Agricultorii de la fosta ferma de stat Lenina transporta merele la camioanele care vor duce recolta pe pietele din Moscova, unde fructele sunt asteptate de rusii doritori de produsele proaspete si autohtone.
De cand Rusia a interzis importurile de alimente din tarile care i-au impus sanctiuni, Moscova incearca sa convinga cetatenii ca produsele locale sunt mai bune, iar pe fermieri ca a sosit timpul si pentru dezvoltarea agriculturii Rusiei, scrie Financial Times.
"Suntem o tara care se poate si trebuie sa se hraneasca singura - si nu numai pe sine, ci sa furnizeze alimente si altor tari", a spus premierul rus Dmitri Medvedev saptamana trecuta.
Insa acest obiectiv pare mai greu de atins. Federatia Rusa inca importa pana la 40% din alimente desi este una dintre tarile cu cea mai mare suprafata arabila pe cap de locuitor.
Fermierii spun ca este nevoie de o munca enorma si de investitii uriase pentru a se schimba ceva - insa putini cred ca acest lucru se va intampla.
"Faptul ca fermierii polonezi isi smulg parul din cap din cauza interdictiei importurilor nu ne ajuta - embargoul nu va dura destul de mult pentru a ne aduce noua beneficii", a spus Pavel Grudinin, directorul Sovkhoz Lenina. "Nu mai concuram acum cu Polonia, ci cu Chile. Si nu putem face fata concurentei", mai spune acesta.
In ciuda mesajului optimist cu privire la viitoarea independenta alimentara mult promovata de mass-media de stat, experti guvernamentali sunt de acord ca situatia e tot mai... mai mult
Joi, 21 August 2014, ora 11:12
2Industria alimentara romaneasca a fost 'zguduita' pe parcursul acestui an de mai multe scandaluri, unele cu ramificatii internationale, cum a fost cel al carnii de cal de la inceputul lunii februarie, in timp ce cazul laptelui cu aflatoxina a adus demisii la varful Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) din cauza 'balbaielilor' in comunicare, iar carnea de pasare contaminata cu salmonela a prejudiciat industria avicola cu zeci de milioane de euro.
Potrivit datelor publicate pe site-ul ANSVSA, in acest an, pe Sistemul European Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (RASFF), au fost inregistrate 26 de alerte pentru produsele provenite din Romania, care vizau, printre altele, fructe de padure, piept de pui, porumb furajer, praf de oua, carnati cabanos, carne de vita congelata etc.
Cele mai multe alerte privind produsele alimentare romanesti au fost initiate de Germania, Italia si Grecia, insa jumatate dintre acestea nu au fost confirmate. In schimb, in cazul celor confirmate, reprezentantii ANSVSA afirma ca acestea au fost gestionate foarte bine si "niciun produs nu a ajuns in galantarele magazinelor".
"Romania, prin industria de profil, a inceput sa patrunda cat mai mult in Europa. Exista o chestie concurentiala din partea statelor membre care incearca, voit sau nu, sa dea drumul la aceste alerte si sa incrimineze produsele din Romania. Numai in acest an am avut in jur de 26 de alerte, din care mai putin de jumatate au... mai mult
Marti, 31 Decembrie 2013, ora 07:30
Este foarte de greu de crezut ca pe rafturile micilor magazine, in boxele de carne din piete sau la shaormerii nu a ajuns carne stricata, a declarat Dragos Frumosu, seful Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA) intr-un interviu acordat in exclusivitate Business24.
In plus, el este crede ca marfa stricata nu avea cum sa ajunga in hipermarket si sa treaca de verificarile de la intrarea in magazin fara aprobarea vreunui angajat.
Varianta sefului FSIA este sustinuta si de "balbaielile" dintre autoritati si reprezentantii companiei. Pe de o parte, reprezentantii Selgros sustin ca au anuntat autoritatile sanitare despre marfa cu probleme inca din septembrie si ca au distrus puii infestati cu excremente de soarece. De cealalta parte, inspectorii pentru siguranta alimentelor sustin ca nu stiau de aceste probleme si ca s-au autosesizat abia miercuri.
