Guvernul Spaniei a cazut, vineri dimineata, in urma votarii in Parlament a unei motiuni de cenzura impotriva premierului Mariano Rajoy.
Rajoy, premier al guvernului spaniol din decembrie 2011, si-a recunoscut infrangerea in fata motiunii de cenzura a socialistilor, informeaza AFP.
Liderul socialist Pedro Sanchez va fi noul sef al guvernului, iar saptamana viitoare urmeaza sa fie anuntat un nou cabinet.
Motiunea, depusa de Sanchez dupa ce Partidul Poporului, din care face parte Rajoy, a fost implicat intr-un scandal de coruptie, a trecut cu 180 de voturi pentru, 169 impotriva si o abtinere.
"Vom semna o noua pagina in istoria democratiei din tara noastra", a spus Sanchez inainte de votul de vineri, relateaza BBC.
Rajoy este primul premier din istoria moderna a Spaniei care pierde puterea in urma unui vot de neincredere. "Domnul Sanchez va fi noul sef al guvernului si permiteti-mi sa fiu primul care il felicita", a spus Rajoy.
In varsta de 46 de ani, Pedro Sanchez devine astfel al saptelea prim-ministru al Spaniei de la reintoarecerea tarii la democratie la sfarsitul anilor '70, dupa dictatura lui Franco.
Pedro Sanchez/Twitter
Liderul socialist l-a acuzat pe Rajoy, 63 de ani, ca nu si-a asumat responsabilitatea pentru scandalul de coruptie in care a fost implicat pardidul sau. Scandalul a culminat saptamana trecuta cu condamnarea la 33 de ani de inchisoare a fostului trezorier al partidului, Luis Barcenas, pentru primire de mita, spalare de bani si... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2018, ora 13:24
Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a declarat miercuri ca i-a cerut liderului catalan, Carles Puigdemont, sa spuna clar daca a declarat sau nu independenta regiunii, dupa un discurs sustinut in Parlamentul regional marti seara, considerat "confuz".
Marti, Carles Puigdemont a semnat declaratia de independenta, insa nu a dat si unda verde implementarii ei, amanand acest moment pentru a face loc negocierilor, arata BBC.
Rajoy il acuza pe Puigdemont ca "creeaza deliberat confuzie". Aceasta cerere catre liderul Cataloniei e menita sa instaureze siguranta, mai spune seful Executivului de la Madrid, care avertizeaza ca autonomia regiunii Catalonia ar putea fi suspendata, in baza articolului 155 al Costitutiei.
"Va prezint pozitia guvernului, pentru ca angajamentul fata de claritate este important avand in vedere confuzia generata de evenimentele de ieri din Catalonia. Guvernul spaniol ii va cere guvernului catalan sa clarifice daca a declarat sau nu independenta. Aceasta cerinta este necesara inainte de a activa Articolul 155 din Constitutie.
Vrem sa oferim certitudini pentru cetatenii spanioli. Daca Puigdemont respecta legea, se va sfarsi o perioada de ilegalitate si incertitudine. Este ceea ce toata lumea spera, pentru a pune capat situatiei cu care se confrunta Catalonia.
In raspunsul la solicitarea noastra, domnul Puigdemont are posibilitatea de a raspunde multor apeluri de a reveni in legalitate. Pacea si linistea trebuie restaurate. Voi continua sa actionez cu... mai mult
Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 15:12
Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat sambata ca guvernul sau ar putea face uz de prerogativele constitutionale pentru a suspenda autonomia provinciei Catalonia si pentru a impiedica secesiunea acesteia, scrie ziarul El Pais, citat de Reuters si AFP.
Intr-un interviu acordat cotidianului, Rajoy a fost intrebat daca este pregatit sa invoce articolul 155 din Constitutia Spaniei, care ii permite sa destituie guvernul regional si sa organizeze alegeri anticipate in Catalonia. Prim-ministrul a raspuns: "Nu exclud absolut nimic in limitele legii (...) In mod ideal, nu ar trebui sa fie necesara implementarea unor solutii extreme (...) Mi-ar placea ca amenintarea ca va fi declarata independenta sa fie retrasa cat mai curand posibil". El a sustinut ca nu intentioneaza sa convoace alegeri anticipate si la nivel national.
Premierul provinciei Catalonia, Carles Puigdemont, urmeaza sa se adreseze marti parlamentului regional, iar ulterior forul legislativ ar putea discuta declararea independentei.
Rajoy a afirmat ca 4000 de politisti trimisi in Catalonia cu ocazia referendumului pentru independenta de duminica trecuta vor ramane in provincie pana la incheierea crizei.
