ANAF a terminat prima etapa de verificare a situatiei fiscale a persoanelor cu averi mari, de peste 20 de milioane de euro.
Fiscul a verificat pana acum 10 romani bogati, fara a-i nominaliza, arata un comunicat remis Ziare.com.
In urma acestor controale au fost descoperite venituri nedeclarate in valoare de 86.948.321 de lei.
Marile averi, luate la puricat de Fisc: Sute de romani nu pot justifica sume chiar si de peste 20 de milioane de lei
Iata situatia defalcata:
23.771.463 lei - venituri nedeclarate cu sursa neidentificata
Impozit pe venit suplimentar - 3.803.434 leiObligatii fiscale accesorii (penalitati de intarziere si dobanzi) - 2.437.706 lei
63.176.858 lei - venituri nedeclarate cu sursa identificata
Impozit pe venit suplimentar - 10.108.297 leiObligatii fiscale accesorii (penalitati de intarziere si dobanzi) - in curs de calculare
Verificarile au fost facute pe mai multe planuri:
- au fost analizate operatiunile desfasurate prin peste 480 de conturi ...citeste mai departe despre "Fiscul a pus tunurile pe romanii cu averi mari: Venituri nedeclarate de peste 85 de milioane de lei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 10:43
Peste 100 de persoane fizice din cele 313 selectate de ANAF in prima faza pentru verificarea fiscala au de justificat sume cuprinse intre 1 milion de lei si 5 milioane lei.
Astfel, 118 persoane fizice au fost depistate cu averi nejustificate intre 1 si 5 milioane lei, 48 de persoane cu 5-10 milioane lei, 35 persoane fizice cu 10-20 milioane lei, iar 18 contribuabili trebuie sa justifice sume de peste 20 milioane lei, potrivit situatiei pe intervale de risc fiscal transmise de ANAF pentru primele 313 persoane selectate pentru verificari fiscale prealabile documentare (VFPD), rezultata in urma analizelor de risc efectuate in luna mai.
Aceste persoane trebuie sa aduca justificari pentru diferenta intre alocarile de fonduri precum cheltuieli, constituiri de depozite sau investitii dintr-o perioada, din care au fost scazute eventualele surse neimpozabile, si veniturile declarate in aceeasi perioada.
Inca 40 de persoane au fost identificate cu sume de justificat intre 500.000 lei si ...citeste mai departe despre "Marile averi, luate la puricat de Fisc: Sute de romani nu pot justifica sume de pana la 20 de milioane de lei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 10:37
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a declarat razboi averilor nejustificate si a demarat o ampla campanie de verificare a persoanelor cu proprietati si bunuri opulente.
Asadar, Fiscul a pus ochii inclusiv pe personalitatile din showbiz, manelisti sau camatari, ale caror averi vor fi luate la puricat, incepand din anul 2011, de 100 de inspectori ce se vor ocupa exclusiv de campania ANAF denumita "Programul de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal".
"Dupa 25 de ani in care inechitatea, sub toate formele ei, a marcat evolutia Romaniei si a romanilor, a venit momentul sa schimbam aceasta stare de fapt, macar in domeniul fiscalitatii. (...) Acum a venit momentul, dupa doi ani de pregatiri laborioase, sa apasam si mai tare pedala luptei impotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice.
Fie ele personalitati ale vietii publice, manelisti, camatari etc, cu totii fiind pentru noi doar contribuabili cu obligatii declarative. Cu ...citeste mai departe despre "ANAF ia la puricat marile averi: Profilul celor care se pot trezi cu Fiscul la usa" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 07 August 2015, ora 15:24
Guvernul estimeaza ca va colecta in urmatorii trei ani venituri de 8,8 miliarde lei prin plati suplimentare care vor fi impuse "contribuabililor cu risc fiscal ridicat", urmare a intensificarii actiunilor de control, la care se vor adauga incasari de 160 milioane lei din impozitarea marilor averi, potrivit Mediafax.Aceste venituri vor fi suplimentate cu alte fonduri colectate prin verificarea preturilor de transfer in cazul firmelor care efectueaza tranzactii cu persoane afiliate, a companiilor din comertul electronic, a operatorilor economici care solicita rambursari de TVA de peste 50.000 euro, a persoanelor fizice care au obligatia platii TVA, precum si prin intarirea controlului la vami, se arata in proiectul Strategiei fiscal-bugetare a Guvernului pentru perioada 2012-2014, document obtinut de MEDIAFAX.
