Grupul elen de investitii Marfin (MIG) va apela la arbitraj international pentru a incerca sa-si recupereze cele 824 milioane de euro (1,09 miliarde de dolari) din Cipru, dupa inchiderea Cyprus Popular Bank (Laiki), transmite Reuters.
MIG si-a pierdut participatia detinuta in banca cipriota in urma inchiderii acesteia, dupa ce in primavara Ciprul a fost nevoit sa adopte masura fara precedent de a impune pierderi pentru mari deponenti si a inchis a doua banca locala pentru a putea primi un program de asistenta financiara in valoare de 10 miliarde de euro.
Bank of Cyprus va absorbi a doua banca a tarii, Cyprus Popular Bank, iar cei care au depozite de peste 100.000 de euro la ambele banci vor suferi pierderi masive, pentru acoperirea pierderilor inregistrate de Bank of Cyprus.
Investitia Marfin in Laiki era deja diluata dupa nationalizarea Cyprus Popular Bank, la mijlocul anului trecut, dupa ce banca a inregistrat pierderi masive in urma expunerii pe Grecia.
MIG a anuntat marti ca va initia o cerere de arbitraj impotriva Republicii Cipru la un tribunal international care opereaza sub auspiciile Bancii Mondiale.
Marfin evalueaza valoarea investitiei sale la Laiki la 824 milioane de euro si a anuntat ca alte 20 de entitati legale si persoane individuale se vor alatura actiunii, pentru a recupera 229 milioane de euro. Actiunea Marfin a fost initiata dupa expirarea perioadei de sase luni in care s-a cautat incheierea unui acord amiabil cu Ciprul.
Unele... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 15:07
Fondul britanic de investitii AnaCap negociaza achizitionarea Marfin Bank Romania, institutie care a preluat recent depozitele clientilor Bank of Cyprus Romania. Reprezentantii bancii doresc finalizarea tranzactiei cat mai repede, potrivit unor surse Mediafax, in contextul in care banca-mama, Cyprus Popular Bank, se afla in lichidare.
AnaCap nu este la prima incercare de a intra pe piata locala, de-a lungul timpului prospectand diverse institutii de credit, iar in cazul Bancii Carpatica a ajuns la negocieri avansate, insa oferta depusa de britanici nu l-a convins pe principalul actionar al bancii din Sibiu, Ilie Carabulea.
Infiintat in 2005 de doi fosti conducatori ai filialei General Motors Acceptance Corporation (GMAC) din Marea Britanie, AnaCap este un fond specializat in investitii din sectorul financiar european, avand sub management active de 1,7 miliarde de euro.
Potrivit informatiilor publicate pe site-ul AnaCap, fondul a reusit sa atraga o baza globala de investitori, inclusiv "institutii prestigioase" precum Goldman Sachs, Adams Street Partners, Honeywell sau Allianz.
AnaCap are in portofoliu mai multe institutii de credit, inclusiv in Europa Centrala si de Est (Equa bank - Cehia), precum si companii de servicii financiare si consultanta pentru finantare.
Marfin Bank Romania a preluat saptamana trecuta de la sucursala locala a Bank of Cyprus depozite in valoare totala de 77 de milioane euro si active brute de 82 de milioane euro. Tranzactia a fost... mai mult
Joi, 02 Mai 2013, ora 16:15
Clientii Bank of Cyprus ale caror depozite au fost transferate catre Marfin Bank Romania isi pot retrage banii incepand de luni de la unitatile acestei banci, potrivit Marfin Bank.
Bank of Cyprus a transferat catre Marfin Bank Romania active brute in valoare de 82 milioane de euro si depozite de 77 milioane de euro, precum si tot personalul aferent serviciilor contractelor relevante, au anuntat vineri cele doua banci.
Marfin Bank precizeaza ca este entitate juridica romana, ce activeaza in deplin acord cu legile din Romania, precum si cu reglementarile Bancii Nationale a Romaniei.
Consiliul Concurentei a anuntat, vineri, ca a emis o decizie de derogare de la prevederile Legii Concurentei prin care Marfin Bank Romania SA poate prelua controlul asupra Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia Sucursala Romania (BoC) inainte de obtinerea autorizarii din partea autoritatii de concurenta.
Marfin este membra a Grupului Marfin Popular Bank din Cipru, are o istorie ce depaseste 100 de ani si este prezenta prin cele peste 500 de subsidiare in 11 tari ale lumii. Incepand cu luna mai 2008, Egnatia Bank (Romania) SA si-a schimbat denumirea in Marfin Bank (Romania) SA, ca urmare a procesului de expansiune a Grupului Marfin, care a achizitionat banca mama, Egnatia Bank din Grecia, in aprilie 2006.
