Parlamentul European l-a lasat sa scape ieftin pe Mark Zuckerberg. Seful Facebook a cerut scuze si a promis imbunatatiri. Dar doar reguli politice clare pot tine in frau gigantul online.
A fost un rezultat atat de slab, ca iti venea sa arunci urland televizorul pe geam. Parlamentul European s-a aratat penibil de slab la audierea sefului Facebook, Mark Zuckerberg. In loc sa-i fie adresate intrebari precise si dure privind abuzul de date, influentarea alegerilor, fake news, bullying si evaziunea fiscala de care este acuzat acest serviciu de Internet, am asistat la o parada a vanitatilor.
Majoritatea eurodeputatilor au irosit timpul pretios cu remarci personale si cu o atitudine de cocosi care se plimba mandri prin curte.
Nu asa se face cand o autoritate europeana vrea sa-i interogheze pe diversi actori internationali importanti. Audierea a fost o sansa ratata si un motiv sa ne fie rusine de prestatia parlamentarilor europeni.
"Sorry" este cel mai usor cuvant
Fondatorul Facebook s-a obisnuit deja demult sa-si ceara scuze. In ultimul deceniu, Facebook a devenit un fel de monopol global al schimbului de informatii private. Si de fiecare data cand se intampla ceva serios, cand au loc abuzuri, Mark Zuckerberg se imbraca la costum si spune repede scuze, nu asta am urmarit. Da asigurari ca lucrurile se vor imbunatati. Lasa o impresie de nevinovatie si povesteste mereu de inceputurile sale modeste in vremea studentiei.
Dar tipul este demult miliardar si stie foarte... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 16:34
Mark Zuckerberg, fondator si CEO Facebook, a declarat, marti, in cadrul audierii sale la Parlamentul European, in contextul scandalului Cambridge Analytica, ca una dintre prioritatile de top ale companiei este aceea de a impiedica interventiile in desfasurarea alegerilor care urmeaza sa aiba loc in Europa.
El a mai spus, intre altele, ca reglementarea Internetului este inevitabila, dar este important ca aceasta sa fie stabilita corect, pentru a nu impiedica dezvoltarea, si a mentionat ca poate fi asteptat ca incepand din 25 mai Facebook sa respecte in totalitate noul Regulament General privind Protectia Datelor (GDPR), act care fixeaza un nou standard general pentru protectia datelor consumatorilor.
In deschiderea audierii sale, Zuckerberg a facut o declaratie in care s-a referit la partile pozitive ale platformei de socializare Facebook. El a facut referire la faptul ca platforma a fost un instrument util in urma atacurilor teroriste, cand utilizatorii acesteia au folosit instrumentul "safety check" pentru a-si asigura persoanele dragi ca sunt in siguranta. El a mai spus ca refugiatii care ajung in Europa folosesc Facebook pentru a pastra legatura cu familiile lor si pentru a gasi noi comunitati aici, dar si ca 18 milioane de afaceri mici din Europa folosesc Facebook in prezent, in mare parte gratuit.
"Insa a devenit evident in ultimii doi ani ca nu am facut suficient pentru a impiedica ca aceste instrumente sa fie folosite in mod gresit sau abuziv. Aici ne... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 23:26
Mark Zuckerberg, cofondator si CEO al Facebook, si-a dat acordul pentru transmiterea in direct a audierii sale in Parlamentul European, unde va raspunde, marti, la intrebari in contextul scandalului Cambridge Analytica.
Initial, aceasta intalnire ar fi trebuit sa aiba loc in spatele unor usi inchise, dar majoritatea liderilor din Parlamentul European au fost de acord sa ceara presedintelui PE, Antonio Tajani, ca audierea lui Mark Zuckerberg sa fie transmisa live.
"Am discutat personal cu domnul Zuckerberg despre posibilitatea transmiterii live prin streaming a audierii sale. Sunt bucuros sa anunt ca el a acceptat aceasta solicitare. Aceasta este o veste minunata pentru cetatenii europeni", a anuntat Antonio Tajani pe platforma de socializare Twitter, scrie AFP.
I have personally discussed with Facebook CEO Mr Zuckerberg the possibilty of webstreaming meeting with him. I am glad to announce that he has accepted this new request. Great news for EU citizens. I thank him for the respect shown towards EP. Meeting tomorrow from 18:15 to 19:30- Antonio Tajani (@EP_President) May 21, 2018
Tajani l-a invitat pe Zuckerberg la aceasta audiere, spunand ca cei 2,7 de milioane de cetateni europeni care au fost afectati in cadrul scandalului Cambridge Analytica merita o explicatie completa.
Aceasta audiere va avea loc in contextul in care Uniunea Europeana va introduce noi reguli de protectie de datelor, in aceasta luna, reguli pe care Facebook a spus ca le va respecta.... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 15:04