Mark Mobius compara structura guvernului roman cu cea din regimul comunist si spune ca este absolut necesara o schimbare, fara de care mediul de afaceri nu poate sa prospere.
In plus, seful Franklin Templeton sustine ca oamenii inca au incredere in euro, iar criza globala este inventata.
"Structura guvernului roman la momentul de fata este, oarecum, demodata, tipica pentru regimul comunist, unde reguli si regulamente trebuiau facute pentru orice aspect al economiei si se descoperea ca economia trebuie controlata tot timpul de catre stat. Acum, situatia schimbandu-se sau fiind deja schimbata, este necesar ca si aceste structuri sa se schimbe. Si trebuie sa avem o administratie care sa permita mediului de afaceri sa prospere, sa se dezvolte, astfel incat sa obtina beneficii", a declarat Mark Mobius, duminica, la ProTV, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, succesul companiilor de stat ce urmeaza sa fie privatizate depinde de numirea unor noi manageri, intrucat statul le va putea vinde, astfel, la un pret mai mare.
"La Fondul Proprietatea am sugerat guvernului sa inlocuiasca vechiul management cu noi manageri, si guvernul, in final, a trecut la aceasta masura. Fie ca noii manageri sunt romani, spanioli, americani, numai dupa ce acestia sunt adusi putem avea succes cu aceste companii. Companii care pot fi vandute pe piata la un pret mult mai mare decat acum si, bineinteles, beneficiile guvernului, beneficiile tarii se fac vazute, mai ales in ceea ce priveste banii... mai mult
Duminica, 30 Septembrie 2012, ora 12:54
Romania este pregatita sa fie liderul cresterii economice in Europa, dupa ce si-a luat "medicamentele amare" de la FMI, potrivit lui Mark Mobius, presedintele Franklin Templeton.
"Romania a luat multe medicamente 'amare' recomandate de FMI si, ca rezultat, este pregatita sa inregistreze o crestere economica accelerata in urmatorii ani. Sigur, 2012 a fost un an al schimbarilor in economia mondiala din cauza problemelor din zona euro si a tensiunilor politice, dar, dupa ce aceste probleme se vor rezolva, cred ca Romania ar putea deveni unul din liderii cresterii economice din Europa", a scris Mobius pe blogul sau.
Presedintele Franklin Templeton a adaugat ca Romania a fost prima tara din Europa care a produs petrol la scara larga, desi Rusia este considerata tara cu cele mai mari rezerve.
"Credem ca aici vor fi descoperite si mai multe rezerve de petrol si gaze naturale, ceea ce, pentru noi investitorii, este o noua zona atractiva", a adaugat Mobius.
Mark Mobius face referire in postul de pe blogul personal si la turbulentele de pe scena politica.
"In aceasta vara, primul ministru Victor Ponta si presedintele Traian Basescu au fost implicati intr-o 'lupta' pentru putere. Aceste turbulente au afectat cursul valutar, ceea ce a generat impedimente in vanzarea de obligatiuni si a dus la scaderea increderii investitorilor in economia tarii", a precizat Mobius.
Franklin Templeton este administratorul Fondul Proprietatea, care a raportat, in primele opt luni... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 15:10
Mark Mobius, presedintele executiv al Franklin Templeton Asset Management - unul dintre cele mai mari administratori de active din lume, a raspuns intrebarilor cititorilor site-ului BusinessInsider.
Este o idee buna sa investesti in acest moment intr-o tara ca Pakistan, avand in vedere instabilitatea din zona?
Intotdeauna voi spune ca cel mai bun moment pentru investitii este acela cand dispui de bani. In general, noi nu ocolim nicio piata, deoarece credem ca exista sanse se castig pe orice piata. In ciuda provocarilor politice din aceasta tara, noi continuam sa investim in Pakistan, in timp ce cautam oportunitati si pe alte piete, a raspuns Mark Mobius pentru BusinessInsider.
Pakistanul este o economie mare si vibranta. Prognozele de crestere a Produsul Intern Brut sunt de 3,7% pentru 2012, de la 2,5% in 2011. Tara isi revine in urma inundatiilor din vara lui 2010, care au lovit sectorul agricol, infrastructurile de transport si de comunicatii.
In timp ce inflatia a avut un trend descendent, se afla inca la un nivel ridicat. In opinia noastra, Pakistan trebuie sa isi rezolve o parte din probleme si sa imbratiseze o politica de crestere economica pe termen lung.
Si zona euro este foarte instabila in aceasta perioada, mai ales din punct de vedere politic si al cursului valutar. Exista posibilitatea ca o tara sau chiar mai multe sa renunte la moneda unica, ceea ce ar reprezenta un soc considerabil pe pietele financiare, cu efecte grave asupra unor valute si a... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 18:38
La un an de la listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, Grec Konieczny, a declarat intr-un interviu Business24 ca anul trecut a fost marcat de doua mari dezamagiri: pretul actiunilor FP si esecul listarii celui de-al doilea pachet Petrom la BVB.
Potrivit acestuia, ele doua companii mult asteptate de investitori, Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar trebui listate cat mai rapid la BVB, in caz contrar pretul actiunilor risca sa se deprecieze, fapt ce ar putea determina o migratie a investitorilor spre piete cu mai multa lichiditate.
Privind la piata de capital romaneasca, Greg Konieczny spune ca succesul Fondului Proprietatea nu poate veni fara o dezvoltare a pietei romanesti. De aceea, urmatoarea mutare pe care FP o va face va fi listarea pe bursa din Varsovia, in prima jumatate a acestui an.
Cum comentati rezultatele financiare obtinute de Fondul Proprietatea in 2011? Profitul Fondului Proprietatea (FP) a crescut anul trecut cu 19%, in timp ce activul net a scazut cu 5,6%.
