Pentru a rezista pe piata, producatorii de masini sunt obligati sa dezvolte "masina viitorului". Aceasta masina trebuie sa aiba capacitatea de a se incarca rapid sau sa aiba o autonomie a bateriei cat mai mare. De asemenea, o provocare uriasa este dezvoltarea masinii autonome, capabile sa se conduca singura.
Expert in siguranta auto, Paul Danci lucreaza de mai multi ani in industria auto din Germania, unde a dezvoltat soft-uri folosite de toti marii producatori de masini. Potrivit inginerului roman, in ultimii patru ani s-au facut progrese mari in dezvoltarea "masinii viitorului". Inginerul roman a explicat pentru Ziare.com care sunt progresele facute in domeniu si care sunt provocarile pentru marii producatori din industria auto. Redam mai jos explicatiile lui Paul Danci pentru Ziare.com.
"Doua directii majore sunt vizate de conceptele care vor fi lansate in viitor sau sunt deja lansate public. Aceste directii sunt electrificarea si automatizarea masinilor. Desi aceste doua sunt total separate si distincte, istoric, social, economic tind sa apara impreuna".
Unde suntem astazi cu electrificarea?
"Desi tarile dezvoltate sau in curs de dezvoltare nu sunt momentan pregatite inca sa adopte electrificarea, aceasta este o realitate iminenta care probabil va urma.
Nu avem infrastructura necesara electrificarii, nu toate tehnologiile lansate public sunt fezabile datorita carentelor in infrastructura, dar se fac eforturi considerabile pentru adaptare.
Astazi... mai mult
Duminica, 28 Martie 2021, ora 23:45
Cu mai putine masini, pe o arie mai mica, dar cu masuri sporite de securitate, Uber a reinceput sa testeze masini autonome.
La noua luni dupa accidentul mortal din Arizona si cu aprobarea oficialitatilor americane, masinile fara sofer ale Uber au revenit pentru teste in districtul Strip din Pittsburgh.
Pentru inceput, vor fi testate doar doua masini, doua SUV-uri Volvo si doar pe o raza de o mila (1,6 kilometri) . Masinile nu au voie sa ia pasageri si nici sa depaseasca viteza de 25 de mile la ora (40 Km/h).
Ulterior vor fi adaugate mai multe autovehicule autonome in program.
Cei de la Uber spun ca au implementat masurile pentru imbunatatirea tehnica, organizatorica si operationala, stabilite in urma reevaluarii programului.
Masinile vor circula cu setarile implicite ale producatorului, precum franarea automata, vor avea un sistem de monitorizare in timp real, iar soferii care beneficiaza acum de un program de antrenament mai bun vor sta mai putine ore in masini.
Uber a intrerupt testarea masinilor autonome in urma unui accident petrecut in urma cu noua luni, care s-a soldat cu moartea unei femei in varsta de 49 de ani care traversa strada cu bicicleta.
Expertiza oficiala a aratat ca in afara erorii software, prin care s-a luat decizia de a nu se frana automat, o a doua problema a fost ca soferul urmarea un serial pe telefon in timpul accidentului si a franat prea tarziu. ...citeste mai departe despre "Uber reia testarea masinilor fara sofer" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 18:18
Directorul general al aliantei Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlos Ghosn, a prognozat marti ca revolutia prin care trece industria auto va deveni din ce in ce mai vizibila in urmatorii cinci ani, pe masura ce automobilele autonome si autoturismele conectate vor fi din ce in ce mai raspandite, iar consumatorii vor refuza tehnologiile cu imagine proasta precum motoarele diesel, transmite Bloomberg.
Pentru a face fata acestor provocari, alianta Renault-Nissan-Mitsubishi intentioneaza sa incheie parteneriate cu firme precum Uber Technologies, Amazon.com si grupul chinez Alibaba Group Holding pentru proiectele sale in domeniul automobilelor autonome, a declarat Carlos Ghosn la Forumul de la Davos.
"Vom produce si vinde robo-taxiuri impreuna cu partenerii. Fiecare producator auto colaboreaza cu multe companii din sectorul de tehnologie, nu exista absolut nicio exclusivitate in acest domeniu", a spus Carlos Ghosn.
Pe masura ce Ghosn cedeaza treptat responsabilitatile privind supervizarea operatiunilor de zi cu zi ale constructorului auto francez Renault SA, el se va concentra pe proiectele viitoare ale celor trei membri ai aliantei. Carlos Ghosn a apreciat ca aceasta inseamna ca se va intalni de aproape doua ori pe an cu directorii companiilor din sectorul tehnologiei si de asemenea se va asigura ca Renault, Nissan si Mitsubishi vor dezvolta strategii si platforme comune.
