In anul 2017 in 13 state membre UE, inclusiv in Romania, peste jumatate din autoturisme erau echipate cu motoare pe benzina, arata datele publicate joi de Eurostat.
Ponderea cea mai mare a autoturismelor echipate cu motoare pe benzina era in Cipru (84%), Finlanda (74%), Danemarca (69%), urmate de Ungaria, Malta, Germania si Romania, unde potrivit datelor din anul 2015, erau 5,155 milioane autoturisme din care 3,242 milioane (62,8%) erau echipate cu motoare pe benzina si 1,906 milioane cu motoare diesel.
In schimb, ponderea autoturismelor echipate cu motoare diesel era mai mare de 50% in Franta (68%), Lituania (67%), Luxemburg (62%), Belgia (58%), Spania si Austria (ambele 57%), Letonia si Portugalia (ambele cu 56%) precum si in Irlanda (53%).
Utilizarea, combustibililor alternativi precum electricitate, gaze naturale, biocombustibili si altele este cea mai ridicata in Polonia (15%), Lituania (9%), Italia si Letonia (ambele 8%). La acest capitol, Romania este la coada clasamentului in conditiile in care, in anul 2015, erau doar 7.000 de autoturisme care utilizau combustibili alternativi, adica mai putin de 1% din cele 5,155 milioane autoturisme. mai mult
Joi, 24 Octombrie 2019, ora 10:45
Fiecare sector din Capitala va trebui sa aiba pana in 2020 minimum zece puncte publice de reincarcare pentru autovehiculele electrice, iar localitatile cu peste 100.000 de locuitori, minimum cinci.
Costurile vor fi acoperite din bugetul fondului pentru mediu si cel local, potrivit unui proiect de lege.
"Autoritatile administratiei publice locale din localitatile cu peste 100.000 de locuitori au obligatia realizarii, pana la 31 decembrie 2020, a unui numar de minim cinci puncte publice de reincarcare pentru autovehiculele reincarcabile electric, cu o capacitate de alimentare de 4 masini fiecare", potrivit Legii privind asigurarea infrastructurii de alimentare pentru vehiculele electrice, depusa la Senat.
Initiativa legislativa obliga si autoritatile administratie publice locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti sa realizeze, pana la 31 decembrie 2020, minimum zece puncte publice de reincarcare in fiecare sector, pentru autovehicule reincarcabile electric, cu o capacitate de 4 masini fiecare.
Finantarea infrastructurii realizate de catre autoritatile administratiei publice locale se va face din bugetul fondului pentru mediu (50%) si din bugetul local (50%).
Pana la sfarsitul anului 2020, statiile de distributie a carburantilor derivati din petrol, inclusiv a biocombustibililor, pentru autovehicule care au peste 16 pompe de alimentare vor avea obligatia realizarii a minimum doua puncte publice de reincarcare pentru autovehicule reincarcabile electric, cu o... mai mult
Vineri, 02 Iunie 2017, ora 20:48
Lupta pentru viitorul combustibil ecologic al masinilor noastre este aprinsa, iar producatorii auto din lumea intreaga incearca sa gaseasca solutia cea mai convenabila pentru soferi.
Cafeaua este una din variantele la care oamenii pot apela de acum incolo, scrie Fox News. Cercetatorii britanici de la Universitatea din Bath au gasit o metoda prin care pot transforma resturile de cafea macinata in biocombustibil.
Concret, atunci cand au turnat pe pamant multe uleiuri organice cu proprietati de solventi rezultatul a fost obtinerea de combustibil pentru masina. De fapt, ...citeste mai departe despre "O descoperire uluitoare: Combustibil facut din cafea" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Iunie 2014, ora 11:44
Autoritatile din cateva mari orase ale lumii au acordat toata atentia necesara economisirii energiei.
Tehnologia de ultima ora le-a ajutat in efortul lor de protejare a mediului.
Oslo, Norvegia
Capitala acestei tari este de mult timp in topul celor mai curate orase din lume. In plus, in Oslo, nivelul emisiei de carbon pe cap de locuitor este cel mai mic, raportat la orasele europene.
Aproape 140 de autobuze vor fi alimentate in curand cu biocombustibil obtinut din gunoi menajer, scrie The Week.
Numeroase cladiri dispun in prezent de surse regenerabile de incalzire. Autoritatile din capitala norvegiana spera sa elimine complet combustibilii fosili pana in anul 2020.
Copenhaga, Danemarca
In prezent, Copenhaga detine titlul de "Capitala verde europeana". De exemplu, in 2010, unul din trei locuitori se deplasa cu ajutorul bicicletelor. Reprezentantii oficialitatilor spera sa creasca aceasta cifra la 50 de procente pana in 2015 si sa elimine emisiile de carbon pana in ...citeste mai departe despre "Cele mai "verzi" orase din intreaga lume" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 03 Mai 2014, ora 20:26
Producatorii auto studiaza noi metode de a produce combustibil din materii prime neconventionale. Cei de la Audi vor sa aiba in viitor masini care merg cu combustibil facut din zahar sau porumb.
Audi a investit in compania franceza Global Bioenergies pentru a gasi noi metode de a produce combustibil in viitor, scrie wired.com. Compania din Franta a dezvoltat un proces tehnologic prin care poate obtine combustibil din zahar, acesta fiind obtinut mai repede si fiind mai ieftin decat alti biocombustibili.
Numele noului combustibil este bio-izooctan. Utilizarea lui nu necesita nicio modificare facuta masinilor pe care le alimenteaza. Compania franceza obtine combustibilul printr-un proces de ...citeste mai departe despre "Combustibilul minune al viitorului - din ce este facut el" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 14:45
Exclusivitatea, ingineria de ultima ora si designul deosebit fac masinile cu preturi de sase cifre sa fie cu adevarat speciale.In timp ce producatorii: Bentley, Lamborghini, Rolls-Royce, Maybach au inregistrat o scadere a vanzarilor de 31%, vanzarile Porsche au crescut cu 8% si Ferrari cu 52%.In aceste zile, cumparaturile absurde sunt inlocuite cu un proces de cautare a autenticitatii. Si autenticitatea este ceea ce isi doresc, acum, mai mult ca oricand, oamenii bogati, atunci cand se uita la o masina.Pentru a evidentia unicitatea si atractia celor mai luxoase masini care vor iesi pe piata in 2010, cu preturi de peste 100,000 de dolari, Forbes.com a intocmit topul celor mai luxoase masini.Bentley Continental Supersports - va rula pe biocombustibil E85 sau benzina. Este cel mai rapid Bentley produs vreodata. Scaunele din spate au fost eliminate, pentru a-l face mai usor si mai spatios. Atinge 100 km/h in 3,7 secunde.Pret estimat: $275,000
Bentley Mulsanne - roti custom de 20 de inch, suduri manuale, faruri LED eliptice, interior de lemn si otel inoxidabil. Doritorii pot alege intre 114 variante de culoare. Mulsanne vine cu un sistem de navigatie prin satelit, conexiune Bluetooth si sistem stereo cu 14 difuzoare. Motorul in V8 este dotat cu 505 cp.Pretul urmeaza sa fie stabilit.
Jaguar XJL Supersport - roti de 20 de inchi din aliaj usor, faruri LED si xenon, sistem de racire/incalzire a scaunelor. Pentru sofer, Supersport vine cu un scaun special, cu functia de masaj.... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2009, ora 23:36