Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anuntat o crestere in ce priveste asistenta financiara de urgenta (ELA) pentru bancile grecesti.
Seful BCE a precizat ca decizia luata joi este "simetrica deciziei de a ingheta ELA", transmite The Guardian. Cresterea acordata astfel bancilor elene este de 900 de milioane de euro.
Cu toate acestea, controalele capitalului nu vor fi ridicate, insa banii ar trebui sa impiedice situatia in care bancomatele ar ramane fara euro, in urmatoarele zile.
Grecia a dat semnalul, Bruxelles-ul sare cu banii: Ce imprumut au aprobat euro-liderii Update
Intrebat daca discutiile despre un Grexit temporar au deschis Cutia Pandorei, Mario Draghi a subliniat: "Nu tine de noi sa decidem cine ar trebui sa fie in zona euro".
"Lucram pornind de la ipoteza ca Grecia este un membru si ca va continua sa fie", a mai spus italianul.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
Acesta a indicat reformele structurale din pachetul de ...citeste mai departe despre "Grecia nu ramane fara bani: Decizia anuntata de seful BCE - ce se intampla cu datoria elenilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Iulie 2015, ora 16:52
Banca Centrala Europeana face tot posibilul pentru mentinerea Greciei in zona euro, afirma presedintele institutiei, Mario Draghi, precizand ca Eurogrupul are "toate instrumentele necesare" pentru a face fata unei eventuale intrari a statului grec in incapacitate de plati.
"In privinta posibilitatii intrarii Greciei in incapacitate de plati, avem toate instrumentele necesare pentru a gestiona situatia cat mai bine, chiar daca am intra in ape neexplorate. In acest moment nu pot fi facute previziuni pe termen lung", a declarat Mario Draghi intr-un interviu acordat cotidianului italian Il Sole 24 Ore.
"Ar fi ideal un acord rapid cu Grecia, dar mingea se afla in terenul Guvernului de la Atena. BCE face tot posibilul pentru facilitarea unui acord. Nu este doar in interesul Greciei, ci si al zonei euro sa ramanem impreuna", a spus Draghi.
Negocierile de la Bruxelles privind soarta Greciei au esuat din nou
Uniunea Europeana trebuie sa se pregateasca pentru declansarea "starii de ...citeste mai departe despre "Mario Draghi: BCE face tot posibilul pentru mentinerea Greciei in zona euro" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 22:40
Nivelul de indatorare fiscala a Greciei, desi a crescut in ultimii ani, ramane sub media europeana, se arata intr-o scrisoare a presedintelui BCE, Mario Draghi, catre un parlamentar elen, document publicat luni pe site-ul institutiei.
"Impovararea fiscala din Grecia (inclusiv contributiile reale pentru asigurari sociale) era de 34,2% din PIB in 2013, mult sub media din zona euro si din Uniunea Europeana, in ciuda unor majorari in ultimii ani", a declarat Draghi in scrisoarea catre parlamentarul elen Kostas Chrysogonos, citat de MarketWatch, potrivit Mediafax.
Chrysogonos este membru al partidului de extrema stanga Syriza, formatiune care a castigat alegerile legislative de duminica si a carei campanie electorala a fost cladita in jurul nemultumirii populatiei privind masurile de austeritate impuse prin programele financiare semnate cu BCE, Comisia Europeana si Fondul Monetar International.
Syriza promoveaza o politica anti-austeritate, leaderul partidului Alexis Tsipras dorind o restructurare a datoriei suverane a Greciei, datorie care, in prezent, reprezinta 177% din PIB si se ridica la peste 312 miliarde de euro.
Scrisoarea, datata 15 ianuarie, a fost publicata pe site-ul BCE la cateva ore dupa anuntarea rezultatului alegerilor.
