Perspectivele economiei mondiale se inrautatesc tot mai mult, a avertizat presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, transmit AP, Reuters si DPA.
In special, a explicat seful BCE, previziunile se inrautatesc pentru sectorul industrial din zona euro, iar o redresare in semestrul doi din 2019 este acum mai putin probabila.
De asemenea, Draghi a declarat ca tinta de inflatie a BCE, de 2%, nu trebuie vazuta ca un plafon, dupa ce la sedinta de politica monetara de joi Consiliul guvernatorilor BCE a deschis calea pentru o reducere a costului creditului si o extindere a achizitionarii de active la sedinta din septembrie.
Sporirea promisiunilor privind noi masuri de stimulare este menita sa sprijine increderea in economia zonei euro, pe fondul dificultatilor cu care se confrunta sectorul industrial.
Desi increderea consumatorilor si creditarea bancara raman la un nivel ridicat, recentele date din industrie arata o imagine sumbra, sporind riscul ca cererea externa slaba, partial ca rezultat al razboiului comercial, sa afecteze curand evolutia zonei euro.
Conform datelor Eurostat, in iunie rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut usor, pana la 1,3%, de la un nivel de 1,2% inregistrat in luna mai, si in linie cu estimarile analistilor. mai mult
Vineri, 26 Iulie 2019, ora 11:46
Natiunile care au datorii externe prea mari isi pierd suveranitatea, intrand sub controlul unor forte nedemocratice, sustine Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE).
"O tara isi pierde suveranitatea cand gradul de indatorare este prea mare", intrucat in acel punct "pietele financiare sunt cele care iau decizii", iar orice decizie politica intra "in atentia pietelor, adica a unor persoane care nu voteaza si sunt in afara procesului democratic de control", a declarat Mario Draghi in Parlamentul European.
"Datoriile tarilor sunt rezultatul deciziilor politice ale guvernelor, iar suveranitatea se pierde din cauza politicilor gresite", a atras atentia presedintele Bancii Centrale Europene.
"Pentru a obtine deplin avantajele monedei euro, sunt necesare aceleasi componente care au facut euro o realitate in anul 1999", a argumentat Mario Draghi, pledand pentru reforme structurale in zona euro si la nivelul intregii Uniuni Europene.
"Pe de o parte, sunt necesare reforme la nivel national pentru promovarea unei convergente economice sustenabile. In toate sistemele monetare, potentialul de crestere economica se poate obtine doar prin eforturile continue pentru reforme. Pe de alta parte, Europa poate face diferenta, sustinand si facilitand aceste eforturi pentru reforme. Comunitatea noastra reprezinta un avantaj competitiv unic si trebuie sa profitam de acest lucru", a explicat Mario Draghi.
"Datorita eforturilor tuturor cetatenilor europeni, zona euro... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2019, ora 22:00
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, trebuie sa faca o miscare surprinzatoare satamana viitoare, in caz contrar riscand un recul al monedei euro care poate da peste cap toate eforturile institutiei de a regla nivelul inflatiei in zona euro.
Interesant este ca mai toti strategii se arata de parere ca BCE va reusi sa vina dupa sedinta din 3 decembrie cu o surpriza care va depasi asteptarile pietei in ceea ce priveste programul de relaxare cantitativa initiat in urma cu 8 luni, anunta Bloomberg.
Cuib de iepuri
Prognozele elaborate pentru finalul acestui an si primul trimestru al anului viitor arata o scadere accentuata a cursului euro in raport cu dolarul american, ritmul deprecierii fiind similar cu cel intalnit in luna martie, cand noua politica monetara a BCE a impins cursul de schimb al monedei unice la minimul ultimilor 12 ani.
Din perspectiva analistilor sunt 70% sanse ca euro sa coboare din nou spre valoarea minima atinsa anul acesta, asteptarile fiind oricum mai ridicate decat in octombrie, cand doar 18% din analistii de piata asteptau o depreciere atat de rapida a monedei europene.
"Mario Draghi va scoate cu siguranta un iepure din joben, numai ca noi nu stim care este acel iepure. Euro este in cadere libera", sustine Steven Bell, economist sef si director de strategii macroeconomice la BMO Global Asset Management, firma cu un portofoliul de investitii de 244 miliarde dolari.
