Actionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat de principiu vineri in AGA prelungirea mandatului Franklin Templeton cu doi ani, incepand cu 30 septembrie 2014, la propunerea celui mai mare actionar al Fondului Proprietatea, fondul de hedging Elliott Associates.
Pe ordinea de zi a AGA au fost doua propuneri in ceea ce priveste mandatul Templeton, prelungirea pe o perioada de patru ani si, respectiv, de doi ani.
Elliott Associates a prezentat si doua criterii de performanta pentru Franklin Templeton, a caror neindeplinire ar putea duce la incheierea anticipata a mandatului.
"Vrem sa facem o reevaluare a lor (Franklin Templeton, n.r.) inainte de septembrie 2015, sper sa intruneasca aceaste criterii de performanta si vom fi foarte multumiti, pretul actiunilor va fi mai sus (...) Daca nu o fac, ne pot explica ce s-a intamplat, daca au fost factori externi sau o lipsa de performanta din partea lor, si vom decide. Ne intalnim si votam in 2015. Este cea mai buna metoda de a motiva si stimula Franklin Templeton. Stim ca munca lor este dificila, ii putem ajuta in multe feluri, cu idei diferite pe care le putem da, ii asistam in 23 de procese in care am intervenit ca vocea unui actionar. Dar ne asteptam la performante de la ei si nu vrem sa le dam un mandat de patru ani fara conditii", a declarat Iain Gunn, reprezentat al Elliot.
El a amintit ca a fost o perioada cand pretul actiunilor era in scadere si discount-ul fata de activul net era in crestere, din mai multe... mai mult
Sambata, 23 Noiembrie 2013, ora 13:31
Statul trebuie sa gaseasca pentru companiile mari pe care le detine cumparatori viabili si buni administratori, in cazul Oltchim fiind posibil ca cel care a castigat licitatia sa nu fie un bun manager, a declarat Mark Mobius, presedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets.
"In cazul Oltchim, cred ca este posibil ca cel care a cumparat combinatul sa nu fie un manager bun pentru companie. Cred ca este foarte important ca atunci cand statul vinde astfel de intreprinderi sa gaseasca un cumparator viabil, capabil sa cumpere si sa administreze activele cumparate in beneficiul tarii si sa faca si profit, bineinteles", a afirmat Mobius la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.
Dan Diaconescu a castigat saptamana trecuta licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.
Premierul Victor Ponta a declarat ca Dan Diaconescu are termen pana luni sa plateasca suma respectiva si ca Guvernul este pregatit sa numeasca un nou management la Oltchim si sa dispuna administrarea speciala a combinatului daca Diaconescu nu plateste, iar in maximum sase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.
Seful Templeton Frontier Markets considera "amuzat si trist" schimbul de replici dintre premier si Dan Diaconescu privind capacitatea financiara a lui Diaconescu sa preia compania si sa reinceapa productia, dar si cu privire la intentia... mai mult
Duminica, 30 Septembrie 2012, ora 15:10
Mark Mobius compara structura guvernului roman cu cea din regimul comunist si spune ca este absolut necesara o schimbare, fara de care mediul de afaceri nu poate sa prospere.
In plus, seful Franklin Templeton sustine ca oamenii inca au incredere in euro, iar criza globala este inventata.
"Structura guvernului roman la momentul de fata este, oarecum, demodata, tipica pentru regimul comunist, unde reguli si regulamente trebuiau facute pentru orice aspect al economiei si se descoperea ca economia trebuie controlata tot timpul de catre stat. Acum, situatia schimbandu-se sau fiind deja schimbata, este necesar ca si aceste structuri sa se schimbe. Si trebuie sa avem o administratie care sa permita mediului de afaceri sa prospere, sa se dezvolte, astfel incat sa obtina beneficii", a declarat Mark Mobius, duminica, la ProTV, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, succesul companiilor de stat ce urmeaza sa fie privatizate depinde de numirea unor noi manageri, intrucat statul le va putea vinde, astfel, la un pret mai mare.
"La Fondul Proprietatea am sugerat guvernului sa inlocuiasca vechiul management cu noi manageri, si guvernul, in final, a trecut la aceasta masura. Fie ca noii manageri sunt romani, spanioli, americani, numai dupa ce acestia sunt adusi putem avea succes cu aceste companii. Companii care pot fi vandute pe piata la un pret mult mai mare decat acum si, bineinteles, beneficiile guvernului, beneficiile tarii se fac vazute, mai ales in ceea ce priveste banii... mai mult
Duminica, 30 Septembrie 2012, ora 12:54
Romania este pregatita sa fie liderul cresterii economice in Europa, dupa ce si-a luat "medicamentele amare" de la FMI, potrivit lui Mark Mobius, presedintele Franklin Templeton.
