Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a prelungit pana la 31 martie 2021 perioada in care consumatorii casnici pot incheia contracte de furnizare a energiei pe piata concurentiala, au declarat, luni, pentru Agerpres, reprezentantii institutiei.
Anuntul vine in conditiile in care piata de electricitate a devenit complet liberalizata incepand de la 1 ianuarie 2021, ceea ce inseamna ca romanii nu mai platesc preturi stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), ci trebuie sa compare si sa-si aleaga de pe piata libera oferta care li se potriveste cel mai bine.
Liberalizarea inseamna ca preturile nu vor mai fi reglementate, iar furnizorii vor achizitiona toata cantitatea de energie de pe bursa.
In acest context, cei sase milioane de consumatori care au ramas in piata reglementata au doua posibilitati: fie nu fac nimic, raman cu vechile contracte si platesc automat preturi numite "de serviciu universal", care vor fi mai mari cu 13-26%, fie incheie alte contracte in piata libera (concurentiala).
Momentul i-a luat prin surprindere pe majoritatea consumatorilor. Un sondaj al Asociatiei Energia Inteligenta arata ca, la inceputul lunii decembrie, peste 90% dintre consumatorii casnici de electricitate nu stiau ca piata va fi liberalizata de la 1 ianuarie.
Citeste si:
Seful ANRE, Dumitru Chirita, are un salariu de 57.000 de lei pe luna. Ce avere a cumulat fostul deputat PSD ...citeste mai departe despre "ANRE prelungeste pana la... mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2021, ora 20:11
Un instrument inovator pe baza de inteligenta artificiala (AI) este dezvoltat de NASA pentru a fi folosit in identificarea unui grup de cratere de pe Marte care s-au format in ultimul deceniu, conform unui material publicat luni de Space.com care citeaza un comunicat al NASA.
Noul algoritm, un clasificator automat al craterelor de impact noi, a fost creat de cercetatori de la NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) din California - si reprezinta prima oara cand inteligenta artificiala este folosita pentru a identifica noi cratere de pe Planeta Rosie, conform unui comunicat al NASA.
Oamenii de stiinta au introdus in algoritmul de invatare automata peste 112.000 de imagini obtinute de instrumentul Context Camera de pe sonda orbitala Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Programul este conceput sa scaneze fotografiile in cautarea eventualelor noi cratere la suprafata lui Marte. In cazul primelor descoperiri realizate cu acest algoritm, NASA a anuntat ca este vorba despre un grup de cratere formate in urma impacturilor cu meteoriti produse intre martie 2010 si mai 2012.
"AI-ul nu poate face tipul de analize pe care le face un om de stiinta. Insa instrumente precum acest nou algoritm pot fi noii asistenti ai cercetatorilor. Ele deschid drumul unei simbioze intre investigatorii umani si AI care lucreaza impreuna pentru a accelera procesul descoperirilor stiintifice", a comentat Kiri Wagstaff, informatician in cadrul JPL.
Instrumentul Context Camera din dotarea sondei MRO... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 03:20
China intentioneaza sa lanseze o sonda si un mic robot teleghidat pe planeta Marte in luna iulie, in prima sa misiune pe "planeta rosie", a anuntat promotorul proiectului.
Tara investeste miliarde de euro in programul sau spatial - lanseaza sateliti, intentioneaza sa trimita oameni pe Luna, iar in luna mai a lansat o capsula spatiala, fara echipaj uman, o misiune cruciala pentru pregatirea trimiterii de astronauti catre viitoarea sa statie spatiala, "Tiangong" ("Palatul celest").
"Obiectivul nostru era trimiterea sondei pe Marte in 2020", a indicat Corporatia de Stiinta si Tehnica Aerospatiala a Chinei (CASC). "Acest mare proiect progreseaza dupa cum era prevazut si vizam o lansare in iulie", se precizeaza intr-un comunicat emis duminica.
Ar fi nevoie de sapte luni pentru parcurgerea distantei dintre Terra si Marte, iar sonda chineza nu va ajunge la destinatie mai devreme de anul 2021. Distanta este in continua schimbare, insa este de minimum 55 de milioane de kilometri.
Numita "Tianwen" ("Intrebari catre cer"), misiunea chineza are trei obiective: sa plaseze o sonda pe orbita martiana, sa atinga suprafata "planetei rosii" si sa amplaseze pe solul martian un robot teleghidat pentru realizarea analizelor.
China a realizat deja o operatiune similara pe Luna, unde a trimis, in 2013, un mic rover teleghidat pe roti, numit "Iepurele de jad", si apoi pe succesorul acestuia, in ianuarie 2019 (pe suprafata ascunsa a Lunii, o premiera mondiala).
Tara asiatica nu... mai mult
Luni, 25 Mai 2020, ora 10:44
Administratia Nationala Aeronautica si Spatiala (NASA) va transforma dioxidul de carbon in oxigen folosind un instrument atasat unuia dintre roverurile sale.
