Rusia, cea mai mare tara din lume, creste si mai mult, dupa ce Marina rusa a anuntat ca a localizat in Oceanul Arctic cinci insulite, dezvelite de topirea ghetarilor, din cauza modificarilor climatice.
Existenta acestor noi teritorii, situate intr-un golf in largul arhipelagului Novaia Zemlia, in Extremul Nord al Rusiei, a fost confirmata de catre o expeditie maritima la fata locului, in august si septembrie.
Potrivit comandantului Flotei ruse in Marele Nord Aleksandr Moiselev, insulele au fost considerate anterior ghetari.
"Topirea ghetii, surparea acesteia si modificarile temperaturii au condus la dezvelirea lor", a anuntat el marti intr-o conferinta de presa la Moscova.
La sfarsitul lui august, imagini din satelit au dezvaluit aceste pamanturi, a caror marime a fost evaluata de Flota rusa intre 900 si 54.000 de metri patrati - aproape cat opt terenuri de fotbal.
BAZE MILITARE SI STIINTIFICE RUSE IN ACRICA
Din 2015 in 2019, topirea ghetarilor la Arctica a fost mai importanta decat s-a inregistrat vreodata, potrivit unui raport ONU cu privire la incalzirea globala, publicat in septembrie.
In acest context, Rusia a deschis in ultimii ani o serie de baze militare si stiintifice in Arctica, atrasa de posibilitatea de a crea o ruta comerciala fara precedent si de a exploata resurse de hidrocarburi pana atunci inaccesibile.
In cursul expeditiei ruse care a confirmat existenta celor cinci insulite, un echipaj de aproimativ 60 de persoane, inclusiv... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2019, ora 20:21
Rusia se pregateste sa transforme Marea Neagra intr-o zona pe care sa o controleze in totalitate, sub pretextul prevenirii amenintarilor la adresa infrastructurii energetice a Federatiei Ruse si a Turciei, informeaza duminica agentia de presa Ukrinform, citandu-l pe expertul ucrainean Mihail Gonciar, presedintele Centrului pentru studii globale "Strategia XXI" din Kiev.
Potrivit acestuia, Rusia a stabilit interdictie pentru circulatia maritima in zonele pe unde ar urma sa treaca gazoductul TurkStream. Ele coincid cu ruta prevazuta pentru Blue Stream.
"Aceasta inseamna ca Rusia se pregateste sa transforme Marea Neagra in asa-numita 'ora Z' intr-o zona pe care sa o controleze in totalitate, sub pretextul neutralizarii amenintarilor la adresa infrastructurii energetice, considerata de o importanta strategica pentru Rusia si Turcia", scrie intr-un comentariu Mihail Gonciar postat pe pagina sa Facebook.
In opinia sa, aceasta este o idee mai veche a Rusiei. Moscova se indreapta catre acest obiectiv sistematic si in mod consecvent, combinand strategii militare si energetice, sustine el, facand referire la articole din presa rusa.
In special, el citeaza un articol de acum 20 de ani publicat in "Nezavisimoie voennoie obozrenie" cu titlul "Flota in apararea Blue Stream", in care se afirma ca Rusia este alungata din Oceanul mondial, iar marina SUA "pune stapanire din ce in ce mai agresiv pe teatrul de operatiuni militare din Marea Neagra". In aceste conditii, "doar Flota... mai mult
Duminica, 28 Iulie 2019, ora 21:18
Rusia se pregateste de un razboi la scara larga in Europa, concentrand in ultimii ani la frontiera estica a NATO unitati de atac, a avertizat secretarul Consiliului National de Securitate si Aparare al Ucrainei (SNBO), Oleksander Turcinov.
Acesta si-a exprimat temerea ca Ucraina va fi primul avanpost pe care va incerca sa-l cucereasca Rusia in cazul unei ofensive la scara larga pe continentul european, informeaza vineri agentiile de presa Interfax-Ukraina si Ukrinform.
"Cel mai mare pericol consta in faptul ca Rusia nu se opreste la teritoriile deja ocupate. Vedem cum in ultimii ani se dezvolta foarte rapid infrastructura militara rusa de-a lungul granitei cu Ucraina", a spus inaltul responsabil ucrainean, vorbind joi in deschiderea unui forum de securitate la Kiev, care isi va incheia lucrarile vineri.
