Fitch Ratings a retrogradat ratingul Italiei cu o treapta, la nivelul BBB+ cu perspectiva negativa, din cauza rezultatului neconcludent al alegerilor din februarie, care a dus la un blocaj politic periculos pentru capacitatea tarii de a combate recesiunea si criza datoriilor din Europa.
Noul rating este cu trei trepte peste nivelul junk, nerecomandat investitiilor, si cu numai o treapta peste cel al Spaniei, transmite Bloomberg.
"Incertitudinile politice sporite si lipsa unei sustineri pentru noi masuri de reforma structurale reprezinta un nou soc pentru economia reala, aflata in recesiune profunda", se arata intr-un comunicat al Fitch, care subliniaza faptul ca recesiunea din Italia este una dintre cele mai profunde din Europa.
Premierul in exercitiu Mario Monti a contribuit la calmarea crizei datoriilor din Europa prin reducerea deficitului bugetar al Italiei si aplicarea de reforme menite sa echilibreze finantele tarii.
Sub conducerea lui Monti, randamentul obligatiunilor italiene pe termen de 10 ani a scazut cu aproape 50%, de la un nivel record de 7,5% atins in noiembrie 2011. mai mult
Duminica, 10 Martie 2013, ora 16:57
Premierul demisionar al Italiei, Mario Monti, a afirmat marti ca urgenta financiara s-a terminat, dar nu si cea economica, lansand totodata un apel "reformatorilor" sa se mobilizeze in vederea alegerilor de pe 24-25 februarie, relateaza AFP.
"Urgenta financiara s-a incheiat, dar acum suntem in fata urgentei economice si sociale", a spus Monti la postul de televiziune Tgcom.24, adaugand ca pentru "a depasi aceste urgente foarte grave, reformatorii trebuie sa se mobilizeze".
"Papa are dreptate; am neglijat prea mult aspectul egalitatii si distributiei bogatiei" a continuat el, reluand o expresie a Papei Benedict al XVI-lea, care a vorbit cu o zi in urma despre "decalajul social".
Contrar a ceea ce face in prezent, Monti a promis ca va reduce impozitele si in acest context l-a atacat fara sa-l numeasca direct pe predecesorul sau, Silvio Berlusconi, sustinand ca a cost 'constrans' sa mareasca taxele 'intrucat unii iresponsabili au provocat situatia financiara' pe care a gasit-o cand a ajuns in fruntea executivului. 'Sper ca acum cetatenii s-au maturizat, cu atat mai mult cu cat au platit scump anumite promisiuni electorale', a concluzionat premierul demisionar.
Numit in luna noiembrie 2011 in fruntea unui guvern tehnic, Monti este sustinut de o coalitie de centru la alegerile de pe 24-25 februarie. Atat el, cat si rivalul sau, Silvio Berlusconi, si-au multiplicat interviurile in ultima vreme, dar deocamdata Partidul democrat (PD), de stanga, pare a fi favorit,... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 08:38
Neincrederea italienilor in economie a scazut la un nivel record in octombrie 2012, inregistrand cea mai mica valoare din 1996, cand au inceput sa se realizeze astfel de statistici. Europa se teme si ea pentru fragilitatea economiei Italiei.
Cea de-a treia economie ca marime a zonei euro si cea de-a patra economie a Uniunii Europene se afla in recesiune, incepand cu cea de-a doua jumatate a lui 2011, iar somajul a depasit nivelul de 10%.
Conform prognozelor guvernului Monti si ale FMI, economia Italiei se va reduce in acest an cu 2,4%, iar prognozele pentru 2013 sunt, de asemenea, de scadere, la nivelul intregului an.
Exista insa si semnale pozitive importante. Desi PIB italian a fost mai mic cu 0,2% in trimestrul trei al lui 2012, aceasta scadere a fost cu mult sub estimarile negative ca aceasta economie va continua trendul descendent mult mai abrupt din T1 si T2, cand s-a redus cu 0,8%.
Aceasta reducere a ritmului de scadere a PIB vine in sprijinul prognozelor bancii centrale a Italiei si a guvernului ca economia ar iesi din recesiune incepand cu a doua jumatate a lui 2013, precizeaza Bloomberg.
Italia, "too big to fail"
Economia Italiei a fost de mai mult timp una din cele mai problematice ale Uniunii Europene, cu un ritm de crestere mult mai redus fata de celelalte tari europene, incepand cu anii 1990, potrivit Eurostat.
