Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a anuntat, marti, ca peste 25.000 de medici au parasit, in ultimii zece ani, sistemul de sanatate din Romania, iar solutia majorarii salariilor nu a fost cea mai buna pentru readucerea acestora in tara.
El crede ca principala modalitate de a-i determina pe medicii din strainatate sa revina in spitalele romanesti este aceea de imbunatatire a conditiilor de munca.
"In ultimii zece ani, aproximativ 25.000 de medici au plecat din Romania, cu diverse grade de pregatire si, dupa cum ati putut vedea, clar, simpla marire a salariilor nu a fost solutia care sa ne aduca medicii inapoi si astfel trebuie sa lucram, in primul rand, la conditiile de lucru in spitale.
Trebuie sa ne ridicam infrastructura la un nivel european, in special pentru pacientii nostri. Sunt foarte multe unitati sanitare care stiti foarte bine cat de mult sufera la conditiile ...", a spus Costache, marti seara, la Digi24.
El a sustinut ca Ministerul Sanatatii are proiecte pe termen scurt, mediu si lung pentru imbunatatirea conditiilor din spitale.
"Pentru asta avem planul de infrastructura cu masuri pe termen scurt, mediu si lung. Pe termen lung este proiectul spitalelor regionale pe care il sustinem si pe care il tinem in linie dreapta, dar stiti foarte bine ca am fost printre primii care am spus realitatea si am spus ca aceste spitale se vor construi, daca toate termenele se respecta, in 2026 - 2027. (...)
Pe termen scurt si mediu, am identificat 170 de... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 10:02
Romanii nu inteleg ca acum pot cumpara mai putine decat acum un an, chiar daca salariile lor au fost majorate, ceea ce ii va face tinta perfecta pentru capcane populiste, a declarat, miercuri, economistul-sef al BRD, Florian Libocor, la conferinta "Banca viitorului".
"Din pacate, si imi cer scuze daca cineva se va simti intr-un fel sau altul, din pacate, din cauza nivelului de educatie extrem de jos, oricum ai spune-o, oamenii nu vor intelege.
Motiv pentru care vor fi intotdeauna tinta perfecta pentru o capcana populista. Din pacate, oamenii nu pot sa inteleaga.
Trebuie sa inteleaga o tara intreaga, iar tara intelege ca i-a crescut salariul cu 40% spre exemplu, de la 1.000 la 1.400 de lei, nu intelege ca acum cu 1.400 de lei nu mai este in masura sa cumpere aceleasi bunuri si servicii pe care le cumpara acum un an cu o mie de lei", sustine Libocor.
Potrivit acestuia, este ca si cum i-ai explica unui copil ca este periculos sa se joace cu chibrituri, dar el nu stie ce este focul.
"Dar ce sa vezi? I-a crescut salariul. Asta intelege tara. Iar daca ii explici altfel, esti privit ca fiind snob. Daca intri in zona tehnica, ti se spune ca e prea tehnic. Daca cumva cobori jos, foarte jos, esti tratat cu un zambet. Ei, imi permit sa fiu retoric intr-un fel. Cum explici unui copil care nu stie ce este focul ca chibriturile sunt periculoase?", a mai spus oficialul BNR.
Moderatorul conferintei, jurnalista Ana-Maria Vasile, i-a aratat cum ii poti explica unui copil... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 13:35
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, sustine ca, in Romania, salariile medicilor vor porni de la un minimum de 1.200 de euro lunar, ajungand pana la un maximum de 3.600 de euro in cazul medicilor din serviciile de urgenta.
Intr-un interviu acordat Mediafax, ministrul Muncii a dat detalii cu privire la noua lege a salarizarii si a precizat ca salariile medicilor vor ajunge la 3.600 de euro. Aceasta majorare ar urma sa se faca progresiv, pana la sfarsitul anului 2020.
Ministrul Muncii: Legea salarizarii unitare ar putea fi trimisa direct Parlamentului si asumata de coalitia majoritara
"Pot sa va spun ca medicul care va avea cel mai mare salariu va fi medicul de medicina de urgenta, cu cel mai mare grad, si va ajunge la 3.600 de euro, conform programului de guvernare.