In document, Draghi explica rolul creditorilor externi in supravegherea programelor de asistenta financiara acordate Greciei, spunand ca scopul Troicii este de a ajuta statul elen sa obtina stabilitate financiara si economica.... mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 14:34
Presedintele Bancii Central Europene, Mario Draghi, a cerut introducerea rapida a reglementarilor prin care posesorii de obligatiuni trebuie sa imparta pierderile in cazul inchiderii sau salvarii bancilor din zona euro, transmite Reuters.
Seful BCE a cerut bancilor sa foloseasca timpul ramas pana la derularea testelor de stres pentru a-si majora capitalul dar a apreciat ca este de asemenea necesar un fond comun european pentru bancile care se confrunta cu dificultati financiare.
Declaratiile lui Mario Draghi indica faptul ca BCE doreste un mecanism operational pentru analizarea bancilor cu probleme din zona euro dar Germania nu sustine o astfel de idee, solicitand ca fiecare tara sa achite nota de plata pentru salvarea bancilor.
Prezentand planurile de infiintare a unei autoritati care sa inchida bancile care se confrunta cu dificultati financiare, Draghi a explicat ca ar fi mai bine sa existe mecanisme prin care detinatorii de obligatiuni trebuie sa imparta pierderile in cazul inchiderii sau salvarii bancilor din zona euro chiar de la inceperea activitatii Mecanismului Unic de Rezolutie (SRM), care ar urma sa devina operational din 2015.
"Prin urmare sprijin implementarea reglementarilor prin care detinatorii de obligatiuni trebuie sa imparta pierderile in cazul inchiderii sau salvarii bancilor din zona euro inainte de 2018. Cu cat mai repede, cu atat mai bine", a afirmat presedintele Bancii Central Europene.
Mario Draghi a aratat ca bancile au facut deja... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 17:59
Situatia economica dificila din zona euro se va prelungi, iar Europa trebuie sa continue reducerea dezechilibrelor fiscale si structurale si restructurarea sectorului financiar, a declarat joi intr-o conferinta de presa presedintele BCE, Mario Draghi.
Totusi, Draghi considera ca revenirea economica a zonei euro ar trebui sa inceapa in cursul acestui an, odata ce masurile anticriza luate de BCE isi vor face efectul in economie.
BCE a mentinut dobanda de politica monetara la 0,75%, cel mai redus nivel de la formarea zonei euro.
Declaratiile sefului BCE au incurajat bursele, analistii comentand ca situatia s-ar putea imbunatati in Europa in acest an daca liderii UE vor putea preveni reaprinderea crizei in Grecia sau Spania.
Indicele S&P 500 al bursei de la New York a deschis in urcare cu 0,5%, in timp ce Dow Jones Industrial Average creste cu 0,3%, potrivit Bloomberg.
Aurul s-a apreciat cu 0,8% la New York, la 1.668,9 dolari pe uncie, investitorii interpretand afirmatia lui Draghi privind prelungirea situatiei economice dificile drept un semnal ca BCE va continua sa ia masuri de stimulare a economiei. mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 19:09
Zona euro se redreseaza foarte lent si desi pietele financiare sunt mai stabile decat in urma cu cateva luni, este dificil de apreciat cand se va termina criza datoria din Europa, a declarat joi presedintele BCE Mario Draghi intr-un interviu acordat publicatiei americane Wall Street Journal.
In ciuda unor semne mai bune, "redresarea se desfasoara foarte lent si ramane expusa riscurilor negative", a afirmat Mario Draghi. Acesta a adaugat, referindu-se la al doilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia: "Si eu am fost surprins ca nu a existat o exaltare dupa aprobarea imprumutului si aceasta inseamna probabil ca pietele vor sa vada implementarea masurilor de reforma".
Zona euro va inregistra o recesiune economica in acest an, in conditiile in care produsul sau intern brut se va contracta cu 0,3%, se arata in ultimele estimari ale Comisiei Europene date joi publicitatii. Comisia si-a revizuit astfel in scadere puternica prognozele de crestere pentru zona euro, avand in vedere ca in luna noiembrie a anului trecut miza pe o crestere e 0,5% a PIB-ului zonei euro in 2012.