Problemele au devenit insa cat se poate de vizibile in 2008, odata cu aparitia crizei financiare globale, cand economia a... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 15:10
Economia Italiei va reveni pe crestere in 2013, pe fondul scaderii ratelor dobanzilor, proces care deja are loc, a afirmat marti premierul Mario Monti, intr-un interviu acordat postului de televiziune CNBC.
"Aceasta crestere a economiei se intampla inainte de toate printr-un declin al ratelor dobanzilor, deoarece nivelul ridicat al randamentelor pentru obligatiunile guvernamentale italiene nu reflecta fundamentele recente ale economiei si situatia finantelor publice", a declarat Mario Monti, intr-un interviu acordat postului de televiziune CNBC.
Institutul italian de statistica (Istat) a anuntat luni ca Produsul Intern Brut al Italiei a inregistrat in perioada aprilie - iunie 2012 un declin de 0,8% comparativ cu perioada ianuarie - martie.
In ritm anual, economia italiana s-a contractat cu 2,6%, fata de 2,5% cat s-a prognozat in luna trecuta. Este cel mai semnificativ declin de la sfarsitul lui 2009.
Mario Monti nu a oferit estimari privind asteptata crestere a economiei in 2013.
Randamentele pentru obligatiunile guvernamentale spaniole si italiene au continuat sa scada saptamana trecuta, dupa ce BCE a adoptat program nelimitat de achizitionare a bondurilor, pentru a atenua presiunile asupra statelor din zona euro care se confrunta cu probleme financiare.
BCE va face achizitii nelimitate de obligatiuni suverane fara tiparire de bani
Randamentele obligatiunilor guvernamentale italiene pe zece ani au scazut la 5,198%, in urma declaratiilor lui Mario... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 13:41
Recesiunea din Italia se adanceste, iar costurile de finantare sunt in continuare ridicate. Statul plateste dobanzi ridicate pentru a se imprumuta.
Premierul italian Mario Monti incearca sa evite semnarea unui acord de finantare externa cu UE si FMI, intrand astfel intr-o alianta de facto cu Spania, care are aceeasi raportare la imprumuturile externe.
Mentinerea acestei pozitii, al carei scop este acela de a nu ceda suveranitatea fiscala, devine insa din ce in ce mai dificila, pe masura ce esecul austeritatii se contureaza tot mai clar in Italia.
Liderii Spaniei si Italiei se concentreaza pe relaxarea conditiilor in care cele doua state ar putea obtine ajutor extern. Un imprumut extern fara conditii de austeritate care sa echivaleze cu cedarea suveranitatii fiscale devine un imprumut la dobanzi mici, o garantie pentru piete ca statul va ramane solvabil in viitorul previzibil.
In Italia, randamentul obligatiunilor de stat cu maturitatea la zece ani, indicatorul de referinta al costurilor de finantare, este apropiat de 6% si depaseste cu mai mult de 4,4 puncte procentuale dobanda platita de Germania.
Produsul Intern Brut al Italiei a scazut cu 2,5% in trimestrul al doilea raportat la aceeasi perioada a anului trecut, si cu 0,7% fata de primele trei luni ale anului. Mario Monti a incercat sa multumeasca pietele de obligatiuni prin scaderea cheltuielilor statului si cresterea taxelor, potrivit unei analize Bloomberg.
Desi premierul tehnocrat instalat anul... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 14:59
Premierul italian, Mario Monti, avertizeaza ca Spania ar putea reaprinde criza datoriilor de stat, din cauza dificultatilor pe care le intampina in privinta stabilizarii finantelor publice.
Oficialul recomanda guvernului de la Madrid sa se concentreze pe "taieri" in bugetul general.
"Nu este nevoie de prea mult pentru reaparitia riscurilor de contagiune", a spus Monti la o conferinta sustinuta duminica in Italia, la cateva zile dupa ce guvernul de la Roma a adoptat o lege de modificare a reglementarilor din domeniul muncii, potrivit Bloomberg.
Monti a laudat masurile luate de guvernul spaniol pentru "relaxarea" reglementarilor de pe piata muncii si a recomandat Spaniei sa dea mai multa atentie scaderii deficitelor din bugetul national.
Ministrii Finantelor din zona euro se pregatesc sa adopte in urmatoarele zile un acord de consolidare a mecanismelor de siguranta ale blocului monetar.
Oficialii se vor intalni vineri la Copenhaga pentru a pune la punct o intelegere care va ridica plafonul de 500 miliarde euro al fondurilor de urgenta ale zonei euro.
