximativ 2.600 automobile complet electrice, din totalul de aproximativ doua milioane vandute, iar numarul ar putea creste la aproximativ 4.800 daca sunt incluse modelele hibride, conform statisticilor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) . Se estimeaza ca mai putin de 5.000 automobile complet electrice circula in prezent pe soselele... mai mult
Luni, 25 Iunie 2018, ora 11:27
Incarcarea unui vehicul electric in Romania se poate face, incepand din 19 martie, pe baza unui abonament fix, la care se adauga tariful de incarcare in functie de puterea pe care care masina o poate accesa la statie si timpul cat este conectata pentru alimentare, reiese din datele Renovatio e-charge, prima retea bazata pe solutii de incarcare rapida dedicate tuturor utilizatorilor de vehicule electrice din Romania.
Potrivit sursei citate, posesorii de masini electrice vor avea la dispozitie un sistem de tarifare al serviciului de incarcare, impartit pe trei categorii.
Astfel, abonamentul de baza se numeste Start, are tarif zero, dar separat costuri de incarcare la statie cuprinse intre 7,4 bani/minut - pentru vehicule care se alimenteaza cu o putere de pana la 4kW, si 1,6 lei/minut - pentru cele cu o putere mai mare de 22 kW.
De asemenea, pentru abonamentul Entry se va plati un tarif de 99 de lei pe luna, cu o durata contractuala minima de 12 luni, si se adreseaza celor care folosesc, in mod regulat, reteaua e-charge apeland atat la solutii de incarcare normala, cat si rapida.
Suplimentar fata de abonamentul lunar, posesorii de masini electrice vor trebui sa achite incarcarea efectiva ce variaza intre 3,9 bani/minut si 88,8 bani/minut.
Pe de alta parte, abonamentului Fast costa 220 lei/luna, pe o durata contractuala de minimum un an, fiind destinat celor care folosesc intens reteaua Renovatio e-charge si pentru care timpii redusi oferiti de solutiile de... mai mult
Marti, 06 Martie 2018, ora 14:29
Ponderea masinilor electrice si hibrid in totalul vanzarilor de autovehicule noi a atins 2,2%, in 2017, numarul acestora ajungand la 2.811 unitati, in crestere cu 136,7% fata de anul anterior, reiese din statistica Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA).
Potrivit sursei citate, ponderea de 2,2% a masinilor ecologice in totalul livrarilor la nivel national este dubla in comparatie cu cea consemnata in anul 2016.
In marja de crestere raportata, 514 sunt masini electrice 100% (crestere de 207,8% fata de 2016), iar 2.297 de unitati hibride (+126,1%).
La nivelul lunii decembrie 2017, au fost comercializate 448 de masini electrice si hibride, in crestere cu 58,3%, comparativ cu luna anterioara, cand s-au inregistrat 283 de exemplare vandute.
In clasamentul celor mai comercializate marci auto electrice 100%, in perioada ianuarie - decembrie 2017, primul loc a fost ocupat de BMW, cu 166 de unitati, urmat de Renault (98 de exemplare), Volkswagen (83), Mercedes-Benz (64), Mitsubishi (32), Volvo (20), Audi (14), Porsche (12) si Kia (7).
Totodata, cele mai multe masini hibride vandute in Romania, in primele 12 luni din anul trecut, au fost inregistrate de Toyota (2.063 de unitati), iar clasamentul continua cu: Lexus (154 de exemplare), Kia (22) si Mercedes-Benz (doua unitati).
Statistica APIA arata ca, la nivelul anului trecut, numarul autovehiculelor electrice si hibride noi vandute in Romania s-a situat la 1.195 de unitati, in crestere cu... mai mult
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 17:30
Enel SpA, cea mai mare companie de utilitati din Italia, discuta cu o serie de producatori auto, inclusiv Fiat Chrysler Automobiles (FCA), in incercarea de a beneficia de pe urma boom-ului autovehiculelor electrice prin intermediul tehnologiilor sale de reincarcare.
Enel, care dezvolta in Italia o retea de reincarcare pentru autovehicule electrice, a semnat deja acorduri cu Nissan si Audi pentru a utiliza tehnologia si serviciile sale la unele dintre modelele lor, transmite Reuters.
