Exodul in masa al tinerilor calificati inregistrat de la aderarea Romaniei la UE in 2007 va avea un impact dezastruos asupra economiei, daca tendinta nu se va inversa, a avertizat ministrul Muncii din Romania, Mariana Campeanu, intr-un interviu acordat la Bucuresti, comenteaza joi Financial Times (FT).
Respingand predictiile facute de politicienii anti-imigratie din Marea Britanie, potrivit carora un val de muncitori din Romania si Bulgaria va ajunge in Regatul Unit dupa ridicarea restrictiilor la 1 ianuarie, Mariana Campeanu a afirmat ca Guvernul roman si-a asumat obligatia de a atrage emigrantii inapoi acasa, pentru a stimula redresarea economiei.
"Problema nu este ca oamenii parasesc tara ... acest flux a avut deja loc in urma cu cativa ani. In Romania, observam cu claritate efectele negative ale emigrarii fortei de munca inalt calificate, in special doctori si ingineri, care au inceput sa fie o problema pentru noi", a afirmat ministrul Muncii din Romania.
Populatia Romaniei a scazut la 20 de milioane
Populatia Romaniei a scazut cu aproape trei milioane in ultimul deceniu, la 20 de milioane, deoarece tinerii parasesc tara pentru a cauta oportunitati de angajare mai bune peste hotare, conform datelor de la Institutul National de Statistica (INS).
Desi migratia neta s-a aplatizat anul trecut - perioada de varf a fost imediat dupa aderarea la UE - ministrul Muncii din Romania a declarat ca tara incepe acum sa simta efectele exodului care a avut loc in... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 14:59
Ministrul propus la Munca, Mariana Campeanu, a afirmat joi ca problematica fondurilor europene este un "dezastru", Romania fiind aproape in situatia suspendarii platilor.
"Situatia fondurilor europene este intr-un dezastru. Suntem aproape in posibilitatea de a fi suspendate platile. Voi vedea ce pot sa fac cat mai repede posibil, sa amanam acest lucru", a anuntat Campeanu.
In cele doua luni de mandat, Guvernul a reusit sa atraga 1,43 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile, gradul de absorbtie ajungand la 7,46% la sfarsitul primului trimestru, a anuntat miercuri premierul demis Mihai Razvan Ungureanu.
"Analiza de la sfarsitul primului trimestru arata ca sumele transmise Comisiei Europene spre rambursare au ajuns la 1,67 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 8,69%. Sumele efectiv rambursate sunt de 1,43 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 7,46% din alocarea pe obiectivul convergenta.
Stiu ca nu este mult, dar impartiti 6 miliarde la 1,43 miliarde euro pe care le-am realizat in doua luni", a declarat Mihai Razvan Ungureanu, cu ocazia prezentarii bilantului mandatului sau de prim ministru.
"Am plecat de la un grad de absorbtie a fondurilor europene foarte mic, de 5,55%, si am ajuns la un grad de absorbtie de 7,46%", a mai aratat Ungureanu. Acesta a reamintit ca obiectivul stabilit a fost de a atrage suma de 6 miliarde de euro din fonduri europene nerambursabile, dintre care 3,5 miliarde din instrumente structurale si 2,5 miliarde din fondurile... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 17:50