Pensiile se vor mari cu 10% de la 1 iulie si nu vor fi probleme in privinta platii pensiilor si salariilor, a dat asigurari, joi, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.
"Sunt bani si vor fi pana la final de an pentru pensii si salarii. Noi ne uitam foarte atent pe fiecare cifra - avem datele preliminare, vor fi maine postate pe site-ul MFP, pentru ca atunci este termenul legal - si datele arata ca suntem in graficul pe care l-am avut inca de la inceput de an, grafic pe baza caruia noi am si estimat si am aprobat in Parlament bugetul pe 2018. Pot sa fie fluctuatii, cand in zona de TVA, in zona de accize, in zone diferite, dar, per total, in acest an vom fi asa cum ne-am angajat pe planul de incasari si nu numai", a declarat Teodorovici, la Antena 3.
Intrebat daca sunt bani pentru marirea de 10% a pensiilor de la 1 iulie, seful de la Finante a subliniat ca tot ce s-a prevazut pentru acest an se va realiza, iar impactul bugetar aferent tuturor masurilor anuntate a fost prevazut in bugetul pe 2018.
"Pentru fiecare masura pe care am avut-o pentru acest an impactul bugetar a fost prevazut in acest an in buget. Tot ce s-a prevazut in acest an se va realiza. Se maresc pensiile cu 10% de la 1 iulie", a precizat Teodorovici, reiterand ca "nu sunt si nu vor fi probleme nici cu pensiile si nici cu salariile".
In plus, acesta a sustinut ca sunt foarte multe zone din care se pot aduce bani "fara sa punem in plus".
Citeste si:
Teodorovici spune ca Iohannis ar... mai mult
Vineri, 25 Mai 2018, ora 08:32
Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, sambata, ca se asteapta la o cadere a Guvernului Grindeanu pe fondul unor masuri pe care liderul liberal le-a caracterizat ca fiind "iresponsabilitati economice" lipsite de "ancora".
Liderul PNL, Raluca Turcan, a declarat la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca cele mai recente masuri economice de marire a salariilor bugetarilor si de crestere a pensiilor sunt un "heirupism fara nicio ancora economica", ea explicand ca in acest fel presiunea s-a mutat pe autoritatile locale.
"Intr-un heirupism fara nicio ancora economica, (Guvernul - n. red.) a inceput sa imprastie in stanga si in dreapta cu mariri de salarii si cu angajamente pentru mariri de pensii.
Acesti bani trebuie sa vina de undeva, dar la Guvern nu sunt mai multi bani pentru ca nu au investitii si investitorii nu sunt motivati sa creeze locuri de munca.
Atunci au mutat toata presiunea pe primarii si consilii judetene, unde toate cheltuielile cu salariile trebuie sa fie suportate din bugetele locale. In foarte multe localitati, cheltuielile sunt peste nivelul veniturilor din institutiile respective", a explicat Turcan.
Citeste si de unde a spus premierul Grindeanu ca va lua bani pentru aceste cresteri.
Raluca Turcan a mai spus ca se asteapta ca in urmatoarele trei luni Guvernul Grindeanu sa cada: "Este un blocaj fara precedent si din punctul meu de vedere este foarte posibil ca in trei luni aceasta situatie sa explodeze, Romania sa... mai mult
Sambata, 18 Martie 2017, ora 18:23
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, in fata plenului reunit, ca sustine neconditionat cota unica de impozitare de 16%, in ciuda faptului ca este social democrat si ca, teoretic, agreaza o impozitare diferentiata.
"Nu ascund ca, fiind social democrat, cred in impozitarea diferentiata. Insa intelegerea politica pe care s-a bazat formarea USL se reliefeaza in acest buget. Imi doresc ca mesajul pentru mediul de afaceri sa compenseze ceea ce din punctul de vedere al unui social democrat este mai putin binevenit", a declarat Victor Ponta.
"Mentinem cota unica. Vrem sa gasim alte resurse bugetare".
Care sunt cifrele bugetului pentru 2013
Premierul a tinut parlamentarilor un discurs in care a subliniat importanta revenirii salariilor in zona bugetara, a indexarii pensiilor cu 4%. Oficialul a mai spus ca bugetul pentru 2013 este unul care va fi favorabil investitiilor.
"Veti regasi in bugetul actual o suma superioara pentru investitii, cu alta filosofie, cu accentul nu catre finantarile de la bugetul de stat, care s-au dovedit clientelare, de interes politic, care nu au produs nimic pentru societate. Ne vom orienta catre acele proiecte finantate din programe europene si din fonduri rambursabile", a afirmat Victor Ponta.
Premierul a amintit parlamentarilor ca proiectul de buget este discutat, negociat si agreat cu partenerii internationali ai Romaniei, Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala.
