Daca pana nu de mult te orientai in alegerea masinii dupa caii putere si aspectul cat mai seducator, este cazul sa iti schimbi criteriile, odata ce ai devenit om la casa ta. Ai nevoie acum de o masina de familie, iar caracteristicile ideale pentru un astfel de vehicul difera de cele cu care ai fost obisnuit pana acum.
Daca ai ajuns sa citesti acest articol, probabil nu cunosti foarte multe despre acest aspect, asa ca iti vom arata tot ce trebuie sa stii cand iti cumperi o masina de familie.
Gradul de siguranta
Acesta e primul lucru care trebuie sa te preocupe, pentru ca nu poti risca siguranta si integritatea membrilor familiei, pentru care esti responsabil cand te afli la volan. Cele mai elocvente in acest sens sunt rezultatele testelor EuroEncap, pe care le poti consulta cu usurinta daca ai acces la internet.
Fiecare model primeste un rating pentru diferiti indicatori de siguranta, iar recomandarea este sa te orientezi catre o masina cu ratinguri foarte bune.
Dimensiunea portbagajului
O masina de familie trebuie sa aiba un portbagaj cat mai incapator. Ai nevoie de mult spatiu pentru depozitarea bagajelor atunci cand pleci cu familia in concediu, dar si atunci cand faceti cumparaturile de la hypermarket. Daca aveti si un animal de companie, este nevoie de spatiu si pentru cusca de transport, fiindca nu-l puteti lasa singur cat timp sunteti plecati.
Cand vine vorba despre tipul portbagajului, parerile sunt impartire, unii sustin ca modelele sedan sunt mai... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 17:29
Orice masina este echipata cu un calculator de motor care la randul sau are un software de control. Acestea sunt standarde din fabrica, iar software-ul de management al motorului se dezvolta cu o marja mai mare de control. Chiptuning-ul este o procedura prin care se modifica sau se calibreaza software-ul de management al motorului. GxG Chiptuning ofera performante masinii prin chiptuning!
Daca esti pasionat de masini si iti doresti sa cresti capacitatea lor si sa maresti forta acestora, interventia chiptuning este alegerea ideala! Chiptuningul nu afecteaza motorul masinii intr-un mod negativ, asta daca este facut de catre profesionisti. Echipa GxG Chiptuning se ocupa de aceste interventii de peste 10 ani, fiind profesionisti si oferind experiente notabil avantajoase! Masina ta nu numai ca va deveni mai puternica, ci si mult mai economica.
Chiptuningul nu iti va afecta componentele masinii in vederea defectarii lor, iar emisiile de gaze vor ramane la acelasi nivel. Aceasta interventie asupra masinii are o serie de beneficii, printre care enumeram:
* Siguranta sporita in efectuarea depasirilor datorita cresterii puterii acesteia;* Masina reactioneaza mult mai bine atunci cand apesi acceleratia, generand o placere mai mare de fiecare data cand o conduci;* Consumul de carburant in regim de mers normal va simti o scadere.
GxG Chiptuning ofera performante masinii prin chiptuning! Autovehiculul fiecarui client va fi analizat individual. Softul masinii care controleaza... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 17:54
Un autoturism de lux in valoare de un milion de lei (aproximativ 200.000 de euro), care era cautat de autoritatile din Germania, a fost gasit la Constanta. Masina apartinea unui barbat din Tulcea, care a afirmat ca a cumparat-o fara sa stie ca e furata.
Potrivit unui comunicat al Garzii de Coasta, pe data de 27 decembrie, politistii de frontiera au desfasurat, in baza unor informatii, o actiune pe linia prevenirii si combaterii traficului international cu autoturisme furate.
Astfel, a fost depistat in municipiul Constanta, un autoturism de lux, inmatriculat in Romania, despre care existau informatii ca se afla in atentia autoritatilor.
"In urma verificarilor specifice, s-a constatat ca vehiculul figureaza ca bun cautat pentru confiscare, alerta introdusa de autoritatile din Germania. Autovehiculul apartinea unui cetatean roman, in varsta de 38 de ani, domiciliat pe raza judetului Tulcea, care a declarat ca l-a achizitionat fara a cunoaste faptul ca ar fi furat", arata comunicatul Garzii de Coasta.
Sursa citata mentioneaza ca la fata locului a fost prezent si un echipaj al Politiei Locale, care a aplicat o sanctiune contraventionala pentru parcare neregulamentara.
Autoturismul, in valoare de aproximativ 1.000.000 lei, a fost indisponibilizat la sediul Garzii de Coasta. Politistii de frontiera fac cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de tainuire.
