Premierul italian, Mario Monti, avertizeaza ca Spania ar putea reaprinde criza datoriilor de stat, din cauza dificultatilor pe care le intampina in privinta stabilizarii finantelor publice.
Oficialul recomanda guvernului de la Madrid sa se concentreze pe "taieri" in bugetul general.
"Nu este nevoie de prea mult pentru reaparitia riscurilor de contagiune", a spus Monti la o conferinta sustinuta duminica in Italia, la cateva zile dupa ce guvernul de la Roma a adoptat o lege de modificare a reglementarilor din domeniul muncii, potrivit Bloomberg.
Monti a laudat masurile luate de guvernul spaniol pentru "relaxarea" reglementarilor de pe piata muncii si a recomandat Spaniei sa dea mai multa atentie scaderii deficitelor din bugetul national.
Ministrii Finantelor din zona euro se pregatesc sa adopte in urmatoarele zile un acord de consolidare a mecanismelor de siguranta ale blocului monetar.
Oficialii se vor intalni vineri la Copenhaga pentru a pune la punct o intelegere care va ridica plafonul de 500 miliarde euro al fondurilor de urgenta ale zonei euro.
Simptomele crizei datoriilor de stat s-au redus in ultima perioada, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a injectat 1.000 miliarde euro prin doua operatiuni de refinantare pe trei ani destinate bancilor, efectuate in decembrie si februarie, iar Uniunea Europeana si FMI au aprobat cel de-al doilea acord de asistenta externa pentru Grecia, de 130 miliarde euro.
Pe de alta parte, zona euro pare ca se... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 14:29
Italia nu se afla intr-o situatie "stralucitoare", in pofida masurilor de insanatosire luate deja, iar "asteptarile trebuie sa ramana modeste", a afirmat sambata seful cabinetului de la Roma, Mario Monti, in cursul unei mese rotunde organizate de sindicatul din domeniul comertului, Confcommercio.
"Trebuie sa ne pastram asteptarile la un nivel modest. Tara nu se afla intr-o situatie stralucitoare in care sa putem face promisiuni", a declarat premierul Italiei, a doua zi dupa adoptarea in linii mari a unui proiect de reforma a pietei muncii ce urmareste eliminarea anumitor tutele asupra locului de munca si care este contestat de sindicate.
"In momentul de fata, nu putem considera ca am rezolvat problemele cele mai stringente. Din nefericire, nu este posibil sa rezolvi intr-un an ori in cinci luni ce a fost cladit timp de decenii", a spus Monti.
El a denuntat faptul ca, in trecut, "politica a ascultat de prea multe ori de diversele categorii" sociale, criticand implicit principiul consultarilor aplicat in Italia pana la intrarea in functie a guvernului pe care-l conduce si care, in opinia premierului, oferea un fel de 'drept de veto' unor sindicate si categorii profesionale.
Dupa ce i-a succedat lui Silvio Berlusconi, in noiembrie, ca urmare a unei grave crize financiare ce lovise Italia, Monti a sporit masurile impopulare, reducerile bugetare, liberalizarile pentru a obtine mai multa concurenta sau reformarea sistemului de pensii.
Proiectul de reforma a pietei... mai mult
Duminica, 25 Martie 2012, ora 09:50
Europa "nu are niciun motiv sa se teama de Italia" care "si-a facut tema" in ceea ce priveste bugetul, a estimat presedintele Consiliului italian Mario Monti.
"Italienii au acceptat cu un calm britanic masurile foarte grele care le-au fost impuse (...) Au inteles ca aceste constrangeri europene sunt impuse pentru binele generatilor viitoare. Toti analistii sunt de acord ca Italia si-a facut temele", a declarat Monti pentru editia de joi a cotidianului parizian Le Figaro.
"Dispunem de o materie prima foarte rara in Europa, un consens de fond al opiniei publice in favoarea integrarii europene", apreciaza acesta.
"Pentru moment, Italia ramane victima riscului . Acest risc trebuie eliminat", a adaugat Monti care apreciaza nivelul actual al Fondului european de stabilitate financiara (FESF) "foarte nesatisfacator".
Monti se arata "convins ca intreaga Europa poate gasi avantaje semnificative in termeni de crestere printr-o continua integrare reala".
"Tarile din zona euro s-au concentrat asupra uniunii monetare abandonand uniunea economica. Aceasta din urma implica formarea unei veritabile piete libere, extinsa la toate sectoarele", apreciaza acesta.
Monti va apara aceste idei si in cadrul intalnirii de vineri la Paris cu presedintele Nicolas Sarkozy si omologul sau Francois Fillon. mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 08:45
Pachetul de masuri de austeritate propus de premierul italian Mario Monti a fost adoptat in Parlament si a primit ultimul vot de incredere. Parlamentarii au votat masurile propuse de Monti, in conditiile in care Italia se lupta cu cresterea datoriilor de stat.