Am incercat sa asiguram o salarizare foarte aproape de Uniunea Europeana, aproximativ la 70% din ce se castiga in UE pentru medici, astfel incit sa evitam situatia in care toti medicii sa plece peste granita dupa ce sunt formati de catre statul roman, in institutiile de invatamant si aici ramane cu situatii din ce am prezentat in care nu mai avem pe cine sa angajam", a declarat Olguta Vasilescu.
Ministrul a mentionat ca este vorba despre salariul brut pe care il va castiga "medicul principal de la medicina de urgenta, adica cel care are gradul cel mai mare de incarcare, in aceasta profesie este cel mai important, daca vreti".
"E ultima treapta de salarizare in functie de vechime, nu conteaza... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2017, ora 11:43
Majorarea salariilor medicilor si profesorilor, decisa deocamdata de comisiile parlamentare, risca sa intoarca Romania in anul 2008, cand Parlamentul a dat "cu o mana", pentru ca apoi sa li se ia oamenilor "cu doua maini", a declarat miercuri consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Vasilescu s-a intrebat, intr-o interventie la RFI, de unde se vor lua bani pentru majorarile salariale.
"Din dilema asta cum putem iesi? Parlamentul sustine ca trebuie sa mareasca salariile medicilor si profesorilor si adevarul este ca trebuie sa fie marite, iar Guvernul spune de unde scoatem bani si asta este o intrebare.
Concluzia noastra este urmatoarea: poate ca macar din aceasta tevatura o sa invatam ceva, ca un Parlament vine pentru patru ani in Casa Poporului si trebuie sa-si faca programul pentru patru ani de la inceput si sa lupte, sa lupte, sa lupte, pentru ca acest program sa raspunda nu numai vointei politice, sa raspunda si legilor economice, pentru ca altfel ajungi sa faci ca ...citeste mai departe despre "Avertisment de la BNR: Majorarea salariilor medicilor si profesorilor risca sa intoarca Romania in 2008" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 13:44
Marirea salariilor medicilor nu reprezinta solutia pentru sistemul de sanatate, neputand sa opreasca plecarea din tara a celor care isi doresc conditii occidentale de lucru in spitale.
Majorarea de 25%, inceputul muncii Sisifului din Sanatate - care sunt problemele din sistem si ce solutii ar fi
"Plecarea cadrelor medicale din tara nu va fi stopata doar de mariri salariale. Doctorii nu pleca doar pentru bani! Pleca pentru conditiile din spitale, pentru ce pot face afara si nu pot face aici. Vor sa faca medicina pe care o invata, vor sa fie doctori, nu felceri", a declarat Bogdan Oprisescu, medic primar radiologie si imagistica medicala la Spitalul Universitar de Urgenta Elias din Bucuresti, pentru Ziare.com.
Medic in Romania: Salariile marite fara a pune punct coruptiei si risipei, pansament nou peste cangrena Interviu
Acesta sustine ca exista anumite categorii de bugetari care au salarii decente, nu insa si medicii.
"Un salariu decent il au magistratii, judecatorii, cei ...citeste mai departe despre "Medic in Romania: Dupa spaga, de ce nu legalizam si crima si violul?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 August 2015, ora 10:50
Guvernul si sindicatele trebuie sa actioneze "cu masura" in privinta majorarilor salariale, sustine consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
El avertizeaza ca o majorare a salariilor, fara o crestere a productivitatii muncii, risca sa provoace "o spirala a preturilor in crestere".
Adrian Vasilescu observa ca "presiunea sociala este puternica".
La aceasta presiune sociala, atat Guvernul, dar si sindicatele ar trebui sa actioneze cu atat mai mult cu masura. Este un lucru cert ca in Romania, salariile in general sunt mici, iar salariile medicilor, salariile profesorilor, chiar si salariile politistilor sunt sub limita subzistentei.
Ce ne asteapta dupa dezmatul bugetar al Codului Fiscal si cresterii salariilor - deficit de cel putin 4% din PIB?