"Acum analizam diverse optiuni cu alti producatori auto", a declarat pentru Reuters seful diviziei e-Mobilitate a Enel, Alberto Piglia.
Acesta a adaugat: "Am discutat cu seful departamentului de inovatie de la Fiat si daca lucrurile progreseaza vom discuta si mai mult".
Companiile europene de utilitati concureaza pe segmentul retelelor de reincarcare pentru vehicule electrice, care se dezvolta rapid, pe fondul renuntarii la motoarele conventionale.
Enel si firma de consultanta Ambrosetti estimeaza ca vehiculele electrice vor reprezenta peste 50% din vanzarile la nivel global pana in 2040.
Noua strategie energetica a Guvernului italian, prezentata in noiembrie, prevede reducerea emisiilor poluante, dar lasa la latitudinea pietei sa stabileasca ce tehnologie va fi folosita.
"Trebuie sa dam cumparatorilor de masini sansa de a avea infrastructura de reincarcare instalata in locuintele si in garajele lor atunci cand cumpara vehiculul", a explicat Piglia, adaugand ca "Italia este... mai mult
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 14:44
Oamenii de stiinta au creat cu ajutorul unei tehnici laser o masina care "vede" prin anumite materiale opace, iar aceasta reusita ar putea sa ii intereseze mai ales pe medici si pe spioni.
Aceasta tehnica, care se afla abia la inceputurile ei, potrivit inventatorilor, foloseste un laser si un computer puternic. Ea a permis deja unei echipe de cercetatori din Olanda si din Italia sa "vada" un obiect ascuns in spatele unei bariere netransparente din cioburi de sticla.
Acelasi procedeu le-a permis savantilor sa vada ce se ascunde si in spatele unei foi de hartie sau in spatele unui strat subtire de vopsea, afirma Allard Mosk, de la Institutul de Nanotehnologie de la Universitatea Twente din Olanda.
Dupa imbunatatirile care trebuie aduse, "peste 20 de ani, cred ca vom dispune de un aparat de marimea unui telefon mobil, pe care il vom pune pe un material si, apasand pe un buton, vom putea sa vedem ce se afla in spatele lui", a adaugat acelasi cercetator.
Anumite materiale, precum hartia, pielea si geamul mat, par total opace, desi in realitate ele lasa sa treaca putina lumina, insa acea lumina este difuza si distorsionata, care impiedica ochiul uman sa vada ce se afla dincolo de acele materiale. mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 13:04
Pe fondul unei dezvoltari tot mai accentuate a pietei surselor alternative de energie, automobilele alimentate cu gaz natural incep sa fie preferate celor electrice de catre cumparatori.
Evolutia pretului benzinei din ultimii ani si mentinerea sa la un nivel ridicat, in ciuda crizei economice, au deschis noi nise pe piata automobilelor: masinile electrice, precum si cele cu motor pe baza de gaz natural comprimat sau lichefiat.
Insa, in timp ce masinile electrice au fost intens promovate si sunt deja bine cunoscute de consumatori, "masinile pe gaz natural nu au alura sexy a masinilor hibride sau electrice", sustine Gian Primo Quagliano, presedintele Promotor, un grup de cercetare din industria auto italiana, citat de Bloomberg. Totusi, "la sfarsitul zilei, reprezinta adesea solutia cea mai convenabila", a mai adaugat italianul.
Italia, piata emergenta pentru automobilele pe baza de gaz
In Italia, Fiat detine 90% din piata acestui tip de autombile, iar vanzarea automobilelor pe baza de gaze naturale a fost o sursa de crestere pentru producatorul italian, fundalul general fiind unul de austeritate, scadere a vanzarilor si crestere a somajului.
Autoturismele cu motor pe baza de gaze naturale si propan detin 11,6% din piata italiana, in conditiile in care anul trecut, cota de piata era de doar 4,9%. Comparativ, piata auto italiana a avut o scadere totala a volumului de vanzari de 20%.
Aceasta tendinta s-a reflectat si in oferta celorlalti producatori de... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 16:15