In interiorul zonei euro, opt state membre vor intra in recesiune in 2012, printre care Italia si Spania, tari afectate puternic de criza datoriilor, dar si Belgia si Olanda, aceasta din urma fiind considerata una din cele mai solide si mai bine cotate tari din zona euro.
"Este greu de spus daca s-a terminat criza", a declarat seful BCE. El a explicat ca statele cu o datorie ridicata de la... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 21:24
Guvernatorul Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a refuzat sa se pronunte cu privire la rolul BCE in salvarea Greciei. Liderii finantelor din zona euro au propria explicatie pentru tacerea lui Draghi.
Ministrii de Finante din zona euro sustin ca profiturile BCE, datorate obligatiunilor grecesti vor fi canalizate inapoi catre datoria statului elen. BCE va distribui profiturile incasate din obligatiunile grecesti catre bancile centrale, scrie Bloomberg.
La randul sau, bancile centrale vor da bani guvernelor pentru a consolida pachetul de ajutor destinat Greciei. Guvernele tarilor din zona euro au convenit sa contribuie cu echivalentul profitului incasat din obligatiunile grecesti.
Grecia va beneficia de un ajutor public in valoare de 130 de miliarde de euro in cadrul celui de-al doilea plan de salvare si unui efort mai important decat era prevazut din partea sectorului privat, care a acceptat sa suporte 53,5% din datoria statului elen. mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 14:37
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, a confirmat joi incheierea unui acord intre partidele politice din Grecia privind masurile de austeritate si reformele ce trebuie adoptate in schimbul celui de-al doilea pachet de asistenta financiara, dar a afirmat ca nu poate spune nimic despre modul in care vor fi tratate bondurile elene detinute de BCE.
Un purtator de cuvant al premierului elen Lucas Papademos a anuntat joi ca liderii principalelor partide din Grecia au ajuns la un acord privind noile masuri de austeritate cerute de creditorii internationali, in schimbul ajutorului de 130 miliarde de euro. Nu s-au dat detalii privind masurile de austeritate adoptate, transmite Reuters.
Acordul vine cu doar cateva ore inainte de reuniunea ministrilor de finante din zona euro. La reuniunea de la Bruxelles participa Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, si Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International.
Liderii zonei euro fac presiuni asupra Greciei sa accepte noi masuri de austeritate pentru ca tara sa primeasca al doilea pachet de asistenta financiara de 130 miliarde de euro, pentru a se evita intrarea tarii in incapacitate de plata. mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 18:05
Guvernatorul Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, s-a saturat sa asiste la dezbateri fara niciun fel de deznodamant si sa faca fata la presiunile exercitate de liderii europeni, nemultumiti de faptul ca BCE nu isi asuma un rol major in salvarea zonei euro.
Draghi este constient de faptul ca banca pe care o conduce ar putea pierde din credibilitate daca s-ar indeparta de la principalul sau obiectiv, titreaza Bloomberg.
In schimb, guvernatorul BCE se intreaba cum s-au materializat promisiunile guvernelor care au asigurat liderii europeni ca vor sustine fondul de salvare din regiune.
"Nu trebuie sa asteptam prea mult", spune Draghi, facand referire la masurile amintite de guverne dar care nu au fost, inca, puse in aplicare.
Credibilitatea BCE, in joc
Toate aparentele arata ca Draghi nu va fi dispus sa aprobe achizitionarea unui numar masiv de obligatiuni guvernamentale, pentru ca se teme de efectele secundare care ar putea aparea. Cu toate acestea, BCE a intervenit deja pe piete si a cumparat obligatuini emise de Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania.
"Pierderea credibilitatii se poate intampla foarte repede", subliniaza Draghi, care adauga ca recuperarea acesteia se poate face numai prin costuri economice si sociale extrem de ridicate.
Mentinerea stabilitatii preturilor "este contributia majora pe care o putem face pentru sustinerea cresterii economice durabile, pentru crearea de locuri de munca si pentru stabilitate financiara", a mai... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 18:12