Natiunile care au datorii externe prea mari isi pierd suveranitatea, intrand sub controlul unor forte nedemocratice, sustine Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE).
"O tara isi pierde suveranitatea cand gradul de indatorare este prea mare", intrucat in acel punct "pietele financiare sunt cele care iau decizii", iar orice decizie politica intra "in atentia pietelor, adica a unor persoane care nu voteaza si sunt in afara procesului democratic de control", a declarat Mario Draghi in Parlamentul European.
"Datoriile tarilor sunt rezultatul deciziilor politice ale guvernelor, iar suveranitatea se pierde din cauza politicilor gresite", a atras atentia presedintele Bancii Centrale Europene.
"Pentru a obtine deplin avantajele monedei euro, sunt necesare aceleasi componente care au facut euro o realitate in anul 1999", a argumentat Mario Draghi, pledand pentru reforme structurale in zona euro si la nivelul intregii Uniuni Europene.
"Pe de o parte, sunt necesare reforme la nivel national pentru promovarea unei convergente economice sustenabile. In toate sistemele monetare, potentialul de crestere economica se poate obtine doar prin eforturile continue pentru reforme. Pe de alta parte, Europa poate face diferenta, sustinand si facilitand aceste eforturi pentru reforme. Comunitatea noastra reprezinta un avantaj competitiv unic si trebuie sa profitam de acest lucru", a explicat Mario Draghi.
"Datorita eforturilor tuturor cetatenilor europeni, zona euro... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2019, ora 22:00
Presedintele Bancii Central Europene, Mario Draghi, a afirmat ca o politica monetara expansiva este necesara pentru a se ajunge la o stabilitate a preturilor in zona euro, iar Consiliul guvernatorilor BCE este determinat sa ia masuri pentru indeplinirea acestui obiectiv, transmite Reuters.
Rata anuala a inflatiei in zona euro a continuat sa scada in luna decembrie 2014, ca urmare a reducerii preturilor la energie, ajungand la minus 0,2%, de la nivelul de 0,3% inregistrat in luna noiembrie. Aceasta este prima scadere a inflatiei in teritoriul negativ inregistrata de zona euro dupa luna octombrie 2009, informeaza Agerpres.
Daca aceasta tendinta se va prelungi, zona euro va intra intr-o perioada de deflatie.
Sarcina BCE este sa asigure stabilitatea preturilor in zona euro, definita ca o rata anuala a inflatiei de sub 2%. Pentru a indeplini acest obiectiv, BCE 'trebuie sa mentina rata scazuta a dobanzii si sa adopte o politica monetara expansiva care sa sprijine cresterea economiei zonei euro', a afirmat Mario Draghi, intr-un interviu care urmeaza sa apara joi in publicatia germana 'Die Zeit'.
Banca Mondiala a estimat, miercuri, ca zona euro ar urma sa inregistreze un avans de 1,1% in 2015 si de 1,6% in 2016 si 2017.
Seful BCE a recunoscut ca exista divergente in Consiliul guvernatorilor privind modul in care va fi indeplinit mandatul institutiei, 'dar nu este ca si cum avem posibilitati infinite'.
Analistii sustin ca expertii Bancii Central Europene au... mai mult
Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 12:52
Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine scazuta rata dobanzii si este pregatita sa adopte noi masuri neconventionale de politica monetara daca inflatia se mentine redusa, a declarat miercuri presedintele BCE, Mario Draghi, intr-un discurs rostit la Roma, transmite Reuters.
Combinarea de catre BCE a ratei dobanzii extrem de scazute cu expansiunea bilantului a creat 'un grad fara precedent de relaxare monetara', a afirmat Mario Draghi, transmite Agerpres.
Acesta a adaugat ca BCE 'va adopta noi masuri neconventionale de politica monetara daca asteptarile privind inflatia pe termen mediu se inrautatesc sau daca masurile adoptate deja se vor dovedi insuficiente'.
Oficialul BCE a subliniat ca rata dobanzii in zona euro este acum 'mai scazuta decat a fost vreodata si este, de asemenea, mai scazuta decat in SUA, cu care este adesea comparata zona euro', dar numai politica monetara nu poate relansa economia, ci si bancile trebuie sa depuna eforturi mai mari pentru a sprijini creditarea. De asemenea, guvernele trebuie sa incurajeze investitiile si sa faca reformele structurale pentru a imbunatati competitivitatea si a reduce somajul, a apreciat Mario Draghi.