Simptomele crizei datoriilor de stat s-au redus in ultima perioada, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a injectat 1.000 miliarde euro prin doua operatiuni de refinantare pe trei ani destinate bancilor, efectuate in decembrie si februarie, iar Uniunea Europeana si FMI au aprobat cel de-al doilea acord de asistenta externa pentru Grecia, de 130 miliarde euro.
Pe de alta parte, zona euro pare ca se... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 14:29
Italia nu se afla intr-o situatie "stralucitoare", in pofida masurilor de insanatosire luate deja, iar "asteptarile trebuie sa ramana modeste", a afirmat sambata seful cabinetului de la Roma, Mario Monti, in cursul unei mese rotunde organizate de sindicatul din domeniul comertului, Confcommercio.
"Trebuie sa ne pastram asteptarile la un nivel modest. Tara nu se afla intr-o situatie stralucitoare in care sa putem face promisiuni", a declarat premierul Italiei, a doua zi dupa adoptarea in linii mari a unui proiect de reforma a pietei muncii ce urmareste eliminarea anumitor tutele asupra locului de munca si care este contestat de sindicate.
"In momentul de fata, nu putem considera ca am rezolvat problemele cele mai stringente. Din nefericire, nu este posibil sa rezolvi intr-un an ori in cinci luni ce a fost cladit timp de decenii", a spus Monti.
El a denuntat faptul ca, in trecut, "politica a ascultat de prea multe ori de diversele categorii" sociale, criticand implicit principiul consultarilor aplicat in Italia pana la intrarea in functie a guvernului pe care-l conduce si care, in opinia premierului, oferea un fel de 'drept de veto' unor sindicate si categorii profesionale.
Dupa ce i-a succedat lui Silvio Berlusconi, in noiembrie, ca urmare a unei grave crize financiare ce lovise Italia, Monti a sporit masurile impopulare, reducerile bugetare, liberalizarile pentru a obtine mai multa concurenta sau reformarea sistemului de pensii.
Proiectul de reforma a pietei... mai mult
Duminica, 25 Martie 2012, ora 09:50
Pachetul de masuri de austeritate propus de premierul italian Mario Monti a fost adoptat in Parlament si a primit ultimul vot de incredere. Parlamentarii au votat masurile propuse de Monti, in conditiile in care Italia se lupta cu cresterea datoriilor de stat.
Italia va trebui sa ramburseze anul viitor 53 de miliarde de euro si incearca din rasputeri sa limiteze costul imprumuturilor. Senatul italian a votat planul lui Monti cu 257 de voturi impotriva 41 de voturi. Pachetul prevede economii de 30 de miliarde euro, scrie Bloomberg.
Pachetul legislativ, numit de Monti "Decretul Salvati Italia" este cel de-al treilea plan de austeritate al natiunii in luna iunie si a fost adoptat de Camera Deputatilor saptmana trecut cu 402 voturi contra 75.
""Credibilitatea tarii noastre este esentiala pentru a depasi criza, asa cum este, de asemenea, esential pentru economia noastra sa revina la crestere economica", a declarat Monti senatorilor, inainte de vot.
Printre masurile incluse in plan se numara: reducerea pensiilor, o taxa aplicata proprietarilor care au o a doua locuinta inregistrata si o penalizari mai mari pentru evaziunea fiscala. Italia are, in total, datorii de 440 miliarde de euro, care ar putea arunca statul italian intr-un nou val de recesiune. mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 17:02
Guvernul italian al lui Mario Monti a adoptat duminica o cura anticriza de o rigoare draconica pentru a incerca sa puna Italia la adapost de criza datoriilor, au anuntat surse guvernamentale.
Monti urmeaza sa sustina o conferinta de presa pentru a prezenta aceste masuri.
Acest plan estimat de presa la 24 de miliarde de euro si a carui adoptare a fost devansata de seful Guvernului pentru duminica in loc de luni in fata urgentei situatiei, contine, potrivit primelor elemente, taieri ale cheltuielilor publice, o crestere a fiscalitatii in special in domeniul imobiliar, precum si o reforma a pensiilor denuntata de sindicate.
Aceste noi masuri ar trebui sa ii permita Italiei sa ajunga la un echilibru bugetar in 2013 deoarece planurile de austeritate de 60 de miliarde de euro adoptate in iulie si in septembrie nu sunt suficiente pentru a se atinge acest obiectiv in timp ce Italia risca sa intre in recesiune.
Masurile prevazute sunt "insuportabile din punct de vedere social" si sunt o "lovitura foarte dura pentru pensionari", a denuntat Susanna Camusso, secretar general al Cgil (stanga), principalul sindicat italian. mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 08:01