Actionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat de principiu vineri in AGA prelungirea mandatului Franklin Templeton cu doi ani, incepand cu 30 septembrie 2014, la propunerea celui mai mare actionar al Fondului Proprietatea, fondul de hedging Elliott Associates.
Pe ordinea de zi a AGA au fost doua propuneri in ceea ce priveste mandatul Templeton, prelungirea pe o perioada de patru ani si, respectiv, de doi ani.
Elliott Associates a prezentat si doua criterii de performanta pentru Franklin Templeton, a caror neindeplinire ar putea duce la incheierea anticipata a mandatului.
"Vrem sa facem o reevaluare a lor (Franklin Templeton, n.r.) inainte de septembrie 2015, sper sa intruneasca aceaste criterii de performanta si vom fi foarte multumiti, pretul actiunilor va fi mai sus (...) Daca nu o fac, ne pot explica ce s-a intamplat, daca au fost factori externi sau o lipsa de performanta din partea lor, si vom decide. Ne intalnim si votam in 2015. Este cea mai buna metoda de a motiva si stimula Franklin Templeton. Stim ca munca lor este dificila, ii putem ajuta in multe feluri, cu idei diferite pe care le putem da, ii asistam in 23 de procese in care am intervenit ca vocea unui actionar. Dar ne asteptam la performante de la ei si nu vrem sa le dam un mandat de patru ani fara conditii", a declarat Iain Gunn, reprezentat al Elliot.
El a amintit ca a fost o perioada cand pretul actiunilor era in scadere si discount-ul fata de activul net era in crestere, din mai multe... mai mult
Sambata, 23 Noiembrie 2013, ora 13:31
Mark Mobius compara structura guvernului roman cu cea din regimul comunist si spune ca este absolut necesara o schimbare, fara de care mediul de afaceri nu poate sa prospere.
In plus, seful Franklin Templeton sustine ca oamenii inca au incredere in euro, iar criza globala este inventata.
"Structura guvernului roman la momentul de fata este, oarecum, demodata, tipica pentru regimul comunist, unde reguli si regulamente trebuiau facute pentru orice aspect al economiei si se descoperea ca economia trebuie controlata tot timpul de catre stat. Acum, situatia schimbandu-se sau fiind deja schimbata, este necesar ca si aceste structuri sa se schimbe. Si trebuie sa avem o administratie care sa permita mediului de afaceri sa prospere, sa se dezvolte, astfel incat sa obtina beneficii", a declarat Mark Mobius, duminica, la ProTV, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, succesul companiilor de stat ce urmeaza sa fie privatizate depinde de numirea unor noi manageri, intrucat statul le va putea vinde, astfel, la un pret mai mare.
"La Fondul Proprietatea am sugerat guvernului sa inlocuiasca vechiul management cu noi manageri, si guvernul, in final, a trecut la aceasta masura. Fie ca noii manageri sunt romani, spanioli, americani, numai dupa ce acestia sunt adusi putem avea succes cu aceste companii. Companii care pot fi vandute pe piata la un pret mult mai mare decat acum si, bineinteles, beneficiile guvernului, beneficiile tarii se fac vazute, mai ales in ceea ce priveste banii... mai mult
Duminica, 30 Septembrie 2012, ora 12:54
Romania este pregatita sa fie liderul cresterii economice in Europa, dupa ce si-a luat "medicamentele amare" de la FMI, potrivit lui Mark Mobius, presedintele Franklin Templeton.
"Romania a luat multe medicamente 'amare' recomandate de FMI si, ca rezultat, este pregatita sa inregistreze o crestere economica accelerata in urmatorii ani. Sigur, 2012 a fost un an al schimbarilor in economia mondiala din cauza problemelor din zona euro si a tensiunilor politice, dar, dupa ce aceste probleme se vor rezolva, cred ca Romania ar putea deveni unul din liderii cresterii economice din Europa", a scris Mobius pe blogul sau.
Presedintele Franklin Templeton a adaugat ca Romania a fost prima tara din Europa care a produs petrol la scara larga, desi Rusia este considerata tara cu cele mai mari rezerve.
"Credem ca aici vor fi descoperite si mai multe rezerve de petrol si gaze naturale, ceea ce, pentru noi investitorii, este o noua zona atractiva", a adaugat Mobius.
Mark Mobius face referire in postul de pe blogul personal si la turbulentele de pe scena politica.
"In aceasta vara, primul ministru Victor Ponta si presedintele Traian Basescu au fost implicati intr-o 'lupta' pentru putere. Aceste turbulente au afectat cursul valutar, ceea ce a generat impedimente in vanzarea de obligatiuni si a dus la scaderea increderii investitorilor in economia tarii", a precizat Mobius.