Da, cred ca masura cheie pentru noi este valoarea neta a activelor pe actiuni si asta, din pacate a scazut, insa uitandu-ne la ceea ce s-a intamplat intre timp pe piata de capital din Romania si pe pietele europene, speram la rezultate pozitive in acest an.
Pretul actiunii FP pe bursa nu s-a apropiat de valoarea nominala, de la un pret de 0,6495 lei din prima zi de listare. Privind retrospectiv au fost asteptarile... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 07:50
Presedintele executiv al Franklin Templeton (FT), administratorul Fondului Proprietatea (FP), Mark Mobius, a declarat miercuri ca exista oportunitati mari in Romania si ca a discutat cu investitori care sunt interesati sa construiasca aici noi hidrocentrale.
"Exista oportunitati foarte mari in Romania pentru listarea de noi actiuni. Daca putem convinge guvernul roman sa reorganizeze companile de stat astfel incat sa devina profitabile, atunci vom putea sa crestem actiunile pe piata romaneasca si putem sa aducem nou capital pentru investitii. Exista oportunitati mari aici, am discutat cu investitori care sunt interesati sa construiasca noi hidrocentrale, vorbim aici de miliarde de dolari. Ptrobabil ca trebuie ca jumatate sa fie obtinuti din actiuni, iar restul din imprumuturi bancare. Important este sa avem o piata a bursei foarte solida", a spus Mobius.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton a castigat, in iulie 2009, mandatul in valoare de 3,4 miliarde Euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor. mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 19:35
Europa Centrala si de Est reprezinta un vad bun pentru investitorii care vor sa faca bani, insa acestia trebuie sa-si aleaga cu grija sectoarele, a precizat guru pietelor financiare, Mark Mobius, presedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets, cu invetsitii de 50 miliarde de dolari pe pietele emergente.Mark Mobius a precizat ca are de gand sa isi pastreze investitii in Rusia, Turcia si Austria intrucat state precum Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia si-au redus recent perspectivele de crestere economica.
Acesta a mai precizat ca centrul de greutate al afacerilor sale se afla in sectorul bancar si in cel energetic.
In Rusia, invetsitorul detine actiuni in institutii bancare precum Sberbank si in companii petroliere precum Gazprom.
De asemenea, Mark Mobius detine numeroase actiuni in sectorul alimentar, al bauturilor alcoolice, al tutunului, mass-media, produse farmaceutice si imobiliare.
“Unele companii australiene au domeniul de aplicare incredibil in Europa de Est”, a spus Mobius, care a facut referire la banci precum Erste si Raiffeisen.
“Prin astfel de organizatii mari, ai oportunitatea de a te expune in multe state”.
Tarile europene, pe deficit de crestere economica
Urmatoarea tara pe lista va fi Ungaria, unde Fondul va investi in companii precum OTP Bank si compania farmaceutica Egis.
In 2009, monedele din centrul si estul Europei s-au depreciate brusc in urma retragerii investitorilor straini, ceea ce a determinat aparitia... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 12:04
China ar putea rezolva criza zonei euro rapid, din moment ce beneficiaza de cele mai mari rezerve valutare din lume, crede presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, potrivit CNBC.Afirmatiile CEO Templeton Emerging Markets Group sunt facute in contextul unor vizite in Europa ale premierului Chinez, Wen Jiabao, potrivit Gandul.
"Nu este nerealist sa stopeze China criza din zona euro. Chinezii au multi bani, iar Europa este o locatie naturala pentru diversificarea (investitiilor, n.r.).
China are rezerve de circa 3.000 de miliarde de dolari si doar o mica parte din acestea ar putea ajuta la temperarea crizei din zona euro", a spus Mobius.
In plus, seful Templeton sustine ca datoria statelor din zona euro reprezinta o un tip de investitie bun pentru china, care se comporta ca un manager de fond si vrea profit, dar si sa fie vazut bine de Europa. mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 10:09
"In mod sigur se apropie inca o criza financiara", a spus legendarul Mark Mobius. "Pentru ca nu am rezolvat niciuna dintre problemele care au cauzat criza precedenta". Vezi argumentele evidente care ii sustin spusele lui Mobius.Semnalele de alarma devin din ce in ce mai puternice. Au crescut in intensitate saptamana trecuta, dupa ce CDS-ul SUA (Credit Default Swap - prima pentru asigurarea impotriva riscului de neplata a obligatiunilor) a explodat. Asa ca, afirmatiile lui Mobius, seful biroului pentru statele emergenete din cadrul Templeton Asset Management, ne fac sa luam lucrurile in serios.
In timpul unui discurs recent sustinut la Tokyo, Mobius a pus accent pe faptul ca valoarea totala a derivatelor la nivel mondial depaseste produsul intern brut global.
Estimarile legate de valoarea derivatelor variaza in jurul a 600 de trilioane de dolari. Acest lucru inseama ca valoarea derivatelor este de 10 ori mai mare decat PIB-ul anual la nivel mondial. "Sunt derivatele reglementate?", intreaba Mobius. "Nu. Sunt acestea in crestere continua? Da."
Cu alte cuvinte, ceva sclipeste in zona ipotecilor securizate, gata sa declanseze tragaciul unei noi crize.
Ce ar putea fi elementul care va declansa criza? Forbes are cateva variante in acest sens.
Rareori creste un indice bursier atat de mult fara motiv, cum a crescut Dow la deschiderea unei sedinte recente: 115 de puncte bazate pe zvonul ca Grecia va lua un nou imprumut.
Daca ne uitam mai atent la criza Greciei, vedem ca aceasta... mai mult
Joi, 02 Iunie 2011, ora 10:19