Desi tehnologia si instrumentele de marketing se schimba intr-un ritm alert, brand-urile intampina intr-o oarecare masura aceleasi provocari.
Daca ar fi sa rezumam cele mai importante trei provocari pe care majoritatea partenerilor nostri spun ca le au, acestea ar fi: cum sa ajunga la clienti noi (deci la noi segmente de piata), cum sa fidelizeze clienti existenti si cum sa se diferentieze pe piata.
In acelasi timp, provocarea specialistilor in marketing ramane sa se adapteze rapid la noile tehnologii si instrumente pentru a le putea integra in mod eficient in cadrul strategiei, pentru a atinge obiectivele stabilite.
De ce YouTube?
YouTube este una dintre aceste tehnologii. Chiar daca are mai multa "istorie" in spate ca instrument de online marketing, versiunea locala YouTube Romania a fost lansata in anul 2013, iar odata cu ea a fost pusa la dispozitia advertiserilor din tara si platforma de publicitate.
De atunci, pe plan local, YouTube se transforma treptat in "noul TV" sau poate in "TV-ul alternativ".
Statisticile arata ca este al doilea motor de cautare din lume ca popularitate dupa Google, iar numarul total de utilizatori din Romania depaseste 6 milioane. Cel mai popular canal romanesc de YouTube are 1,4 milioane abonati, iar cel mai popular vlogger are peste 700.000 de subscribers.
Spre deosebire de televiziunea clasica, datele oferite de cercetarile Google (Consumer Barometer) arata ca 56% din romani prefera sa nu mai faca nimic altceva in timp... mai mult
Marti, 30 Iunie 2015, ora 10:00
In 2014, romanii au ajuns sa foloseasca, in medie, 1,7 dispozitive per om. Este o crestere insemnata fata de 2012, cand media era de un dispozitiv per om, dar modica fata de 2013, cand era la 1,6 dispozitive.
Cand vine vorba de folosirea dispozitivelor mobile pentru a cumpara online, Romania se afla deasupra tarilor precum Slovacia, Rusia sau Republica Ceha si Ungaria cu un procent de 24%, potrivit unei analize realizate de agentia de marketing digital Today's.
De asemenea, studiul mai arata ca romanii se documenteaza online in prima faza apoi cumpara offline cand vine vorba de polite de asigurare, alimente sau obiecte de uz casnic.
La finalul anului sunt activate 7,5 milioane de smartphone-uri, 22,6 milioane de cartele SIM si la operatorii telecom din Romania sunt active 9,3 milioane de abonamente.
Cresterea vanzarii de smartphone-uri a dus si la cresterea traficul mobil pe Facebook, se mai arata in comunicatul agentiei de marketing.
Astfel, sunt 2,5 millioane de utilizatori activi, in crestere cu 39% in ultimele sase luni. Aproximativ 7,2 milioane de romani au cont pe aceasta retea sociala. Cand vine vorba de alte retele sociale, Instagram are 160.000 de conturi cu 40.000 de utilizatori activi si devanseaza Twitter la acest capitol, care are aproximativ 26.000 de utilizatori activi.
In Romania, LinkedIn se apropie de 1,5 milioane de conturi deschise si tara noastra ocupa locul 35 in lume in aceasta retea.
In primele sase luni ale acestui an,... mai mult
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 12:47
Networkingul este extrem de important, indiferent de dimensiunea businessului tau, pentru ca iti aduce recomandari, know-how si "energie antreprenoriala". O spune chiar Marius Lazarescu, antreprenor, speaker si consultant in marketing online.
El a pus bazele propriei agentii de marketing online in 2005, alegand numele Today's si strategia de business multumita numeroaselor cunostinte intalnite cu ajutorul networking-ului. Rezultatul este cat se poate de vizibil: estimeaza o cifra de afaceri de 500.000 de euro pentru 2014.
"Trebuie spus ca intre o intalnire de networking si contract trebuie sa tii cont de o etapa care este de cele mai multe ori neglijata (...): follow-up-ul - daca nu reiei legatura cu cei cu care ai discutat la networking in urmatoarele 48 de ore, intre 30 si 50% dintre ei vor uita de tine", explica antreprenorul.
Marius Lazarescu vorbeste intr-un interviu acordat Business24 despre noile tendinte in materie de marketing online dar si despre beneficiile si conditiile necesare apartenentei la o organizatie de networking, sau despre cum poti face networking "pe plaja, pe partia de schi sau chiar la sauna".
Chiar si iahtingul este ocazia perfecta pentru networking de calitate, spune fondatorul Today's.
Cum ati defini conceptul de "Marketing online in 2014"? Ce tendinte observati pe acest segment?
In opinia mea tendintele se incadreaza intr-o evolutie mai degraba decat intr-o "revolutie":
In primul rand, advertisingul pe dispozitivele mobile... mai mult
Sambata, 21 Iunie 2014, ora 00:00
Marius Lazarescu a pornit la drum cu un calculator, masina personala si 1000 de dolari pusi la pusculita de la ultimele proiecte, in 2005, cand a infiintat agentia de marketing online Todays.
Unul din secretele sale, insa, a fost deviza ca "niciun business nu se face fara networking", iar relatiile create i-au adus succesul "la usa".
Acum este speaker, membru fondator si presedintele Asociatiei de profesionisti in SearchEngineMarketing - SEMRo si membru al celei mai mari organizatii de networking B2B din lume, BNI. In ceea ce priveste afacerea pe care o conduce, aceasta inregistrat o cifra de afaceri cumulata de 350.000 euro, in 2013.
Este, de asemenea, un geniu al gestionarii timpului: "pentru intalniri interne eficiente, abordam stilul 'japonez', si tinem intalnirile in picioare si astfel intalnirile nu dureaza mai mult de 30-45 de minute", explica omul de afaceri.
In timpul liber se antreneaza pentru triatlon, iar pentru 2014 tinteste la Half IronMan, explica Marius Lazarescu, intr-un interviu acordat Business24.
Ati fondat agentia de marketing online Today's in 2005, cand in Romania putine companii investeau in promovare online, si putini antreprenori erau cu adevarat constienti de importanta acestei promovari pentru afacerea lor. Cum au fost primii pasi in acest business?
In 2005 am ales sa imi deschid firma, dupa ce am lucrat cativa ani in vanzari in telecom si advertising.
Initial am dorit sa vand servicii de email marketing dar, dupa discutii... mai mult
Sambata, 08 Februarie 2014, ora 00:00