CITESTE SI:
Au dat navala la mall. Zeci de oameni opriti de paznici la intrarea intr-un centru... mai mult
Duminica, 27 Decembrie 2020, ora 18:23
Apple isi continua planurile pentru o tehnologie de automobile autonome, vizand sa produca un vehicul de pasageri incepand din 2024, care ar putea include o tehnologie revolutionara de baterii, au declarat persoane apropiate situatiei, transmite Reuters.
Eforturile producatorului de iPhone-uri in domeniul auto, cunoscute sub numele de Project Titan, au avut o evolutie inconstanta incepand din 2014, cand compania a inceput sa proiecteze propriul sau vehicul. La un moment dat, Apple s-a concentrat pe partea de software si si-a reanalizat obiectivele.
Doug Field, un veteran al Apple care a lucrat la Tesla, s-a intors pentru a coordona proiectul in 2018, iar in 2019 a concediat 190 de persoane din echipa Apple.
Ulterior, Apple a progresat suficient de mult, iar acum are ca obiectiv construirea unui vehicul pentru publicul larg, au declarat doua persoane apropiate situatiei.
Obiectivul Apple de a construi un vehicul de serie contrasteaza cu obiectivele unor companii concurente, cum este Waymo, divizie a grupului Alphabet, care a construit robo-taxiuri pentru un serviciul de ride-hailing fara soferi.
Un element central al strategiei Apple este un nou model de baterie, care ar putea reduce radical costul bateriilor si care ar creste autonomia vehiculului, potrivit unei a treia surse.
Apple a refuzat sa comenteze planurile despre produsele viitoare.
Fabricarea unui vehicul reprezinta o provocare pentru lantul de aprovizionare al Apple, o compania care fabrica... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2020, ora 09:40
Cand vine vorba masinii personale se poate observa un nationalism accentuat in comportamentul fiecarui popor.
Japonezii prefera fiabilitatea autovehiculelor produse de Toyota, francezii fiabilitatea si flexibilitatea oferita de Peugeot-uri, romanii pretul mic al Daciilor, germanii prefera rigurozitatea cu care sunt realizate masinile autohtone, iar italienii eleganta Fiat-urilor. Pana si in Rusia se manifesta tendinte nationaliste, cei mai multi dintre locuitori preferand brandul autohton Lada in detrimentul altor marci recunoscute de import.
Daca vorbim de Europa lucrurile sunt putin diferite. Conform unui partener de incredere, checkcardna.com, locuitorii din Europa Centrala si de Vest prefera vehiculele germane. Marcile nemtesti BMW, Audi, Mercedes sunt pe primele locuri in topul vanzarilor. Aici se observa si o tendinta catre ecologism, masinile cu carburant fiind inlocuite usor, dar sigur cu variantele electrice. Aceleasi tendinte ecologiste de manifesta si in tarile nordice.
In Europa de Est si in Peninsula Balcanica sunt preferate in continuare vehiculele rulate, in proportii mari. Aici tendintele catre ecologism sunt mai putin accentuate fata de restul Europei.
Din datele furnizate de institutiile care se ocupa de inregistrarea vechilor noi si rulate, reiese ca masinile americane au o pondere foarte mica pe piata din Europa. Adica masinile produse de brandurile consacrata, atat de apreciate in SUA nu au priza la europeni. In randurile urmatoare vom... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2020, ora 17:09
Dupa ce s-au laudat ca nu vor impune nici o taxa in 2021, liberalii au prezentat una dintre aceste taxe chiar in Planul National de Relansare si Rezilienta. Este vorba despre o "taxa ecologica pentru vehiculele poluante".
Daca cele de pana acum s-au dovedit a fi ilegale, prin natura in care au fost impuse sau implementate, analistii economici consultati de Ziare.com spun ca o astfel de taxa este necesara daca se doreste o tranzitie catre masinile electrice, dar mai ales pentru ca Romania a devenit cimitirul Europei la capitolul masini second-hand.
"Ce s-a schimbat in ultima perioada este planul Uniunii Europene de a trece catre masini si catre activitati care polueaza cat mai putin. Acum, s-ar putea ca aceasta cerinta de reducere a poluarii sa vina din partea UE avand in vedere ca banii care vin sunt europeni", ne-a explicat Adrian Codirlasu, vicepresedinte CFA Romania.
Acesta spune ca se asteapta ca in toata UE sa fie luate masuri pentru reducerea poluarii.
