Candidata de extrema-dreapta Marine Le Pen si-a recunoscut infrangerea in cursa pentru Elysee, in discursul rostit duminica seara, la scurt timp dupa inchiderea urnelor.
Ea i-a urat noroc contracandidatului sau Emmanuel Macron si a incercat sa mobilizeze electoratul Frontului National pentru alegerile legislative din iunie.
Afla rezultatul exit-pollului alegerilor prezidentiale din Franta
"Francezii au ales un nou presedinte al Republicii si au votat pentru continuitate", a afirmat candidata Frontului National.
Le Pen a anuntat ca a discutat cu Macron pentru a-l felicita si i-a urat noroc pentru a face fata "provocarilor cu care se confrunta Franta".
"Vreau sa le multumesc celor 11 milioane de francezi care mi-au acordat vocea si increderea lor, precum si militantilor care m-au sustinut si insotit pe tot parcursul campaniei", a spus ea.
Le Pen a afirmat ca votul "istoric" din Franta au facut din formatiunea sa principala forta de opozitie din tara.
Ea a admis, insa, ca Frontul National trebuie sa se reinnoiasca pentru a se ridica la inaltimea asteptarilor francezilor.
"Je proposerai d'engager une transformation de notre mouvement afin de constituer une nouvelle force politique." #Presidentielle2017- Marine Le Pen (@MLP_officiel) 7 mai 2017
Discursul, care a durat aproximativ patru minute, a fost, practic, un apel de mobilizare a electoratului pentru alegerile legislative din 8 iunie.
Citeste si Alegeri in Franta: Marine le Pen, mostenitoarea... mai mult
Duminica, 07 Mai 2017, ora 21:37
Francezii merg azi la urne, pentru a-si alege noul presedinte. In al doilea tur al alegerilor ei au de ales intre Emmanuel Macron si Marine Le Pen.
Scrutinul ar putea reprezenta un punct de cotitura in istoria tarii - primul presedinte femeie, in persoana extremistei si euroscepticei Marine Le Pen, sau cel mai tanar lider de la Elysee, centristul Emmanuel Macron, singurul de pana acum care ar ajunge in fruntea republicii franceze inainte de a implini 40 de ani.
Toate sondajele il indica drept castigator pe Macron, care de altfel este sustinut de majoritatea liderilor europeni.
Ziare.com va prezinta, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor si ce spun exit-poll-urile:
17:15 - Ultimele sondaje de opinie realizate chiar in ziua votului arata ca Emmanuel Macron poate miza pe un scor de peste 60%. Victoria sa a fost prevazuta de trei institute diferite de sondare a opiniei publice, arata presa din Belgia, in conditiile in care presa franceza nu are voie sa publice astfel de estimari inainte de inchiderea urnelor.
Prezenta la vot ramane in continuare importanta, la fel ca numarul voturilor anulate.
Este vorba despre sondaje de opinie clasice, nu de exit-poll-uri. Previziunile pe baza raspunsurilor oferite de alegatorii care au iesit de la urne vor fi anuntate abia dupa ora locala 19:00 (20:00, ora Romaniei), cand se inchid urnele, iar primele rezultate oficiale vor fi anuntate la ora 20:00, ora Frantei.
16:35 - Francezii care voteaza peste hotare se... mai mult
Duminica, 07 Mai 2017, ora 17:24
Jean-Marie Le Pen (foto), tatal candidatei extremei drepte la alegerile prezidentiale din Franta, Marine Le Pen, a apreciat ca fiica sa, cu care s-a certat, nu a fost la inaltime in dezbaterea televizata de miercuri seara cu contracandidatul de centru Emmanuel Macron.
"Sper ca va castiga campionul meu", a afirmat tatal lui Marine Le Pen, care sustine candidatura fiicei sale in pofida relatiilor lor tensionate. Ea l-a indepartat pe tatal sau din partidul Frontul National pe care Jean-Marie Le Pen l-a co-fondat in 1972, relateaza AFP.
Dar "daca eram arbitru, as fi spus ca a fost un meci nul", a adaugat tribunul de extrema dreapta in legatura cu dezbaterea dura dintre cei doi candidati, cu cateva zile inainte de cel de-al doilea tur de scrutin de duminica.
"Cred ca anturajul sau a sfatuit-o in acest mod, sperand poate in colapsul psihologic al unui barbat care nu a aparut neaparat ca fiind foarte solid (...) A fost poate avantajul lui Macron, si nu al lui Marine Le Pen, care poate nu a fost la inaltime", a spus el pentru postul de radio RTL.
Jean-Marie Le Pen a provocat o surpriza ajungand in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 2002, dar adversarul de atunci, presedintele Jacques Chirac, a refuzat sa participe la o dezbatere cu el pentru a nu "aproba banalizarea urii si intolerantei".
