Sedinta de joi a Bancii Centrale Europene nu a adus nimic nou din perspectiva politicii monetare practicata de institutia de la Frankfurt, dar a marcat un moment in care presedintele acesteia, Mario Draghi, a putut transmite o serie de mesaje liderilor celor 28 de state din blocul comunitar.
4 dintre acestea sunt considerate a fi de o importanta capitala pentru soarta UE de catre economistul Mohamed El-Erian, acoperind o arie care depaseste efectul resimtit de piete si de economiile tarilor europene, dupa cum arata intr-un editorial Bloomberg.
Politici efective
Draghi a scos in evidenta faptul ca politicile monetare aplicate de BCE au reusit sa evite declansarea turbulentelor pe pietele din Europa dupa momentul ianuarie-februarie, cand China a zguduit lumea financiara de pe tot globul.
Fara anuntul facut in luna martie de catre oficialii BCE, acela de a creste nivelul stimulului monetar injectat in piata din zona euro, Europa ar fi riscat sa se scufunde intr-un val al deflatiei.
Asumarea raspunderii
Chiar si asa insa, politicile monetare neconventionale nu pot reusi sa atinga principalul obiectiv: cresterea economica sustinuta, cata vreme guvernele nu inteleg sa isi asume o parte din raspundere in acest sens.
Acestea vor trebui sa intervina cu o serie de programe menite sa creasca productivitatea si consumul, iar Draghi a subliniat in mod special nevoia de relansare a investitiilor in infrastructura si a abordarilor fiscale mai inclinate spre... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2016, ora 12:08
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anuntat o crestere in ce priveste asistenta financiara de urgenta (ELA) pentru bancile grecesti.
Seful BCE a precizat ca decizia luata joi este "simetrica deciziei de a ingheta ELA", transmite The Guardian. Cresterea acordata astfel bancilor elene este de 900 de milioane de euro.
Cu toate acestea, controalele capitalului nu vor fi ridicate, insa banii ar trebui sa impiedice situatia in care bancomatele ar ramane fara euro, in urmatoarele zile.
Grecia a dat semnalul, Bruxelles-ul sare cu banii: Ce imprumut au aprobat euro-liderii Update
Intrebat daca discutiile despre un Grexit temporar au deschis Cutia Pandorei, Mario Draghi a subliniat: "Nu tine de noi sa decidem cine ar trebui sa fie in zona euro".
"Lucram pornind de la ipoteza ca Grecia este un membru si ca va continua sa fie", a mai spus italianul.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
Acesta a indicat reformele structurale din pachetul de ...citeste mai departe despre "Grecia nu ramane fara bani: Decizia anuntata de seful BCE - ce se intampla cu datoria elenilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Iulie 2015, ora 16:52
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, l-a informat luni pe premierul grec Alexis Tsipras ca sistemul bancar al acestei tari va fi protejat atata timp cat statul elen va ramane in programul de asistenta convenit cu creditorii internationali, potrivit unei surse oficiale de la Atena.
Cele patru mari banci elene, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank si Eurobank, sunt prezente si pe piata din Romania.
Ingrijorarile cu privire la stabilitatea sistemului bancar grec, care depinde in intregime de finantarea oferita de BCE pentru a putea functiona, au crescut in ultima saptamana dupa ce retragerile de depozite au crescut pe fondul temerilor ca Guvernul de la Atena va impune restrictii asupra miscarilor de capital.
Rasare soarele pentru Grecia? Concluziile summitului de la Bruxelles
"Draghi l-a asigurat pe Tsipras ca sistemul bancar este in siguranta atata timp cat Grecia este in program", a declarat un oficial de la Atena, dupa reuniunea de ...citeste mai departe despre "Avertisment pentru bancile grecesti, prezente si in Romania: Mai sunt sau nu protejate?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Iunie 2015, ora 10:57
Zona euro se redreseaza foarte lent si desi pietele financiare sunt mai stabile decat in urma cu cateva luni, este dificil de apreciat cand se va termina criza datoria din Europa, a declarat joi presedintele BCE Mario Draghi intr-un interviu acordat publicatiei americane Wall Street Journal.
In ciuda unor semne mai bune, "redresarea se desfasoara foarte lent si ramane expusa riscurilor negative", a afirmat Mario Draghi. Acesta a adaugat, referindu-se la al doilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia: "Si eu am fost surprins ca nu a existat o exaltare dupa aprobarea imprumutului si aceasta inseamna probabil ca pietele vor sa vada implementarea masurilor de reforma".
Zona euro va inregistra o recesiune economica in acest an, in conditiile in care produsul sau intern brut se va contracta cu 0,3%, se arata in ultimele estimari ale Comisiei Europene date joi publicitatii. Comisia si-a revizuit astfel in scadere puternica prognozele de crestere pentru zona euro, avand in vedere ca in luna noiembrie a anului trecut miza pe o crestere e 0,5% a PIB-ului zonei euro in 2012.
In interiorul zonei euro, opt state membre vor intra in recesiune in 2012, printre care Italia si Spania, tari afectate puternic de criza datoriilor, dar si Belgia si Olanda, aceasta din urma fiind considerata una din cele mai solide si mai bine cotate tari din zona euro.
"Este greu de spus daca s-a terminat criza", a declarat seful BCE. El a explicat ca statele cu o datorie ridicata de la... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 21:24
Guvernatorul Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a refuzat sa se pronunte cu privire la rolul BCE in salvarea Greciei. Liderii finantelor din zona euro au propria explicatie pentru tacerea lui Draghi.
