Grupul bancar elen Piraeus Bank a anuntat miercuri ca a finalizat vanzarea pachetului sau de 93,27% din actiunile ATE Bank Romania SA catre omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, dupa ce a primit toate autorizatiile necesare, informeaza un comunicat al bancii.
"Tranzactia a avut loc dupa incheierea, in prealabil, a transferului unei parti din activele si pasivele ATE Bank Romania SA catre Piraeus Bank Romania SA", precizeaza grupul bancar elen.
In luna aprilie a acestui an, Dorinel Umbrarescu a preluat de la Piraeus Bank pachetul de 93,27% pe care il detinea la subsidiara sa ATE Bank Romania pentru suma de 10,3 milioane de euro.
Banca Nationala a Romaniei a aprobat, in luna octombrie, conducerea viitoarei banci rezultate dupa finalizarea tranzactiei. In noua sa formula de actionariat, banca va fi condusa de Marinel Burduja, fostul prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank timp de sapte ani, cel care a si coordonat din partea lui Dorin Umbrarescu tranzactia. De pe pozitia de presedinte executiv, acesta va fi secondat de Alina Pascu, membru al conducerii ATE, Dorin Badea, ex-sef Trezorerie UniCredit, Gabriel Arsene, care a lucrat la Raiffeisen Bank si Andrei Popovici, fost la McKinsey.
Infiintata in anul 1990 sub numele Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa - MINDBANK SA, aceasta a fost prima banca cu capital mixt din Romania. In anul 2006, Agricultural Bank of Greece (ATE Bank) a achizitionat majoritatea actiunilor la aceasta entitate pentru ca la finele... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 08:12
Piraeus Bank Romania va prelua o mare parte a clientilor din portofoliul ATE Bank Romania, operatiune care se va desfasura in perioada 30 noiembrie - 1 decembrie 2013, astfel ca din 2 decembrie clientii transferati vor putea apela la serviciile Piraeus Bank.
Potrivit planului de divizare aprobat de catre AGA, aproximativ 11.000 de clienti ATE Bank Romania, persoane fizice si juridice, vor intra de la 1 decembrie in portofoliul Piraeus Bank Romania, iar alti aproape 7.000 de clienti vor ramane in portofoliul ATE Bank Romania si vor continua relatia contractuala cu aceasta institutie, se arata intr-un comunicat al Piraeus Bank Romania.
Clientii care urmeaza a fi integrati sunt companii care detin credite, conturi curente si alte produse bancare specifice, precum si persoane fizice care au optat pentru credite de consum si ipotecare, carduri, depozite, conturi curente si de economii.
"Prioritatea noastra este ca intreaga operatiune de migrare sa se desfasoare corect si rapid, astfel incat sa fie resimtita cat mai putin de toti cei implicati", a declarat, intr-un comunicat, Catalin Parvu, director general executiv, Piraeus Bank Romania.
Procesul de preluare presupune mutarea produselor si conturilor clientilor in sistemul Piraeus Bank Romania, astfel ca incepand de luni, 2 decembrie, clientii transferati vor fi deserviti exclusiv de reteaua de unitati a Piraeus Bank si vor putea accesa intreaga gama de produse si servicii oferita de banca.
Piraeus Bank Romania... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 15:57
Marinel Burduja este artizanul noii banci romanesti, denumita Banca Romana pentru Credit si Investitii, ce urmeaza a fi constituita dupa cumpararea ATE Bank de catre omul de afaceri Dorinel Umbrarescu.
Consiliul de Administratie al BNR a aprobat joi conducerea viitoarei banci, potrivit directorului Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Nicolae Cinteza. Acesta a precizat ca, dupa finalizarea tranzactiei, BNR va aproba si noua denumire a bancii.
Omul de afaceri Dorin Umbrarescu a semnat un acord in luna aprilie cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei ATE Bank Romania, urmand sa plateasca 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din actiunile institutiei de credit.
Noua banca a lui Umbrarescu porneste cel putin cu un avantaj, acela al liderului cu multa experienta in banking si relatii in mediul de afaceri, reprezentat de Marinel Burduja.
Are "scoala" Bancorex
Burduja este unul dintre cei mai experimentati bancheri de corporate de pe piata locala. Acesta face parte din luna aprilie 2013 din Consiliul de Administratie al Leumi Bank Romania.