Potrivit lui Turcinov, in partea de est a Ucrainei este amplasata Armata a 8-a din cadrul Districtului militar Sud al Federatiei Ruse, in nord - Armata a 20-a "de garda" rusa din cadrul Districtului militar Vest. Rusia tine in rezerva Armata 1 de tancuri, precum si armatele a 49-a si a 58-a combinate.
"Pentru a-si asigura ofensiva, in pregatire - subliniez, pe care o pregateste (in prezent) Federatia Rusa - Moscova va recurge la armatele 6 si 4 din cadrul Fortelor aeriano-spatiale militare ruse: rusii au amplasat opt brigazi de rachete de-a lungul frontierei cu Ucraina", a declarat Oleksander Turcinov, citat de portalul informational Liga, adaugand ca "pentru o... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 11:19
Rusia si Ucraina se acuza reciproc ca au incalcat legile maritime internationale, duminica, dupa ce autoritatile ruse au incercat sa opreasca doua nave de lupta si un remorcher din Ucraina sa navigheze in jurul Crimeei, in drumul spre un port ucrainean.
Ucraina acuza Rusia ca a incercat sa dirijeze navele pentru a iesi din largul Crimeei. Incidentul a provocat cresterea tensiunilor dintre Ucraina si Rusia in ceea ce priveste Marea Azov, in care ambele tari au drept de navigare, relateaza Reuters si BBC.
Marina ucraineana a emis un comunicat prin care transmite ca Rusia a "actionat agresiv" impotriva a trei nave care navigau spre Mariupol. Rusia a acuzat Ucraina de "actiuni provocatoare", motivand ca navele erau in apele teritoriale rusesti.
Administratia de la Moscova a transmis ca remorcherul si cele doua nave de razboi, Berdyansk si Nikopol, incercau sa "creeze un motiv de conflict in regiune".
In urma incidentului, remorcherul ucrainean Yana Kapu a suferit daune la motor.
"Navele au intrat ilegal intr-o zona inchisa temporar din apele teritoriale ale Rusiei", au transmis reprezentantii Serviciilor Secrete ruse (FSB) printr-un comunicat.
Administratia de la Kiev a declarat ca informase Rusia cu privire la planul de navigare al navelor.
...citeste mai departe despre "Tensiunile dintre Rusia si Ucraina cresc in Marea Azov: Intalnire periculoasa intre nave de razboi" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Noiembrie 2018, ora 15:05
Marina militara rusa va achizitiona, anul acesta, 26 de nave de razboi si alte ambarcatiuni, patru dintre ele fiind echipate cu rachete de croaziera Kalibr, a informat duminica presedintele rus Vladimir Putin.
Liderul de la Kremlin a informat ca eforturile de consolidare si dezvoltare a marinei ruse vor continua, relateaza site-ul agentiei Tass.
"Pregatirea si eficienta marinei este o componenta importanta in asigurarea capabilitatile de lupta ale tarii, securitatea sa si securitatea statului. Desigur, vom continua sa luam masuri care au scopul de a dezvolta flota, de a o face mai bine echipata", a declarat Putin in cadrul unei gale din Sankt Petesburg, cu ocazia Zilei Marinei.
Presedintele rus a reiterat ca statutul unui membru al marinei este foarte respectat in Rusia, deoarece reprezinta curaj, eroism si dedicare. ...citeste mai departe despre "Putin continua sa inarmeze marina rusa: 26 de nave se alatura flotei anul acesta" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Iulie 2018, ora 17:22
Una dintre cele performante nave de spionaj rusesti a fost vazuta navigand in apele internationale la doar 100 de mile sud-est de orasul american Wilmington, Carolina de Nord, la doar cateva zile dupa ce plecase din Port of Spain, capitala statului Trinidad-Tobago.
Oficialii militari din Statele Unite au declarat ca in acest moment nava spion "Viktor Leonov" este urmarita de distrugatorul USS Cole si de mai multe nave ale marinei americane.
Echipat cu o multitudine de echipamente de spionaj de ultima generatie si proiectat sa intercepteze comunicatii de la mare distanta, "Viktor Leonov" a fost observat saptamana trecuta si in Caraibe, a declarat un oficial american de aparare pentru CNN.
