Intr-o piata auto second-hand in crestere, atrasa si de contextul delicat in care se gaseste industria auto din cauza crizei semiconductorilor, sa cumperi o masina rulata bazandu-te doar pe analiza de suprafata, vizuala, este un risc la care iti supui atat bugetul, cat si siguranta propriei vieti si a celor dragi.
Chiar si cateva detalii omise din istoricul masinii pot echivala cu mii de euro cheltuiti pe reparatii. Sfatul specialistilor este sa te asiguri ca stii totul despre o masina inainte de a o cumpara.
"Cumparand o masina noua fara sa ii cunoasteti istoricul complet, riscati sa conduceti un vehicul nesigur. Asigurati-va ca viitoarea dvs. masina second-hand nu a fost implicata in accidente majore, in urma carora ea sa fi devenit un real pericol pentru dumneavoastra si cei dragi", este recomandarea celor de la CarVertical.
Numarul VIN (Vehicle Identification Number) numit curent NUMARUL DE SASIU, este o combinatie de caractere unica atribuita autovehicului de catre producator in vederea identificarii acestuia. Datorita standardului ISO 3779 - 1983 unde sunt precizate continutul si compunerea numarului de identificare al autovehiculului, poate fi creat un sistem standardizat de identificare al autovehiculelor unic pentru intreaga lume.
Iar in ziua de astazi exista mai multe site-uri care te ajuta sa verifici VIN si sa afli istoricul masinii care te intereseaza. Cele 17 caractere ale seriei de sasiu te ajuta sa afli automat totul despre masina dintr-un anunt... mai mult
Miercuri, 22 Septembrie 2021, ora 03:45
Prețul unei mașini noi te-a înspăimântat, însă chiar ai nevoie să schimbi vehiculul și nu ai de ales. Mai cauți. Varianta unei mașini second-hand, mai putin rulată, parcă te mai liniștește, chiar dacă și în acest caz prețurile sunt deloc de neglijat.
Ziare.com iti explică în cadrul rubricii Banii tăi ce opțiuni ai în situația dată si cum ar fi indicat să procedezi.
Ceea ce poate nu știai este ca un credit auto poate fi acordat și pentru o mașină second hand, în schimb, oferta este mai bogata în cazul în care optezi pentru leasing. Mai mult, s-ar putea ca soluția cea mai potrivită pentru tine ar fi să accesezi un credit de nevoi personale.
De aceea, este indicat sa te informezi foarte bine despre soluțiile pe care le ai la dispozitie și apoi sa iei cea mai bună decizie!
În cazul creditelor, avantajul față de leasing este că tu ești proprietarul mașinii. În rest, lucrurile sunt cele pe care sigur le cunoști, adică plătești o rată lunară iar banca poate să intre în posesia mașinii dacă nu plătești.
În cazul leasingului („concesionare”), tu nu ești proprietarul mașinii pe care o plătești lună de lună, ai doar dreptul să folosești autiovehiculul, deoarece compania care ți-a acordat leasingul ți l-a transferat printr-un act oficial. La finalul perioadei agreate prin contract poți să cumperi mașina, plătind diferența până la achitarea totală a vehiculului, poți să prelungești... mai mult
Luni, 16 August 2021, ora 08:30
Anul pandemiei a modificat destul de mult obiceiurile de cumpărare ale românilor și în ceea ce privește achiziția de mașini.
Atât vehiculele noi, cât și cele second hand au înregistrat un declin al vânzărilor, în timp ce cumpărătorii au fost mult mai atenți și pretențioși în procesul de achiziție, potrivit celui mai nou studiu CarVertical.
În cadrul acestei analize au fost luate în calcul peste 500.000 de rapoarte unice efectuate pe site în perioada ianuarie 2020 – decembrie 2020 si a fost realizat un clasament al celor mai cautate si apreciate masini second hand pentru romani.
Top 5 preferințele românilor în materie de mașini second hand
1. Volkswagen Passat este, de departe, cea mai populară mașină second-hand în România, modelele din anii 2009, 2010 și 2016 fiind cele mai frecvent analizate. Generațiile B6 (2005-2010) și B7 (2010-2015) sunt la mare căutare datorită abundenței de piese disponibile, confortului și „etichetei” de mașină adaptată atât condusului urban cât și extraurban. Cu trecerea timpului, aceste mașini au început să aibă probleme și pe partea de caroserie, cu numeroase puncte predispuse coroziunii, mai ales în generația B6;
2. VW Golf este hatchback-ul etalon pentru majoritatea clienților care își doresc o compactă încăpătoare și versatilă. O mare parte dintre rapoartele realizate sunt pentru mașini fabricate în perioada 2008-2010. Golf V (2003-2010) a avut diverse... mai mult
Miercuri, 11 August 2021, ora 23:43
Piata auto din Romania a inregistrat noi recorduri in 2019: tranzactiile cu autoturisme noi au avut cel mai bun an din ultimii 11, reinmatricularile au avut cel mai bun an din istoria lor, iar importurile de masini second-hand s-au pastrat constante.