Pe de alta parte, sucursala Romania a Bank of Cyprus si-a reluat activitatea incepand de vineri, 26 aprilie. Acesta a anuntat ca va deservi clientii ai caror contracte nu... mai mult
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 12:21
Bank of Cyprus a transferat catre Marfin Bank Romania active brute in valoare de 82 milioane de euro si depozite de 77 milioane de euro, precum si tot personalul aferent serviciilor contractelor relevante, au anuntat vineri cele doua banci.
"In cadrul Acordului, Marfin Bank a preluat active in valoare bruta de 82 milioane euro, depozite in valoare de 77 milioane euro, precum si angajatii aferenti tranzactiei", se arata in comunicatul Marfin Bank Romania.
De asemenea, banca precizeaza ca transferul a fost monitorizat si agreat de catre Banca Nationala a Romaniei.
"Ne face placere sa anuntam faptul ca Marfin Bank Romania a finalizat preluarea depozitelor si a portofoliului de retail ale Bank of Cyprus, Sucursala din Romania. In cei 15 ani de prezenta pe piata din Romania, Marfin Bank si-a construit o pozitie solida, oferind excelenta in servicii si produse bancare cu valoare adaugata.
Ne asumam angajamentul de a oferi noilor nostri clienti aceleasi servicii de calitate si de a construi parteneriate de lunga durata cu acestia. Fostii clienti ai BOC vor putea beneficia de serviciile noastre incepand de luni, 29 aprilie", a declarat Doros Ktorides, CEO Marfin Bank Romania.
Totodata, Marfin Bank Romania a anuntat ca isi va consolida baza de capital cu 20 de milioane euro.
'Binecuvantarea' Consiliului Concurentei
Marfin Bank precizeaza ca este entitate juridica romana, ce activeaza in deplin acord cu legile din Romania, precum si cu reglementarile Bancii... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 17:05
Directorul directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, sustine ca Marfin Bank Romania va putea onora orice solicitari de rambursare, dupa preluarea depozitelor de la sucursala Bank of Cyprus, iar nivelul inalt al solvabilitatii bancii va permite BNR sa-i asigure lichiditatea necesara.
Oficialul BNR a explicat, intr-un interviu acordat Mediafax, ca desi tranzactia a fost finalizata, deponentii Bank of Cyprus vor avea acces la conturi abia incepand de luni, intrucat angajatii Marfin Bank trebuie sa preia fiecare dosar pentru a putea verifica specimenele de semnaturi ale clientilor.
Cinteza a aratat ca pentru deponentii care doresc sa-si mentina depunerile pana la scadenta, se vor pastra termenii de dobanda negociati la constituire, iar depozitele vor fi remunerate si pentru perioada in care Bank of Cyprus a fost inchisa.
Prezentam integral interviul cu directorul general al Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza:
S-a tot dezbatut cu privire la raporturile dintre BNR si sucursala Bank of Cyprus. In ce masura cazul a reprezentat o problema pentru BNR?
Da. Legal era o problema a autoritatii de supraveghere din Cipru. Nu puteam insa ramane indiferenti fata de cei care aveau credite si depozite la aceasta sucursala. Era vorba de mesajul care s-ar fi transmis in piata, cu riscuri majore de afectare a increderii in banci si a stabilitatii sistemului bancar.
Spuneti, implicit, ca Banca Nationala a Romaniei s-a implicat in modul de solutionare a... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 10:39
Marfin Bank va prelua depozitele sucursalei Bank of Cyprus, impreuna cu lichiditatea si creditele de retail care sa acopere valoarea pasivelor.
"Singura varianta de transfer a depozitelor constituite la sucursala Bank of Cyprus este mutarea acestora la filiala Marfin Bank si recapitalizarea bancii inregistrate in Romania cu o suma intre 15 si 20 de milioane de euro. Negocierile au inceput de cateva zile si nu sunt finalizate", au declarat pentru Mediafax, surse bancare apropiate discutiilor.
Potrivit acestora, in cazul in care negocierile vor esua, depozitele de la sucursala Bank of Cyprus vor intra sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce va presupune taieri de pana la 60% din sumele care depasesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, pentru populatie si IMM-uri.