Oficialul a mai spus ca in trecut nava de spionaj din clasa Vishnya a mai navigat in largul coastei de est a Statelor Unite, in apropiere de bazele navale ale marinei americane din Cape Canaveral, King's Bay, Norfolk si New London.
Saptamana trecuta, un alt oficial american spunea ca este posibil ca nava "Viktor Leonov" sa desfasoare doar o activitate de culegere de informatii in zona pe o perioada de patru-sase luni, asa cum s-a mai intamplat si in trecut.
In februarie 2017, marina americana a reperat aceeasi nava in timp ce naviga la 30 de mile de la coasta Connecticutului, cea mai indepartata zona nordica unde ajunsese vreodata. O luna mai tarziu, "Viktor Leonov" a fost vazut la aproape 20 de mile sud de baza navala a submarinului Kings Bay, in apropiere de granita cu... mai mult
Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 10:11
Decizia Norvegiei de a extinde durata prezentei unui contingent de puscasi marini americani pe teritoriul tarii va conduce la deteriorarea relatiilor cu Rusia si ar putea escalada tensiunile cu NATO, a transmis Ambasada rusa la Oslo, potrivit agentiei de stiri Reuters.
Aproximativ 330 de puscasi marini americani urmeaza sa fie stationati pana la finalul anului 2018, a anuntat Guvernul norvegian, astfel aproape dubland durata prezentei militarilor americani in tara.
Puscasii marini au fost trimisi in Norvegia in luna ianuarie pentru a participa la exercitii comune, fiind primele trupe straine stationate in aceasta tara dupa finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
"Consideram ca aceasta actiune contravine politicii norvegiene de a nu permite desfasurarea de baze militare straine in tara pe timp de pace", se afirma intr-un comunicat transmis de Ambasada Rusiei la Oslo.
Mai mult, "transforma Norvegia intr-un partener care nu este complet predictibil, ar putea escalada tensiunile si conduce la o destabilizare a situatiei in regiunea nordica", se mai arata in comunicat.
"Un nivel ridicat al unei prezente aliate regulate creeaza o stare de normalitate stabilizatoare in timp de pace, care contribuie la descurajare si aparare", a declarat Ine Eriksen Soereide, ministrul norvegian al Apararii, potrivit unui comunicat din data de 21 iunie.
Trupele americane sunt stationate la aproximativ 1.500 de kilometri departare de frontiera dintre Norvegia si Rusia.... mai mult
Sambata, 24 Iunie 2017, ora 22:00
Vasele de razboi ale Rusiei au inceput sa caute mine si submarine in Marea Neagra si Marea Caspica, in cadrul unui exercitiu de pregatire in Districtul Militar Sud.
Potrivit serviciului de presa al Ministerului rus al Apararii, unitatile navale "au inceput sa efectueze misiuni pentru a asigura un regim operational favorabil in zonele maritime din marile Neagra si Caspica", scrie Sputnik.
NATO, misiune in Marea Neagra si cu o nava romaneascaRusia aduce in Marea Neagra submarine care pot lovi cu ...citeste mai departe despre "Ce mai fac rusii in Marea Neagra: Cauta mine cu vasele de razboi" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Februarie 2016, ora 08:49
Marina militara a Rusiei, cea de-a treia putere navala a lumii, dupa cele din SUA si China, ar putea ajunge in curand destul de puternica pentru a le interzice americanilor accesul in Marea Neagra si Marea Baltica.
Avertizarea este oficiala si a fost facuta intr-un raport al US Naval Intelligence (USNI), serviciul de informatii al marinei SUA. Documentul citat de Business Insider trece in revista capabilitatile navale ale Rusiei si ultimele miscari ale lui Putin.
"Noile clase de nave si submarine vor incorpora cele mai noi descoperiri in materie de armament, senzori, comanda, control si comunicatii, silentiozitate, contramasuri electronice, automatizare si conditii la bord", se arata in raport.
Este vorba despre cele mai silentioase submarine din lume, care au fost proiectate sa opereze in ape mai putin adanci. Ministrul Apararii din Rusia a anuntat deja ca va intari Flota Marii Negre cu astfel de submarine, iar santierele navale din Rusia le lasa la apa pe banda ...citeste mai departe despre "Rusii vor fi curand in stare sa taie accesul SUA la Marea Neagra - raport US Naval Intelligence" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 02 Ianuarie 2016, ora 12:24