Indonezia a sfidat ambitiile teritoriale ale Beijingului in regiunea Marii Chinei de Sud si a redenumit partea de nord a zonei sale exclusive economice "Marea Natuna de Nord".
Adjunctul ministrului pentru Suveranitate Maritima Arif Havas Oegroseno a prezentat intr-o conferinta de presa, la Jakarta, o noua harta cu noul nume al teritoriului respectiv, relateaza CNN.
"Este necesar sa actualizam numele marii si sa prezentam ONU un raport despre noile frontiere", a declarat Oegroseno pentru agentia proguvernamentala de stiri Antara.
"Acest (sistem) va permite comunitatii internationale sa stie al cui teritoriu strabat", a adaugat el.
Revendicari teritoriale
Marea Chinei de Sud, presarata de sute de insulite, recife si bancuri de nisip, este o ruta cruciala in transportul maritim, iar pe fundul ei ar exista numeroase zacaminte de petrol si gaze naturale.
China revendica intreaga mare, insa Vietnamul, Taiwanul, Filipinele, sultanatul Brunei si Malaysia, tari riverane, au formulat la randul lor revendicari teritoriale concurente asupra unor parti ale marii in zona tarmurilor lor.
China a investit masiv, in ultimii ani, in construirea si militarizarea unor insulite artificiale in Marea Chinei de Sud.
Alte tari din regiune au desfasurat la randul lor, la o scala mai mica, mijloace militare pentru a-si sustine revendicarile.
Indonezia insista ca nu se amesteca in disputa de la Marea Chinei de Sud, in pofida unui conflict cu Beijingul cu privire la un... mai mult
Duminica, 16 Iulie 2017, ora 14:46
China si-a exprimat "opozitia ferma" fata de declaratiile sefului Pentagonului, Jim Mattis, care a criticat, in timpul unui summit de aparare regional din weekend, "militarizarea" Marii Chinei de Sud.
Washingtonul si-a exprimat in repetate randuri ingrijorarea fata de constuirea de insule artificiale in regiune de catre China, actiune care ar reprezenta o amenintare la adresa libertatii navigatiei in zona care reprezinta o importanta artera pentru comertul international, informeaza AFP.
Marea Chinei de Sud, in care se crede ca s-ar afla depozite insemnate de petrol si de gaze si care este revendicata de mai multe state, este o potentiala zona de conflict militar in Asia.
"Scopul si efectul activitatii Chinei in Marea Chinei de Sud sunt diferite de cele ale altor tari in cateva aspecte importante", a declarat Mattis. Potrivit acestuia, "militarizarea" promovata de Beijing si "ignorarea dreptului international" demonstreaza "nepasarea" Chinei fata de interesele altor natiuni.
Un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe a numit comentariile lui Mattis "iresponsabile" si a acuzat "anumite tari din afara regiunii" ca fac "declaratii eronate".
Beijingul "respecta si protejeaza libertatea de navigare si de survolare a tuturor tarilor", dar se opune "spectacolului de forta al anumitor tari", care "ameninta suveranitatea si securitatea Chinei", a spus purtatorul de cuvant.
Comportamentul Chinei in Marea Chinei de Sud, care este revendicata partial de... mai mult
Luni, 05 Iunie 2017, ora 15:00
Japonia planuieste sa trimita cea mai mare nava de razboi de care dispune in Marea Chinei de Sud, incepand cu luna mai si pana in luna august a acestui an.
Mai multe surse au declarat pentru Reuters ca e vorba de cea mai mare demonstratie de forta navala din regiune de dupa Al Doilea Razboi Mondial.
Apele din regiune sunt disputate de mai multe state (nu insa si de Japonia, aliat fidel al SUA), China sustinand ca ii apartin. Acest lucru nelinisteste Occidentul, SUA patruland constant zona pentru a asigura libertatea navigatiei.
Taiwan, Malaezia, Vietnam, Filipine si Brunei pretind unele teritorii din marea bogata in peste, petrol si gaze naturale.
5 lucruri esentiale despre conflictul din Marea Chinei de Sud care ar putea declansa un razboi cu americanii
Nava Izumo, care poate transporta 9 elicoptere, are 249 de metri lungime si e la fel de mare precum cele folosite de Japonia in perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Se afla in serviciul Japoniei de doi ani. Aceasta va face opriri in Singapore, Indonezia, Filipine si Sri Lanka, inainte de a ajunge la Malabar (in sudul Indiei, in Oceanul Indian), unde va participa la exercitii navale comune cu India si SUA, in Iulie. Se va reintoarce in Japonia in august.
