Exodul in masa al tinerilor calificati inregistrat de la aderarea Romaniei la UE in 2007 va avea un impact dezastruos asupra economiei, daca tendinta nu se va inversa, a avertizat ministrul Muncii din Romania, Mariana Campeanu, intr-un interviu acordat la Bucuresti, comenteaza joi Financial Times (FT).
Respingand predictiile facute de politicienii anti-imigratie din Marea Britanie, potrivit carora un val de muncitori din Romania si Bulgaria va ajunge in Regatul Unit dupa ridicarea restrictiilor la 1 ianuarie, Mariana Campeanu a afirmat ca Guvernul roman si-a asumat obligatia de a atrage emigrantii inapoi acasa, pentru a stimula redresarea economiei.
"Problema nu este ca oamenii parasesc tara ... acest flux a avut deja loc in urma cu cativa ani. In Romania, observam cu claritate efectele negative ale emigrarii fortei de munca inalt calificate, in special doctori si ingineri, care au inceput sa fie o problema pentru noi", a afirmat ministrul Muncii din Romania.
Populatia Romaniei a scazut la 20 de milioane
Populatia Romaniei a scazut cu aproape trei milioane in ultimul deceniu, la 20 de milioane, deoarece tinerii parasesc tara pentru a cauta oportunitati de angajare mai bune peste hotare, conform datelor de la Institutul National de Statistica (INS).
Desi migratia neta s-a aplatizat anul trecut - perioada de varf a fost imediat dupa aderarea la UE - ministrul Muncii din Romania a declarat ca tara incepe acum sa simta efectele exodului care a avut loc in... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 14:59
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, este de parere ca Parlamentul trebuie sa analizeze posibilitatea elaborarii unei legi globale, care sa vizeze orice gen de pensii calculate altfel decat pe baza contributiilor, pentru a elimina disputele care exista pe marginea legilor speciale si in special a celor ale magistratilor.
Intrebata despre posibila taxa de solidaritate, la care se gandeste Guvernul, ce ar putea fi aplicata in vederea reducerii diferentelor foarte mari intre diferite categorii de pensii, Mariana Campeanu a explicat, la Realitatea TV, ca acest lucru trebuie discutat si analizat, pentru ca depinde despre ce pensii este vorba.
"Este o discutie care se va purta si va trebui analizata, pentru ca depinde despre ce pensii vorbim. Daca sunt pensiile care se datoreaza contributiei unei persoane, nu cred ca acest lucru este rau pentru societate, inseamna ca acea persoana a contribuit foarte mult la sistemul de pensii si a platit foarte multa pensie celor care se aflau in plata in momentul in care persoana era activa. Daca vorbim despre pensiile - sa le zicem speciale sau care se platesc nu pe baza de contributii-, acolo cred ca ar trebui gasite metode pentru a limita acest gen de pensii", a spus ministrul, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV.
Fiind ridicata problema pensiilor magistratilor, seful de la Munca a subliniat ca in cazul acestora este vorba despre doua tipuri de pensie: o pensie bazata pe contributii si una care reprezinta o recunoastere... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 09:41
Romanii si bulgarii ar trebui primiti cu bratele deschise in Regatul Unit pentru ca ocupa locurile de munca ocolite de lucratorii britanici, care ar trai mai degraba pe seama statului asistenta, a declarat ministrul muncii, Mariana Campeanu, intr-un interviu pentru The Times, preluat miercuri si de alte publicatii britanice.
Regatul Unit ar trebui sa fie recunoscator pentru emigrantii romani care ocupa posturile vacante din agricultura si sectorul hotelier pe care britanicii le refuza, a afirmat Mariana Campeanu, care a respins de asemenea atacurile "xenofobe" si "rasiste" impotriva conationalilor sai, scrie The Times.
Comentariile ministrului muncii survin la o zi dupa ce Boris Johnson, primarul Londrei, a cerut controale mai stricte pentru emigrantii din Romania si Bulgaria dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii la 1 ianuarie, inclusiv o interdictie de un an pentru noii emigranti care solicita beneficii, noteaza si The Telegraph.
In interviul pentru The Times, realizat inainte de comentariile primarului Londrei, Mariana Campeanu a afirmat ca romanii tineri si educati nu doar ca nu reprezinta o amenintare pentru piata muncii, dar acopera lipsurile in domenii cheie, printre care asistenta sanitara si sociala.
Ministrul a mai spus ca a lucrat cu Departamentul Muncii si Pensiilor de la Londra pentru a impartasi informatii in incercarea de a combate solicitarile frauduloase de beneficii sociale, fara a oferi detalii despre acest plan.