"Este primul an dupa 2007 cand Romania... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 11:09
Guvernul Romaniei a hotarat majorarea salariilor si pensiilor la inceputul acestui an. Punctul de pensie va creste cu 30 de lei, pana la 762 de lei, iar salariul minim pe economie va creste cu 100 de lei, incepand cu luna iulie.
Salariul minim pe economie va ajunge, intr-o prima faza, la 750 de lei, de la 1 februarie 2013, urmand sa creasca pana la 800 de lei, incepand cu luna iulie, potrivit informatiilor RTV.
Majorarea pensiilor nu se va aplica si pensiilor sociale, care raman la 350 de lei.
Sorin Minea, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori e pe piata romaneasca a mezelurilor, este de parere ca Guvernul n-ar trebui sa mareasca salariul minim la 800 de lei ci, dimpotriva, ar trebui sa scada impozitele pe salarii.
"Parerea noastra este una si aceeasi si a ramas neschimbata: salariile se negociaza la nivel de unitate, nu se negociaza la nivel de Guvern", a declarat pentru Business24 Sorin Minea, presedintele Romalimenta si actionarul producatorului local de produse din carne Angst.
Sorin Minea: Guvernul ar trebui sa scada impozitele pe salarii, nu sa creasca salariul minim
Decizia a fost luata de Guvern in urma consultarilor cu Fondul Monetar International.
Potrivit programului de guvernare al USL, in perioada 2013-2016 salariului minim ar trebui sa ajunga la 1.000 de lei.
La sfarsitul anului trecut erau activi 5.035.463 de salariati, fiind inregistrate 5.529.613 contracte individuale de munca, iar pe data de 17 ianuarie mai erau 5.021.460 de... mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 15:16
Reintregirea salariilor a devenit aproape o certitudine pentru bugetari, vineri, cand s-a aflat ca Guvernul a anuntat Comisia Europeana. Pretul va fi insa platit de toti romanii, prin deprecierea leului fata de euro.
Legatura dintre cresterea salariilor bugetarilor sau a pensiilor si deprecierea leului este negata de unii si afirmata de altii, insa practica a demonstrat ca cele doua aspecte sunt legate invariabil.
Ultima data a fost simtit acest lucru, mai ales de catre cei care au credite in moneda europeana, in martie, dupa ce promisiunile legate de reintregirea salariilor au devenit din ce in ce mai sigure. Euro a ajuns sa valoreze 4,3783 lei la sfarsitul lunii martie, de la 4,3486 lei la sfarsitul lunii februarie. A urmat o usoara panta descendenta, cursul ajungand vineri la 4,3745 lei pe euro.
"Presiunea asupra cursului se simte din luna martie, in urma discutiilor despre reintregirea salariilor", a declarat economistul Daniel Daianu pentru Business24.
Agentia de rating Fitch a atras nu demult atentia asupra faptului ca majorarea cheltuielilor publice in Romania va duce nu doar la cresterea deficitului bugetar, ci si la amplificarea riscului unor efecte adverse indirecte. Unul dintre cele mai importante astfel de efecte s-a manifestat pe piata valutara interbancara, prin deprecierea leului fata de euro.
"Leul s-a depreciat fata de euro din doua motive importante: anuntul privind intrarea intr-o posibila recesiune si anuntul privitor la cresterea... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 08:01
Discutiile cu delegatia comuna a FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene vor viza si posibilitatea de a avea mariri de salarii si pensii in 2012 cat si problemele legate de absorbtia fondurilor europene, a declarat joi presedintele PC, Daniel Constantin.
"Trebuie sa aflam care au fost discutiile cu cei de la Guvern pentru ca din partea Executivului am vazut ca vin foarte putine informatii si sigur ca principalele discutiile vor viza posibilitatea de a avea mariri de salarii si de pensii in primavara acestui an sau in anul 2012".
"Deja cunoastem opinia FMI. Inca de anul trecut, de la ultima vizita in Romania, ne-au spus ca exista aceasta posibilitate, probabil ca este o chestiune de prioritati din partea Guvernului daca vor considera ca este o prioritate sa mareasca pensiile si salariile, posibilitati exista. Nu trebuie sa ne cramponam ca nu exista bani in buget".
"Cred ca exista resurse in buget pentru marirea de pensii si salarii, dar nu as vrea sa fie folosit ca un avantaj in campania electorala. Oamenii au nevoie de pensii si salarii corespunzatoare nu numai intr-un an electoral, ci pe o perioada corecta", a spus Constantin, inaintea intalnirii cu reprezentantii FMI, ai Bancii Mondiale si Comisiei Europene.
El si-a manifestat speranta ca posibilele mariri de pensii si salarii sa nu se faca pentru ca actuala Putere sa obtina avantaje electorale.
Potrivit liderului PC, in cadrul discutiilor cu FMI, BM si CE, un alt subiect care va fi abordat va viza... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 10:46
Premierul Romaniei a declarat ca, abia dupa ce avem rezultatele pe primul trimestru din an, se poate lua o decizie legata de marirea pensiilor si a salariilor.
Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a afirmat, luni, ca Emil Boc a fost mandatat de conducerea coalitiei sa negocieze cresterea pensiilor si salariilor, incepand cu luna aprilie.
La cateva ore dupa aceasta declaratie, premierul a pus accent pe faptul ca trebuie sa asteptam rezultatele economice ale Romaniei si Europei, pe primele trei luni ale anului, pentru a vedea daca avem baze pentru aceasta crestere.
"Nu exista crestere de salarii si pensii peste noapte. In 2007-2008, s-au marit salariile cu 60%, dupa care ne-am dat seama ca ne-am intins mai mult decat ne putem permite. Prima data, trebuie sa avem datele dupa primul trimestru si dupa aceea putem da o prognoza pentru restul anului pentru Romania si Europa. Abia dupa aceea putem spune daca se maresc salariile si pensiile", a declarat Emil Boc, in cadrul unei emisiunii "Prim Plan" de la TVR 1.
Premierul nu a putut estima cresterea economica necesara acestei masuri sociale, spunand ca decizia depinde de foarte multi factori europeni.
"Cresterea pensiilor si salariilor depinde de situatia din Europa. Nu traim pe o insula", a adaugat premierul.
In legatura cu obiectul negocierilor cu FMI, Boc a precizat "scopul discutiilor va fi sa avem posibilitatea cresterii pensiilor si salariilor in 2012 si in anii urmatori".
In ceea ce priveste... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 21:43
O eventuala majorare a salariilor bugetare si pensiilor se va analiza in primavara lui 2012, cand guvernul ar putea lua decizia majorarii acestora in cazul in care bugetul o va permite.
Guvernul ar putea decide dupa aprilie 2012 daca vor creste salariile bugetarilor si pensiile, in masura in care va exista spatiu bugetar, au stabilit luni liderii coalitiei de guvernare, in sedinta de la Palatul Victoria,dupa cum au declarat pentru Agerpres surse participante la discutii.
"Salariile bugetarilor si pensiile vor ramane la nivelul actual, dar dupa vizita delegatiei FMI din aprilie-mai 2012 se analizeaza daca pensiile se pot majora cu un anumit procent. Daca se poate aplica Legea pensiilor, se va aplica, in functie de posibilitatile bugetare. Si salariile la fel", au precizat sursele.
Conform surselor, in cadrul Coalitiei, UDMR a cerut garantii privind cresterea pensiilor si salariilor pe parcursul anului 2012, insa ministrul Finantelor a aratat ca, potrivit negocierilor cu FMI, va trebui analizat daca se va putea face majorarea.
Liderul Grupului parlamentar al UDMR din Senat, Fekete Szabo Levente Andras, a declarat, ca la propunerea Uniunii s-a stabilit in coalitie sa se analizeze in aprilie 2012 majorarea pensiilor si a salariilor bugetare, dupa o analiza cu delegatia FMI care va veni atunci la Bucuresti.
"Noi am propus sa se analizeze majorarea pensiilor cu rata inflatiei si jumatate din cresterea salariului mediu brut pe economie, potrivit Legii pensiilor,... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 11:46
Secretarul general al PDL Ioan Oltean a afirmat ca, in cadrul discutiilor de miercuri ale liderilor coalitiei cu delegatia FMI, reprezentantii Fondului doar au luat act de varianta ca, de la mijlocul lui 2012, sa se mareasca salariile si pensiile, urmand sa se discute solutii in acest sens.
Liderul PDL a tinut sa faca aceste precizari, mentionand ca a vazut informatii potrivit carora, la intalnirea cu liderii coalitiei, FMI s-ar fi aratat de acord cu marirea salariilor bugetarilor si pensiilor in anumite conditii, de la mijlocul anului viitor.
"As preciza ca aceasta afirmatie nu corespunde realitatii, nicio clipa nu s-a purtat discutia in termenii acestia. Liderii opozitiei (coalitiei - n.r.) au ridicat aceasta problema si au supus atentiei trei probleme fundamentale, care sunt oarecum restante pentru noi: revenirea la salarii, majorarea pensiilor si Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI).
Reprezentantii FMI au spus-o foarte clar ca nu au nimic in ce priveste PNDI, cu conditia sa fie prins in buget in mod transparent. In ce priveste revenirea la salariile restante si majorarea pensiilor, au luat act de punctul de vedere al liderilor coalitiei si impreuna cu Guvernul Boc vor gasi solutii in privinta aceasta", a povestit Oltean.
El a subliniat ca nu s-a stabilit "nici ca se respinge, nici ca se admite, ci doar ca au luat act de aceste discutii si impreuna cu Guvernul Boc vor trebui sa gaseasca solutii pentru ca ele sa-si gaseasca rezolvarea".... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 22:23