Se doreste testarea acestei nave intr-o misiune extinsa. Totodata, insa, arata Reuters, misiunea poate fi perceputa si ca o demonstratie de forte a Japoniei fata de China, cele doua tari avand o disputa mai veche legata de cateva insule.
Aceasta... mai mult
Luni, 13 Martie 2017, ora 14:27
Disputa teritoriala din Marea Chinei de Sud este pe cale sa cunoasca un nou episod incins intre Beijing si Hanoi.
Conform datelor prezentate de Centrul de Studii Strategice Internationale, Vietnamul a demarat lucrari la o pista de aterizare pe una din insulele din zona disputata cu China, relateaza Reuters.
Lucrarile ar permite aterizarea aeronavelor militare si de supraveghere, dupa ce vietnamezii au lungit dimensiunile pistei din arhipelagul Spratly de la 760 metri la 1,2 km.
Insulele din zona sunt un adevarat mar al discordiei intre China si alte cinci state, printre care si Vietnam, arhipelagul Spratly fiind pozitionat chiar pe una din cele mai circulate rute maritime internationale, valoarea marfurilor transportate anual ajungand la 5.000 miliarde dolari.
China a fost cea care a dat startul militarizarii regiunii, construind mai multe insule artificiale pe care a ridicat diverse baze militare si instalatii de radar, iar acum liderii de la Hanoi par sa raspunda cu aceeasi moneda.
Imaginile din satelit supuse analizei expertilor in securitate de la Centrul de Studii Strategice Internationale au aratat ca lucrarile demarate de Vietnam sunt in plina desfasurare.
Oficialii de la Washington recunosc ca sunt la curent cu activitatea intensa demarata de vietnamezi in zona in care China are deja trei insule artificiale amenajate pentru a adaposti avioane de lupta si nave militare.
"Noi ii incurajam pe toti cei implicati in aceasta disputa sa faca pasul... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 08:08
Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga a dat, marti, o decizie istorica potrivit careia Beijingul nu are nicio baza legala sa revendice cea mai mare parte a Marii Chinei de Sud, asa cum o face din 1947.
Beijingul considera ca are drepturi istorice asupra unei mari parti a Marii Chinei de Sud, pe care a delimitat-o pe o harta publicata in 1947, insa nu si-a formulat niciodata oficial pretentiile. China foloseste o "linie in noua puncte" pentru delimitare, fata de care au protestat celelalte tari cu iesire la aceasta mare: Filipine, Vietnam, Malaysia, Brunei si Indonezia.
Citeste mai multe despre conflictul din Marea Chinei de Sud.
Instanta internationala de la Haga a hotarat marti intr-un litigiu intre China si Filipine, dand ...citeste mai departe despre "Decizie istorica: Filipine castiga la Haga intr-un proces legat de abuzurile Beijingului in Marea Chinei de Sud" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Iulie 2016, ora 14:50
Armata Chinei a modificat brusc modul de organizare a exercitiilor de lupta pe mare, pe care le deruleaza zilele acestea in Marea Chinei de Sud, zona in care tensiunile sunt in crestere. Au fost introduse pe neasteptate mai multe elemente care sa simuleze conditiile reale de lupta.
Exercitiile au debutat inca de pe 7 aprilie intr-o zona a Marii Chinei de Sud si includ pana si simularea conditiilor de razboi electronic (bruiaj radar/sonar, bruiaj rachete etc.), informeaza IB Times.
Un articol aparut in revista Armatei din China, PLA Daily, anunta ca navele implicate in exercitiul din marea Chinei de Sud au efectuat antrenamente cu simularea tuturor conditiilor de vreme, trageri la tinta si atacuri aeriene pentru a tine in forma pilotii militari.
"Am gandit situatii cat mai complexe care sa faca si mai periculoasa o confruntare cu inamicii, pentru a da realism mediului de lupta, asigurand o cale importanta de conlucrare intre fortele navale si cele aeriene", a explicat Tian Junqing, comandantul diviziei din Marea Chinei de Sud.