NASA spune ca va atasa o cutie aurie care va transforma dioxidul de carbon in oxigen, noteaza The Science Times!
"Cand vom trimite oameni pe Marte, vom vrea ca acestia sa se intoarca in siguranta. Ideea e sa ducem un rezervor gol de oxigen si sa-l umplem pe Marte", a declarat Michael Hecht, investigatorul principal al MOXIE - Mars Oxygen ISRU Experiment.
MOXIE functioneaza prin injectarea de energie in catod si anod.
"Va asigura lipsa de impact cu cutiile electronice ale roverului. Aurul nu radiaza eficient caldura, deoarece are o emisivitate foarte scazuta", spune inginerul MOXIE, Jim Lewis.
Desi MOXIE este inca un model de testare, acesta va ajuta viitorii exploratori de pe Marte sa produca oxigen folosind dioxid de carbon gasit pe Planeta Rosie.
Modelul initial va avea nevoie de 33-50 tone de combustibil, aproximativ greutatea unei navete spatiale, potrivit NASA.
Acesta functioneaza ca un copac, inhaland dioxidului de carbon si expirand oxigenul pe planeta.
NASA spune ca, daca aceasta cutie de aur are succes, oxigenul va avea o baza lichida si va asigura 3/4 din necesarul astronautilor.
I.G. ...citeste mai departe despre "NASA are o idee de aur: Cum incearca sa produca oxigen pe Marte" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 09:14
Inmatricularile de autoturisme noi in Europa (UE plus Marea Britanie si tarile EFTA) au scazut cu 51,8% in martie, in urma restrictiilor impuse pentru limitarea extinderii pandemiei de COVID-19, a anuntat vineri Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/, citata de Reuters.
Datele statistice sunt valabile pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Marea Britanie si tarile din Asociatia Europeana a Liberului Schimb (EFTA), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia.
Luna trecuta, au fost livrate in Europa aproximativ 853.077 vehicule, fata de 1,77 milioane de unitati in perioada similara din 2019. Romania a raportat un declin al vanzarilor de 32,2%.
Marile piete auto europene au inregistrat scaderi semnificative in martie, de la minus 85,4% in Italia, la minus 72,2% in Franta, minus 69,3% in Spania si minus 37,3% in Germania.
Inmatricularile de autoturisme noi in Europa au scazut in primele trei luni din acest an cu 26,3%, fiind livrate aproximativ 3,05 milioane de vehicule, fata de 4,14 milioane de unitati in perioada similara din 2019. Romania a raportat un declin al vanzarilor de 21,9%.
Marile piete auto europene au inregistrat scaderi in perioada ianuarie-martie 2020, de la minus 35,5% in Italia, la minus 34,1% in Franta, minus 31% in Spania si minus 20,3% in Germania. mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2020, ora 16:37
Volumul activitatii economice, masurat prin prisma cifrei de afaceri rulate de companiile din Romania ar putea scadea in aceasta luna cu 40%, spune Tudorel Andrei, presedintele Institutului National de Statistica.
Anuntul este facut in baza unui sondaj ad-hoc realizat de INS la care au participat peste 8.800 de manageri.
"Este obligatia noastra sa dam niste semnale, chiar daca statistica oficiala nu poate sa ofere a doua zi date cu privire la ce s-a intamplat saptamana trecuta. E vorba pana la urma de respectarea unor rigori, a unor regulamente", spune Tudorel Andrei, citat de HotNews.ro.
Legat de evolutia volumului cifrei de afaceri din economie, Tudorel Andrei a povestit cum i-a venit ideea sondajului:
"Noi, la jumatatea lunii, publicam acel studiu de conjunctura. Ei bine, am vrut sa facem o cercetare ad hoc pe esantionul acela de peste 8.800 de manageri de firme, dar sa aplicam un chestionar bazat pe doar patru intrebari. Cum vad dansii evolutia volumului de activitate in martie si aprilie. Si le-am oferit 4 variante de raspuns: scaderea pana la 25%, intre 20%-50%, peste 50% sau se inchide compania.
Am avut o rata de raspuns foarte buna, de aproape 80%. Dupa ce am primit raspunsurile, eu am luat cifra de afaceri de pe ultimele 12 luni, am introdus datele in niste modele econometrice si a rezultat o scadere de circa 40% pe aprilie 2020 fata de aprilie 2019.
Pentru martie, scaderea afacerilor din economie a fost de 30%, mai spune domnia sa. De mentionat... mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 11:57
Freedom Group, companie de consultanta imobiliara fondata de catre antreprenorul in serie Octavian Badescu, estimeaza ca activitatea agentilor imobiliari s-a diminuat cu aproximativ 75% la nivelul Capitalei, in ceea ce priveste volumul tranzactiilor, in martie 2020.