Ministrii de Finante din zona euro sustin ca profiturile BCE, datorate obligatiunilor grecesti vor fi canalizate inapoi catre datoria statului elen. BCE va distribui profiturile incasate din obligatiunile grecesti catre bancile centrale, scrie Bloomberg.
La randul sau, bancile centrale vor da bani guvernelor pentru a consolida pachetul de ajutor destinat Greciei. Guvernele tarilor din zona euro au convenit sa contribuie cu echivalentul profitului incasat din obligatiunile grecesti.
Grecia va beneficia de un ajutor public in valoare de 130 de miliarde de euro in cadrul celui de-al doilea plan de salvare si unui efort mai important decat era prevazut din partea sectorului privat, care a acceptat sa suporte 53,5% din datoria statului elen. mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 14:37
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, a confirmat joi incheierea unui acord intre partidele politice din Grecia privind masurile de austeritate si reformele ce trebuie adoptate in schimbul celui de-al doilea pachet de asistenta financiara, dar a afirmat ca nu poate spune nimic despre modul in care vor fi tratate bondurile elene detinute de BCE.
Un purtator de cuvant al premierului elen Lucas Papademos a anuntat joi ca liderii principalelor partide din Grecia au ajuns la un acord privind noile masuri de austeritate cerute de creditorii internationali, in schimbul ajutorului de 130 miliarde de euro. Nu s-au dat detalii privind masurile de austeritate adoptate, transmite Reuters.
Acordul vine cu doar cateva ore inainte de reuniunea ministrilor de finante din zona euro. La reuniunea de la Bruxelles participa Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, si Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International.
Liderii zonei euro fac presiuni asupra Greciei sa accepte noi masuri de austeritate pentru ca tara sa primeasca al doilea pachet de asistenta financiara de 130 miliarde de euro, pentru a se evita intrarea tarii in incapacitate de plata. mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 18:05
Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la 1%, decizie anticipata de majoritatea analistilor.
"La sedinta de astazi, Consiliul Guvernator al BCE a decis ca dobanda principalelor operatiuni de finantare si dobanzile facilitatilor marginale de creditare si facilitatii de depozit sa ramana neschimbate la 1%, 1,75%, respectiv 0,25%", se spune intr-un comunicat transmis joi de BCE.
Majoritatea analistilor contactati de Bloomberg au anticipat decizia.
Atentia pietelor financiare se va indrepta in continuare spre conferinta de presa care va fi sustinuta in scurt timp de presedintele BCE Mario Draghi.
Investitorii asteapta indicii privind intentia BCE de a ajuta Grecia sa evite falimentul si eventualul rol al institutiei in sprijinirea statului elen. mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 15:32
Guvernatorul Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, s-a saturat sa asiste la dezbateri fara niciun fel de deznodamant si sa faca fata la presiunile exercitate de liderii europeni, nemultumiti de faptul ca BCE nu isi asuma un rol major in salvarea zonei euro.
Draghi este constient de faptul ca banca pe care o conduce ar putea pierde din credibilitate daca s-ar indeparta de la principalul sau obiectiv, titreaza Bloomberg.
In schimb, guvernatorul BCE se intreaba cum s-au materializat promisiunile guvernelor care au asigurat liderii europeni ca vor sustine fondul de salvare din regiune.
"Nu trebuie sa asteptam prea mult", spune Draghi, facand referire la masurile amintite de guverne dar care nu au fost, inca, puse in aplicare.
Credibilitatea BCE, in joc
Toate aparentele arata ca Draghi nu va fi dispus sa aprobe achizitionarea unui numar masiv de obligatiuni guvernamentale, pentru ca se teme de efectele secundare care ar putea aparea. Cu toate acestea, BCE a intervenit deja pe piete si a cumparat obligatuini emise de Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania.
"Pierderea credibilitatii se poate intampla foarte repede", subliniaza Draghi, care adauga ca recuperarea acesteia se poate face numai prin costuri economice si sociale extrem de ridicate.
Mentinerea stabilitatii preturilor "este contributia majora pe care o putem face pentru sustinerea cresterii economice durabile, pentru crearea de locuri de munca si pentru stabilitate financiara", a mai... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 18:12
Guvernatorul Bancii Italiei, Mario Draghi, va prelua, marti, functia de presedinte al BCE de la francezul Jean-Claude Trichet si va deveni al doilea cel mai puternic sef de banca centrala din lume, urmand sa fie aruncat chiar din prima zi in lupta dura impotriva crizei.
Draghi va deveni, astfel, "paznicul-sef" al euro si al economiei formate din 17 tari europene, victima a crizei datoriilor suverane pe care politicienii fac eforturi sa o rezolve. Ca presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE), acesta va fi al doilea cel mai puternic sef de banca centrala din lume, dupa Ben Bernanke, seful Rezervei Federale a SUA (Fed), si un personaj cheie in planurile de a restabili increderea investitorilor in zona euro, potrivit Bloomberg.
Presiunile la care e supus Mario Draghi
In acest rol, Draghi va suferi numeroase presiuni din diverse parti. O presiune va veni din partea unor guverne care vor cauta sprijinul BCE pentru continuarea programului de achizitii de obliatiuni si reducerea dobanzii de politica monetara, trebuind totodata sa nu compromita independenta BCE si scopul de a mentine stabilitatea preturilor.
Inaintea summit-ului G20 din aceasta saptamana, statele europene, de la Grecia la Italia, se afla sub presiune pentru a-si pune in ordine finantele si pentru a stopa criza datoriilor, care ameninta economia mondiala.
In timp ce liderii zonei euro si-au sporit arsenalul de lupta impotriva crizei financiare saptamana trecuta, lipsa detaliilor referitoare la... mai mult
Luni, 31 Octombrie 2011, ora 16:37