Interventiile politiei impotriva secesionistilor s-au soldat cu aproximativ 900 de raniti. In ciuda eforturilor autoritatilor spaniole de a bloca desfasurarea consultarii populare, au votat peste 2,2 milioane din cei 5,3 milioane de cetateni ai provinciei, iar 90% din voturi au fost pentru secesiunea... mai mult
Duminica, 08 Octombrie 2017, ora 09:57
Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, duminica seara, intr-un discurs televizat, ca in Catalonia nu a avut loc un referendum pentru independenta.
"Astazi nu a avut loc un referendum pentru independenta in Catalonia", a afirmat Rajoy.
El a spus ca toti spaniolii au putut vedea ca statul de drept isi mentine forta si actioneaza cu toate resursele legale si eficient in fata oricaror provocari.
Premierul Rajoy a calificat ceea ce s-a intamplat in Catalonia drept un atac la statul de drept.
"Nu putem permite ca progresul din ultimii 40 de ani sa fie inlocuit prin santaj", a spus premierul Rajoy, conform The Independent.
"Astazi avem motive sa credem in democratia noastra. (...) Imi declar disponibilitatea la dialog in termenii legii", a adaugat el.
In Barcelona, multimea i-a urmarit discursul pe un ecran, iar cand a spus ca majoritatea catalanilor nu au dorit sa participe la referendum, a reactionat vehement.
Rajoy a mutumi politiei spaniole pentru ca a aparat legea si a multumit si Uniunii Europene pentru sprijin.
Scene de o violenta incredibila au avut loc, duminica, la referendumul pentru independenta Cataloniei. 761 de oameni au fost raniti in urma confruntarii fortelor de ordine cu cei care incercau sa ajunga la sectiile de vot sau cu cei pe care incercau sa ii scoata din sectiile de vot in care se baricadasera.
Autoritatile de la Madrid au interzis referendumul, pe care il considera neconstitutional, iar fortele de ordine au intervenit... mai mult
Duminica, 01 Octombrie 2017, ora 23:26
Alegerile generale din Spania arunca regatul iberic intr-o pozitie in care nu este exclusa aparitia unei crize politice si economice pe termen mediu, considera analistii Societe Generale.
Calculele privind formarea unui nou guvern sunt in masura sa complice lucrurile, premierul Rajoy fiind obligat sa ia in calcul o serie de compromisuri care pot pune in pericol proiectele de reforma si de consolidare fiscala, anunta CNBC.
Aliati de conjuctura
Pentru a ramane la putere, Partidul Popular condus de premierul Mariano Rajoy trebuie sa isi gaseasca rapid aliatii cu care sa obtina majoritatea parlamentara.
Pentru moment, liderul guvernului de la Madrid nu are decat variante de aliante "aproape imposibile" pentru a-si continua politica de austeritate si crestere a taxelor.
Partidul Socialist, condus de Pedro Sanchez, ar reprezenta optiunea care ar asigura o majoritate electorala covarsitoare, dar cei doi lideri au viziuni diferite asupra dezvoltarii economice viitoare a Spaniei.
A doua optiune ar reprezenta-o Ciudadanos (Cetatenii), o miscare de centru nou lansata pe scena politica din Spania, dar liderii acesteia pot opta atat pentru o alianta cu Popularii, cat si pentru una cu Socialistii si Podemos.
O tactica la care ar putea regurge Rajoy este sa rupa parlamentari catalani din arcul de stanga, de la Socialisti si Podemos, votantii din regiune indreptandu-si atentia spre aceste doua partide.
Pentru aceasta insa, Rajoy va trebui sa isi calce pe inima si... mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 11:19
Partidul Popular (PP) a acordat remuneratii complementare unor lideri ai sai, insa acestea corespundeau "muncii" lor, a afirmat joi presedintele guvernului spaniol, Mariano Rajoy, care a dat explicatii in fata parlamentarilor pe marginea scandalului privind finantarea partidului sau, ca urmare a arestarii fostului trezorier al acestei formatiuni Luis Barcenas si a acuzatiilor pe care acesta le-a formulat la adresa sefului executivului de la Madrid.
Aceste sume "au fost platite pentru o munca, in mod legal, si au fost incluse in contabilitate. Declararea acestor venituri la fisc este o responsabilitate individuala", a adaugat Mariano Rajoy, potrivit AFP si EFE.
Scandalul Barcenas a izbucnit in ianuarie, dupa publicarea in presa a unor documente care aratau o presupusa contabilitate paralela in partid. Potrivit acelor documente, seful guvernului ar fi primit, intre 1997 si 2008, "plati in valoare totala de 25.200 euro pe an", din donatii din partea unor sefi de intreprinderi private. Barcenas, aflat la inchisoare, a declarat in fata judecatorului ca partidul sau primea donatii ilegale si ca el insusi preda sume suplimentare unor lideri ai formatiunii sale, printre care Rajoy.