Potrivit The... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 08:14
Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Mariana Campeanu, a declarat miercuri, la o conferinta privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, ca reprezentarea femeilor in Parlament a crescut de la o legislatura la alta, ajungand in prezent la 11,5%, dar este inca departe de situatia din Parlamentul European unde depaseste 33%.
"In Romania s-au facut ceva pasi in ultima vreme (in privinta egalitatii de sanse intre femei si barbati - n.r.). In Parlamentul care este acum in functiune exista o crestere a reprezentarii femeilor la 11,5% de la 9,8% cat a fost in Parlamentul anterior. Este insa atat de mica incat, poate, nu ar trebui sa o scoatem in evidenta, dar este, totusi, un progres. Mai trebuie sa tinem cont si de faptul ca in Guvernul Romaniei sunt sase femei ministru", a spus Mariana Campeanu, subliniind ca in Parlamentul European mai mult de o treime dintre deputati sunt femei.
In administratia locala reprezentarea femeilor este foarte slaba
In continuare, ministrul Muncii a mentionat rezultatele unui studiu privitor la situatia femeilor si a barbatilor in pozitii de decizie in administratia publica centrala, realizat de Ministerul Muncii, potrivit carora peste jumatate din posturile de decizie in administratia publica centrala sunt ocupate de femei.
"Totusi, in administratia locala reprezentarea femeilor este foarte slaba. Avem foarte putine femei primar, sunt destul de putine femei consilieri locali si judeteni. Este o... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 08:47
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat, luni, la sedinta Grupului parlamentar liberal din Camera Deputatilor, ca, daca ar avea singura putere de decizie, ar creste in primul rand salariile asistentilor sociali, acestea fiind, de fapt, cele mai mici.
Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Mariana Campeanu, a declarat la sedinta deputatilor liberali ca in anul 2014 se preconizeaza o crestere cu trei la suta a fondului global de salarizare, Executivul trebuind sa decida cum va acorda aceasta crestere.
"Sunt mai multe variante de lucru: sa crestem salariile mici sau sa crestem salariile pentru anumite categorii de personal, precum medicii rezidenti. Eu inclin, daca as avea singura puterea de decizie, sa crestem salariile asistentilor sociali care sunt, de fapt, cele mai mici. Imediat ce se vor incheia discutiile cu Fondul Monetar International, ne vom ocupa de bugetul pe anul viitor si vom decide si cum se va face cresterea de salarii. Este luata in calcul si situatia profesorilor debutanti si a tuturor categoriilor de personal cu salarii mici", a precizat Campeanu.
Ministrul Muncii a mai spus ca pensiile se vor indexa anul viitor cu 3,75 la suta, asa cum prevede legea, cu 100 la suta rata inflatiei si 50 la suta din cresterea reala a salariului mediu pe economie.
Deputatii PNL au intrebat-o pe Mariana Campeanu daca exista o solutie pentru cresterea sprijinului acordat familiilor nevoiase cu copii, avand in vedere nivelul... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 20:03
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat marti, la Parlament, ca s-a convenit ca Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca sa nu fie descentralizata mai curand de anul 2016 iar agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala sa fie descentralizate numai partial, adica doar in ceea ce priveste activitatea de plati.
"A fost discutia de martea trecuta la care eu nu am putut sa ma duc (...). Am trimis doi reprezentanti ai celor doua agentii. Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca s-a stabilit inca de atunci ca ramane nedescentralizata. (...) Cand o sa se termine ciclul financiar pe fonduri europene, unde ANOFM isi desfasoara in continuare proiecte pe fonduri europene, deci nu se poate desfiinta in acest moment. La data respectiva, in 2016, o sa vedem. (...) A ramas problema agentiilor judetene pentru plati si inspectie sociala si aici am mai avut o discutie ieri, pentru ca nu in totalitate se poate descentraliza, pentru ca este unita cu Inspectia Sociala. Numai activitatea de plati poate sa treaca la consiliile judetene, nu si Inspectia Sociala. Trebuie sa fac niste propuneri pe care o sa le inaintez asa cum trebuie facut", a spus ministrul.
Si in ceea ce priveste Agentia de Prestatii Sociale, Mariana Campeanu a precizat ca procesul de descentralizare va fi tot unul partial.
