Un studiu facut de cercetatorii de la Universitatea din California a dovedit ca aerul salin contine o serie de electroni liberi, care neutralizeaza efectul radicalilor liberi asupra organismului.
Probabil putini oameni din lumea asta nu tanjesc dupa vacanta la mare -valuri, soare, nisip si toata poezia.
Oamenii de stiinta au descoperit insa ca suntem atrasi de mare numai pentru ca asociem marea cu vacanta, ci si pentru ca marea, plaja si intreaga atmosfera de pe litoral au o multime de efecte benefice asupra sanatatii noastre fizice si psihice.
Cateva zile petrecute la mare pot avea un impact extrem de benefic asupra organismului, informeaza Doc.ro.
Valurile relaxeaza trupul si mintea.
Potrivit unui studiu facut recent, sunetul valurilor schimba frecventa creierului nostru, asigurandu-ne o stare de liniste completa. Mai mult decat atat, atunci cand plutim pe apa, sangele din tot corpul este pompat in zona pieptului, ceea ce inseamna ca se oxigeneaza mai bine inima si creierul.
Remediu pentru insomnie
Doar cateva ore petrecute la plaja asigura un somn odihnitor, pentru ca orele elibereaza stresul, reduc anxietatatea si regleaza micile dezechilibre hormonale.
Aerul salin combate depresia si anxietatea
Ionii negativi din aerul salin imbunatatesc starea de spirit si combat depresia si anxietatea. O serie de studii au confirmat faptul ca mersul la plaja poate fi folosit in tratarea unor tulburari psihice.
Aerul salin fortifica sistemul imunitar
Un... mai mult
Vineri, 31 Iulie 2020, ora 06:30
Tehnologia este o minune a zilei de astazi, dar si un element care ne poate subjuga, efectiv, si poate accentua depresiile. Spre exemplu, telefonul mobil: el creeaza dependenta de Facebook, WhatsApp, selfie-uri sau, mai rar, de propriul copil (atunci cand exista acces la camere video amplasate fie in casa, pentru a supraveghea bona, fie la gradinita).
Pentru dotarea creselor si gradinitelor cu camere video exista deja un proiect de lege. Acesta a fost gandit dupa nenumaratele incidente petrecute in cadrul institutiilor de invatamant.
Iar atunci cand vorbim de copii de varste foarte mici, parintilor le este aproape imposibil sa afle daca sunt sau nu bine ingrijiti. Daca sunt sau nu bine educati.
Evident, introducerea camerelor va ajuta parintii sa isi stie copiii in siguranta, bine ingrijiti si educati.
Insa, aceasta procedura poate avea, din perspectiva psihologica, si viciile ei, cum ar fi:
- anumiti parinti pot dezvolta comportamente obsesiv compulsive, comparabile cu verificatul fara motiv al telefonului sau al retelelor de socializare. Ceea ce poate duce la anxietate, depresie, sau atacuri de panica. Oricat de bine ar fi acoperit spatiul de acele camere, un parinte ce trebuie sa fie atent si la ceea ce lucreaza, poate interpreta un mic gest, caracteristic interactiunilor dintre copii, ca si gest de agresiune. Iar de la aceasta interpretare, la starea anxioasa, depresie sau atac de panica, nu este decat un foarte mic pas.
- interferentele parintilor cu... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 11:52
Din pacate, intalnesc in randul angajatilor din Romania, destul de frecvent, cazuri in care oamenii sufera de stari de depresie. Mai trist este faptul ca acestia nici nu isi dau seama ca trec prin ele.
Conform studiului Stres National pe care l-am realizat in urma cu un an, 93% din angajatii romani se simt deseori tristi sau deprimati.
Din momentul in care creierul a fost antrenat sa fie in stare depresiva, reactiile sale par normale. Uneori, oamenii deprimati s-au adaptat atat de bine incat sunt surprinsi cand un prieten, doctor sau terapeut le spune ca sunt deprimati.
Putem privi depresia asemenea unui comportament fixat. Comportamentele fixate au 3 componente:
o cauza exterioara din trecut, adeseori uitata in timp;o reactie la acea cauza, care dintr-un anumit motiv este nesanatoasa sau neexaminata;o obisnuinta de lunga durata, care devine automatism.
Cand depresia se dezvolta, 3 comportamente sunt de vina.
Cauzele externe. Daca te supui unui stres suficient de mare pe un interval lung de timp, probabilitatea instalarii unei depresii creste.
Reactia. O cauza externa te poate deprima doar daca reactionezi intr-un anumit fel. Oamenii care sunt deprimati au invatat cu mult timp in urma sa aiba un raspuns piezis, atunci cand ceva n-a mers cum trebuia in viata lor.