In interventia sa, Mariano Rajoy a dat asigurari ca sunt "false" toate acuzatiile fostului trezorier si a afirmat ca toate evidentele partidului sunt legale - "nu exista dubla contabilitate".
Rajoy si-a reafirmat politica de guvernare
Seful guvernului a dat asigurari ca a gresit cand a... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 16:08
Guvernul spaniol considera inacceptabila propunerea pentru bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 facuta de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, (ce prevede reducerea cu 75 de miliarde de euro a propunerii de buget de 1.033 de miliarde inaintata de Comisia Europeana, n.r.), dupa cum a declarat sambata premierul Mariano Rajoy.
"Primul document prezentat de CE ni s-a parut un bun punct de plecare. Al doilea document, prezentat de dl. Van Rompuy, ni se pare pur si simplu inacceptabil. Sper ca vom putea ajunge la un acord, intrucat nu putem fi de acord cu reducerea fondului pentru Politica Agricola Comuna sau a fondurilor de coeziune", a declarat Rajoy, intrebat fiind in legatura cu acest subiect, la incheierea celui de-al 22-lea Summit Iberoamerican, care s-a desfasurat in aceste zile in orasul andaluz Cadiz.
Conform proiectului de buget, presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a propus miercuri reducerea cu 75 de miliarde de euro a cheltuielilor de 1.033 miliarde de euro pentru bugetul pe perioada 2014-2020. Herman van Rompuy doreste reducerea cu 29,5 miliarde de euro a cheltuielilor pentru politica de coeziune si cu 25,5 miliarde de euro a ajutoarelor pentru Politica Agricola Comuna (PAC), adica politicile ce presupun cele mai importante cheltuieli ale bugetului european. mai mult
Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 11:35
Masurile de reforma si austeritate adoptate de la asumarea mandatului de catre premierul spaniol Mariano Rajoy sunt contrare programului sau electoral, a declarat acesta in primul interviu acordat de la castigarea alegerilor generale din toamna anului trecut.
"Niciodata nu am promis minuni", iar "realitatea m-a impiedicat sa-mi respect programul" (electoral), sustine premierul spaniol Mariano Rajoy, in interviul publicat in cotidianul spaniol ABC, precum si alte trei cotidiene europene: Corriere della Sera, Journal du Dimanche si Bild am Sonntag.
Constient ca masurile de reforma si austeritate adoptate de la asumarea mandatului sunt chiar contrare programului electoral cu care a fost ales, Mariano Rajoy arata ca majorarea deficitului public cu trei puncte procentuale a fost cea care l-a impiedicat sa-l respecte, si sustine ca intelege dezamagirea celor care au votat cu partidul sau.
Cresterea preturilor medicamentelor, eliminarea unui salariu in plus pentru functionari, cresterea TVA sau a impozitelor pe venituri sunt astfel masuri despre care seful executivului de la Madrid sustine ca sunt necesare.
"Cel mai rau lucru care i se poate intampla unui guvernant este sa nu inteleaga realitatea in care traieste", crede Rajoy, si arata in interviul mentionat ca "atunci cand voi crede de cuviinta, voi reduce impozitul pe venit. Nu-mi place nici sa majorez TVA", a mai spus el, subliniind totodata faptul ca nevoia de a reduce deficitul l-a facut sa ia masurile "pe care... mai mult
Duminica, 02 Septembrie 2012, ora 14:44
Premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat cresterea impozitelor si reduceri de cheltuieli bugetare de 65 miliarde de euro in urmatorii doi ani si jumatate, riscand astfel o agravare a recesiunii pentru a apara tara de criza economica.
Pachetul de masuri de austeritate anuntat miercuri de Rajoy este cel de-al patrulea in ultimele sapte luni. Printre masuri se numara marirea impozitului pe salariu la 21% de la 18%, eliminarea reducerii de impozit pentru achizitia de locuinte, reducerea indemnizatiilor de somaj, consolidarea guvernelor locale si eliminarea celui de-al treisprezecelea salariu pentru unii bugetari, scrie Bloomberg.
Aceste reduceri de buget sunt de doua ori mai mari decat cele anuntate anterior.
Premierul s-a adresat Parlamentului din Madrid miercuri pe masura ce oficialii europeni stabilesc ultimele detalii ale imprumutului de 100 miliarde de euro pentru ajutorarea bancilor spaniole.
"Stiu ca masurile anuntate nu sunt populare, dar sunt esentiale", a spus Rajoy in discursul de 70 de minute facut in fata Parlamentului. "Suntem intr-o situatie extrem de serioasa", a mai adaugat premierul. mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 12:31