"Romania a luat multe medicamente 'amare' recomandate de FMI si, ca rezultat, este pregatita sa inregistreze o crestere economica accelerata in urmatorii ani. Sigur, 2012 a fost un an al schimbarilor in economia mondiala din cauza problemelor din zona euro si a tensiunilor politice, dar, dupa ce aceste probleme se vor rezolva, cred ca Romania ar putea deveni unul din liderii cresterii economice din Europa", a scris Mobius pe blogul sau.
Presedintele Franklin Templeton a adaugat ca Romania a fost prima tara din Europa care a produs petrol la scara larga, desi Rusia este considerata tara cu cele mai mari rezerve.
"Credem ca aici vor fi descoperite si mai multe rezerve de petrol si gaze naturale, ceea ce, pentru noi investitorii, este o noua zona atractiva", a adaugat Mobius.
Mark Mobius face referire in postul de pe blogul personal si la turbulentele de pe scena politica.
"In aceasta vara, primul ministru Victor Ponta si presedintele Traian Basescu au fost implicati intr-o 'lupta' pentru putere. Aceste turbulente au afectat cursul valutar, ceea ce a generat impedimente in vanzarea de obligatiuni si a dus la scaderea increderii investitorilor in economia tarii", a precizat Mobius.
Franklin Templeton este administratorul Fondul Proprietatea, care a raportat, in primele opt luni... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 15:10
Un fond administrat de Franklin Templeton a cumparat miercuri un pachet de 0,044% din actiunile OMV Petrom, cu 9,7 milioane lei (2,1 milioane euro), ridicand astfel la 49,3 milioane lei (aproape 11 milioane euro) achizitiile de titluri Petrom efectuate in ultimele cinci luni de fonduri Templeton.
Titlurile au fost cumparate printr-un deal realizat la pretul de 0,3847 lei/actiune, cotatie foarte apropiata de ultimul pret de marti, de 0,3846 lei, rezulta dintr-o raportare transmisa, vineri, Bursei de intermediarul operatiunii, compania de brokeraj UniCredit CAIB Securities.
Fonduri administrate de Franklin Templeton au reinceput sa cumpere actiuni OMV Petrom in luna mai, iar de atunci au achizitionat cumulat 0,2328% din capitalul social al companiei petroliere, pentru 49,3 milioane lei (aproape 11 milioane euro).
Fonduri ale Templeton au cumparat si anul trecut actiuni la OMV Petrom si au platit aproape doua milioane euro pentru 0,035% din titlurile companiei petroliere.
Franklin Templeton administreaza Fondul Proprietatea. Cele doua companii sunt reprezentate in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom de presedintele executiv al Franklin Templeton, Mark Mobius.
Grupul austriac de petrol si gaze OMV detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, in timp ce statul roman controleaza, prin Ministerul Economiei, un pachet de 20,63%. Fondul Proprietatea are o participatie de 20,11%, iar mai multi actionari cumuleaza 8,24% din titluri.
Actiunile OMV Petrom au incheiat... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 12:20
O serie de fonduri administrate de Franklin Templeton au continuat sa cumpere pachete de actiuni OMV Petrom (SNP), achizitionand, miercuri, titluri reprezentand 0,044% din capitalul social al companiei petroliere, in schimbul sumei de 9,6 milioane lei (2,1 milioane euro).
Titlurile au fost cumparate printr-un deal realizat la pretul de 0,3863 lei/actiune, cotatie foarte apropiata de nivelul de la finalul sedintei de marti, de 0,386 lei/titlu, rezulta dintr-o raportare transmisa, joi, Bursei, de intermediarul operatiunii, ING Bank.
Fonduri administrate de Franklin Templeton au reinceput sa cumpere actiuni OMV Petrom in luna mai, iar de atunci au achizitionat cumulat 0,138% din capitalul social al companiei petroliere, pentru 28,6 milioane lei (6,3 milioane euro).
Fonduri ale Templeton au cumparat si anul trecut actiuni la OMV Petrom si au platit aproape doua milioane euro pentru 0,035% din titlurile companiei petroliere.
Franklin Templeton administreaza Fondul Proprietatea. Cele doua companii sunt reprezentate in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom de presedintele executiv al Franklin Templeton, Mark Mobius.
Grupul austriac de petrol si gaze OMV detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, in timp ce statul roman controleaza, prin Ministerul Economiei, un pachet de 20,63%. Fondul Proprietatea are o participatie de 20,11%, iar mai multi actionari cumuleaza 8,24% din titluri.
Actiunile OMV Petrom au incheiat sedinta bursiera de miercuri in crestere foarte... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 10:55
Fonduri administrate de Franklin Templeton au platit, vineri, 580.000 de euro (2,6 milioane de lei) pentru a cumpara pachete de actiuni cumuland 0,012% din titlurile OMV Petrom, ridicand valoarea investitiilor in actiuni OMV Petrom la 4,3 milioane de euro.