Steven Bell prezice chiar ca euro va cobora sub nivelul... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 16:50
Banca Centrala Europeana face tot posibilul pentru mentinerea Greciei in zona euro, afirma presedintele institutiei, Mario Draghi, precizand ca Eurogrupul are "toate instrumentele necesare" pentru a face fata unei eventuale intrari a statului grec in incapacitate de plati.
"In privinta posibilitatii intrarii Greciei in incapacitate de plati, avem toate instrumentele necesare pentru a gestiona situatia cat mai bine, chiar daca am intra in ape neexplorate. In acest moment nu pot fi facute previziuni pe termen lung", a declarat Mario Draghi intr-un interviu acordat cotidianului italian Il Sole 24 Ore.
"Ar fi ideal un acord rapid cu Grecia, dar mingea se afla in terenul Guvernului de la Atena. BCE face tot posibilul pentru facilitarea unui acord. Nu este doar in interesul Greciei, ci si al zonei euro sa ramanem impreuna", a spus Draghi.
Negocierile de la Bruxelles privind soarta Greciei au esuat din nou
Uniunea Europeana trebuie sa se pregateasca pentru declansarea "starii de ...citeste mai departe despre "Mario Draghi: BCE face tot posibilul pentru mentinerea Greciei in zona euro" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 22:40
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), a fost "atacat" cu confetti, miercuri, in timpul unei conferinte de presa.
O femeie a sarit, din senin, pe biroul la care se afla oficialul BCE, arata Telegraph.
Ea a strigat "Opriti dictatura Bancii Centrale Europene" si a aruncat peste Draghi un pumn de confetti.
Acelasi mesaj il avea inscriptionat si pe tricoul pe care il ...citeste mai departe despre "Presedintele BCE, "atacat" in timpul unei conferinte - Reactia lui Mario Draghi (Video)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 16:26
Presedintele Bancii Central Europene, Mario Draghi, a afirmat ca o politica monetara expansiva este necesara pentru a se ajunge la o stabilitate a preturilor in zona euro, iar Consiliul guvernatorilor BCE este determinat sa ia masuri pentru indeplinirea acestui obiectiv, transmite Reuters.
Rata anuala a inflatiei in zona euro a continuat sa scada in luna decembrie 2014, ca urmare a reducerii preturilor la energie, ajungand la minus 0,2%, de la nivelul de 0,3% inregistrat in luna noiembrie. Aceasta este prima scadere a inflatiei in teritoriul negativ inregistrata de zona euro dupa luna octombrie 2009, informeaza Agerpres.
Daca aceasta tendinta se va prelungi, zona euro va intra intr-o perioada de deflatie.
Sarcina BCE este sa asigure stabilitatea preturilor in zona euro, definita ca o rata anuala a inflatiei de sub 2%. Pentru a indeplini acest obiectiv, BCE 'trebuie sa mentina rata scazuta a dobanzii si sa adopte o politica monetara expansiva care sa sprijine cresterea economiei zonei euro', a afirmat Mario Draghi, intr-un interviu care urmeaza sa apara joi in publicatia germana 'Die Zeit'.
Banca Mondiala a estimat, miercuri, ca zona euro ar urma sa inregistreze un avans de 1,1% in 2015 si de 1,6% in 2016 si 2017.
Seful BCE a recunoscut ca exista divergente in Consiliul guvernatorilor privind modul in care va fi indeplinit mandatul institutiei, 'dar nu este ca si cum avem posibilitati infinite'.
Analistii sustin ca expertii Bancii Central Europene au... mai mult
Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 12:52
Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine scazuta rata dobanzii si este pregatita sa adopte noi masuri neconventionale de politica monetara daca inflatia se mentine redusa, a declarat miercuri presedintele BCE, Mario Draghi, intr-un discurs rostit la Roma, transmite Reuters.
Combinarea de catre BCE a ratei dobanzii extrem de scazute cu expansiunea bilantului a creat 'un grad fara precedent de relaxare monetara', a afirmat Mario Draghi, transmite Agerpres.
Acesta a adaugat ca BCE 'va adopta noi masuri neconventionale de politica monetara daca asteptarile privind inflatia pe termen mediu se inrautatesc sau daca masurile adoptate deja se vor dovedi insuficiente'.