Piata masinilor ecologice a inregistrat si ea o crestere considerabila a cotei de piata, ajungand la 3,8% din totalul parcului auto.
Piata masinilor noi
A avut cel mai bun an din 2008 si pana acum si, chiar daca datele nu sunt definitive, poate fi estimata la aproximativ 160.000 de unitati, cu 20% mai mult decat in 2018. Iulie si august au fost luni cu peste 23.000 de masini inmatriculate, dar in septembrie abia s-a depasit valoarea de 6.000 de unitati. Dacia a inregistrat peste 30% cota de piata.
Cel mai bun an din istoria pietei masinilor noi a fost 2007, cu 312.000 de masini inscrise in circulatie.
Piata masinilor second-hand din import
A depasit anul trecut 440.000 de unitati, dar a fost o scadere de peste 5% fata de 2018. Totusi, ultimii trei ani au adus cele mai mari valori ale importurilor - peste 1,4 milioane de masini de la scoaterea timbrului de mediu, la inceputul lui 2017.
Cea mai buna luna a tranzactiilor a fost octombrie, cu peste 41.000 de masini. Volkswagen ramane marca preferata, cu o cota de peste 20% din tranzactiile cu masini second-hand din import.
Reinmatricularile (tranzactiile cu masini second-hand pe plan intern)
Au avut cel mai bun an din istoria lor, totalul depasind... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 13:56
Majoritatea romanilor se limiteaza la verificarea kilometrajului atunci cand vor sa cumpere o masina la mana a doua. Si, pentru ca nu trec mai departe la verificari tehnice sau de daunalitate, am ajuns sa ne confruntam cu o realitate destul de neplacuta: Vanzarea unei masini cu o dauna majora ascunsa dar cu kilometri reali se poate face relativ repede si fara prea mari batai de cap, in Romania.
Din totalul masinilor verificate pe InspectorAuto.ro in primele 8 luni din 2019 pentru aflarea istoricului de daune, procentul de autoturisme cu cel putin o dauna ascunsa se mentine in continuare ridicat, la 60%.
Potrivit raportului InspectorAuto.ro, s-a constatat ca valoarea medie de reparatie a masinilor cu daune a fost de 6.600 euro, iar rata de daunalitate a fost de 3,19 per masina.
De asemenea, din totalul autoturismelor pentru care s-a verificat istoricul de daune in aceeasi perioada, 18% au avut daune majore a caror valoare de reparatie a fost de peste 10.000 euro.
"Prin imbogatirea bazei da date cu masini avariate si lansarea unui nou tip de raport de daune, putem sa vedem exact zona afectata a masinii, daca au sarit airbag-urile, daca masina a fost rasturnata sau daca a avut un accident frontal", a declarat Mihai Cune, fondatorul platformei de verificari online a masinilor. Mai multe detalii despre raportul de daune puteti gasi aici.
Iata cateva exemple de masini cu cele mai grave daune descoperite de InspectorAuto.ro si cum arata noul raport de daune:
1.... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 10:29
De cele mai multe ori, achizitionarea unei masini noi este mult prea costisitoare sau pur si simplu nu renteaza. Astfel, ajungandu-se la achizitionarea unei masini second-hand. Cu toate acestea, trebuie sa fiti atenti atunci cand luati o astfel de decizie, deoarece masina second-hand vine dupa ea cu anumite probleme daca nu acordati suficient de multa atentie la prima vizionare si testare a acesteia.
In acest articol veti descoperi top 5 aspecte de care trebuie sa tineti cont atunci cand va cumparati o masina second-hand.
1. Verificati istoricul masinii
Fie ca proprietarul actual al masinii se afla intr-un alt oras fata de dumneavoastra sau pur si simplu doriti sa evitati pierderea inutila a timpului pe drumuri, indicat este sa cereti numarul de sasiu al masinii, adica codul unic de identificare al acesteia. De asemenea, s-ar putea sa o mai gasiti si sub numele de VIN - Vehicle Identification Number. Numarul de sasiu este precum CNP-ul masinii, deoarece odata verificat veti putea afla informatii vitale despre acea masina.