Flota va continua sa se antreneze in conditii de lupta continua, exercitiile incluzand si raiduri aeriene la joasa inaltime si alte tactici militare menite sa asigure coeziunea intre fortele navale, aeriene si alte unitati militare ale armatei chineze.
China reclama aproape 80% din Marea Chinei de Sud, inclusiv teritorii care fac obiectul unor dispute cu alte 5 tari din regiunea Asiei de Sud-Est.
Marea Chinei de Sud este un culoar... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2016, ora 14:23
Fortele navale americane au trimis un portavion si cinci nave militare de escorta in Marea Chinei de Sud, pe fondul tensiunilor cu Administratia din China, anunta oficiali din cadrul Pentagonului citati de Fox News.
Potrivit ziarului The Navy Times, portavionul USS John C. Stennis, insotit de doua distrugatoare si trei crucisatoare au fost trimise in Marea Chinei de Sud.
"Trimiterea navelor militare este un semnal adresat Chinei ca Statele Unite vor continua sa aplice principiul libertatii de navigatie chiar daca China va continua militarizarea insulelor", au declarat oficiali de la Pentagon.
In apropierea grupului naval se afla si nava de comanda USS Blue Ridge, care se indreapta spre Filipine.
Statele Unite au intensificat recent patrulele navale in Marea Chinei de Sud, invocand respectarea principiului "libertatii de navigatie".
In replica, Administratia de la ...citeste mai departe despre "Statele Unite au trimis un portavion, distrugatoare si crucisatoare in Marea Chinei de Sud" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 05 Martie 2016, ora 15:50
Planurile Beijingului de a instala baze militare in arhipelagul Spratly din Marea Chinei de Sud par sa evolueze nestingherite, in ciuda promisiunii de a inceta orice amenajare a teritoriului din zona disputata intre mai multe state din regiune.
Pe 8 septembrie, satelitii americani au surprins imagini cu a treia pista de aterizare amenajata pe una din insulele artificiale construite de China. Chestiunea poate tulbura discutiile programate intre presedintele american Barrack Obama si presedintele Xi Jinping, in timpul vizitei acestuia, de saptamana viitoare, la Washington, anunta CNN.
Inca o baza militara
Imaginile analizate de expertii Centrului de Strategii si Studii Internationale (CSIS) din Washington scot la iveala o a treia pista de decolare pentru avioane militare amenajata de China pe insulele artificiale construite in ultimul an in Marea Chinei de Sud.
Greg Poling, director al grupului Initiativa pentru Transparenta Maritima in Asia din cadrul CSIS, sustine ca Beijingul reclama dreptul asupra unei fasii de teren de aproximativ 3 kilometri din reciful Mischief.
Fasia este similara pistelor aeriene deja amenajate pe insulele artificiale construite in recifurile Fiery Cross si Subi din arhipelagul Spratly.
"Daca se dovedeste a fi o pista de aterizare, numarul acestor constructii realizate in zona de China pentru avioanele armatei va ajunge la 3.
Toate aceste amenajari au devenit, din avanposturi, insule militarizate in toata regula, cu piste de... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 12:16
Tensiunile in Marea Chinei de Sud cresc pe zi ce trece.
In vreme ce Beijingul continua constructia de insule artificiale si instaleaza baze militare pe acestea, in zone disputate de mai multe tari riverane, SUA incearca prin toate mijloacele sa demonstreze ca pretentiile teritoriale ale Chinei nu sunt recunoscute pe plan international.
Tot mai multe voci spun ca urmeaza o confruntare in Marea Chinei de Sud. CNN a intocmit o lista cu cinci lucruri esentiale de stiut despre ce se intampla in zona fierbinte.
1. A cui e Marea Chinei de Sud?
Pretentiile Beijingului asupra Marii Chinei de Sud merg inapoi in istorie, in timpul dinastiilor Xia si Han. China si-a delimitat pretentiile de-a lungul liniei in noua puncte, propusa de Chiang Kai Shek in 1947. In timpul erei republicane, China a cartografiat si denumit 291 insule si recifi din regiune.
Cresc tensiunile SUA-China: Masura care i-a ingrijorat pe americani
SUA sustin ca Marea Chinei de Sud este apa internationala si ...citeste mai departe despre "5 lucruri esentiale despre conflictul din Marea Chinei de Sud care ar putea declansa un razboi cu americanii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 15:46