Italia va trebui sa ramburseze anul viitor 53 de miliarde de euro si incearca din rasputeri sa limiteze costul imprumuturilor. Senatul italian a votat planul lui Monti cu 257 de voturi impotriva 41 de voturi. Pachetul prevede economii de 30 de miliarde euro, scrie Bloomberg.
Pachetul legislativ, numit de Monti "Decretul Salvati Italia" este cel de-al treilea plan de austeritate al natiunii in luna iunie si a fost adoptat de Camera Deputatilor saptmana trecut cu 402 voturi contra 75.
""Credibilitatea tarii noastre este esentiala pentru a depasi criza, asa cum este, de asemenea, esential pentru economia noastra sa revina la crestere economica", a declarat Monti senatorilor, inainte de vot.
Printre masurile incluse in plan se numara: reducerea pensiilor, o taxa aplicata proprietarilor care au o a doua locuinta inregistrata si o penalizari mai mari pentru evaziunea fiscala. Italia are, in total, datorii de 440 miliarde de euro, care ar putea arunca statul italian intr-un nou val de recesiune. mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 17:02
Camera Deputatilor italieni a aprobat vineri seara planul de austeritate al guvernului Monti acordand, in acest fel, votul de incredere solicitat de executiv.
Masurile de austeritate au trecut testul Camerei Deputatilor cu 402 voturi pentru, 75 impotriva si 22 de abtineri.
Saptamana viitoare va fi randul senatorilor sa dezbata noul plan cu modificarile aferente aduse de comisiile pentru buget si finante din cadrul Camerei Deputatilor. mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 10:00
Bugetul de austeritate al primului ministru italian, Mario Monti, a obtinut votul de incredere al parlamentarilor. Taierile de buget insumeaza 30 de miliarde de euro, transformand planul premierului intr-un motor pentru crestere economica si scoaterea din criza a Italiei.
Premierul se va adresa Camerei Deputatilor vineri seara inaintea unui nou vot asupra planului de austeritate, inainte ca acesta sa ajunga la Senat pentru a primi votul final, pe 23 decembrie. Monti a primit 495 de voturi pentru si 88 impotriva noului buget, scrie Bloomberg.
"Numarul de voturi primite reaminteste oamenilor ca are un mandat puternic si ca poate infaptui ceea ce piata de obligatiuni doreste sa vada, iar restul Europei cere," a declarat Peter Chatwell, economist la Credit Agricole SA in Londra.
Monti a declarat ca masurile vor proteja Italia impotriva crizei datoriilor si va reduce costurile de imprumut, aflate la in nivel record. Pe lista lui Monti se afla reformarea sistemului de pensii, reinstaurarea taxei pe prima locuinta si masuri impotriva evaziunii fiscale. mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 20:09
Prim-ministrul Italian, Mario Monti, a avut o intrevedere cu presedintele francez, Nicolas Sarkozy si cu Angela Merkel, cancelarul german, in care au discutat despre evolutia zonei euro si in care si-a exprimat propriile convingeri cu privire la felul in care criza datoriilor ar trebui rezolvata.
Monti a fost investit saptamana trecuta, scrie Bloomberg, care mentioneaza ca premierul italian a fost rugat sa aduca "idei noi" la dezbaterea de joi.
Premierul nu a ezitat si le-a propus liderilor europeni sa faciliteze tintele bugetare ale zonei euro si sa ofere ajutor pentru asigurarea cresterii economice si compensarea tendintei de stagnare a economiilor europene.
"Nu putem vorbi de o contradictie intre rigoare financiara si crestere economica obtinuta prin implementarea de reforme structurale", a declarat Monti la 22 noiembrie, in urma convorbirilor cu Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, si Herman van Rompuy, presedintele Uniunii Europene.
"Sustenabilitatea bugetara trebuie, de fapt, sa se bazeze pe o crestere economica mai puternica", a adaugat acesta.
Mario Monti a fost comisar european si a promis ca va combina reformele economice cu masuri riguroase financiare pentru a proteja Italia de criza financiara.
Statul italian este al doilea, din punct de vedere al indatorarii, dupa Grecia, cu o datorie publica de 120% din PIB fata de 150% din PIB a Greciei.
Premierul italian a promis ca guvernul pe care il conduce se va concentra, mai... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 16:16
Noul premier italian, Mario Monti, a afirmat joi, in Senat, ca activitatea Guvernului sau se va concentra pe "rigorism bugetar", "crestere" economica si "echitate", pentru reducerea datoriei colosale si scoaterea Italiei din criza, informeaza AFP.
Pentru respectarea obiectivului echilibrului bugetar in 2013, Guvernul va evalua "saptamanile urmatoare" necesitatea unor noi masuri de rectificare bugetara.
Mario Monti a promis respectarea criteriului "echitatii" in distribuirea noilor "sacrificii", argumentand ca, "cu cat distribuirea sacrificiilor va fi mai echitabila, cu atat vor fi mai acceptate".
"Dar Italia nu va recapata credibilitate in fata investitorilor daca nu va exista crestere economica", a subliniat Monti. mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 16:16