Citeste si:
Macron, in dezbaterea finala: Francezii au dreptul sa nu fie luati drept imbecili. Le Pen ar cauza un razboi civilDezbatere prezidentiala in... mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 22:22
Marine Le Pen a anuntat, sambata, ca-l va numi la conducerea Executivului pe Nicolas Dupont-Aignan, care a candidat in primul tur al alegerilor prezidentiale pentru formatiunea traditionalista Debout La France, daca va castiga lupta pentru Palatul Elysee.
Nicolas Dupont-Aignan a reusit sa obtina doar 4,7% din voturi in primul tur al alegerilor prezidentiale, dar si-a anuntat deja sprijinul politic pentru Marine Le Pen, presedintele Frontului National.
"Ca presedinte il voi numi drept prim-ministru pe Nicolas Dupont-Aignan, sustinuti de o majoritate prezidentiala si uniti de interesul national", a declarat prezidentiabila de extrema-dreapta la o conferinta de presa din Paris, transmite Reuters.
Dupont-Aignan a recunoscut semnarea unui acord pentru formarea viitorului Executiv in eventualitatea unei victori pentru Marine Le Pen in cursa pentru Elysee.
In acest sens, parlamentarul francez care sustine suveranitatea tarii si principiile politice ale lui Charles de Gaulle a acceptat sa urmeze cu anumite "modificari" programul propus de Frontul National.
Cele mai recente sondaje il arata pe Emmanuel Macron castigand al doilea tur al alegerilor prezidentiale cu 59-60% din voturile exprimate in Hexagon.
In plus, Presedintele Hollande si guvernul anunta ca il sustin pe Macron "fara rezerve"
Al doilea tur de scrutin al alegerilor din Franta are loc pe 7 mai.
Citeste si Franta, divizata: Exista vreo posibilitate sa castige Le Pen?Alegeri in Franta: Le Pen... mai mult
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 14:14
Pentru multi dintre alegatorii din Franta, aceste alegeri sunt despre dorinta de schimbare, de a da la o parte o clasa politica despre care multi simt ca i-a uitat sau parasit.
Turul intai al alegerilor a insemnat respingerea totala a partidelor principale si ascensiunea lui Emmanuel Macron in top, chiar daca nu este sprijinit de un partid mare, apreciaza CNN.
Vezi cum s-a desfasurat primul tur al alegerilor din Franta
Republicanii si candidatul lor Francois Fillon au iesit din aceasta lupta in contextul scandalurilor in care este implicat fostul premier. Din partea stangii, Benoit Hamon, candidatul Partidului Socialist, a reusit sa stranga doar 6,4% din sufragii - un rezultat nu doar modest, ci prost de-a dreptul, daca tii cont de faptul ca presedintele Francois Hollande, aflat la putere, vine din randurile acestui partid.
Asa se explica prezenta in turul doi a unui candidat independent, Emmanuel Macron, si a unuia extremist, Marine Le Pen.
Franta sufera din cauza somajului ridicat, a unei economii care stagneaza, de pe urma problemelor legate de securitate. Asa se explica electoratul divizat. In plus, Guvernul se confrunta si cu provocari ca imigratia si integrarea.
Atat Macron, cat si Le Pen au de castigat in acest context. Multi vad in Le Pen salvatoarea, ea fiind cea care a promis "eliberarea poporului francez de oamenii din elitele arogante" si multi vad in Macron sansa schimbarii. Acesta s-a autoproclamat viitorul tarii: e tanar si ambitios si vrea... mai mult
Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 13:27
Presedinta Frontului National, Marine Le Pen, a promis duminica noaptea ca-i va elibera pe francezi de elitele arogante, in primul discurs dupa ce exit-poll-urile au anuntat promovarea candidatei de extrema-dreapta in al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Franta, in care se va lupta pentru palatul Elysee cu Emmanuel Macron.
Vezi aici LIVE cele mai importante momente si declaratii de la primul tur al prezidentialelor din Franta
"Suntem intr-o etapa istorica, iar acum imi revine o imensa responsabilitate. Este vorba despre un act de mandrie al francezilor. Fiecare francez si-a dat seama ca sistemul a incercat sa inabuse aceasta mare dezbatere politica. Acum, aceasta dezbatere va avea loc", a spus Le Pen, in discursul sau cu tente anti-globalizare.
"A sosit vremea sa eliberam intregul popor francez. Acum e momentul sa-i eliberam pe francezi de cei care sunt aroganti si care vor sa le dicteze comportamentul, pentru ca sunt candidata poporului!", mai spune Le Pen.
"Traiasca poporul francez, traiasca republica!" a incheiat liderul Frontului National, primind apoi un buchet de flori.
Marine Le Pen le-a multumit alegatorilor patrioti pentru rezultatul istoric, aceasta urmand pasii tatalui ei, care a reusit in 2002 sa ajunga in al doilea tur al alegerilor prezidentiale, doar pentru a suferi o infrangere zdrobitoare in fata conservatorului Jacques Chirac.