'Este clar ca sunt necesare ambele tipuri de politici - de partea cererii si a ofertei', a subliniat seful BCE, adaugand ca investitiile private in zona euro au scazut cu 15% din 2007, iar investitiile publice cu 12%.
'Lectia invatata in 2012 a fost ca in zona euro criza de incredere a fost provocata si de... mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 08:55
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat miercuri ca oficialii institutiei nu vor ezita "sa pice" banci in testele de stres, BCE fiind hotarata sa isi demonstreze vigilenta in calitate de supraveghetor al banciilor.
"Trebuie ca unele banci sa nu treaca. Daca trebuie sa pice, vor pica. Nu exista nicio indoiala", a afirmat Draghi la Frankfurt, intr-un interviu la televiziunea Bloomberg, dupa ce BCE a publicat planul de verificare a bancilor.
BCE va evalua, in trei etape, soliditatea sectorului bancar al zonei euro, ca preconditie de preluare a supravegherii acestuia, anul viitor.
Institutia de la Frankfurt a confirmat miercuri ca testul asupra calitatii activelor bancilor va presupune standarde mai stricte privind ratele de adecvare a capitalului. Astfel, pentru a primi "nota de trecere", bancile ar trebui sa aiba o rata de adecvare a capitalului de cel putin 8%. Mecanismul de evaluare a capitalurilor va fi de asemenea mai strict, in conformitate cu criteriile Basel III.
Evaluarile vizeaza cele mai mari 128 de banci din zona euro.
"Testul este credibil intrucat obiectivul final este restabilirea sau intarirea increderii sectorului privat in soliditatea bancilor, in calitatea bilanturilor lor contabile. Acesta este obiectivul final, de a avea bani din sectorul privat care sa intre in industria bancara", a aratat Draghi.
Joerg Asmussen, membru in board-ul BCE, a declarat in aceasta luna ca este a treia si ultima sansa de a restabili... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 19:38
Piata financiara fragmentata din Europa a dus la divizarea politicii monetare a Bancii Centrale Europene, a afirmat marti, la Frankfurt, Mario Draghi, presedintele BCE.
"Asa cum toti constientizeaza, efectele perturbatoare ale fragmentarii severe a pietei financiare din zona euro are consecinte evidente, cum ar fi costurile de finantare diferite pentru banci", a declarat Draghi, potrivit Reuters.
Oficialul BCE a adaugat ca aceste evolutii au dus la rezultate inegale ale deciziilor de reducere a ratei dobanzii pentru persoanele fizice si juridice din zona euro. "Din acest motiv, BCE a trebuit sa identifice cele mai eficiente instrumente de politica monetara pentru a repara aceste disfunctionalitati si de asemenea sa ramana in cadrul mandatului sau", a spus presedintele BCE.
Principala prioritate a BCE o reprezinta imbunatatirea aplicarii politicii sale monetare in zona euro, a explicat Mario Draghi, adaugand ca in prezent gospodariile si firmele de la periferia zonei euro se confrunta cu costuri de imprumut mai ridicate decat in centrul regiunii, in ciuda ratei dobanzii de 0,75%.
De aceea, sustine seful BCE, bancile centrale din zona euro fac eforturi pentru imbunatatirea accesului bancilor la finantare, pentru a stimula creditarea si cresterea economiei zonei euro. mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 15:18
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, sustine ca guvernele pot reduce deficitele bugetare daca vor taia din cheltuieli si nu daca vor majora taxele.
"Consolidarea fiscala trebuie sa se concentreze pe reduceri de cheltuieli si nu pe majorari de taxe. Este esential ca efortul de consolidare sa fie perceput ca fiind credibil, ireversibil si structural pentru a avea un impact asupra randamentelor obligatiunilor guvernamentale", a declarat Draghi, citat de CNBC si preluat de Mediafax.
Europa este afectata puternic de criza datoriilor din zona euro. Mai multe state ale uniunii monetare, inclusiv Spania si Italia, au fost puse sub presiune pe pietele financiare, din cauza indatorarii, perceputa de investitori ca fiind prea ridicata. Costurile de imprumut ale acestor tari au urcat la niveluri considerate nesustenbile pe termen lung.