"Voi incerca sa intaresc alianta, iar in paralel voi superviza performantele fiecaruia din membri... mai mult
Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 17:10
Serviciul de rezervari de automobile Uber intentioneaza sa cumpere pana la 24.000 de automobile autonome de la constructorul auto suedez Volvo Car Corp.
Acordul marcheaza tranzitia Uber de la o aplicatie utilizata pentru chemarea unui taxi la cea de proprietar si operator al unei flote de automobile, informeaza Reuters.
Volvo, companie controlata de grupul chinez Geely, a precizat luni ca va furniza Uber modelul sau XC90 SUV echipat cu tehnologie fara sofer, in conformitate cu un acord care se va intinde pe perioada 2019 - 2021. Un purtator de cuvant de la Volvo a precizat ca acordul include pana la 24.000 de automobile.
Daca Uber va cumpara toate cele 24.000 de automobile, aceasta va fi de departe cea mai mare comanda primita de Volvo si cea mai mare vanzare inregistrata pana acum in industria vehiculelor autonome, oferind Uber prima sa flota comerciala de vehicule.
Uber a testat un prototip al automobilului autonom Volvo timp de mai mult de un an, in Tempe, Arizona, si Pittsburgh.
"De la inceput, obiectivul nostru a fost sa facem investitii intr-un vehicul care poate fi produs la scara larga", a declarat Jeff Miller, director de aliante auto la Uber.
Teoretic, automobilele autonome vor fi disponibile prin aplicatia Uber pentru a prelua pasagerii fara un sofer.
"Doar atunci cand elimini operatorul vehiculului din ecuatie devine o afacere profitabila", a spus Jeff Miller.
Cele doua companii nu au dezvaluit detaliile finanaciare ale tranzactiei, care... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 17:27
Reprezentantii Apple au recunoscut in mod oficial ca au in lucru un sistem de ghidaj al masinilor fara sofer, proiectul reprezentand baza tuturor proiectelor de Inteligenta Artficiala (AI) pe care compania le are in lucru.
Planurile "Proiectului Titan", asa cum este cunoscut automobilul autonom Apple, au reprezentat pana acum un secret bine pazit, dar seful Apple, Tim Cook, crede ca a ajuns in punctul unde poate vorbi destul de liber despre aceasta idee, anunta CNBC.
"Ne concentram pe sisteme autonome si, in mod evident, un scop in acest sens il reprezinta crearea masinilor autonome. Vor fi alte ultilizari", a explicat Cook intr-un interviu acordat Bloomberg.
"Ne uitam la acest proiect ca la 'mama tuturor proiectelor de Inteligenta Artificiala'. Probabil ca este unul dintre cele mai dificile proiecte AI dezvoltate pana acum, asa ca este destul de incitant pentru noi sa lucram la sistemele autonome, dar vom vedea si unde ajungem cu ele", a mentionat Cook.
Odata finalizat, Proiectul Titan s-ar putea sa nu ia direct infatisarea unei masini marca Apple, dupa cum admite si presedintele companiei, dar ar putea deveni arhitectura inteligenta montata la bordul unor automobile de acest tip.
In luna aprilie, data la care Apple a obtinut avizul Autoritatii Rutiere din statul California pentru efectuarea testelor cu masini autonome, reporterii mai multor publicatii au identificat un SUV Lexus de ultima generatie ruland pe sosele cu aparatura video aferenta unei masini... mai mult
Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 09:14
1Guvernul sud-coreean a dat unda verde companiei Samsung pentru a incepe testele in trafic cu prototipul unei masini autonome, compania urmand sa foloseasca inteligenta artificiala pentru a studia modul in care autovehiculul evolueaza pe vreme rea sau in fata unor obstacole neasteptate.
Pana acum, oficialii de la Seul au permis desfasurarea unor astfel de teste doar de catre companii auto, precum Kia sau Hyundai, si de grupuri de cercetatori din cadrul universitatilor locale, intrarea in cursa pentru crearea unui automobil autonom a unei companii din sfera electronicii fiind o premiera in Coreea de Sud, anunta CNN Money.
In acelasi timp, proiectul Samsung se anunta o continuare a rivalitatii celebre din piata smartphone dintre sud-coreeni si rivalii americani de la Apple, care lucreaza de asemenea la varianta unei masini driverless.