Tranzactia s-a facut la un pret mediu de 0,378 lei/actiune, cotatie foarte apropiata de nivelul de la finalul sedintei de joi, a precizat intermediarul operatiunii, ING Bank, potrivit Mediafax.
Fondurile administrate de Franklin Templeton au achizitionat, in total, 0,094% din capitalul social al companiei petroliere pentru aproape 4,3 milioane de euro. Fondurile Templeton au cumparat, numai anul trecut 0,035% din actiunile OMV Petrom pentru care a platit aproape 2 milioane de euro.
Actiunile OMV Petrom au incheiat sedinta bursiera de vineri in crestere nesemnificativa, cu 0,05%, la 0,3781 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 21,417 miliarde lei (4,775 miliarde euro).
In sedinta de vineri, titlurile Fondului Proprietatea si OMV Petrom au fost cele mai lichide, cu rulaje de 21,2 milioane lei si, respectiv, 8,4 milioane lei.
BVB a inchis sedinta de vineri in crestere
Franklin Templeton administreaza Fondul Proprietatea. Cele doua companii sunt reprezentate de presedintele executiv al Franklin Templeton, Mark Mobius, in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom.
OMV Petrom face profit de 2 miliarde de lei in primul semestru, cu 16% mai mult ca anul trecut
OMV Petrom a raportat,... mai mult
Sambata, 18 August 2012, ora 15:00
Mark Mobius, presedintele executiv al Franklin Templeton Asset Management - unul dintre cele mai mari administratori de active din lume, a raspuns intrebarilor cititorilor site-ului BusinessInsider.
Este o idee buna sa investesti in acest moment intr-o tara ca Pakistan, avand in vedere instabilitatea din zona?
Intotdeauna voi spune ca cel mai bun moment pentru investitii este acela cand dispui de bani. In general, noi nu ocolim nicio piata, deoarece credem ca exista sanse se castig pe orice piata. In ciuda provocarilor politice din aceasta tara, noi continuam sa investim in Pakistan, in timp ce cautam oportunitati si pe alte piete, a raspuns Mark Mobius pentru BusinessInsider.
Pakistanul este o economie mare si vibranta. Prognozele de crestere a Produsul Intern Brut sunt de 3,7% pentru 2012, de la 2,5% in 2011. Tara isi revine in urma inundatiilor din vara lui 2010, care au lovit sectorul agricol, infrastructurile de transport si de comunicatii.
In timp ce inflatia a avut un trend descendent, se afla inca la un nivel ridicat. In opinia noastra, Pakistan trebuie sa isi rezolve o parte din probleme si sa imbratiseze o politica de crestere economica pe termen lung.
Si zona euro este foarte instabila in aceasta perioada, mai ales din punct de vedere politic si al cursului valutar. Exista posibilitatea ca o tara sau chiar mai multe sa renunte la moneda unica, ceea ce ar reprezenta un soc considerabil pe pietele financiare, cu efecte grave asupra unor valute si a... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 18:38
Franklin Templeton, administratorul inca neoficial al Fondului Proprietatea (FP), a investit separat in Romania 50 de miliaone de dolari si doreste sa reorganizeze portofoliul FP prin investitii si privatizari, a declarat Mark Mobius, presedinte executiv al Templeton Asset Management, potrivit Newsin."Grupul din care facem parte a investit pana acum in Romania aproximativ 50 de milioane de dolari", spune Mark Mobius. "Avem plasamente atat in actiuni listate, cat si in participatii directe, majoritatea in domeniul petrolier si al gazelor naturale", sustine Mobius, care a fost supranumit si "guru al pietelor emergente".
Familia fondurilor de investitii Franklin Templeton are sub management active globale in valoare de 560 de miliarde de dolari, din care 38 de miliarde sunt la dispozitia vehiculului financiar care a efectuat investitii in regiune, inclusiv in Romania, spune Mobius.
"Suntem interesati de listarea Fondului Proprietatea", spune Mobius. Franklin Templeton ar putea investi in actiuni ale FP prin intermediul subsidiarelor sale externe, pentru a evita crearea unui conflict de interese, a mai spus viitorul administrator al Fondului.
Mobius spune ca Romania trebuie sa recurga la privatizare in continuare, pentru a elimina subventionarea companiilor ineficiente. In plus, privatizarea ar aduce venituri suplimentare statului si ar atrage o crestere a ratingului.
"Pentru a va intoarce la un rating investment grade, aveti nevoie sa vindeti si sa reformati", afirma Mobius.... mai mult
Luni, 07 Iunie 2010, ora 01:12