Brexit-ul urmeaza sa aiba loc la miezul noptii de vineri spre sambata, la 1.317 zile de la decizia britanicilor de a parasi Uniunea Europeana (UE) la 23 iunie 2016.
Schimburile zilnice intre Regatul Unit si UE vor continua ca inainte, pana la sfarsitul lui 2020. In aceasta perioada de tranzitie de 11 luni, Londra si Bruxelles-ul isi vor negocia relatia viitoare.
AFP prezinta ce se va schimba.
66 de milioane de cetateni mai putin
Vineri, la ora locala 23:00 (sambata, 1:00, ora Romaniei), UE va pierde - pentru prima oara - un stat membru, care este, in plus, una dintre cele mai mari si mai bogate tari din bloc.
Odata cu plecarea a 66 de milioane de locuitori, populatia UE va scadea la aproximativ 446 de milioane de oameni.
Teritoriul Uniunii se va micsora, de asemenea, cu 5,5%.
In cazul in care va decide vreodata sa se intoarca, regatul va trebui sa se supuna procedurii de aderare obisnuite.
Institutiile
La Bruxelles, retragerea Union Jack de la Parlamentul European (PE) va simboliza o schimbare reala: Regatul Unit iese din UE si devine "tara terta".
Niciunul dintre cei 73 de eurodeputati britanici alesi in mai 2019 nu va mai participa la lucrarile PE - 46 de mandate vor fi rezervate unor viitoare state membre, iar 27 vor fi redistribuite.
Londra nu va mai avea dreptul sa prezinte un candidat la un post de comisar european. Deja nu mai exista un reprezentat britanic in Executivul european, dupa ce Boris Johnson a refuzat sa propuna unul in... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 08:26
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va avea efecte atat de grave incat Londra va incerca sa adere din nou la Blocul comunitar peste 20 de ani, considera Guvernul Scotiei, in timp ce Banca Angliei a semnalat ca doar iesirea flexibila din UE va permite mentinerea cresterii economice.
"Cred ca, daca Marea Britanie iese din UE, peste 20 de ani va fi in procesul de readerare; vor fi 20 de ani de pierdere a influentei si dezvoltarii. Atat de aberanta este situatia", a declarat Michael Russell, ministrul scotian pentru Brexit.
Guvernul Scotiei insista pentru ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana, avertizand cu independenta din cauza Brexit.
In acelasi timp, Mark Carney, guvernatorul Bancii Angliei, a atras atentia ca inflatia va creste din cauza deciziei Marii Britanii de iesirea din Uniunea Europeana.
Mark Carney a explicat ca ritmul unei cresteri economice solide va fi mentinut doar daca Marea Britanie va ajunge la un acord privind iesirea flexibila din UE.
Citeste si:
Planurile Partidului Laburist cu privire la Brexit si alegeri au fost divulgate in presaAlegeri anticipate in Marea Britanie. Un nou vot pro sau anti Brexit! ...citeste mai departe despre "Oficial scotian: Efectele Brexit vor fi atat de grave incat Marea Britanie va vrea sa adere din nou la UE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Mai 2017, ora 09:03
"Uniunea Europeana se destrama, Uniunea Europeana moare", spunea Nigel Farage, liderul formatiunii britanice de extrema-dreapta UKIP, dupa votul pentru iesirea Regatului Unit din UE.
Afirmatia, chiar daca exagerata, indica o problema reala ce va trebui evitata de Europa dupa alegerea facuta joi de britanici.
Era insa un risc prevazut si invocat de liderii europeni pe masura ce s-a apropiat referendumul.
Regatul (dez) Unit
Imprevizibil a fost celalalt risc de detonare, in interiorul Regatului Unit care se afla acum in pericol de faramitare.
"Intram intr-o era de ...citeste mai departe despre "Brexit - Bumerang pentru Marea Britanie, precedent pentru UE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 26 Iunie 2016, ora 22:40
Trecusera aproape doua ceasuri dupa miezul noptii cand am decis sa ma culc. Scorul era 52 la 48 pentru cei din tabara pro UE. Toate sondajele din ultimele zile dadeau ca sigura ramanerea Marii Britanii in grupul comunitar.
La ora sapte, cand a sunat desteptatorul, am deschis televizorul. Il lasasem pe CNN. M-am frecat la ochi. Pentru moment, am avut senzatia ca nu mai deosebesc culorile. Apoi, dezamagire.
Dar, incet, incet, am realizat ca, pana la urma, asta e frumusetea democratiei. Infrangerea unei parti si victoria alteia fac parte din joc. Britanicii vor plati cu varf si indesat nebunia acestui referendum. David Cameron a ajuns peste noapte dintr-un prim-ministru onorabil in cel mai slab politician pe care l-a avut Marea Britanie dupa razboi.
Nu e usor sa ajungi bataia de joc a unui intreg continent. Dar votul britanicilor trebuie respectat. Numai ca, multi dintre ei, au aflat cu stupoare imediat dupa primele strigate de bucurie faptul ca unitatea regatului e pusa din nou ...citeste mai departe despre "Noaptea Independentei. Cum a devenit David Cameron cel mai slab politician din Marea Britanie" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Iunie 2016, ora 21:55
Miscarea politica favorabila Brexit nu considera necesar sa initieze rapid procedura de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana, afirma Matthew Elliott, seful campaniei pentru parasirea UE.
Londra ar trebui sa initieze negocieri informale privind relatia post-Brexit cu UE inainte de a activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, a declarat Elliot.