Samsung si-a manifestat pentru prima data interesul fata de tehnologiile driverlesss inca din 2015, intre timp achizitionand si doua companii americane specializate in crearea de tehnologii destinate masinilor fara sofer: Harman si Tetra Vue.
Cursa pentru lansarea primului automobil autonom a fost deschisa de Google, dar de atunci s-au mai inscris la start si companii precum Apple, Baidu, Uber, Didi sau deja cunoscutii producatori auto Ford si General Motors.
Tendinta gigantilor IT de a investi in acest sector este mare, in conditiile in care masina viitorului ar putea reprezenta un produs la fel de bine vandabil ca un telefon... mai mult
Marti, 02 Mai 2017, ora 17:25
Cum ar fi sa coboram din bloc, sa mergem in parcare, ne urcam in masina, rostim destinatia si apoi ne facem comozi pentru a trage un pui de somn, in timp ce automobilul care se conduce singur merge fara probleme pe strazi?
Ei bine, Elon Musk crede ca acest scenariu va deveni realitate peste numai 2 ani.
Antreprenorul american - care conduce producatorul de masini electrice Tesla, proiectul cu acoperisuri solare SolarCity si compania de rachete SpaceX - a facut aceasta declaratie in timpul unei conferinte TedTalk, transmite Mashable.
El a fost intrebat cat timp va mai dura pana cand masinile care se conduc singure vor fi atat de sigure incat soferii sa poata traga un pui de somn in timpul mersului, raspunsul sau a fost: "2 ani".
Elon Musk e cunoscut pentru faptul ca nu face predictii fara o baza solida. Insa termenul de 2 ani pare deocamdata ca este exagerat.
Asta pentru ca masinile Tesla sunt dotate cu pilot automat, insa tehnologia nu e perfectionata. Musk lucreaza deja la imbunatatirea capabilitatii automobilelor companiei sale de a se conduce singure.
Mai mult, abia dupa 8 ani si o distanta parcursa de peste 3 milioane de km, masina autonoma de la Google a intrat pe piata, doar ca gigantul IT american inca nu s-a hotarat daca va fi producator auto sau daca doar va vinde aceasta tehnologie.
Deocamdata, jurnalistii care au testat masina au dat verdictul: merge mai bine decat un pusti de 16 ani. E promitator, dar mai e de lucrat. Daca stam sa ne... mai mult
Luni, 01 Mai 2017, ora 13:52
Autoritatile din statul american California au oprit programul pilot al Uber cu masini autonome, care sunt capabile sa se conduca singure.
Desi a fost lansat abia acum o saptamana si a inclus doar 16 masini autonome, proiectul a fost tras pe dreapta, informeaza Business Insider.
Asta pentru ca cei de la Uber nu au respectat legea intocmai, iar inregistrarea vehiculelor respective nu a fost facuta cum trebuie, transmite Business Insider.
Mai exact, ele nu au fost marcate cum trebuie ca automobile ...citeste mai departe despre "Masinile Uber care se conduc singure au fost trase definitiv pe dreapta" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Decembrie 2016, ora 10:54
Achizitia NXP Semiconductors de catre compania Qualcomm pentru suma de 39 de miliarde de dolari reprezinta a doua cea mai mare afacere din sectorul tech din istorie, dar in spate se ascunde interesul Qualcomm de a controla un alt sector cu potential exploziv de crestere: cel al masinilor autonome.
NXP este lider in domeniul tehnologiei incorporate la bordul masinilor, evoluand tot mai mult spre segmentul vehiculelor autonome, dirijate de senzori cu rol de asistenta in sofat, relateaza CNN Money.
Achizitia ofera o sansa in plus companiei Qualcomm de a intra in piata tehnologiei ascunsa in spatele proiectelor de masini autonome, dar si de a-si diversifica modelul de afaceri ramas pana acum in zona productiei de smartphone-uri.
Conform unei prognoze de piata emisa de IDC, piata smartphone va inregistra la nivel global o crestere de doar 1,6%, fiind in declin pe anumite regiuni, cum ar fi America de Nord.
Dincolo de impactul pe care il are NXP in piata auto, firma se remarca si ca un jucator redutabil in sectoarele de securitate si Internet of Things (IoT).
"Achizitia NXP accelereaza strategia noastra de a extinde tehnologia mobila catre alte noi oportunitati", a explicat Steve Mollenkopf, directorul general al Qualcomm. mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2016, ora 21:14