Obisnuinta de a fi deprimat. Din momentul in care ai o reactie specifica deprimarii, aceasta intareste reactia urmatoare pe care o vei avea cand te vei confrunta cu un nou stres din lumea... mai mult
Marti, 14 Mai 2019, ora 14:15
Rata depresiei a crescut exploziv in randul multinationalelor ajungand sa afecteze, o spun studiile, pana la 37% din personal.
De ce se intampla acest proces? Care sunt cauzele? In conditiile in care se considera ca, odata cu venirea multinationalelor, salariile vor creste, conditiile de lucru la fel, iar aceste aspecte trebuiau sa duca la o satisfactie crescuta in randul angajatilor.
La inceput asa a fost. Insa, odata cu trecerea anilor, rata depresiei a crescut din urmatoarele motive:
1. Management defectuos bazat pe un sistem "dictatorial". In primii ani, cresterea salariilor acoperea aceste lacune manageriale, insa, odata cu trecerea timpului lucrurile s-au degradat. Stiti cum se spune: omul nu pleaca din cauza companiilor ci din cauza managerilor.
2. Suprasarcina profesionala si timpul petrecut la lucru. Spre deosebire de tarile occidentale timpul petrecut la lucru este intre 9-11 ore, ceea ce este exagerat. Deasemenea, sarcinile, tocmai datorita managementului defectuos, sunt exagerate. Se incearca sa se rezolve probleme multiple cu putini oameni, pentru ca, bugetul departamental sa arate bine in Excel.
3. Trainingul personalului este departe de nevoile adevarate. Au aparut programe de training importate din exterior, sustinute de traineri formati "peste noapte", ce nu au nici o legatura cu felul romanilor de a fi. La acest punct este bine sa subliniem urmatoarele elemente:
a) Training-ul, spre deosebire de scolarizarea normala, trebuie sa dezvolte... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 14:40
Femeile care lucreaza mai mult de 55 de ore pe saptamana se confrunta cu un risc mai mare de a suferi de depresie fata de cele care muncesc perioada standard de 35-40 de ore saptamanal, potrivit unui studiu britanic, relateaza The Guardian.
In schimb, barbatii care lucreaza acelasi numar de ore nu au prezentat semne de depresie, spun cercetatorii. Acest lucru se intampla din cauza ca femeile se confrunta cu o 'dubla povara' - cea a orelor suplimentare petrecute la slujba care se adauga treburilor domestice, pe care ele tind sa le faca in mai mare masura decat partenerii de sex masculin.
Atat barbatii cat si femeile care lucreaza in majoritatea sau in toate weekend-urile sunt mai susceptibili sa devina deprimati decat cei care lucreaza numai in cursul saptamanii, mai arata studiul.
Rezultatele se bazeaza pe date provenite de la peste 20.000 de adulti britanici care au participat la "Understanding Society: the UK household longitudinal study", care analizeaza viata de familie si societatea britanica din 2009.
Femeile care lucreaza cel putin 55 de ore saptamanal aveau cu 7,3% mai multe simptome de depresie decat cele care lucreaza intre 35 si 40 de ore.
Femeile sunt de asemenea mai predispuse decat barbatii sa aiba stari de disconfort legate de munca prestata sambata si duminica, desi atat femeile cat si barbatii au fost afectati de acest lucru (4,6% si 3,4%).
'Femeile au in general mai multe sanse de a fi deprimate decat barbatii, iar acest lucru nu a fost... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 22:21
A fi copil "de bani gata" nu inseamna ca esti indubitabil fericit. Si o pot confirma in primul rand parintii, pentru ca stiu ca nu mai au ce oferi in dorinta lor de a-si multumi odorul.
Dar si copilul care, dincolo de: bona, sofer personal, cursuri de toate felurile, gadgeturi sau hainele de firma, se simte tot singur si neinteles.
De ce nu inteleg parintii ca succesul lor finaciar nu le poate cumpara dragostea propriului copil?
Inteleg acest lucru, dar nu stiu cum sa faca pentru a indrepta lucrurile. De cele mai multe ori, se trezesc tarziu, atunci cand copilul lor a facut o fapta greu de ascuns: un accident, un scandal, a ramas repetent sau a devenit dependent de droguri ori alcool.
Insa, din pacate, nici macar in astfel de situatii nu se comporta cum ar trebui. De cele mai multe ori, incearca sa musamalizeze situatia, platind victimele sau persoane ce trebuie sa aiba grija de copilul lor, pentru ca acesta sa nu pateasca ceva. Fara sa se gandeasca prea mult la victimile pe care acesta le poate face, sau la raul pe care si-l poate face singur, intr-un moment de furie.
Cand apar primele semne de depresie?
Acestea pot aparea de la varste fragede.
Dupa implinirea varstei de 4 sau 5 ani, se poate instala o dispozitie distimica, ce se manifesta prin lipsa de dorinta de a interactiona cu ceilalti, lipsa placerii de a se juca, lipsa poftei de mancare.