El a fost pe o perioada de sapte ani numarul doi dupa Steven van Groningen, ocupand pozitia de prim-vicepresedinte executiv, responsabil cu divizia corporatii in cadrul Raiffaisen Bank.
In 1991 devine directorul bancii de stat Bancorex, sucursala din orasul-natal, Piatra Neamt, apoi vicepresedinte al intregii banci, la Bucuresti, ca in 1996 sa treaca in mediul privat, la Creditanstalt, ABN AMRO.... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 16:35
Marinel Burduja va conduce Banca Romana pentru Credit si Investitii (actuala ATE Bank) din pozitia de presedinte executiv, secondat de Alina Pascu (membru al conducerii ATE), Dorin Badea (fost sef al Trezorerie UniCredit), Gabriel Arsene (fost Raiffeisen Bank) si Andrei Popovici (fost McKinsey).
"Consiliul de Administratie al BNR a aprobat joi conducerea viitoarei banci rezultate dupa finalizarea tranzactiei de preluare a ATE Bank de la Piraeus si care se va realiza cu asumarea unor active si pasive. Avizarea noii conduceri intra in vigoare la data finalizarii tranzactiei", a declarat pentru MEDIAFAX directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Nicolae Cinteza.
Cinteza a precizat ca, dupa finalizarea tranzactiei, BNR va aproba si noua denumire a bancii.
In luna aprilie, omul de afaceri Dorinel Umbrarescu a semnat un acord cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei ATE Bank Romania, urmand sa plateasca 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din actiunile institutiei de credit.
Intreaga operatiune a fost coordonata de Marinel Burduja, fost prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank Romania timp de sapte ani, care a parasit banca in mai 2012.
Inchiderea tranzactiei a fost conditionata de finalizarea transferului majoritatii activelor si pasivelor catre Piraeus Bank Romania, precum si de obtinerea avizului autoritatilor de reglementare.
Pozitia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al viitoarei banci va fi detinuta de Roxana Moldovan,... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 08:07
Dorin Umbrarescu, unul din "regii asfaltului" din Romania, a preluat, miercuri, 93,27% din actiunile subsidiarei ATE Bank, de la grupul bancar Piraeus Bank, pentru suma de 10,9 milioane de euro.
Despre perspectivele unei tranzactii se vorbea inca din toamna anului trecut, cand se vehicula ca un grup de zece oameni de afaceri romani sunt interesati de cumpararea ATE Bank. Planul era ca banca sa fie capitalizata initial pana la 60 de milioane de euro, urmand ca in acest an sa intre in schema si SIF-urile care sa urce capitalurile pana la 200 milioane de euro.
Cum si-a asfaltat drumul spre propria banca
Dorin Umbrarescu este supranumit "regele asfaltului" pentru "abonamentul" sau la contractele pe sume fabuloase scoase la licitatie de statul roman. Numai in 2011, firmele detinute de omul de afaceri bacauan au reusit sa obtina 20% din toate lucrarile scoase la licitatie de CNADNR, incasand peste 200 de milioane de euro.
Cu o avere estimata la cateva sute de milioane de euro, Dorin Umbrarescu s-a remarcat prin firmele sale de contructii si intretinere drumuri, UMB Spedition si Tehnostrade.
Firma Spedition UMB a participat, printre altele, la constructia autostrazii Bucuresti-Ploiesti, a reabilitat o serie de sosele si lucreaza la constructia autostrazii Timisoara-Lugoj. Tehnostrade a executat, alaturi de UMB, primul tronson al autostrazii Timisoara Lugoj, si a reabilitat o serie de drumuri in tara.
In toamna anului trecut, consortiul Spedition UMB-Tehnostrade... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 13:25
Omul de afaceri Dorin Umbrarescu a semnat un acord cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei ATE Bank Romania, urmand sa plateasca 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din actiunile institutiei de credit, a anuntat, joi, grupul bancar elen.
Transferul va avea loc dupa finalizarea transferului majoritatii activelor si pasivelor catre Piraeus Bank Romania, precum si dupa obtinerea avizului autoritatilor de reglementare.
"Transferul va avea loc dupa finalizarea separarii majoritatii activelor si pasivelor ATE Bank Romania si integrarea acestora in Piraeus Bank Romania", se arata intr-un comunicat transmis de banca elena bursei din Atena.