Franklin Templeton este administratorul Fondul Proprietatea, care a raportat, in primele opt luni... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 15:10
La un an de la listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, Grec Konieczny, a declarat intr-un interviu Business24 ca anul trecut a fost marcat de doua mari dezamagiri: pretul actiunilor FP si esecul listarii celui de-al doilea pachet Petrom la BVB.
Potrivit acestuia, ele doua companii mult asteptate de investitori, Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar trebui listate cat mai rapid la BVB, in caz contrar pretul actiunilor risca sa se deprecieze, fapt ce ar putea determina o migratie a investitorilor spre piete cu mai multa lichiditate.
Privind la piata de capital romaneasca, Greg Konieczny spune ca succesul Fondului Proprietatea nu poate veni fara o dezvoltare a pietei romanesti. De aceea, urmatoarea mutare pe care FP o va face va fi listarea pe bursa din Varsovia, in prima jumatate a acestui an.
Cum comentati rezultatele financiare obtinute de Fondul Proprietatea in 2011? Profitul Fondului Proprietatea (FP) a crescut anul trecut cu 19%, in timp ce activul net a scazut cu 5,6%.
Da, cred ca masura cheie pentru noi este valoarea neta a activelor pe actiuni si asta, din pacate a scazut, insa uitandu-ne la ceea ce s-a intamplat intre timp pe piata de capital din Romania si pe pietele europene, speram la rezultate pozitive in acest an.
Pretul actiunii FP pe bursa nu s-a apropiat de valoarea nominala, de la un pret de 0,6495 lei din prima zi de listare. Privind retrospectiv au fost asteptarile... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 07:50
Fondul intentioneaza sa vanda in acest an participatii la companii de gaze naturale si electricitate, a declarat miercuri Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.
"Tot ce avem este de vanzare. Vrem sa exploram posibilitatile de a vinde participatii in acest an. Sunt companii din sectorul gazelor si electricitate, distribuitori si furnizori. Vom face un anunt cand va fi cazul", a mentionat Greg Konieczny.
Fondul Proprietatea detine participatii mai importante la companii din domeniul energiei electrice si cel al gazelor naturale precum: Transgaz, Romgaz, Enel Distributie Muntenia, Nuclearelectrica, GDF Suez Energy Romania, Hidroelectrica si OMV Petrom.
Pe de alta parte, presedintele executiv al Franklin Templeton (FT), Mark Mobius, a declarat ca investitiile sunt "acut necesare in diverse domenii", cum ar fi sectorul energetic, in transporturi si, in general, in infrastructura.
"Cu un aport nou de capital obtinut pe piata, prin listari, vom putea imbunatati performantele acestor companii. Bineinteles ca odata cu imbunatatirea performantelor, pretul actiunilor va creste. Nu exista vreo garantie ca listarea va duce la o crestere a pretului companiilor, insa vor fi facute eforturi in acest sens", a mai spus Mobius.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 14:01
Presedintele executiv al Franklin Templeton (FT), administratorul Fondului Proprietatea (FP), Mark Mobius, a declarat miercuri ca daca demonstratiile sunt pasnice, acesta este un semn al democratiei adevarate.
"Daca demonstratiile sunt pasnice, acesta este un semn al democratiei adevarate, iar faptul ca romanii pot sa faca acest lucru insemna ca Romania demonstreaza semnele unei adevarate democratii. Cred ca este un semn foarte bun", a spus Mobius.
De asemenea, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a spus ca americanii cred in dreptul lasat de Dumnezeu cetatenilor de a protesta pasnic, dar a subliniat faptul ca acesta nu include dreptul de a arunca cu bolovani in jandarmi.
"In ceea ce priveste demonstratiile nu mai am nimic de adaugat la ceea ce a spus Departamentul de Stat. Foarte simplu, noi, americanii, credem profund in dreptul lasat de Dumnezeu cetatenilor de a protesta pasnic si pun accentul pe pasnic. Primul amendament prevede dreptul de a adresa petitii autoritatilor si de a exercita libera exprimare, nu includ dreptul de a arunca cu bolovani in jandarmi. Poti sa fii arestat si in Statele Unite pentru asa ceva. Violenta nu face parte din dreptul la libera exprimare", a spus Mark Gitenstein.
El a mai declarat ca, pe de alta parte, e de inteles si e adecvat ca oamenii sa-si exprime nemultumirea fata de politicile guvernului, aceasta fiind esenta democratiei.
Statele Unite fac apel la protestatari si la autoritatile de la Bucuresti "sa se... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 11:54
Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, anunta, printr-un comunicat, ca a inaintat o contestatie in anulare catre Curtea de Apel Alba Iulia impotriva deciziei Curtii din 1 iunie 2011 referitoare la cazul donatiei Romgaz catre bugetul de stat. Prima audiere a contestatiei in anulare este programata pentru 26 octombrie 2011, potrivit NewsIn.