BCE a fost nevoita sa anunte un program nelimitat de achizitii de obligatiuni guvernamentale pentru a calma nelinistea investitorilor. Programul nu a fost, inca, activat pentru niciun stat, intrucat este conditionat de acceptarea unor masuri dure de austeritate. mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 17:11
Programul Bancii Centrale Europene de achizitie de obligatiuni ar putea fi repornit, titlurile de stat vizate fiind cele cu maturitate pe termen scurt. Detaliile vor fi puse la punct in saptamanile urmatoare, a declarat Mario Draghi, presedintele BCE.
Draghi a lasat sa se inteleaga ca BCE intentioneaza sa isi alature fortele cu guvernele pentru achizitionarea de obligatiuni in cantitati suficiente pentru a cobori costurile de finantare ale statelor cu probleme financiare, in ciuda opunerii venite din partea Germaniei.
Programul ar include titluri de stat cu maturitate pe termen scurt, iar repornirea programului de achizitii, oprit in luna martie, ar linisti investitorii si nu ar incalca regulile Uniunii Europene, care interzic finantarea deficitelor guvernelor. BCE va crea un mecanism, in urmatoarele saptamani, care sa realizeze achizitii in vederea stabilizarii costurilor de finantare ale tarilor din zona euro.
"Consiliul de conducere, conform angajamentului sau de a mentine stabilitatea preturilor pe termen mediu, ar putea decide sa actioneze in piata in orice fel pentru a-si atinge obiectivul", a spus Draghi, in contextul in care dobanda cheie a fost mentinuta la 0,75%.
Draghi a adaugat ca banca va oferi mai multe detalii privind achizitiile realizate, inclusiv o detaliere pe tari, in timp ce institutia se va concentra pe datoriile pe termen scurt.
Mecanismul de European de Stabilitate, fara licenta bancara
Un alt subiect abordat de Draghi, in... mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 17:23
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, a confirmat joi incheierea unui acord intre partidele politice din Grecia privind masurile de austeritate si reformele ce trebuie adoptate in schimbul celui de-al doilea pachet de asistenta financiara, dar a afirmat ca nu poate spune nimic despre modul in care vor fi tratate bondurile elene detinute de BCE.
Un purtator de cuvant al premierului elen Lucas Papademos a anuntat joi ca liderii principalelor partide din Grecia au ajuns la un acord privind noile masuri de austeritate cerute de creditorii internationali, in schimbul ajutorului de 130 miliarde de euro. Nu s-au dat detalii privind masurile de austeritate adoptate, transmite Reuters.
Acordul vine cu doar cateva ore inainte de reuniunea ministrilor de finante din zona euro. La reuniunea de la Bruxelles participa Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, si Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International.
Liderii zonei euro fac presiuni asupra Greciei sa accepte noi masuri de austeritate pentru ca tara sa primeasca al doilea pachet de asistenta financiara de 130 miliarde de euro, pentru a se evita intrarea tarii in incapacitate de plata. mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 18:05
In Europa exista semne incipiente ca economia se stabilizeaza si pietele monetare revin la viata, a declarat, joi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, avertizand insa ca situatia ar putea evolua si catre o agravare a crizei datoriilor suverane.
"Vedem o incetinire a ciclului de afaceri, cu puternice riscuri negative. Vedem si niste semne incipiente ale unei stabilizari a activitatii economice la niveluri scazute.
Totul este supus riscului, asa ca situatia se poate inrautati", a spus Draghi intr-o conferinte de presa organizata la Abu Dhabi dupa o intalnire, care se desfasoara periodic, intre bancheri din Europa si din zona Golfului.
BCE este "destul de multumita" de rezultatele masurii fara precedent luata in decembrie de a imprumuta lichiditati de aproape 500 de miliarde de euro bancilor pe trei ani, care a fost urmata de reluarea partiala a tranzactiilor pe piata interbancara.
"Cred ca pe ansamblu aceasta masura a evitat o criza serioasa de finantare pentru bancile europene", a afirmat seful BCE.
Economistii consultati de Reuters saptamana trecuta au estimat o contractie de 0,3% pentru zona euro in acest an, in timp ce in urma cu trei luni anticipau o crestere de 0,9%.
Draghi a insistat, insa, ca Europa va fi "intr-o forma mai buna" in acest an fata de anul trecut, ca urmare a progreselor in ceea ce priveste disciplina fiscala si reformarea economiilor statelor membre pentru a le face mai eficiente.
"Vad ca ambele probleme... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 19:25