Mai avem de asteptat pana la rezultatele finale oficiale, insa primele cifre de la Ministerul de... mai mult
Duminica, 23 Aprilie 2017, ora 23:09
Joi seara, in jurul orei 21, un politist a fost impuscat de o persoana inarmata, alti doi si un trecator aflat in apropiere fiind raniti. Teroristul a fost impuscat mortal in schimbul de focuri.
Acest incident vine cu doua zile inainte de organizarea primului tur al alegerilor prezidentiale, eveniment politic considerat de mai multi analisti extrem de important pentru supravietuirea Uniunii Europene.
11 candidati s-au aliniat la start.
Cele mai multe sanse de a accede in turul doi le au independentul Emmanuel Macron, 39 de ani, fost ministru al Economiei in guvernul socialist condus de Manuel Valls, si Marine Le Pen, 49 de ani, sefa Frontului National, un partid de extrema dreapta. Pe locurile trei si patru se situeaza Francois Fillon, fost premier in administratia Sarkozy, nominalizarea Partidului Republican, si comunistul Jean-Luc Melenchon.
"Ultimele sondaje sugereaza o cursa incredibil de stransa intre primii patru candidati, multi analisti avertizand ca pana in ultimul moment orice eveniment ar putea afecta rezultatul final. Desi sondajele arata ca e pe cale sa mearga in turul doi impreuna cu domnul Macron, analistii politici spun ca doamna Le Pen a pierdut din sustinere in ultimele zile, iar campania ei nu a reusit sa valorifice avantajul de a fi favorita o perioada atat de lunga de timp", scrie Henry Samuel pentru cotidianul britanic "The Telegraph".
Se estimeaza ca numarul alegatorilor nehotarati trece de 20 de procente. Macron, dupa ultimul sondaj... mai mult
Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 15:46
Tinerii care voteaza pentru prima data duminica vor sa influenteze scrutinul, dar sunt cei mai indecisi si au de ales intre ofertele radicale ale Frontului National (FN, extrema dreapta) sau France Insoumise (extrema stanga) ori forte politice "noi", scrie AFP.
Eric, un brutar in varsta de 20 de ani, spune ca s-a "interesat cu privire la multe partide, in special de extrema stanga. Pur ideologic, asta imi placea, insa nu sub forma care exista. Pana la urma m-am regasit in Frontul National".
"N-as spune ca FN este de extrema. Suntem diferiti, asa cum sunt si macronistii", spune tanarul.
In martie, un sondaj Ifop care viza grupul de varsta de 18-25 de ani, estima ca ei vor vota mai intai cu Marine Le Pen (29%) sau Emmanuel Macron (28%). Jean-Luc Melenchon fiind creditat cu 14,5% din intentiile lor de vot.
Aproape unul din doi (48%) intentiona, la vremea respectiva, sa se abtina.
Un sondaj Ifop-Fiducial de vinerea trecuta, cu privire la populatia franceza de aceasta data, il plasa in randul categoriei de varsta de 18-24 de ani pe candidatul France Insoumise in frunte, cu 30% din intentiile de vot, urmat de Marine Le Pen (22%) si Emmanuel Macron (20%).
Insa, potrivit aceluiasi sondaj, doar 55% dintre tineri sunt siguri de optiunea lor - ceea ce face din ei categoria cea mai indecisa.
Votul tinerilor cu FN este bine ancorat, subliniaza sociologul Anne Muxel. "Uitam ca in 2002 18% dintre (alegatorii) cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani au votat cu... mai mult
Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 13:29
Dupa scrutinul din Olanda, unde populistul Geert Wilders era creditat cu prima sansa, dar a pierdut in fata lui Mark Rutte, actualul premier si presedintele Partidului Poporului (centru-dreapta), urmeaza alegerile din Franta. In data de 23 aprilie va avea loc primul tur, iar marea finala se va desfasura in data de 7 mai, cand se vor confrunta candidatii aflati pe primele doua locuri.
Cele mai multe sondaje de opinie ii dau ca favoriti pe Emmanuel Macron, un candidat independent cu vederi politice de centru si Marine Le Pen, candidata extremei drepte, sefa Frontului National Francez.
Dintre cei doi, Emmanuel Macron este dat drept favorit pentru a prelua fotoliul de presedinte al Frantei. Acest scrutin este cel de-al doilea mare examen pe care-l da Uniunea Europeana dupa esecul inregistrat anul trecut prin iesirea Marii Britanii din UE in urma unui referendum cu un rezultat surprinzator.
Brexit-ul a fost o gura de oxigen cu care s-au alimentat miscarile populiste sustinute de Vladimir Putin, liderul autocrat care duce un adevarat razboi politic si informational impotriva NATO si UE. Desi sondajele de opinie il dau ca favorit pe Macron, nimic nu este inca jucat. Si Hillary Clinton a condus in sondajele de opinie si a pierdut in fata populistului Donald Trump. In plus, si in cazul referendumului din Marea Britanie sustinatorii ramanerii in UE au fost creditati cu prima sansa, dar au pierdut. In mijlocul unei astfel de confruntari, orice e posibil.
Vladimir Putin a... mai mult
Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 12:18