Agentia Mediafax a publicat in luna octombrie a anului trecut ca ATE Bank Romania, preluata la mijlocul anului trecut de Piraeus Bank, va fi cumparata partial de cativa investitori romani si capitalizata initial pana la 60 de milioane de euro, urmand ca in 2013 sa fie atrasi mai multi investitori, inclusiv SIF-urile, iar capitalurile sa ajunga la 200 milioane euro.
In toamna anului trecut a aparut in piata informatia ca un grup format din peste zece oameni de afaceri, printre care se vehiculau nume precum Gruia Stoica sau Dorel Umbrarescu, la care se alaturau cele cinci societati de investitii financiare, va prelua afacerea ATE Bank in Romania.
Surse spuneau atunci insa ca tranzactia va fi realizata de un numar minim de investitori, urmand ca ulterior sa se deschida posibilitatea si altor oameni de afaceri sa investeasca,... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 12:08
ATE Bank este pe cale sa fie preluata de un grup de oameni de afaceri romani, care doresc sa puna bazele unei banci dedicata companiilor care activeaza, mai ales, in industrie si agricultura.
Un pariu riscant, considera analistii consultati de Business24: nu e momentul pentru investitii in sistemul bancar, cu atat mai mult intr-o banca de nisa.
"Nu prea mai e loc in sistemul bancar, nu au mari sanse, nu mi se pare o idee buna. Este un moment prielnic doar pentru investitii din partea unor banci mari, straine, nu pentru investitori romani si nu pentru o banca de nisa", considera analistul financiar Dragos Cabat. O perspectiva apropiata are si analistul financiar Aurelian Dochia:
"Este o provocare in momentul de fata sa investesti in sectorul bancar. Sunt multe impedimente. Principalele tin de instabilitatea mediului economic in general, de schimbarile de reglementare in curs".
O lista de provocari
Cu toate acestea, negocierile sunt intr-o faza avansata, iar finalizarea tranzactiei este o chestiune de zile, potrivit unor surse din piata, citate de Mediafax. Printre oamenii de afaceri care s-ar afla in spatele acestei tranzactii se numara Gabriel Popoviciu, Gruia Stoica sau Dorel Umbrarescu, la care s-ar alatura cele cinci societati de investitii financiare, arata aceleasi surse.
Noua banca ar urma sa fie condusa de fostul vicepresedinte Raiffeisen Bank, Marinel Burduja, "un om cu experienta, deci din punctul acesta de vedere ar fi un avantaj", apreciaza... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 12:20
ATE Bank Romania, preluata recent de Piraeus Bank, va fi cumparata partial de cativa investitori romani si capitalizata initial pana la 60 de milioane de euro.
Din 2013 vor fi atrasi mai multi investitori, inclusiv SIF-urile, iar capitalul vor ajunge la 200 milioane euro.
"Negocierile cu cei de la Piraeus sunt intr-o faza foarte avansata. Va fi preluata nu doar licenta ATE bank, ci si o parte din activele si pasivele bancii. Finalizarea tranzactiei este o chestiune de zile", au declarat pentru Mediafax surse familiare cu tranzactia.
In urma cu doua luni a aparut pe piata informatia ca un grup format din peste zece oameni de afaceri, printre care se vehiculau nume precum Gabriel Popoviciu, Gruia Stoica sau Dorel Umbrarescu, la care se alaturau cele cinci societati de investitii financiare, va prelua afacerea ATE Bank in Romania.
Sursele citate au precizat insa ca tranzactia va fi realizata de un numar minim de investitori, urmand ca ulterior sa se deschida posibilitatea si altor oameni de afaceri sa investeasca, inclusiv societatilor de investitii financiare.
Noua banca va fi condusa incepand de anul viitor de fostul vicepresedinte Raiffeisen Bank Marinel Burduja, care ar fi si artizanul negocierilor.
Contactat de Mediafax, Burduja a refuzat sa comenteze. "Deocamdata nu pot sa discut despre acest subiect", a afirmat Burduja.
In contextul evolutiilor de pe piata bancara din ultimii ani, care au ridicat semne de intrebare privind oportunitatea de a avea... mai mult
Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 14:12