Sursele citate au precizat ca nu se stie in acest moment cand se va incheia tranzactia si cand va decide banca centrala din Cipru redeschiderea sucursalei Bank of Cyprus, amanata de patru ori pana in prezent. Sucursala este inchisa incepand din data de 1 aprilie.
Negocieri esuate
Banca Centrala a Ciprului a respins saptamana trecuta ofertele depuse de Banca Transilvania si Raiffeisen Bank pentru preluarea totala sau partiala a sucursalei Bank of Cyprus, dar a anuntat ca va cauta in continuare alternative de transfer in Romania a depozitelor de la unitatea locala, care au coborat la circa 90 de milioane euro.
Activele inregistrate in sucursala din Romania insumeaza... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 14:12
Marfin Leasing, controlata de Cyprus Popular Bank (Laiki), institutie de credit care va fi lichidata, intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 48,5 milioane de euro, la aproape 48,7 milioane euro, printr-o emisiune de actiuni noi care vor fi acordate spre subscriere actionarilor.
Operatiunea a fost aprobata de actionari intr-o adunare generala extraordinara la 7 martie. In prezent, compania are un capital social de 779.000 lei (sub 200.000 euro).
Majorarea capitalului va fi efectuata prin emiterea de noi actiuni cu o valoare nominala de 7,79 lei / titlu, care vor fi oferite spre subscriere, actionarii existenti beneficiind de dreptul de subscriere la majorare proportional cu cota detinuta. Acestia isi vor putea exercita dreptul de preferinta timp de o luna de la data publicarii hotararii actionarilor in Monitorul Oficial, respectiv 28 martie.
Dupa aceasta perioada, actiunile vor fi oferite spre subscriere actionarilor existenti care au participat la majorarea de capital, iar daca niciunul dintre acestia nu le cumpara, titlurile vor fi anulate.
Cipru a incheiat un acord cu zona euro si FMI pentru imprumuturi de 10 miliarde euro si care prevede pierderi pentru deponentii cu peste 100.000 de euro de la cele mai mari doua banci ale tarii. Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi inchisa, iar depozitele de la cea mai mare banca, Bank of Cyprus, vor inregistra pierderi in cadrul unui proces de restructurare.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat la finele... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 15:23
Marfin Bank a inregistrat in primele noua luni un profit net de 4,3 milioane euro in IFRS, in ciuda cresterii provizioanelor pentru creditele neperformante si a costurilor ridicate cu investitiile, a anuntat luni institutia bancara.
In primele noua luni, activele totale ale bancii au atins 681,9 milioane euro, in crestere cu 18,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar creditele au urcat cu 22,6% si depozitele cu 2,3%.
Venitul net din dobanzi au atins 16,2 milioane euro, cu 13% mai mult, in timp ce profitul operational a crescut cu 25% la 11 milioane euro, pe fondul veniturile mai mari din comisioane si alte taxe.
Banca, in conformitate cu business planul sau, va deschide alte patru noi unitati pana la finele anului, ajungand la o retea de 31 de unitati. mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 20:06
Agentia de evaluare Moody's a pus joi sub supraveghere, cu posibilitate de revizuire in scadere, ratingurile bancilor cipriote Bank of Cyprus si Marfin Popular Bank, din cauza expunerii institutiilor de credit fata de Grecia, informeaza Newsin.Moody's a pus sub supraveghere calificativele "A2/Prime-1" pentru credite si depozite, "A3" pentru datorii subordonate, respectiv "C" pentru soliditate financiara ale Bank of Cyprus si ratingurile "A3/Prime-1"pentru credite si depozite, "Baa1" pentru datorii subordonate, respectiv "C" pentru soliditate financiara , ale Marfin, conform datelor publicate in comunicat.
Institutia a procedat similar si in cazul bancii cipriote Hellenic Bank. "Decizia reflecta temerile privind cresterea presiunii asupra performantelor financiare ale bancilor, cauzate de expunerea considerabila fata de Grecia prin intermediul subsidiarelor si diviziilor.
Actiunea a avut in vedere si anumite ingrijorari privind riscurile inca ridicate ale operatiunilor de pe piata locala ale bancilor, dar si ale celor internationale, in pofida unor semne recente de imbunatatire a conditiilor operationale", se mentioneaza comunicat.
Bank of Cyprus este prezenta in Romania din martie 2007, cand si-a extins operatiunile in Romania, prin oferirea serviciilor de leasing. In iunie 2007, a devenit operationala prima sucursala bancara la Bucuresti.
mai mult
Vineri, 28 Mai 2010, ora 00:09