Statul trebuie sa gaseasca pentru companiile mari pe care le detine cumparatori viabili si buni administratori, in cazul Oltchim fiind posibil ca cel care a castigat licitatia sa nu fie un bun manager, a declarat Mark Mobius, presedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets.
"In cazul Oltchim, cred ca este posibil ca cel care a cumparat combinatul sa nu fie un manager bun pentru companie. Cred ca este foarte important ca atunci cand statul vinde astfel de intreprinderi sa gaseasca un cumparator viabil, capabil sa cumpere si sa administreze activele cumparate in beneficiul tarii si sa faca si profit, bineinteles", a afirmat Mobius la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.
Dan Diaconescu a castigat saptamana trecuta licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.
Premierul Victor Ponta a declarat ca Dan Diaconescu are termen pana luni sa plateasca suma respectiva si ca Guvernul este pregatit sa numeasca un nou management la Oltchim si sa dispuna administrarea speciala a combinatului daca Diaconescu nu plateste, iar in maximum sase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.
Seful Templeton Frontier Markets considera "amuzat si trist" schimbul de replici dintre premier si Dan Diaconescu privind capacitatea financiara a lui Diaconescu sa preia compania si sa reinceapa productia, dar si cu privire la intentia... mai mult
Duminica, 30 Septembrie 2012, ora 15:10
Mark Mobius compara structura guvernului roman cu cea din regimul comunist si spune ca este absolut necesara o schimbare, fara de care mediul de afaceri nu poate sa prospere.
In plus, seful Franklin Templeton sustine ca oamenii inca au incredere in euro, iar criza globala este inventata.
"Structura guvernului roman la momentul de fata este, oarecum, demodata, tipica pentru regimul comunist, unde reguli si regulamente trebuiau facute pentru orice aspect al economiei si se descoperea ca economia trebuie controlata tot timpul de catre stat. Acum, situatia schimbandu-se sau fiind deja schimbata, este necesar ca si aceste structuri sa se schimbe. Si trebuie sa avem o administratie care sa permita mediului de afaceri sa prospere, sa se dezvolte, astfel incat sa obtina beneficii", a declarat Mark Mobius, duminica, la ProTV, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, succesul companiilor de stat ce urmeaza sa fie privatizate depinde de numirea unor noi manageri, intrucat statul le va putea vinde, astfel, la un pret mai mare.
"La Fondul Proprietatea am sugerat guvernului sa inlocuiasca vechiul management cu noi manageri, si guvernul, in final, a trecut la aceasta masura. Fie ca noii manageri sunt romani, spanioli, americani, numai dupa ce acestia sunt adusi putem avea succes cu aceste companii. Companii care pot fi vandute pe piata la un pret mult mai mare decat acum si, bineinteles, beneficiile guvernului, beneficiile tarii se fac vazute, mai ales in ceea ce priveste banii... mai mult
Duminica, 30 Septembrie 2012, ora 12:54
Presedintele executiv al Franklin Templeton (FT), administratorul Fondului Proprietatea (FP), Mark Mobius, a declarat miercuri ca daca demonstratiile sunt pasnice, acesta este un semn al democratiei adevarate.
"Daca demonstratiile sunt pasnice, acesta este un semn al democratiei adevarate, iar faptul ca romanii pot sa faca acest lucru insemna ca Romania demonstreaza semnele unei adevarate democratii. Cred ca este un semn foarte bun", a spus Mobius.
De asemenea, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a spus ca americanii cred in dreptul lasat de Dumnezeu cetatenilor de a protesta pasnic, dar a subliniat faptul ca acesta nu include dreptul de a arunca cu bolovani in jandarmi.
"In ceea ce priveste demonstratiile nu mai am nimic de adaugat la ceea ce a spus Departamentul de Stat. Foarte simplu, noi, americanii, credem profund in dreptul lasat de Dumnezeu cetatenilor de a protesta pasnic si pun accentul pe pasnic. Primul amendament prevede dreptul de a adresa petitii autoritatilor si de a exercita libera exprimare, nu includ dreptul de a arunca cu bolovani in jandarmi. Poti sa fii arestat si in Statele Unite pentru asa ceva. Violenta nu face parte din dreptul la libera exprimare", a spus Mark Gitenstein.
El a mai declarat ca, pe de alta parte, e de inteles si e adecvat ca oamenii sa-si exprime nemultumirea fata de politicile guvernului, aceasta fiind esenta democratiei.
Statele Unite fac apel la protestatari si la autoritatile de la Bucuresti "sa se... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 11:54
Presedintele executiv al Franklin Templeton (FT), administratorul Fondului Proprietatea (FP), Mark Mobius, a declarat miercuri ca exista oportunitati mari in Romania si ca a discutat cu investitori care sunt interesati sa construiasca aici noi hidrocentrale.
"Exista oportunitati foarte mari in Romania pentru listarea de noi actiuni. Daca putem convinge guvernul roman sa reorganizeze companile de stat astfel incat sa devina profitabile, atunci vom putea sa crestem actiunile pe piata romaneasca si putem sa aducem nou capital pentru investitii. Exista oportunitati mari aici, am discutat cu investitori care sunt interesati sa construiasca noi hidrocentrale, vorbim aici de miliarde de dolari. Ptrobabil ca trebuie ca jumatate sa fie obtinuti din actiuni, iar restul din imprumuturi bancare. Important este sa avem o piata a bursei foarte solida", a spus Mobius.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton a castigat, in iulie 2009, mandatul in valoare de 3,4 miliarde Euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor. mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 19:35