Construirea unui oras care sa foloseasca numai energie solara este o provocare pana si in insoritul stat american Florida. Si nu numai din motive tehnice.
La prima vedere, Babcock Ranch arata ca toate celelalte orasele din Florida. Cartiere ingrijite cu case in culori deschise, imbracate in lemn, verande spatioase si palmieri in gradini. Insa dincolo de aceste fatade se ascunde tehnologie inalta si sustenabilitate.
Pentru reducerea costurilor cu incalzirea sau racorirea caselor, acoperisurile sunt din metal. In garaje exista doze speciale pentru alimentarea masinilor electrice. Gazonul reprezinta doar 30% din suprafata gradinii. In rest sunt plante care necesita putina apa.
Pentru gradini oamenii folosesc apa de ploaie si apa din rigole directionata catre statia locala de epurare a apelor reziduale. Acest amalgam de traditional si modern i-a convins pe sotii Kinley sa se mute in oras.
Un oras aprovizionat numai cu energie solara
Richard si Robin Kinley sunt printre primii locuitori care, in ianuarie 2018, s-au mutat in Babcock Ranch. De atunci incoace orasul continua sa se extinda. Pe o suprafata de 7.200 de hectare ar urma sa locuiasca 50.000 de oameni in 19.500 de locuinte.
Pana la finele acestui an, vor mai fi vandute 250 de case. Dar a fost foarte greu sa se ajunga la actalul stadiu, afirma initiatorul proiectului, Syd Kitson. Fostul sportiv de cariera este acum dezvoltator imobiliar.
In ianuarie 2005 i-a venit ideea sa construisca un oras... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 10:14
Primul aeroport din lume care se alimenteaza in exclusivitate cu energie solara se afla in India.
Constructia care a ajuns la aceasta performanta se gaseste in orasul Cochin, informeaza Mashable.
Premiera in Romania: Prima masina electrica alimentata de la panouri solare
Avionul Solar Impulse 2 a decolat in cadrul celei mai periculoase etape din inconjurul lumii
Aeroportul este dotat cu peste 46.000 de panouri solare, montate pe un teren de 45 de acri de langa cladire si vor acoperi necesarul energetic.
Cladirea a folosit pentru prima data aceasta tehnologie in 2013, cand a instalat panouri solare pe acoperisul unui terminal. Treptat, administratorii aeroportului au investit tot mai ...citeste mai departe despre "Primul aeroport din lume alimentat doar cu energie solara (Foto)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 August 2015, ora 11:54
In Romania va fi lansata, joi, o masina electrica alimentata de la panouri solare, ceea ce reprezinta o premiera pentru tara noastra.
Evenimentul va avea loc la Targu Mures, potrivit unui comunicat remis marti Ziare.com.
Autoturismul este unul electric, are patru roti si doua locuri.
El este dotat cu tehnologia OFF-grid, care permite inmagazinarea energiei solare captate de panouri in acumulatori special fabricati in acest sens. Astfel, sistemul fotovoltaic creat este capabil sa asigure necesarul zilnic de energie pentru incarcarea unui automobil electric.
O incarcare completa dureaza 5 ore si asigura o autonomie de 100 de km.
Cum functioneaza sistemul fotovoltaic
Sistemul are urmatoarele componente:
- 24 panouri fotovoltaice de 240W- 1 regulator de incarcare MPPT (Maximum Power Point Tracking)- 1 invertor de 4,5kW- 8 acumulatoare de 6V- echipamente de protectie si ...citeste mai departe despre "Premiera in Romania: Prima masina electrica alimentata de la panouri solare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 18 August 2015, ora 15:08
Ti-ai putea imagina o masina care functioneaza cu energie solara si consuma cat un prajitor de paine? Ei bine, australienii au creat-o.
Este vorba despre proiectul Stanford Solar Car, testat la World Solar Challenge, cursa de 3.200 de kilometri din Australia, unde se intrec masini pe baza de energie solara, arata BBC.
Scopul proiectului este de a crea vehicule aerodinamice, mai usoare si mai eficiente din punct de vedere al consumului.
In Australia a avut loc cursa masinilor ...citeste mai departe despre "Masina care se hraneste cu razele soarelui si consuma cat un prajitor de paine" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 08:45
Cercetatorii americani au descoperit o metoda prin care pot transforma energia solara in combustibil lichid.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Harvard au descris procesul in jurnalul stiintific Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), informeaza Time.
Pana acum, energia solara era transformata in hidrogen prin intermediul celulelor fotovoltaice, insa acest gaz nu s-a dovedit inca a fi un combustibil eficient pentru masini sau avioane.
Lumea inca este dependenta de carburanti, asa ca oamenii de stiinta americani s-au gandit cum pot obtine asa ceva.
Ei au gasit o cale prin care separa moleculele de apa in partile componente, adica hidrogen si oxigen. Apoi, ei folosesc o bacterie pentru a transforma hidrogenul si dioxidul de carbon in izopropanol, care e un combustibil lichid.