In ecuatie intervin si procurorii care sustin ca marfa stricata de la Selgros nu a fost casata, ci reambalata si vanduta unor firme mai mici.
Cum a fost posibil ca zeci de tone de carne stricata sa ajunga pe rafturile hipermarketurilor din Romania?
Eu sunt convins ca o cantitate foarte mare din carnea, sa ii spunem stricata, inca nu stim daca avea Salmonella pentru ca Autoritatea Sanitar-Veterinara nu si-a spus cuvantul sau nu, a ajuns in micile magazine, in boxele din piete, la shaormerii si in zonele in care se consuma zilnic foarte multa carne de pasare, nu in hipermarketuri.
Legatura aceasta... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 12:02
Conform tratatului de aderare la UE, Romania este obligata sa-si deschida portile pentru strainii care "tanjesc" la terenurile noastre. Statul roman are insa o varianta: le cumpara el, iar daca considera ca e necesar sa le scoata la vanzare, le scoate.
"Eu ma situez la jumatate: sa liberalizam, dar sa controlam. In Germania nu cumpara nimeni terenuri unde doreste si cum doreste. Statul este cel care le cumpara, iar daca considera ca e necesar sa le scoata la vanzare le scoate, daca nu, se fac schimburi de terenuri pentru autostrazi si pentru alte lucruri pentru a crea locuri de munca.
In plus, statul are drept de preemtiune la cumpararea terenurilor. Daca statul nu e interesat de aceste terenuri, le pot cumpara si altii", a declarat Adrian Radulescu, secretar de stat in ministerul Agriculturii, intr-un interviu Business24.
In prezent, exista doua categorii de persoane: cele nationaliste, care spun ca nu este bine sa ne vindem panaturile catre straini si cele care, privind la UE, spun ca trebuie sa ne aliniem la regulile europene, odata ce am semnat Tratatul de aderare. Dumneavoastra de care parte a baricadei va situati?
Eu ma situez la jumatate: sa liberalizam, dar sa controlam. In Germania nu cumpara nimeni terenuri unde doreste si cum doreste. Statul este cel care le cumpara, iar daca considera ca e necesar sa le scoata la vanzare le scoate, daca nu, se fac schimburi de terenuri pentru autostrazi si pentru alte lucruri pentru a crea locuri de munca.
In... mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 18:01
Garda Financiara a dispus, in perioada 1-10 aprilie, confiscarea a 90 de tiruri incarcate cu marfuri alimentare si nealimentare, valoarea bunurilor ridicandu-se la 8,1 milioane lei, se arata intr-un comunicat remis marti de Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala, anunta NewsIn."De la inceputul anului am dispus actiuni permanente de verificare a segmentului achizitiilor intracomunitare la punctele de trecere a frontierei de stat, precum si a zonelor de desfacere a produselor alimentare, a legumelor si fructelor, in mod special. Aceste verificari ample vor continua atat in Bucuresti, cat si in tara si atat in complexele comerciale, cat si in punctele de trecere a frontierei", a declarat presedintele ANAF, Sorin Blejnar.Astfel, au fost confiscate sau indisponibilizate, in vederea confiscarii sau emiterii de masuri asiguratorii, 58 de tiruri incarcate cu aproximativ 1.300 de tone de legume si fructe, 13 tiruri incarcate cu circa 300 tone de cereale, sapte tiruri cu 150 tone carne, cinci tiruri cu materiale de constructii si sapte tiruri cu alte produse alimentare si nealimentare (oua, flori, anvelope, confectii etc). La acestea se adauga cantitati importante de marfuri alimentare si nealimentare fara documente legale, identificate in depozite si in mici transporturi.Valoarea totala a marfurilor confiscate insumeaza 8,1 milioane lei.In urma controalelor, au fost stabilite masuri asiguratorii de 36,8 milioane lei si au fost aplicate amenzi totale de 5,1 milioane lei.... mai mult
Marti, 12 Aprilie 2011, ora 17:27