"Numai o parte din ea se va descentraliza. Este vorba despre plati care trebuie sa ramana in mod descentralizat, ca sa fie mai aproape de cetatean. Dupa intalnirea de... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 19:07
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat vineri ca a luat "o masura dura si radicala", aceea de a verifica toate cele aproximativ 2.900 de proiecte POSDRU, primele care vor fi verificate urmand sa fie cele care trebuie sa primeasca o rambursare.
"Tinand cont de faptul ca s-au intamplat si constatat multe nereguli, am luat o masura dura si radicala: aceea de a verifica toate proiectele Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Acest lucru nu inseamna ca intrerupem derularea proiectelor, ca nu mai facem plati, chiar daca ele vor fi intrerupte de Comunitatea Europeana.
Vom face in continuare plati din bugetul Romaniei, dar acele proiecte care trebuie sa primeasca o rambursare, acelea vor fi primele care vor fi verificate. Vrem sa prezentam o garantie totala si viabila Comisiei Europene ca sa nu pierdem fondurile din acest program, care sunt necesare", a mentionat Campeanu.
Ministrul Muncii a amintit ca in programul de guvernare a introdus "exact reorganizarea acestui compartiment pentru ca s-a dovedit ca este ineficient, a creat probleme si pentru accesarea de fonduri, dar si pentru derularea proiectelor".
"In 2013 suntem in pericol sa pierdem aproape 1,2 miliade euro si noi chiar trebuie sa demonstram ca tot ceea ce ramane in urma acestui control este curat si se poate desfasura mai departe", a mai spus ministrul Muncii.
Guvernul a aprobat Planul de masuri pentru POSDRU, propus de ministrul Muncii, Mariana Campeanu, si de... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 15:45
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu (PNL), a declarat marti ca reducerea CAS cu 5% si cresterea salariului minim la aproximativ 800 de lei nu se pot realiza in actualul mandat al Guvernului USL.
"Aceste masuri le avem cuprinse in programul de guvernare incepand cu anul 2013, un program pe patru ani. Nu sunt masuri care sa se ia acum, intr-o perioada scurta, cu un buget construit cu filosofia PDL. Aceste masuri sunt la pachet, reducerea CAS cu 5% si cresterea salarului minim la 800 sau la 840 de lei, vom preciza acest lucru cand vom construi bugetul", a declarat ea.
Campeanu a precizat ca un viitor Guvern USL va trece la impozitarea diferentiata a salariilor. "In afara acestor masuri mai sunt si altele care vizeaza impozitarea salariilor, cota unica ramane de 16% dar va fi un nivel maxim, vom introduce niste cote mai mici pentru salarii mai mici, respectiv 8% pentru salarii mai mici decat salariul minim pe economie si 12% pentru salarii mai mici de 1.600 de lei", a declarat ministrul Muncii.
Ea a adaugat ca USL isi propune, daca va forma viitorul Guvern, sa creeze un milion de locuri de munca. "Impreuna cu alte masuri pentru mediul de afaceri, vom crea locuri de munca. Programul nostru pe patru ani presupune crearea a un milion de locuri de munca", a declarat Campeanu. mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 20:40
Ministrul propus la Munca, Mariana Campeanu, a afirmat joi ca problematica fondurilor europene este un "dezastru", Romania fiind aproape in situatia suspendarii platilor.
"Situatia fondurilor europene este intr-un dezastru. Suntem aproape in posibilitatea de a fi suspendate platile. Voi vedea ce pot sa fac cat mai repede posibil, sa amanam acest lucru", a anuntat Campeanu.
In cele doua luni de mandat, Guvernul a reusit sa atraga 1,43 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile, gradul de absorbtie ajungand la 7,46% la sfarsitul primului trimestru, a anuntat miercuri premierul demis Mihai Razvan Ungureanu.
"Analiza de la sfarsitul primului trimestru arata ca sumele transmise Comisiei Europene spre rambursare au ajuns la 1,67 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 8,69%. Sumele efectiv rambursate sunt de 1,43 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 7,46% din alocarea pe obiectivul convergenta.
Stiu ca nu este mult, dar impartiti 6 miliarde la 1,43 miliarde euro pe care le-am realizat in doua luni", a declarat Mihai Razvan Ungureanu, cu ocazia prezentarii bilantului mandatului sau de prim ministru.
"Am plecat de la un grad de absorbtie a fondurilor europene foarte mic, de 5,55%, si am ajuns la un grad de absorbtie de 7,46%", a mai aratat Ungureanu. Acesta a reamintit ca obiectivul stabilit a fost de a atrage suma de 6 miliarde de euro din fonduri europene nerambursabile, dintre care 3,5 miliarde din instrumente structurale si 2,5 miliarde din fondurile... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 17:50