Aceasta actiune recenta in instanta prin care s-a solicitat Curtii de Apel Alba Iulia anularea deciziei Adunarii Generale a Actionarilor Romgaz din 30 noiembrie 2010 prin care a fost aprobata o donatie de 400 de milioane de lei catre statul roman, demonstreaza angajamentul Fondului Proprietatea de a asigura respectarea drepturilor actionarilor minoritari, se spune in comunicat.
"Actionarii au anumite drepturi, printre care dreptul la profit sub forma dividendelor. Toate companiile au datoria fundamentala de a-si trata toti actionarii corect si non-preferential.
Protejarea drepturilor actionarilor reprezinta esenta guvernantei corporative si a managementului corect al unei companii.
Credem cu fermitate ca, in acest caz, Fondul Proprietatea, in calitate de actionar minoritar, a fost tratat in mod nedrept si in acest sens vrem sa ii asiguram pe actionari ca suntem determinati sa le aparam interesele. Vom continua sa luam toate masurile legale necesare pentru recuperarea banilor companiei", a declarat managerul de fond al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny.
De asemenea, presedintele executiv Templeton Emerging... mai mult
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 14:42
Directorul general al Bursei de Valori (BVB), Valentin Ionescu, a declarat sambata ca nu doreste listarea Fondului Proprietatea (FP) si pe alta bursa, externa, intrucat acest emitent poate contribui la consolidarea pietei de capital locale, relateaza Mediafax."Din punctul meu de vedere, nu vreau sa se intample o alta listare a Fondului Proprietatea, iar pentru asta am insistat sa se introduca mecanismele internationale", a declarat Ionescu, prezent la un seminar organizat de firma de brokeraj Intercapital Invest in colaborare cu Franklin Templeton Investment despre listarea FP la BVB.
El a adaugat ca o eventuala dubla listare nu va afecta insa actionarii , intrucat in cazuri similare cele mai multe tranzactii au continuat sa fie realizate pe bursa principala.
"Dorim sa consolidam piata de la Bucuresti prin cresterea lichiditatii si diversificarea produselor.
Trebuie sa ne consolidam, astfel incat sa nu migreze companiile locale pe alte piete si, in doi - trei ani, sa ne situam intre Praga si Varsovia, cu rulaje de 60 - 70 milioane de euro pe zi", a adaugat Valentin Ionescu.
Presedintele executiv al Franklin Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, declara pe 25 ianuarie, prima zi de tranzactionare a titlurilor FP la BVB, ca a doua listare a Fondului va fi la Londra, Viena sau Hong Kong, aratand ca investitorii pe pietele din Asia dispun de fonduri mari.
CNVM a avizat, la inceputul lunii ianuarie, utilizarea conturilor globale si a imprumutului de actiuni pentru vanzarile... mai mult
Sambata, 05 Februarie 2011, ora 16:16
Prima zi de tranzactionare a actiunilor Fondul Proprietatea pe Bursa de Valori Bucuresti s-a dovedit de bun augur, crescand lichiditatea pietei la cel mai inalt nivel din ultimele 11 luni, in urma unor transferuri in valoare de 213,6 milioane de lei, investitorii si analistii privind deja spre momentul listarii Fondului pe o bursa straina. "Listarea Fondului Proprietatea pe alta piata este un vis. Intreabarea este unde va exista cerere. Am vrea sa facem acest lucru pe termen lung, dar trebuie sa subliniem doua lucruri: Unul din obiectivele cheie este de a privatiza o parte din companiile romanesti, in Romania si pe pietele internationale.
Al doilea este de a nu privi doar spre Vest, ci si spre Est, pentru ca, daca luam in calcul volumele de bani din China, Japonia, etc, Romania trebuie sa priveasca spre Vest si sa listeze in Hong Kong", a declarat Mark Mobius, in discursul dinainte lansarii pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a Fondului Proprietatea (FP). El a dat chiar exemplul unor companii din Rusia care au reusit sa obtina miliarde de dolari prin listarea pe bursa asiatica.
"Vrem sa ajutam Guvernul Romaniei sa stranga bani prin aceste companii", a precizat presedintele Franklin Templeton. Cat de benefica ar fi listarea, fie a Fondului Proprietatea, fie a unei alte companii din Romania, pe una din cele mai puternice burse din lume, avand in vedere ca in Hong Kong se ruleaza 63,1 miliarde de dolari pe zi, potrivit raportarii financiare pentru trimestrul al... mai mult
Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 12:45