"Marirea acestor salarii este absolut necesara. In acelasi timp, insa, in nici o economie si nici in economia romaneasca, nu poti sa maresti salarii dincolo de cresterea productivitatii intr-o societate", a explicat acesta, ...citeste mai departe despre "BNR: Majorarea salariilor poate sa provoace o spirala a preturilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 August 2015, ora 12:49
Premierul Victor Ponta joaca Romania la ruleta promisiunilor, declara prim-vicepresedintele PNL, Andreea Paul. Ea crede ca majorarile salariale promise de actualul Guvern nu vor reusi sa intre in vigoare la 1 octombrie.
"Este limpede ca Ponta joaca Romania la ruleta promisiunilor. Bulgarele cu maririle de salarii se rostogoleste si va produce foarte mult haos (...)
Ceea ce am vazut la Guvern este un prim-ministru total panicat, debusolat, care ar fi in stare sa spuna orice, sa promita orice, pentru a fi agreat. Cea mai grava declaratie a sa este cea legata de spagi. Inacceptabil! Este semnul degradarii grave a vietii politice guvernamentale in Romania. Este dezolant si produce mari si grave prejudicii acestei tari", a spus Andreea Paul.
Dupa medici, si profesorii asteapta mariri de ...citeste mai departe despre "Majorarile de salarii nu vor intra in vigoare la 1 octombrie? Predictiile PNL" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 11:08
Dupa ce premierul Ponta a anuntat, marti, ca salariile medicilor vor fi majorate substantial, politistii si cadrele didactice au solicitat un tratament egal, amenintand cu proteste in caz contrar.
Dumitru Coarna, presedintele Sindicatului National al Politistilor (SNPPC), a cerut intr-o interventie la postul B1TV o majorare cu 70% a veniturilor politistilor.
"Noi suntem oameni echilibrati si dorim, nici mai mult, nici mai putin, decat acelasi procent si aceleasi etape de majorare. Nu vrem sa intram in conflict nici cu medicii, nici cu profesorii. Maine (miercuri - n.red) la ora 9.00, are loc o intalnire pe aceasta tema. Am luat legatura cu ministerul de Interne. Vazand aceasta precipitare a evenimentelor, sigur ca si noi solicitam acelasi lucru. Si ni se pare normal si pentru educatie. Suntem pilonii de baza in statul roman - sanatate, siguranta, educatie. Solicitam o marire de 70% a salariilor politistilor", a declarat Dumitru Coarna la postul de televiziune citat.
Mai mult, ...citeste mai departe despre "Dupa medici si profesori, si politistii cer salarii mai mari" pe Ziare.com mai mult
Marti, 18 August 2015, ora 18:33
In prezent, salariul mediu de baza al unui medic din Romania este de 1.800 de lei, dar incepand cu anul viitor ar putea ajunge la peste 1.000 de euro, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
"Lucram la noul proiect de lege privind plata dupa performanta si competitivitate. Acest proiect este in faza foarte avansata (...) sunt foarte multe cazuri cand un medic din sistemul public sta doua ore in spitalul public si pleaca in doua-trei cabinete. Dar problema este ca isi plimba pacientul din sistemul public catre cel privat, in acesta din urma se rezolva cazurile simple, iar daca este de tratat, revine cu el in sistemul public", a declarat duminica ministrul Eugen Nicolaescu, la ProTV.
"Medicii pot avea garantia ca muncesc in spitalul public cate sapte ore, cat prevede Codul muncii, si primesc 3.000 de lei. Dar, daca vrei sa fii numai angajatul spitalului public, poti sa vii sa lucrezi suplimentar in niste paturi private sau sectii private si iti completezi veniturile", a afirmat Nicolaescu.
Potrivit noii legi, un medic va putea sa aleaga intre a munci cu jumatate de norma in sistemul public si cu jumatate de norma in sistemul privat.
Noua lege ar putea fi aplicata incepand chiar de anul viitor.
Forma finala a proiectului de lege va fi prezentata dezbaterii publice la sfarsitul lunii mai.
Salarii minuscule pentru medici
Un studiu realizat de Colegiul Medicilor din Romania, in 2011, arata ca 58,46% dintre medicii din Romania sunt profund... mai mult
Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 11:35