Performantele inregistrate de economiile Statelor Unite ale Americii si ale Marii Britanii par sa ascunda in spate o serie de metode neconventionale aplicate de bancile centrale ale celor doua state, printre acestea numarandu-se si sporirea masei monetare prin noi emisiuni de bancnote.
Metoda a fost subiect de discutie intre presedintii bancilor centrale din toata lumea, reuniti recent in cadrul summitului de la Jackson Hole-Wyoming.
Risc asumat
Consiliile de administratie ale Rezervei Federale americane si ale Bancii Centrale din Anglia au decis sa intervina pe piata monetara din cele doua tari, cu noi emisiuni de bani, inca de la sfarsitul anului trecut.
Dublata de lansarea pe piata a unor titluri de stat, masura aparent inflationista a generat o crestere a veniturilor si o stimulare a investitiilor. Un risc pe care cele doua organisme bancare si l-au asumat, dar care a dat roade fata de alte masuri conservatoare adoptate de reprezentantii Bancii Japoniei sau ai Bancii Centrale Europene. Stimularea economiei prin sporirea masei monetare este si ideea pe care reprezentantii Bancii Centrale Europene, in frunte cu presedintele Mario Draghi, ar trebui sa se axeze, titreaza analistii de la The Economist.
Euro bate pasul pe loc
Zona euro, una dintre cele mai influente piete monetare din lume, a tinut piept cu brio recesiunii economice de acum cinci ani, insa evolutia economica din regiune este limitata la plafonul atins in 2011. Banca Centrala Europeana... mai mult
Marti, 26 August 2014, ora 08:40
Trezoreria Statelor Unite a avertizat Japonia sa nu mentina yenul la un nivel scazut pentru a obtine astfel un avantaj in privinta competitivitatii economice, dupa ce guvernul a la Tokyo a adoptat mai multe masuri agresive pentru repornirea economiei.
Intr-un raport referitor la piata valutara mondiala, Trezoreria americana a criticat si China pentru reluarea interventiilor "de amploare" in piata financiara cu scopul mentinerii monedei la un nivel scazut. SUA nu au nominalizat, insa, China ca "manipulator de moneda".
Raportul Trezoreriei pare sa fie parte a unei strategii mai ample de raspuns a administratiei americane la schimbarile majore de politica economica din Japonia, in uma preluarii puterii de catre premierul Shinzo Abe.
Banca Japonieia a cauzat ultima runda de depreciere a yenului dupa ce socat pietele financiare la inceputul lunii cu o crestere masiva a masei monetare, prin angajamentul privind cresterea substantiala a achizitiilor de obligatiuni si alte active. Dolarul s-a apreciat cu aproape 7% fata de yen dupa anuntul bancii centrale si cu 15% de la preluarea puterii de catre Abe la sfarsitul lunii decembrie.
Politicienii niponi au insistat ca declinul puternic al yenului este o consecinta a politicilor de stimulare a economiei si nu obiectivul guvernului.
In contextul cresterii economice slabe la nivel global, guvernele sunt tentate sa forteze deprecierea propriilor monede pentru a sustine exporturile. Aceste presiuni au devenit si mai... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 09:57