Pentru a putea aprecia cat mai corect care era situatia agentilor imobiliari inainte de criza generata de pandemia COVID-19, precum si care sunt nevoile acestora, portalul Romanian.
Realestate, detinut de Freedom Group, a derulat recent o cercetare de piata pe un esantion relevant statistic, care a aratat faptul ca peste 50% dintre agentii imobiliari care activeaza in Bucuresti genereaza cifre de afaceri brute mai mici de 2.000 euro lunar, traind practic la limita subzistentei.
De asemenea, 7% dintre respondenti genereaza in mod normal comisioane brute de peste 100.000 euro anual, cu o scadere estimata de peste 50% in 2020, daca masurile luate prin instaurarea starii de urgenta se vor prelungi pentru cateva luni.
"Piata tranzactionarilor rezidentiale este in prezent cvasi inghetata, iar singurele proiecte de tranzactionare in derulare sunt cele care incepusera inainte de declansarea acestei crize. Agentii imobiliari, care si pana acum se confruntau cu problema discrepantei dintre venituri si volumul de munca, vor avea destul de mult de suferit, daca aceasta situatie se va prelungi dincolo de iunie.
In prezent, pe piata rezidentiala au inceput deja sa apara speculatorii de oportunitati, dar... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 14:08
Salamul, rosiile proaspete, laptele si merele s-au scumpit cel mai mult in luna martie, comparativ cu decembrie 2019, in timp ce ouale, fasolea, ceapa si malaiul s-au ieftinit, potrivit unei analize realizate de Consiliul Concurentei pe baza datelor din Monitorul Preturilor
Astfel, salamul de vara vrac avea un pret mediu de 28,83 lei/kg in data de 23 martie, cu 2,3 lei mai mult decat in decembrie 2019, cu 2,14 lei/kg fata de ianuarie si cu 2,16 lei/kg peste pretul lunii februarie.
Salamul Victoria putea fi cumparat pe 23 martie cu 29,08 lei/kg, in timp ce in decembrie anul trecut pretul era cu 2,01 lei mai putin (27,07 lei/kg). In primele doua luni ale anului, pretul mediu al unui kilogram de salam Victoria era de 28,56 lei/kg, respectiv 27,28 lei/kg.
Rosiile proaspete aveau un pret mediu de 9,29 de lei/kg in data de 23 martie, in crestere cu 2,23 lei fata de decembrie 2019. In ianuarie 2020, un kilogram de rosii putea fi achizitionat cu 7,69 lei, iar in februarie cu 7,73 lei/kg.
Pretul merelor Golden a crescut cu un leu pe kilogram din decembrie 2019 pana in martie 2020, acesta ajungand in ziua analizata de Consiliul Concurentei la 4,77 lei/kg.
Laptele de vaca 1,5% UHT avea un pret de 4,95 de lei pe litru in 23 martie, cu 1,01 lei peste valoarea din decembrie 2019, in timp ce in ianuarie pretul era de 4,10 lei, iar in februarie de 4,46 lei.
In ceea ce priveste painea alba, aceasta avea un pret de 1,92 de lei pe unitatea de 300 de grame in 23 martie, fata... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 20:37
Lansarile de produse Apple din prima parte a acestui an nu vor fi afectate de epidemia de coronavirus, desi semnele de intrebare privind stocurile acestora raman.
Cand Apple a anuntat la inceputul saptamanii ca veniturile din primul trimestru vor avea de suferit de pe urma coronavirusului, din cauza caruia magazinele si stocurile companiei au fost afectate, intrebarea fireasca a fost ce se intampla cu produsele pe care Apple voia sa le lanseze in primele luni ale acestui an.
Conform unor surse interne, citate de Bloomberg, lansarea noului iPhone de buget, adica un model mai ieftin, care era programata pentru luna martie, ramane neafectata si va decurge conform planului.
iPhone SE 2 va fi urmasul smartphone-ului cu ecran de 4,7 inchi lansat de Apple in 2016, iPhone SE, in sensul ca va constitui o optiune mai ieftina decat orice alt model de iPhone, dar si cu un ecran mai mic decat celelalte versiuni.
Acesta va avea la baza acelasi chipset ca iPhone 11, A13, 3GB memorie RAM si 64/128GB spatiu de stocare. Din punctul de vedere al constructiei, acest model va prelua designul lui iPhone 8.
Analistii estimeaza ca pretul acestui model va incepe de la 400 de dolari.
Undeva in prima parte a acestui an, Apple va lansa si o noua versiune de iPad, insa aici nu este inca foarte clar cum va fi influentata lansarea de coronavirus, iar planurile Apple oricum nu au inca o data fixata.
Citeste si:
Apple inchide temporar toate magazinele si birourile din China... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 08:14