"Sa luam de exemplu Tesla, care acum doi ani era blamata de producatorii traditionali de autoturisme afirmand ca nu este sustenabila, iar acum se discuta cum sa facem trecerea la masini electrice. Acesta este trendul si aici se va ajunge, la impunere de masini electrice si iesirea graduala de pe cele traditionale. Iar in acest context s-ar putea sa apara taxe pentru cei care polueaza si avantaje pentru cei care cumpara electrice sau hibrid, si nu numai in Romania, ci peste tot in Uniunea Europeana", a mai... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 06:00
Dupa ce am vorbit, in ultimele doua materiale despre creditul Prima masina, este timpul sa facem o comparatie intre acesta si un credit auto obisnuit pentru ne da seama care este mai avantajos.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, diferentele esentiale dintre cele doua credite.
Din start iti spunem ca birocratic este mai avantajos un credit auto normal pentru ca nu implica institutiile statului.
In cazul unui credit Prima masina la o valoare de 60.000 de lei, rata va fi de 700 de lei, in conditiile in care calculam si un avans de 10.000 de lei. DAE este sub 6%, astfel ca dupa perioada de 5 ani vei avea de rambursat 60.000 de lei cu toate taxele si comisioanele incluse.
In cazul unui credit auto, in aceleasi conditii de accesare, DAE este variabila si depaseste 8%. Din cauza acestei dobanzi marite, rata poate ajunge undeva intre 780 si 800 de lei. La finalul creditului vei fi dat deja undeva la 65.000 de lei.
Dezavantajul este ca, la Prima masina, asigurarea pe care o inchei pentru masina va trebui sa aiba beneficiari banca si statul.
De asemenea, la accesarea creditului prin Prima masina vei mai avea de achitat cateva taxe si comisioane aferente FNGCIMM care iti maresc un pic costurile de accesare a imprumutului.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Ce sa alegi: Constructia unei case sau achizitionarea ei la cheie
Cum iti pierzi banii investiti pe bursa daca te comporti ca un trader
Cum te... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 09:30
Dupa ce ieri ti-am povestit cati bani poti sa iei pentru o masina in functie de motorul masinii, astazi iti povestesc despre conditiile de eligibilitate pentru programul "Prima masina".
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a accesa un astfel de imprumut.
Asa ca iata mai jos conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti daca vrei sa accesezi un astfel de credit:
(1) varsta de peste 18 ani la data solicitarii finantarii si dovada ca solicitantul are capacitate deplina de exercitiu;
(2) faci dovada printr-o declaratie (in forma autentica notariala) pe propria raspundere ca nu ai mai detinut in proprietate un autoturism - bun nou in cadrul Programului;
(3) te obligi sa nu instrainezi, fara acordul finantatorului, autoturismul nou achizitionat in cadrul Programului pe toata durata de valabilitate a garantiei; in anumite cazuri si conditii prevazute in Normele de aplicare ale OUG nr.66/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, poate fi aprobata instrainarea autoturismului, preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra auoturismului sau novarea obiectului garantiei, dupa caz;
(4) te obligi sa constitui garantiile necesare, atat in favoarea MFP cat si cele catre finantator;
(5) te obligi sa asiguri autoturismul nou achizitionat din finantarea garantata printr-o polita de asigurare de tip CASCO pentru Prima Masina; beneficiarul accepta cesionarea drepturilor derivand din... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 09:30
O analiza arata ca 11,5% dintre masinile second-hand comercializate in Romania au kilometrajul dat inapoi. Modelele premium cu motoare diesel sunt cele mai afectate de tentativele de frauda.
Analiza a fost realizata de CarVertical, o companie care verifica istoricul masinilor prin seria de sasiu in peste 15 tari din intreaga lume.
Astfel, pentru piata din Romania, analiza a scos in evidenta ca 11,5% dintre masinile verificate au kilometrajul modificat. In plus, acesta este cel mai ridicat procent de frauda pentru kilometraj dintre cele 15 tari analizate, potrivit Automarket.
Cel mai aproape de Romania se afla Letonia (10,5%) si Cehia (7,74%), in timp ce cota cea mai redusa a fost intalnita in mod surprinzator in Bulgaria (2,99%).
La nivelul tuturor tarilor analizate, cele mai multe masini cu kilometrajul modificat fac parte din segmentul premium si sunt produse in Germania.
Ce marci de masini sunt cele mai "fraudate"
De altfel, cele mai "fraudate" masini la acest capitol sunt BMW Seria 7, BMW X5 si BMW Seria 5, in timp ce primul model non-premium apare abia pe locul 8 in dreptul lui Volkswagen Touareg.
Deloc surprinzator, masinile vechi de 10-15 ani au tendinta de a avea mai des kilometrajul dat inapoi decat cele produse mai recent.
Majoritatea masinilor "fraudate" au motoare diesel
O alta statistica interesanta este ca cea mai mare parte a masinilor cu kilometri dati inapoi au motoare diesel. De altfel, in cazul unor modele precum Audi A6,... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 17:19