Deasemenea se mai poate manifesta prin fapte agresive la adresa parintilor, pritenilor sau animalelor.... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2019, ora 10:11
Au trebuit sa treaca ani buni pentru ca economistii lumii sa puna un diagnostic corect dupa traversarea Marii Depresii (1929-1933). Atunci, dupa trecerea taifunului, sistemul financiar global s-a resetat complet. Ce am invatat din criza declansata in 2008 si care sunt cele mai evidente consecinte ale acesteia, pentru economia globala in general si pentru tara noastra, in particular? A. Cauzele declansarii crizei in plan global.
1. Dezvoltarea fara precedent a produselor financiare derivate, incepind cu anii ’90.
Ritmul dezvoltarii acestora si "invadarea" sistemului bancar global cu asemenea produse a depasit, ca viteza, capacitatea autoritatilor monetare de le reglementa statutul si a institutiilor bancare de a le estima corect riscul potential. O atare situatie a provocat efectul "castelului din carti de joc".
2. Interdependentele tot mai strinse in plan global au sporit dramatic efectul de contaminare al economiilor nationale. Prin urmare, o criza odata declansata, risca sa devina foarte rapid o criza globala.
Semnele anterioare au fost Mexicul (1994), Asia de sud-est (1997), Rusia (1998), Turcia (1999), SUA (2001). Aceste semne de apropriere a unui cutremur major au fost, in linii mari, ignorate de decidenti.
3. Ruperea tot mai dramatica a economiei reale – cea care produce bunuri solide si furnizeaza servicii – de cea pur financiara/speculativa, care produce doar hirtii si bani virtuali.
4. O capacitate de predictie economica extrem de... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 22:56
Este timpul ca FED sa ia masuri, perioada de "hibernare" s-a terminat, averizeaza economistii americani. Acestia atrag atentia ca SUA a mai traversat o astfel de perioada, facand referire la anul 1937, cand inceputul de relansare a economiei dupa Marea Depresie a anilor '30 a fost anihilat de inasprirea prematura a politicii economice si monetare.Presedintele FED, Ben Bernanke, a asigurat ca niciodata in istoria SUA nu se va mai repeta aceeasi greseala ca in anii '30, potrivit Reuters.
Pana la sfarsitul anului 2008, Bernanke si-a tinut promisiunea, mentinand rata dobanzii aproape de zero, tripland marimea bilantului la 2850 de miliarde de dolari. Insa, reducerile cheltuielilor guvernamentale ar putea ca efect inghetarea economiei, iar Bernanke nu poate schimba situatia.
Potrivit analistilor internationali, criza anilor '30 din America seamana cu ceea ce se intampla acum. Falimentul bancilor, prabusirea burselor, somajul au condus la o slabire a consumului, in vreme ce ofertele abundau, lucru care a dus la caderea industriilor.
Relansarea economica in SUA a fost blocata de o alta recesiune care a inceput in 1937 si a durat pana in iunie 1938. Decizia Rezervei Federale de a inaspri cerintele pentru rezervele monetare a provocat nu doar intreruperea cresterii rapide a rezervei monetare, ci o noua cadere.
Faptul ca Statele Unite au resimtit o a doua contractie economica foarte severa inainte de a-si fi revenit din criza financiara din 1939 a fost motivul principal pentru... mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 10:54
Un celebru analist american, care in 2010 spunea ca lumea se indreapta spre o "si mai Mare Depresie", considera ca teoria sa conform careia istoria se repeta este pe cale de a se adeveri, potrivit Business Insider.Gerald Celente, fondatorul Institului de Cercetare a Trendurilor, subliniaza faptul ca revoltele generate de austeritate si criza alimentelor conduc la tensiuni asemanatoare cu cele de dinaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial."Alti experti spun ca ceea ce se intampla in Tunisia si Egipt sunt evenimente izolate, la nivelul natiunilor arabe. Eu cred ca este vorba de inceputul a ceva mai important de atat. Razboaiele civile conduc la razboaie regionale, iar acestea duc, la randul lor, la conflagratii mondiale. Crah-ul din '29 seamana cu Panica din 2008, iar Marea Depresie de atunci se aseamana foarte mult cu perioada de recesiune prin care trecem. Urmeaza primul mare razboi din secolul 21", spune Celente intr-un interviu acordat King World News si citat de Business Insider.Potrivit analistului, prabusirea clasei mijlocii va duce la o extindere a depresiei economice.Printre predictiile lui Gerald Celente, citat deseori in The New York Times, Washington Post, The Wall Street Journal sau Financial Times, se numara previziunile despre recesiune, facute inca din 2004.
mai mult
Sambata, 05 Februarie 2011, ora 14:31