Veniturile bugetului general consolidat gestionate de Agentia Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) pentru urmatorii trei ani sunt estimate pe un trend crescator, la un total de 51,5 miliarde lei, din care 8,6 miliarde lei (1,44% din PIB) colectate in 2012, 16,3 miliarde lei (2,48% din PIB) in 2013 si 26,5 miliarde lei (0,57% din PIB) in 2014.
Documentul releva ca, din totalul acestor venituri, 8,8 miliarde lei vor fi colectate prin intensificarea actiunilor de control la "contribuabilii cu risc fiscal ridicat", in vederea cresterii sumelor stabilite suplimentar si a gradului de conformare voluntara.
Sumele estimate sa fie obtinute din aceste actiuni de control se... mai mult
Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 23:14
Un numar de 12 persoane au conturi in Elvetia in valoare totala de 50-60 milioane de euro, a declarat duminica presedintele ANAF, Sorin Blejnar, mentionand ca institutia va verifica provenienta acestor venituri, iar daca nu va putea fi demonstrata, acestea vor fi impozitate cu 16%, informeaza Mediafax. El a precizat ca autoritatile fiscale din Elvetia au transmis ANAF circa 80.000 de informari cu privire la persoane fizice romane care au realizat depozite in aceasta tara in perioada 2007-2010.
Blejnar a aratat ca, in cazul in care se vor constata infractiuni, vor fi sesizate organele de urmarire penala. Actiunea face parte din initiativa ANAF de a impozita cu 16% acele venituri ale persoanelor fizice bogate a caror provenienta nu poate fi demonstrata.
Seful ANAF a adaugat ca in cursul anului 2010 o Directie din cadrul aparatului central al ANAF a pus in aplicare o directiva europeana care da dreptul institutiei sa acceseze si sa faca schimb de informatii cu celelalte state membre din Uniunea Europeana, inclusiv cu Elvetia.
"Va dau un exemplu. De data recenta am primit de la elvetieni o lista cu mai multe persoane care au realizat dobanzi pe conturile din Elvetia. Am facut asa o selectie.
Am 12 persoane unde eu estimez ca au venituri de vreo 50-60 milioane de euro in Elvetia, pentru care primesc dobanzi, in Elvetia", a spus Blejnar la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.
El spune ca respectivele persoane, care ar putea face obiectul verificarilor,... mai mult
Duminica, 13 Martie 2011, ora 21:59
Impozitarea persoanelor cu venituri mari reprezinta o amnistie fiscala indirecta, fiind o metoda de a atrage bani la buget prin impunerea la plata a unui impozit pe anumite sume ce reprezinta venituri nedeclarate din trecut si care nu pot fi dovedite, potrivit consultantilor fiscali citati de Mediafax."Daca tu nu ai declarat nimic, ANAF nu are ce sa controleze, iar aceasta procedura prin care te controleaza chiar daca nu ai declarat nimic este valabila doar din 2011 incolo. Deci din perspectiva ANAF este o amnistie fiscala indirecta", a declarat Marius Ionescu, partener al firmei de consultanta fiscala NNDKP.
Potrivit unei ordonante aprobate la finele anului trecut, Fiscul va verifica daca suma cheltuielilor efectuate de catre o persoana cu venituri mari este justificata si din punct de vedere al veniturilor. Diferenta mai mare de 50.000 de lei dintre venituri si cheltuieli care nu va putea fi justificata ar urma sa fie impozitata cu 16%.
Potrivit consultantilor, insa, aceste metode sunt insuficiente, intrucat o persoana poate sa faca intr-o anumita perioada o cheltuiala mult mai mare decat venitul inregistrat, folosind resurse dobandite in trecut, care nu trebuie declarate sau nu pot fi controlate de catre autoritatile fiscale.
"Daca iei veniturile din 2011, ele trebuie corelate cu cheltuielile din 2011.
Dar cheltuielile din 2011 pot fi finantate cu venituri din trecut", a spus Ionescu.
El a explicat ca o persoana poate sa sustina ca a dobandit respectivele venituri in... mai mult
Joi, 17 Februarie 2011, ora 23:37