Ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini a anuntat vineri la Cluj ca Angela Gheorghiu, Gheorghe Hagi, Nadia Comaneci si naistul Nicolae Voiculet au acceptat sa devina ambasadori onorifici ai turismului romanesc, cea de-a doua etapa a programului "Promovarea Romaniei prin valori" urmand sa aiba loc in luna ianuarie.
"Romania promovata prin valori" este un proiect prin care opt personalitati romanesti care se bucura de recunoastere internationala accepta sa promoveze imaginea Romaniei in lume.
Prima gala a avut loc in august 2013, cand Grigore Lese, Elisabeta Lipa, Ilie Nastase, Ivan Patzaichin, Stefan Popa Popas, Gabriela Szabo, Iolanda Balas Soter si Gheorghe Zamfir au semnat "contractul pentru Romania turistica" si s-au angajat sa se implice in promovarea tarii si a turismului.
Ivan Pataichin, care deruleza el insusi multe proiecte de sustinere a eco-turismului, este invitat sa vorbeasca despre Romania in cel de-al doilea episod din filmul 'Wild Carpathia', alaturi de principesa Margareta.
"Am reusit sa facem un proiect foarte important, acele trei episoade cu 'Wild Carpathia'. Si in Romania si la Londra, filmul a fost de mare succes. A fost o chestiune si de a scoate dintr-un impas Romania ca imagine pentru ca se facuse primul episod cu printul Charles, in intelegere cu Romania ca primul episod il doneaza el si noi sa facem contra cost episoadele doi si trei.
M-a luat prin surprindere cand m-am... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 17:46
Numarul turistilor care viziteaza Romania ar putea creste cu cel putin 15% in 2013, a declarat miercuri, ministrul delegat pentru IMM, Mediul de Afaceri si Turism, Maria Grapini, la Targul International de Turism Berlin 2013.
"Un an turistic se pregateste cu un an inainte. Sper ca numarul de turisti sa creasca in 2013. Trebuie sa vedem cum terminam primul trimestrul al acestui an. Daca nu avem o crestere de 15% in 2013 nu am facut nimic. Aceasta ar trebui sa fie de doua cifre, oricum", a afirmat Maria Grapini, care a vizitat miercuri standul Romaniei.
Romania participa la Targul International de Turism Berlin 2013, cel mai mare eveniment dedicat promovarii destinatiilor turistice din intreaga lume. Targul se desfasoara in perioada 6 - 10 martie 2013.
"Primele impresii sunt bune, pe mine ma intereseaza rezultatele. Daca vom constata ca acest targ ne aduce mai multi turisti decat cel de anul trecut, inseamna ca rezultatele sunt bune. Aici sunt expozanti pe doua paliere.
Primul este cel guvernamental, care trebuie sa promoveze Romania pe toate caile, pe cale diplomatica, prin actiuni, prin ambasade, prin partea sa de consilieri, prin reprezentante. Al doilea palier este modul in care se promoveaza fiecare firma si depinde cat de profesionist se promoveaza", a adaugat Maria Grapini. mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 17:21
Turismul balnear, promovarea resurselor minerale existente, precum si turismul cultural constituie prioritati in domeniu pentru perioada urmatoare, a declarat ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediul de Afaceri, Maria Grapini.
"Prioritatile in domeniul turismului vizeaza un parteneriat pe turismul balnear, vrem sa scoatem in fata bogatia pe care o avem in resurse minerale, precum si turismul cultural. Am facut scrisori catre Consiliile Judetene pentru a identifica obiective culturale, deoarece se facea copy - paste din anii trecuti si multe obiective nu erau prinse in cataloage", a afirmat Maria Grapini.
Bugetul Ministerului Economiei propus pentru anul 2013 se ridica la 1,264 miliarde lei, in crestere cu 4% comparativ cu executia preliminata pe 2012, potrivit proiectului de Lege a Bugetului de stat publicat luni de Ministerul Finantelor Publice.
Transferurile de la bugetul de stat catre bugetele locale pentru realizarea obiectivelor de investitii in turism au scazut de la 94,78 milioane lei in 2012, la un milion de lei in 2013. mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 11:31
Jucatorii de pe piata de turism cer ministerului sa descentralizeze sistemul de clasificare a unitatilor de cazare, astfel incat stelele si margaretele sa nu mai fie acordate de minister, ci de autoritatile locale. Care ar fi consecintele unei asemenea masuri?
Descentralizarea acestui sistem ar putea conduce la o creste a numarului unitatilor clasificate, insa pe de alta parte, ar putea genera un grad ridicat de subiectivism, care sa afecteze standardele de calitate.
In prezent, unitatile de cazare si alimentatie trebuie sa obtina un certificat de clasificare, aprobat de minister dupa completarea unui formular online, de catre managerii unitatilor de cazare.
"In ultimii doi ani s-a introdus autoclasificarea, adica unitatile de cazare si alimentatie publica isi declarau sau nu activitatea si considerau ca indeplinesc standardele de 3 sau 4 sau 5 stele, de exemplu.
Un eventual control care sa constate ca este sau nu asa venea numai la o sesizare, de obicei. Dar asta face ca multe pensiuni si chiar mini-hoteluri, sa nu isi mai declare aceasta activitate", a explicat Corina Martin, presedintele Federatiei Asociatiilor de Promovare Turistica (FAPT), pentru Business24.
Jucatorii din turism propun schimbarea acestui sistem. Ei cer ca stabilirea clasificarii unei unitati de cazare sau de alimentatie sa fie facuta de catre o echipa formata dintr-un reprezentant al departamentului de turism de la Primarie, unul al Consiliul Judetean, de catre un reprezentant al... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 07:32
Romania ar trebui promovata in lume cu cateva domenii in care este unica, printre care Delta Dunarii, izvoarele termale si legendele romanesti, inclusiv cea a lui Dracula, a declarat ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediul de Afaceri, Maria Grapini.
"Nu pot sa spun acum care a fost cea mai mare greseala facuta in turism, dar ca in toate domeniile greseala ar fi ca nu a existat o continuitate, fiecare cand a venit a vrut altceva. Nu poti sa construiesti asa. In turism trebuia alese trei-patru domenii, de exemplu nu cred ca valorificam faptul ca suntem unici in lume cu biosfera din Delta.
Datele nu arata ca noi valorificam acest lucru foarte bine. In momentul in care tu, ca tara, ai niste lucruri unicate in lume sau in Europa, pentru ca ziceam ca suntem pe primul loc cu izvoarele termale. Daca vreti, asta a fost cea mai mare greseala: nu s-a facut o harta a bogatiilor naturale, a ceea ce ne-a dat Dumnezeu aici, de la delta, Dunare, munti, izvoare termale etc.", a spus ministrul.
Ea a adaugat ca ar trebui promovate si legendele romanesti, asa cum fac multe tari.
"Am fost in Thailanda si mi-au spus o legenda despre o ramura de copac, ca daca treci cu cineva pe sub ramura ramai toata viata cu acel om... Au stiut sa castige bani din orice. Noi n-am fost atat de inspirati, nu gasesc vinovatia unei persoane, eu vorbesc de-acum 23 de ani, ce-a fost inainte de Revolutie nu mai punem in discutie. In afara de legenda cu Dracula nimic n-am mai scos la iveala, noi... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 17:31