Astfel, daca veti verifica numarul unic de identificare al masinii veti putea afla daca are kilometri dati inapoi, cand a fost in service-uri autorizate RAR, cand i s-a facut ITP-ul, daca a avut accidente grave de care ar trebui sa stiti. Totodata puteti afla capacitatea motorului, culoarea, greutatea si alte aspecte tehnice.
Codul unic de identificare al masinii este si cel care va poate spune daca masina a fost furata.
Daca aici este totul... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2019, ora 15:58
Politistii fac, joi dimineata, trei perchezitii in Bucuresti intr-un dosar de evaziune fiscala in care mai multe persoane sunt suspectate ca au cumparat, in 2016, din spatiul intracomunitar, autoturisme second-hand pe care le-au vandut apoi in Romania, fara a inregistra in contabilitate veniturile.
Prejudiul cauzat bugetului de stat este estimat la 5.500.000 de lei.
"Din datele si probele administrate a rezultat presupunerea rezonabila ca banuitii au achizitionat, in cursul anului 2016, din spatiul intracomunitar, autoturisme second-hand, in valoare de aproximativ 20.000.000 de lei, pe care ulterior le-au comercializat pe teritoriul Romaniei, fara a inregistra in contabilitate veniturile realizate", arata sursa citata.
Persoanele vizate vor fi duse pentru audieri la sediul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice - Politia Sectorului 5.
Actiunea beneficiaza de sprijinul de specialitate al Directiei Operatiuni Speciale din cadrul Politiei Romane. ...citeste mai departe despre "Perchezitii la samsarii de masini second hand - prejudiciul este de 5,5 milioane de lei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 Septembrie 2018, ora 09:53
Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF) din cadrul ANAF anunta ca in perioada urmatoare va intensifica controalele asupra transporturilor de masini second-hand, fiind verificate in amanunt si documentele de provenienta. In plus, vor fi verificate si tranzactiile in numerar aferente.
"Orice neconformitate va atrage retinerea autovehiculelor si chiar confiscarea acestora de catre inspectorii DGAF, pana la solutionarea cazului.
De asemenea, vor fi verificate tranzactiile aferente in numerar, conform prevederilor Legii nr. 70/2016 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar", potrivit unui comunicat publicat pe site-ul institutiei.
Asta, in contextul in care in perioada 2018-2020 Romania coordoneaza grupul EUROFISC 2 organizat la nivelul UE, care are ca obiect combaterea fraudei in domeniul autoturismelor, ambarcatiunilor si avioanelor. In cadrul grupului inspectorii DGAF primesc si analizeaza periodic date referitoare la acest fenomen.
De asemenea, DGAF atrage atentia asupra ofertelor de vanzare a masinilor de ocazie neinmatriculate, care provin din alte state ale Uniunii Europene, si recomanda in astfel de cazuri evitarea platii in numerar.
DGAF ofera urmatoarele recomandari soferilor, pentru a evita implicarea intr-o inselaciune:
- sa solicite toate documentele care atesta transferul dreptului de proprietate asupra autoturismului;
- sa verifice daca pretul initial de pe factura de achizitie din statul... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2018, ora 13:21
Mai multi parlamentari PSD au inaintat un proiect de lege conform caruia persoanele fizice nu vor mai avea voie sa cumpere un autoturism second-hand mai des de o data la doi ani. Firmele, insa, nu vor trebui sa se supuna acestei reguli nou instituite.
Initiatorii sunt 41 de membri ai PSD care arata ca un astfel de act normativ ar permite o colectare mai eficienta a impozitelor la bugetul de stat si eliminarea operatiunilor comerciale nefiscalizate de autovehicule second-hand achizitionate in spatiul intracomunitar si revandute in Romania.
Semnatarii initiativei legislative, in fapt un proiect de modificare a Codului Fiscal, respectiv a Legii nr.227/2015, invoca si concluziile inspectiilor derulate de ANAF: "activitatile comerciale in Romania cu autovehicule second-hand achizitionate din spatiul intracomunitar au fost derulate de persoane fizice si juridice, fara achitarea TVA si a impozitului pe profit aferent. O mare parte din operatiunile comerciale nefiind inregistrate in evidentele contabile ale companiilor".
In plus, se mai arata in expunerea de motive, "trebuie mentionat faptul ca Romania se confrunta in ultimii ani cu o crestere exploziva a inregistrarilor de autovehicule second-hand, fapt care a condus la o imbatranire a parcului auto, cu mult peste media UE, si la o poluare fonica si de mediu pentru cetatenii Romaniei".
Initiatorii legii argumenteaza cu cifre: "In primele opt luni ale anului 2017, au fost inmatriculate aproximativ 340.000 de... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 19:49