"Am dovedit ca exista o metoda prin care ...citeste mai departe despre "Uluitor: Combustibil realizat cu ajutorul energiei solare" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Februarie 2015, ora 23:15
1Prima pista solara de biciclete din lume a fost prezentata in Olanda, acest proiect revolutionar urmand sa permita in viitor, potrivit realizatorilor sai, incarcarea bicicletelor si vehiculelor electrice pe intreaga retea rutiera olandeza, care cuprinde 140.000 de kilometri si 5.000 de kilometri de piste pentru biciclete, relateaza AFP.
Numita 'SolaRoad', pista pentru biciclete a fost realizata pe 70 m la nord de Amsterdam, din mai multe module din beton de 2,5m x 3,5 m, acoperite cu panouri solare. Acestea au fost acoperite cu material antiderapant pentru evitarea accidentelor.
Bicicletele si vehiculele electrice vor putea in viitor sa isi incarce bateriile de pe drum sau de pe pista de biciclete, fara sa aiba nevoie de fir sau priza electrica, a explicat Stefen De Wit, om de stiinta care a participat la proiect. In 16 zile, pista a produs 140 kw/h, echivalentul consumului a 140 de cicluri ale unei masini spalat, a declarat purtatorul de cuvant al realizatorilor proiectului, Jennemieke van Dieren.
Electricitatea produsa este deocamdata introdusa in reteaua electrica, insa ar putea fi folosita in viitor si la iluminarea drumurilor publice.
Proiectul a costat pana acum circa 3 milioane de euro, investiti indeosebi in cercetare si dezvoltare, afirma autorii proiectului SolaRoad, fara sa precizeze pretul pe kilometru.
La inaugurarea pistei, ministrul olandez al economiei, Henk Kamp, a parcurs pe bicicleta cei 70 m ai pistei aflate pe un drum pe care trec... mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 08:38
Un grup de douazeci de studenti de la Universitatea tehnica din Eindhoven (Olanda), au participat la elaborarea si punerea in practica a unei masini alimentata de energia solara.
Denumita "Stella", masina care poate fi utilizata de o familie formata din 4 persoane, este alimentata de energia produsa de panourile solare care sunt dispuse in intregime pe acoperisul sau.
Vehiculul, care cantareste mai putin de 400 kg, poate atinge o viteza de 110 kilometri pe ora si are o autonomie de 800 km, potrivit Metro.
Prototipul tocmai s-a intors de la salonul auto din ...citeste mai departe despre "Stella, prima masina de familie alimentata de ... Soare (Video)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Septembrie 2014, ora 16:52
Oamenii de stiinta au anuntat ca au reusit sa creeze combustibil pentru avion folosind ca sursa primara energia solara. Aceasta este combinata cu apa si dioxid de carbon.
Practic, combustibilul rezulta din energia provenita doar de la Soare, o asemenea reusita uluitoare ducand omenirea mai aproape de visul de a nu mai fi dependenta de sursele conventionale ce distrug planeta, scrie Gizmodo. Metoda ar putea fi aplicata in viitor si pentru masini.
Ea a fost descoperita de cercetatorii europeni. Ei au utilizat energia solara concentrata si amplificata pana la o temperatura de 700 de grade Celsius. Astfel, acestia au transformat si separat apa si dioxidul de carbon intr-un gaz ...citeste mai departe despre "O reusita uluitoare: Combustibil creat din energia solara (Video)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Mai 2014, ora 08:48
A fi "eco" e la moda printre cei mai mari miliardari din lume, insa nu intotdeauna protejarea mediului inconjurator si averea "merg mana in mana". Cei 10 miliardari s-au implicat in furnizarea de energie solara si eoliana si cu ajutorul ei au ajuns foarte bogati. In realizarea acestei liste s-a luat in considerare valoarea neta a averii lor. Iata care sunt miliardarii care au "stors" bani din energie:Christy Walton
Vaduva lui John Walton este mostenitoarea imperiului WalMart, cel mai mare retailer din lume.
De asemenea, aceasta detine actiuni la compania First Solar, ultima investitie a sotului ei, companie la care actiunile au urcat cu 500% din 2006.
Compania conduce astazi sectorul energiei eoliene si are o capitalizare de piata de 12 miliarde de dolari.
Aloys Wobben
Inginerul german este fondatorul turbinei eoliene cu filtru Enercon din 1984.
In prezent are venituri de 4,3 miliarde de dolari si turbine instalate in 30 de tari.
Zhu Gongshan
Acesta a urcat in topul miliadarilor datorita companiei sale Poly Energy, listata la bursa din Hong Kong.
Actiunile companiei si-au dublat valoarea pe parcursul anului trecut.
Veniturile nete ale miliardarului au crescut de la 2,4 miliarde de dolari la mijlocul lunii februarie la 3,3 miliarde de dolari in prezent.
Zhu Gongshan detine o diploma in automatizare electrica la Scoala Profesionala de la Nanjing.
Wang Chuanfu
Presedinte al companiei de fabricare a bateriilor BYD, Chuanfu si-a primit "cardul verde" datorita... mai mult
Joi, 21 Aprilie 2011, ora 11:36