Oficialul BCE a subliniat ca rata dobanzii in zona euro este acum 'mai scazuta decat a fost vreodata si este, de asemenea, mai scazuta decat in SUA, cu care este adesea comparata zona euro', dar numai politica monetara nu poate relansa economia, ci si bancile trebuie sa depuna eforturi mai mari pentru a sprijini creditarea. De asemenea, guvernele trebuie sa incurajeze investitiile si sa faca reformele structurale pentru a imbunatati competitivitatea si a reduce somajul, a apreciat Mario Draghi.
'Este clar ca sunt necesare ambele tipuri de politici - de partea cererii si a ofertei', a subliniat seful BCE, adaugand ca investitiile private in zona euro au scazut cu 15% din 2007, iar investitiile publice cu 12%.
'Lectia invatata in 2012 a fost ca in zona euro criza de incredere a fost provocata si de... mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 08:55
Presedintele BCE, Mario Draghi, se asteapta la o crestere modesta a zonei euro in semestrul doi din 2014, sprijinita de recentele masuri de stimulare anuntate de Banca Central Europeana, si s-a angajat sa adopte noi masuri daca va fi necesar, transmite Reuters.
Intr-un interviu publicat joi de publicatia lituaniana de afaceri 'Verslo Zinios', Draghi a avertizat ca extinderea tensiunilor geopolitice ar putea afecta increderea consumatorilor si a oamenilor de afaceri. Dar, sustine seful BCE, sanctiunile impuse pana acum Rusiei au avut un impact limitat asupra economiei zonei euro, potrivit Agerpres.
De asemenea, Draghi a avertizat asupra riscului ca reformele structurale insuficiente sa afecteze mediul de afaceri din zona euro.
"Este acum de competenta guvernelor nationale sa actioneze decisiv prin adoptarea unor noi reforme structurale. Guvernele nu ar trebui sa tina cont de progresele inregistrate in consolidarea fiscala si sa stimuleze cresterea economica', a explicat oficialul BCE.
'Conform datelor preliminare primite in timpul verii, conditiile economice sunt usor mai slabe decat ne asteptam. Pe ansamblu, totusi, ne asteptam la o crestere modesta in a doua jumatate a anului', a afirmat presedintele BCE.
Acesta a adaugat ca nivelul somajului 'este inacceptabil de ridicat' si creditarea redusa afecteaza redresarea.
Conform datelor Eurostat, in trimestrul doi din 2014, comparativ cu precedentele trei luni, Uniunea Europeana a inregistrat o crestere de 0,2%... mai mult
Joi, 25 Septembrie 2014, ora 12:13
Dupa ultima serie de masuri de politica monetara anuntate de Banca Central Europeana (BCE), este randul guvernelor sa adopte reforme structurale si sa creasca investitiile publice pentru a relansa economia zonei euro, a declarat, joi seara, presedintele BCE, Mario Draghi, transmit Reuters si AFP.
Luand cuvantul la o zi dupa ce viitorul presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si-a prezentat echipa, Draghi a apreciat ca ar fi util sa existe o discutie cu privire la politica bugetara a zonei euro in ideea de a fi crescute investitiile publice, pentru sustinerea cresterii economice, relateaza Agerpres.
Draghi a subliniat ca BCE, care joia trecuta a redus dobanda de baza la un nou minim record si a lansat noi masuri pentru relansarea creditarii, nu poate sprijini de una singura economia zonei euro.
'Mesajul meu principal astazi este ca zona euro nu va inregistra o relansare a investitiilor decat daca politicile structurale, fiscale si monetare vor merge brat la brat', a declarat Mario Draghi, la forumul financiar Eurofi, de la Milano.
'Suntem in fata unei configuratii caracterizata prin crestere slaba, inflatie scazuta, datorie si somaj ridicat, care nu poate fi rezolvata decat printr-o actiune concertata atat pe partea cererii, cat si a ofertei', a explicat Draghi.
Desi a spus inca odata ca BCE este gata sa adopte noi masuri de politica monetara daca va fi nevoie, Mario Draghi s-a concentrat in discursul sau pe necesitatea relansarii... mai mult
Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 10:35