"Nu credem ca ar trebui sa invocam urgent activarea Articolului 50. Mai bine sa se aseze praful peste vara, timp in care pot avea loc negocieri informale cu celelalte state membre ale Uniunii Europene", a afirmat Matthew Elliott intr-un interviu acordat agentiei Reuters.
El considera ca negocierile trebuie sa includa toate aspectele relatiei cu Uniunea Europeana, inclusiv contributia britanica la buget, accesul pe piata comunitara si transferul serviciilor financiare.
Vezi ...citeste mai departe despre "Marea Britanie nu se grabeste sa paraseasca UE: Mai bine sa se aseze praful peste vara" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Iunie 2016, ora 19:20
Caderea PIB si scenarii cvasiapocaliptice apar in avertismentele mai multor personalitati internationale in cazul unei iesiri a Marii Britanii din Uniunea Europeana.
Iar rezultatele oficiale in acest moment, dupa numararea voturilor din majoritatea circumscriptiilor, arata ca Marea Britanie iese din UE. Tabara Brexit conduce cu 52% in fata celei Bremain care are 48%.
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat in ajunul referendumului ca nu va exista "niciun fel de noua negociere cu Londra" la capatul scrutinului. "Afara inseamna afara", a spus el, relateaza AFP.
Donald Tusk, presedintele Consiliului European, si-a exprimat temerea de repercusiunile filosofice ale unui Brexit pentru intregul Occident. "In calitate de istoric, ma tem ca un Brexit ar putea marca nu numai inceputul distrugerii UE, ci si a civilizatiei occidentale", a declarat el.
Premierul britanic David Cameron si-a asumat un risc enorm, aproband in 2013 acest referendum care a creat o ...citeste mai departe despre "Brexit: Avertismente mondiale in cazul iesirii Marii Britanii din UE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 07:58
Eventuala iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana ar avea consecinte grave asupra lumii intregi si economia globala ar fi zdruncinata puternic daca locuitorii Regatului vor vota pentru Brexit la referendumul din iunie. Acestea sunt concluziile liderilor celor mai puternice tari din lume, reuniti la summitul G7 ce a avut loc in aceste zile in Japonia.
Cei 7 au stabilit ca "o prioritate urgenta" este cresterea economica, iar un astfel de soc la nivelul UE ar zadarnici orice masuri vor fi luate la nivel mondial.
"O eventuala iesire a Marii Britanii din UE ar reprezenta o amenintare grava la adresa cresterii economice globale si va duce la o inversare a tendintei de dezvoltare a comertului mondial, a investitiilor si a locurilor de munca, au avertizat liderii celor mai dezvoltate sapte economii din lume (G7) ", in comunicatul final dat publicitatii vineri, dupa summitul din Japonia, relateaza BBC News.
Nu exista inca informatii concrete despre ce a spus premierul britanic... citeste mai departe despre "Cele mai puternice tari din lume, puse pe jar de Marea Britanie: Brexitul, o amenintare grava" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Mai 2016, ora 08:53
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar putea sa cauzeze o gaura in economia tarii de peste 100 de miliarde de lire si peste 1 milion de britanici si-ar putea pierde locul de munca dupa contractia pietei, arata un studiu facut la comanda angajatilor Confederatiei pentru Industria Britanica.
Economia va fi redusa cu pana la 5% pana in 2020, ceea ce inseamna peste 100 de miliarde de lire. De altfel, intr-un scenariu in care acordurile comerciale ar fi semnate imediat, economia s-ar contracta cu 3%, transmite Reuters, potrivit News.ro.
Drama Brexit a luat sfarsit: Acord al liderilor europeni - In ce conditii ramane Marea Britanie in UE
Drama Brexit a luat sfarsit - Detalii ale noului acord al UE pentru Marea Britanie
"Analiza arata foarte clar de ce iesirea din Uniunea Europeana ar fi o lovitura grea pentru standardele noastre de viata, locurile de munca si cresterea economica. Economiile pe care le-am face din reducerea contributiilor la bugetul european si eliminarea... citeste mai departe despre "Brexit: Ce gaura ar putea sa cauzeze in economia Marii Britanii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Martie 2016, ora 08:02
Premierul britanic David Cameron si-a atras joi critici in cadrul propriului sau Partid Conservator, dupa ce a declarat ca ar fi gresit ca Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europeana.
Unii pesimisti "afirma ca nu exista nicio perspectiva de reformare a Uniunii Europene si ca trebuie pur si simplu sa plecam. Cred ca ei gresesc. Cred ca este posibil ca aceasta organizatie sa se schimbe si sa fie reformata", a afirmat David Cameron, la o conferinta asupra investitiilor mondiale, potrivit Reuters.
La eveniment iau parte, printre altii, directorul FMI Christine Lagarde si ministrii de finante britanic, german, canadian si francez.
"Este in interesul Marii Britanii sa ramana o tara care sa fie bine conectata cu restul lumii", a adaugat el.
Cameron s-a aflat din nou sub presiunea euroscepticilor in aceasta saptamana, cand fostul ministru de finante Nigel Lawson a declarat ca planul premierului de a renegocia angajamentele Marii Britanii fata de UE inainte de un referendum privind ramanerea tarii in Uniunea Europeana, planificat pentru 2017, este sortit esecului si ca tara ar trebui sa paraseasca blocul comunitar.
Premierul britanic s-a folosit de acest prilej pentru a-si sublinia hotararea de a continua reducerea deficitului bugetar in Marea Britanie si pentru a ajuta la semnarea unor noi acorduri comerciale intre UE, pe de o parte, si Statele Unite si Canada, pe de alta parte.
"Nu ar trebui sa ne petrecem timpul criticand la nesfarsit bancile si... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 14:17